1028 London Ale
Drożdże produkują bogaty profil mineralny, rześki z nutą owocowości.
Często używany do piwa Ale o wyższej gęstości oraz gdy chcemy uzyskać głębsze odfermentowanie.
EBC 43.30 - 78.80
Drożdże produkują bogaty profil mineralny, rześki z nutą owocowości.
Często używany do piwa Ale o wyższej gęstości oraz gdy chcemy uzyskać głębsze odfermentowanie.
Wszechstronne drożdże doskonale fermentują w ciemnych brzeczkach.
Jest to dobry wybór do większości piw o wysokiej gęstości.
Piwa fermentowane w niższym zakresie temperatur dają wytrawny, rześki profil z subtelną owocowością.
Estry owocowe wzrosną, gdy temperatura fermentacji przekroczy 18°C.
Szczep wcześniej znany jako Wyeast Ale Blend 1540-PC.
Jest to mieszanka najlepszych szczepów Ale zapewniająca szybki start, dobry smak i dobrą flokulację.
Profil tych szczepów zapewnia zrównoważone wykończenie brytyjskich i amerykańskich Ale'i .
Szczep drożdży idealny do zbierania gęstwy z piany.
Ma wyjątkowe właściwości fermentacyjne i smakowe. Spodziewaj się wyrazistych estrów owocowych ze słodowym, złożonym profilem.
Flokulacja jest wysoka, piwo będzie klarowne bez filtracji.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Ten szczep może być powoli startować i długo fermentować.
Odrodzenie zainteresowania historycznymi i klasycznymi angielskimi stylami IPA wymaga wyspecjalizowanych drożdży. Ta mieszanka podkreśla goryczkę i aromat chmielu, jednocześnie pozwalając na pełną ekspresję autentycznych profili wody i jasnych słodów.
Niski do umiarkowanego poziom estrów można regulować poprzez temperaturę fermentacji i ilość zadawanych drożdży.
Finisz na podniebieniu jest typowo neutralny do lekko owocowego z pewną słodowością.
Dobre właściwości flokulacji sprawiają, że jest to doskonały kandydat do kondycjonowania w beczkach.
Dzięki wielu najlepszym cechom, których browarnicy szukają podczas warzenia piwa w amerykańskich stylach, wydajność tego szczepu jest spójna i daje doskonałe piwo.
Ta wszechstronna odmiana jest bardzo dobrym wyborem dla piwowarów.
Spodziewaj się delikatnego, czystego profilu z nutami orzecha i lekko cierpkiego wykończenia.
Fermentachja w wyższych temperaturach podkreśli charakter chmielowy i zwiększy poziom estrów owocowych.
Fermentacja w niższych temperaturach da czysty, lekki charakter cytrusów.
Odmiana wytwarzając klasyczne brytyjskie Bitter'y o bogatym, złożonym profilu smakowym.
Drożdże produkują zbalansowany lekki słodowy charakter, niską owocowość i niskie estry.
Wspaniałe, wszechstronne drożdże mogą być używane do prawie każdego stylu piwa. Są ostoją jednego z naszych lokalnych piwowarów domowych, pana Denny'ego Conna.
Jest to wyjątkowy szczep dający złożony smak, słodowość, karmel lub lekki owocowy charakter piwa bez podbijania słodyczy lub płytkiego odfermentowania.
Szkocki szczep Ale idealny do mocnych, słodowych Ale.
Odmiana ta jest bardzo wszechstronna i często używana przez piwowarów domowych, ponieważ fermentuje neutralnie i czysto. Wyższe temperatury fermentacji spowodują zwiększenie ilości estrów.
Odmiana ta pochodzi z nieistniejącego już browaru nad brzegiem Tamizy, niedaleko Oxfordu w Anglii. Thames Valley II.
Produkuje rześkie, wytrawne piwa o bogatym profilu słodowym i umiarkowanych estrach owoców pestkowych.
Wysokie odfermentowanie i wysoka flokulacja dają klarowne piwa niewymagające filtracji.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.
Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.
Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.
Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.
Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.
Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.
Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.
Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Ta mieszanka do lagerów została stworzona do produkcji bogatego, słodowego, złożonego i pełnego piwa w stylu Octoberfest.
Dobrze odfermentowuje, pozostawiając dużo słodowego charakteru i posmaku w ustach. Ta mieszanka produkuje małe ilości siarki.
Pierwszy szczep drożdży wyprodukowanym przez White Labs w 1995 roku. To nasze najlepiej sprzedające się drożdże, znane z czystego smaku i dobrej fermentacji. Drożdże idealne do piw chmielowych. Uwydatniają smaki i aromaty chmielu oraz dobrze odfermentowują, nawet w przypadku piw o wysokiej gęstości początkowej. Odmiana może być stosowana w prawie każdym stylu Ale, od IPA po Porter, a nawet Kölsch, co czyni ją doskonałym szczepem dla piwowarów domowych.
To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.
Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.
Tworzę wytrawne piwa i bardzo dobrze flokulują. Wytwarzają wyraźny profil estrowy. Dają pełne odczucie w ustach, idealne do tworzenia piwa typu English Ale , w tym Bitter, Pale Ale, Porters, Stout i Brown.
Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.
Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.
Charakterystyka estru dębowego sprawia, że te drożdże doskonale nadają się do klasycznych brytyjskich stylów piwa, takich jak Pale Ale, Bitter, lub ciemnych piw słodowych, takich jak Brown Ale i Porter. Średnia flokulacji pozwala na odfermentowanie do 75%, pozostawiając piwo wytrawne, jednocześnie dodając złożoności słodowej i zwiększając gorycz chmielową. Jeśli kochasz WLP001 California Ale Yeast®, wypróbuj tę odmianę, ponieważ ma więcej charakteru.
Tradycyjna mieszana kultura drożdży o brytyjskim charakterze. Estry lekko owocowe z domieszką siarki. Te drożdże mogą być używane do wielu różnych stylów piwa. Najbardziej tradycyjnymi wyborami byłyby piwa typu Ale, w tym Mild, Bitter, porterowe i angielskie stouty. Nadają się również do piw w stylu północnoamerykańskim.
Aromatyczne drożdże w stylu brytyjskim, które dają lekko owocowe i chlebowe nuty. Dobra odmiana drożdży górnej fermentacji, dobrze nadająca się do zbierania gęstwy z góry. Jest idealny do klasycznych Pale Ale, Mildów w stylu brytyjskim, Bitterów i Stoutów. Nie flokuluje tak bardzo, jak inne odmiany angielskie.
Odmiana ta pochodzi z Burton upon Trent w Anglii, która jest znana z umieszczania IPA w centrum uwagi. Daje subtelny owocowy profil estrowy, który można opisać jako nuty jabłka, miodu, koniczyny i gruszki. W tym szczepie powszechna jest nuta siarki w tle. Świetnie nadaje się do chmielowych stylów amerykańskich i angielskich, takich jak Pale Ale, Bitter i Amber. Może być również alternatywą dla WLP001 California Ale Yeast®.
Odmiana ta wytwarza podstawowe estry o aromatach gruszki i melona, które dobrze współgrają z nutami chmielowymi i słodowymi. Jej średnia do wysokiej tolerancja na alkohol jest dobrze dopasowana do mocnych piw typu Ale lub Barleywine. Jest to wszechstronny szczep, który może być neutralny w dolnej części zalecanego zakresu temperatur fermentacji lub dawać więcej estrów w górnej.
Szczep pochodzący z małego browaru w Kolonii w Niemczech. Pasuje do niemieckich piw typu Ale, takich jak Kölsch i Altbier. Znany z akcentowania chmielowego smaku i goryczki podczas tworzenia wyraźnych, czystych lagerów. Działa wyjątkowo dobrze w temperaturach 18-20 ° C. Nie fermentuje poniżej 17 ° C po burzliwej fermentacji. Zwykle ma niską flokulację po pierwszym pokoleniu.
Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.
Mieszanka trzech szczepów utrzymująca czysty i neutralny charakter fermentacji, dzięki czemu jest idealna do stosowania w wielu różnych amerykańskich stylach piwa. Mieszanka nadaje gotowemu piwu złożoność, wykazując rześki, czysty charakter lagerowy z zaakcentowanymi aromatami chmielu i goryczki. Podczas burzliwej fermentacji może powstać niewielka ilość siarki.
Szczep o niskiej produkcji estrów, znany z szybkiej fermentacji i zapewniający neutralny smak i profil aromatyczny podobny do WLP001 California Ale Yeast®. Ze względu na wysokie odfermentowanie, szczep ten wytwarza bardzo wytrawne piwa ze zwiększoną odczuwaną goryczką. Ma również wysoką tolerancję na alkohol, co jest odpowiednie dla różnych stylów, od podwójnych IPA po wina jęczmienne, cydr i miód pitny. Jest to świetna odmiana do użytku domowego i idealna dla browarów, które produkują piwa chmielowe.
Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.
Szczep do piw górnej fermentacji odpowiedni do wielu rodzajów ale o każdej mocy. Czysty profil zapewnia pełny charakter słodów i chmielu. Nadaje się do IPA, Porters, Russian Imperial Stout i nie tylko.
LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.
Drożdże ale LalBrew® Windsor to prawdziwa angielska odmiana, która wytwarza zbalansowany owocowy aromat i nadaje lekko świeży, drożdżowy posmak. Piwa fermentowane Windsorem są zwykle opisywane jako pełne, owocowe angielskie ale. Browary wybierają LalBrew® Windsor do produkcji piw od Pale Ale po Porter z umiarkowaną zawartością alkoholu oraz smakiem i aromatem najlepszych tradycyjnych ale. Tradycyjne style warzone z tymi drożdżami obejmują między innymi Milds, Bitter, Irish Reds, English Brown ale, Porters i Sweet Stouts.
Chmiel o właściwościach goryczkowych z przyjemnym aromatem. Stosowany głównie dla uzyskania goryczki a dodany pod koniec gotowania nadaje przyjemny aromat, nadaje się do chmielenia na zimno.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych z przyjemnym łagodnym aromatem. Właściwości chmielu podobne do angielskiego Fuggles. Stosowany do chmielenia piw górnej fermentacji; Pale Ale, Bitter, Stout, Porter
Chmiel o właściwościach uniwersalnych poza dobrze zbalansowaną goryczką nadaje przyjemny łagodny aromat. Stosowany do chmielenia piw w stylu Ale; Mild, Old Ale, Belgian Dubbel, Porter, Stout.
Angielski chmiel Fuggles. Delikatnie kwiatowy i miętowy charakter chmielu tworzy czysty i orzeźwiający smak piw typu ale. Stosowany do warzenia piw typu English Ale, American Ale, Stout, Porter.
Polecany do oryginalnego IPA oraz angielskiego piwa typu Bitter. Chmiel jest uniwersalny, może być stosowany do późnego chmielenia, a ze względu na zawartość alfa kwasów stosować go można również jako chmiel goryczkowy.
Doskonały chmiel o właściwościach zarówno goryczkowych jak i aromatycznych. Nadaje orzeźwiającą, pełną i łagodną gorycz. Dodawany pod koniec gotowania nadaje czysty, delikatny owocowy aromat wykorzystywany w wielu gatunkach piw. Często stosowany do chmielenia piw typu English Ale, Porter, Stout.
Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.
Niemiecki chmiel nadający łagodny aromat i doskonałą goryczkę. Zazwyczaj używany do piw górnej fermentacji typu Alt i Kölsch, Bitter, Porter.
Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.
Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.
Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.
Odmiana chmielu wysokogoryczkowego, mająca również właściwości aromatyczne.
Delikatnie ziołowa, z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem.
Idealnie sprawdza się w piwach typu India Pale Ale, American Pale Ale, Stout, Porter, Barley Wine.
Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.
Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.
Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.
Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.
Amerykański chmiel HBC 472 jest eksperymentalną odmianą chmielu spokrewnioną z chmielem Sabro, dzięki temu posiada wiele podobnych wyjątkowych cech.
Chmiel HBC 472 wywodzi się z gatunku Humulus lupulus var. neomexicanus, co sprawia że w tej odmianie wyczuwalne są aromaty dębu, kokosa, wanilii i owoców tropikalnych.
Dębowe aromaty zawarte w chmielu mogą z powodzeniem zastąpić płatki dębowe z beczek po whisky, itp. Idealnie pasuje do piw górnej fermentacji, Porterów, Stoutów a także piw eksperymentalnych.
Chmiel Epic ma przyjemny owocowo-ziołowy aromat z nutą trawy cytrynowej.
Niezastąpiony do chmielenia tradycyjnych angielskich piw górnej fermentacji.
W próbach warzelniczych Phoenix wypadł doskonale jako chmiel goryczkowy i podwójnego zastosowania.
Dodawany na aromat wytwarza nuty delikatnie pikantne, melasy czy czekolady, jak również odrobinę sosny czy kwiatów.
Polecany do: India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter (ESB), Stout, Porter.