Barwiący Obłuszczony (Pearled Black)

Producent: Viking
EBC min: 800
EBC max: 100
Zasyp: 5%
Ekstrakt: 65% dm
Siła diastatyczna: 0WK

Słód barwiący obłuszczony (Pearled Black) jest produkowany przez prażenie obłuszczonego słodu pilzneńskiego. Łuskę jęczmienia usuwa się przed słodowaniem i prażeniem.

Słód nie wykazuje aktywności amylolitycznej, a ilość fermentowalnego ekstraktu jest niewielka.

Smak tego słodu jest ostry, ale mniej gorzki niż słodu czarnego czy prażonego jęczmienia. Smaki palone i wędzone są intensywne.

Słód jest używany w ciemnych piwach, takich jak Stout i Porter, głównie ze względu na jego barwę.

Zwykle udział w zasypie na poziomie 1-2% daje znaczący wzrost koloru bez znaczącej zmiany smaku.

Zwiększając zawartość obłuszczonego barwiącego, zmiany smaku są wyraźne, ale mniejsze, niż w przypadku typowego czarnego słodu.

Udział powyżej 10% jest rzadko stosowany.

EBC 800.00 - 100.00