Wyeast

1007 German Ale

Najlepsze drożdże z niską produkcją estrów i szerokim zakresem temperatur. Fermentacja w wyższych temperaturach może dać łagodną owocowość. Nisko flokulują. Piwa dojrzewają szybko, nawet przy zastosowaniu zimnej fermentacji. Niski lub brak wykrywalnego diacetylu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 20°C

1010 American Wheat

Drożdże silnie odfermentujące, dają wytrawne, lekko cierpkie piwo.

Szczep idealny do piw, w których pożądany jest niski profil estrowy.

Drożdże idealnie nadają się do zbierania gęstwy z piany.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 23°C

1026-PC British Cask Ale

Świetny wybór drożdży do każdego kondycjonowanego w beczce piwa British Ale.

Szczególnie dobrze nadają się do chmielowych Bitterów, IPA i australijskich Ale.

Dają przyjemny słodowy profil, a finisz jest ostry i lekko cierpki.

Estry owocowe niskie do umiarkowanych.

Dobrze flokulują, nie wymagają filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 22°C

1056 American Ale

Drożdże dają bardzo czysty, rześki smak o niskiej owocowości i łagodnej produkcji estrów.

Bardzo wszechstronny szczep do stylów, w których dominuje słodowy i chmielowy charakter.

Ta odmiana jest idealna jako szczep podstawowy.

Łagodne nuty cytrusowe rozwijają się podczas fermentacji w temperaturach 15-19°C.

Zwykle wymaga filtracji dla klarownych piw.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

1084 Irish Ale

Wszechstronne drożdże doskonale fermentują w ciemnych brzeczkach.

Jest to dobry wybór do większości piw o wysokiej gęstości.

Piwa fermentowane w niższym zakresie temperatur dają wytrawny, rześki profil z subtelną owocowością.

Estry owocowe wzrosną, gdy temperatura fermentacji przekroczy 18°C.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 16°C
Temp max: 22°C

1087-PC Wyeast Bohemian Ale Blend

 

Szczep wcześniej znany jako Wyeast Ale Blend 1540-PC.

Jest to mieszanka najlepszych szczepów Ale zapewniająca szybki start, dobry smak i dobrą flokulację.

Profil tych szczepów zapewnia zrównoważone wykończenie brytyjskich i amerykańskich Ale'i .

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1099 Whitbread Ale

Szczep tworzy lekko słodowy i lekko owocowy profil fermentacji.

Jest mniej cierpki i wytrawny niż Wyeast 1098 British Ale.

Dzięki dobrej flokulacji drożdże te łatwo opadają i nie wymagają bez filtracji.

Niskie temperatury fermentacji zapewnią czysty profil z bardzo niskimi estrami.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

1187 Ringwood Ale

Szczep drożdży idealny do zbierania gęstwy z piany.

Ma wyjątkowe właściwości fermentacyjne i smakowe. Spodziewaj się wyrazistych estrów owocowych ze słodowym, złożonym profilem.

Flokulacja jest wysoka, piwo  będzie klarowne bez filtracji.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Ten szczep może być powoli startować i długo fermentować.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1203-PC Burton IPA Blend

Odrodzenie zainteresowania historycznymi i klasycznymi angielskimi stylami IPA wymaga wyspecjalizowanych drożdży. Ta mieszanka podkreśla goryczkę i aromat chmielu, jednocześnie pozwalając na pełną ekspresję autentycznych profili wody i jasnych słodów.

Niski do umiarkowanego poziom estrów można regulować poprzez temperaturę fermentacji i ilość zadawanych drożdży.

Finisz na podniebieniu jest typowo neutralny do lekko owocowego z pewną słodowością.

Dobre właściwości flokulacji sprawiają, że jest to doskonały kandydat do kondycjonowania w beczkach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1214 Belgian Abbey Style Ale

Szczep o szerokim zastosowaniu i wysokiej tolerancji alkoholu.

Abbey są odpowiednie do różnych belgijskich piw typu Ale. Odmiana ta wytwarza przyjemny profil estrowy, jak również lekko pikantne nuty alkoholowe.

Fermentacja może startować powoli; jednak drożdże dobrze odfermentowują.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

1217-PC West Coast IPA

 

Szczep ten idealnie nadaje się do produkcji piw rzemieślniczych w stylu West Coast, zwłaszcza Pale Ale, IPA, czerwonych i specjalnych.

Dobre odfermentowanie, szeroki zakres temperatur i dobra flokulacja sprawiają, że praca z tym szczepem jest łatwa.

Dają zrównoważony, neutralny profil z łagodnymi estrami. Fermentacja w wyższych temperaturach pozwala podkreślić chmielowość oraz charakterystyczne aromaty słodów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 23°C

1272 American Ale II

Dzięki wielu najlepszym cechom, których browarnicy szukają podczas warzenia piwa w amerykańskich stylach, wydajność tego szczepu jest spójna i daje doskonałe piwo.

Ta wszechstronna odmiana jest bardzo dobrym wyborem dla piwowarów.

Spodziewaj się delikatnego, czystego profilu z nutami orzecha i lekko cierpkiego wykończenia.

Fermentachja w wyższych temperaturach podkreśli charakter chmielowy i zwiększy poziom estrów owocowych.

Fermentacja w niższych temperaturach da czysty, lekki charakter cytrusów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

1275 Thames Valley Ale

Odmiana wytwarzając klasyczne brytyjskie Bitter'y o bogatym, złożonym profilu smakowym.

Drożdże produkują zbalansowany lekki słodowy charakter, niską owocowość i niskie estry.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 16°C
Temp max: 22°C

1318 London Ale III

Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.

Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.

Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.

London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.

Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1388 Belgian Strong Ale

Klasyczny wybór do warzenia Golden Strong Ale.

Ten odporny na alkohol szczep tworzy złożony profil estrów, ładnie zrównoważony subtelnymi fenolami.

Smaki i aromaty słodowe pozostają nawet przy dobrze odfermentowanym wytrawnym, cierpkim finiszu.

Szczep ten jest podatny na zwalnianie pracy przy około 8.78°BLG. Potrząsanie fermentorem lub lekkie napowietrzenie zachęci go do zakończenia fermentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

1450 Denny's Favorite 50 Ale

Wspaniałe, wszechstronne drożdże mogą być używane do prawie każdego stylu piwa. Są ostoją jednego z naszych lokalnych piwowarów domowych, pana Denny'ego Conna.

Jest to wyjątkowy szczep dający złożony smak, słodowość, karmel lub lekki owocowy charakter piwa bez podbijania słodyczy lub płytkiego odfermentowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 21°C

1469 West Yorkshire Ale

Drożdże produkujące piwa typu Ale o pełnym smaku i charakterze słodowym z wytrawnych finiszem.

Spodziewaj się umiarkowanych estrów orzechowych i owoców pestkowych.

Najlepiej stosować do produkcji Bitterów kondycjonowanych w beczce, ESB i łagodnych Ale.

Niezawodna flokulacja, daje klarowne piwo bez filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1728 Scottish Ale

Szkocki szczep Ale idealny do mocnych, słodowych Ale.

Odmiana ta jest bardzo wszechstronna i często używana przez piwowarów domowych, ponieważ fermentuje neutralnie i czysto. Wyższe temperatury fermentacji spowodują zwiększenie ilości estrów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 24°C

1762 Belgian Abbey Style Ale II

Doskonały szczep drożdży do stosowania w belgijskich ciemnych mocnych Ale'ach.

Drożdże produkują stosunkowo „czysty profil”, który podkreśla bogaty profil słodowy i charakterystyczne nuty alkoholowe.

Delikatne estry suszonych owoców można uzyskać fermentując w wyższych temperaturach lub zwiększając gęstość początkową brzeczki.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

1768-PC English Special Bitter

Świetne drożdże do piwa Ale z profilem o przeważającej słodowości. Szczep produkuje lekkie aromaty owocowe i alkoholowe oraz delikatne, orzechowe posmaki. Wykazuje łagodny profil słodowy z neutralnym wykończeniem.

Drożdże pozwalają na uzyskanie klarownego piwa bez dodatkowej filtracji.

Szczep podobny do London ESB Ale z 1968 roku, ale z nieco niższą flokulacją.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1882-PC Thames Valley Ale II

Odmiana ta pochodzi z nieistniejącego już browaru nad brzegiem Tamizy, niedaleko Oxfordu w Anglii. Thames Valley II.

Produkuje rześkie, wytrawne piwa o bogatym profilu słodowym i umiarkowanych estrach owoców pestkowych.

Wysokie odfermentowanie i wysoka flokulacja dają klarowne piwa niewymagające filtracji.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 21°C

1968 London ESB Ale

Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.

Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.

Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.

Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

2002 PC Gambrinus Style Lager

 

Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.

W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 7°C
Temp max: 13°C

2007 Pilsen Lager

Wyeast 2007 to szczep do klasycznych amerykańskich lagerów.

Drożdże produkują łagodne, neutralne piwa o przyjemnym słodowym charakterze.

Fermentuje na wytrwanie i szorstko z minimalną zawartością siarki lub diacetylu.

Piwa fermentowane tym szczepem wykazują przypominają najpopularniejszego lagera w Ameryce.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2105-PC Rocky Mountain Lager

Drożdże lagerowe, o których mówi się, że powstał wysoko w Colorado Rockies.

Szczep dobrze fermentuje w niższych temperaturach i jest idealny do wszystkich północnoamerykańskich jasnych piw typu Lager, jasnych pilznerów i innych piw.

2105-PC tworzy dobrze zbalansowane piwa o łagodnym profilu słodowym, średnich estrach z naciskiem na słodowe wykończenie.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2112 California Lager

Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.

Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 20°C

2124 Bohemian Lager

Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.

Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.

Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.

Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 22°C

2206 Bavarian Lager

Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.

Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

2278 Czech Pils

Odmiana wywodząca się z domu wielkich pilznerów w Czechach. Klasyczny szczep charakteryzujący się wytrawnym i słodowym finiszem.

Idealny wybór dla pilznerów/pilsów bochemskich.

Siarka wytwarzana podczas fermentacji może zostać zmniejszona poprzez podwyższenie temperatury fermentacji do 14°C) i zostanie zredukowana podczas lagerowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 14°C

2487-PC Hella Bock Lager

Szczep pochodzący bezpośrednio z austriackich Alp pozwoli na produkcję bogatych, pełnych i słodowych piw o złożonym profilu smakowym i wspaniałym odczuciu w ustach.

Dobrze odfermentowuje, pozostawiając jednocześnie dużo słodowego charakteru i treściwości. Piwa fermentowane tym szczepem skorzystają na wzroście temperatury do przerwy dwuacetylowej pod koniec burzliwej fermentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2565 Kölsch

Odmiana klasyczna z tradycyjnego browaru w Kolonii w Niemczech. Idealna do zbierania gęstwy z piany.

Piwa wykazują lekki owocowy charakter Ale, z czystym profilem przypominającym lager. Szczep wytwarza niski lub prawie niewykrywalny poziom diacetylu.

Drożdże mogą być również używane do produkcji piw pseudo-lagerowych o fermentowanych szybko w temperaturze 13-16°C.

Szczep słabo flokuluje, żeby uzyskać klarowne piwa, wymagana jest filtracja lub dodatkowy czas sedymentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 13°C
Temp max: 21°C

3031-PC Saison-Brett Blend

Mieszanka dwóch szczepów Saison i Brettanomyces. Tworzy wytrawne i złożone Ale.

Klasyczny ziemisty i pikantny charakter farmy spotyka się z estrami owoców tropikalnych i pestkowych.

Długie leżakowanie wzmacnia aromaty Brettów. Spodziewaj się wysokiego odfermentowania.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 26°C

3056 Bavarian Wheat Blend

Ta zastrzeżona mieszanka górnej fermentacji neutralnego szczepu Ale i bawarskiego szczepu do piw pszenicznych jest doskonałym wyborem, gdy pożądane jest subtelne piwo pszeniczne w stylu niemieckim. Złożone estry i fenole ze szczepu pszenicznego są ładnie złagodzone i zrównoważone przez neutralny szczep Ale.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

3068 Weihenstephan Weizen

Klasyczny i najpopularniejszy niemiecki szczep do piw pszenicznych używany na całym świecie. Drożdże zapewniają piękną i delikatną równowagę estrów bananowych i fenoli goździkowych.

Poziom estrów może podnieść zwiększając temperaturę fermentacji, gęstość brzeczki lub stosując underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli podkreślić aromaty goździków.

Drożdże produkują duże ilości siarki, która jest redukowana z czasem.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3191-PC Berliner Weisse Blend

Ta mieszanka zawiera niemiecki szczep Ale z niską produkcją estrów i wytrawnym, rześkim finiszem.

Zawarty w nim Lactobacillus wytwarza umiarkowany poziom kwasowości, a wyjątkowy szczep Brettanomyces nadaje cechy ziemiste.

Idealne do Berliner Weisse.

Używając tej mieszanki, spodziewaj się powolnego startu fermentacji. Równowaga drożdży i bakterii umożliwia odpowiednią produkcję kwasu.

Piwo na ogół wymaga 3-6 miesięcy dojrzewania, aby w pełni rozwinąć cechy smakowe.

Mieszanka idealna do piw o wyjątkowo niskim współczynniku chmielenia.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

3209 PC Oud Bruin Ale Blend

Ta ekskluzywna mieszanka została stworzona z myślą o ciemnych kwaśnych stylach z akcentami słodowymi. Podobnie jak 3763 Roeselare, stworzy ostrą kwasowość, ale w przeciwieństwie do 3763 pozostawi nienaruszony charakter słodowy, tworząc zrównoważony i złożony produkt końcowy.

Doskonała baza do dodawania owoców podczas cichej fermentacji (szczególnie wiśni lub malin).

Szczep tworzy ciekawe piwa w stylu Saison.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 29°C

3278 Belgian Lambic Blend

Ta mieszanka zawiera kultury drożdży i bakterii wymagane do produkcji spontanicznie fermentowanych piw z regionu Lambic.

Specyficzne proporcje belgijskiego szczepu Ale, szczepu sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i kultury Pediococcus zapewniają aromaty pożądane w piwach warzonych w Brukseli.

Rozmnażanie tej kultury nie jest zalecane i spowoduje zmianę proporcji poszczególnych kultur.

Drożdże produkują bardzo wytrawne piwo ze względu na wysokie odfermentowanie.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3333-PC German Wheat

Wysoce flokulująca odmiana do niemieckich piw pszenicznych. Idealny wybór do stosowania w Kristallweizen.

Ten szczep drożdży zapewnia piękną i delikatną równowagę estrów bananów i fenoli goździkowych, podobnie jak popularny Wyeast 3068. Jednak szczep ten szybko sedymentuje, dając klarowne piwo bez filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3463-PC Forbidden Fruit

Odmiana szeroko stosowana w produkcji Witbier i Grand Cru. Wytwarzają pikantne fenole, które są ładnie zrównoważone przez złożony profil estrowy. Subtelny owocowy charakter i wytrawny cierpki finisz pasują do słodów pszenicznych, skórki pomarańczy i przypraw typowych dla Witsa .

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3522 Belgian Ardennes

Jedna z najlepszych i wszechstronnych odmian do produkcji klasycznych belgijskich Ale. Ta odmiana produkuje doskonałą równowagę delikatnych estrów owocowych i subtelnych pikantnych nut, bez dominacji żadnej z nich. W przeciwieństwie do wielu innych odmian belgijskich, wysoko flokulują dając klarowne piwa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3638 Bavarian Wheat

Złożona alternatywa dla standardowych szczepów do niemieckich piw pszenicznych: Weizen, Hefeweizen, Weisse, Weissbier.

Ten szczep oprócz dominującego charakteru bananowego wytwarza estry jabłek, gruszek i śliwek. Estry ładnie uzupełniają goździki i subtelne fenole waniliowe.

Zwiększeni produkcji estrów można osiągnąć poprzez zwiększanie temperatury fermentacji, zwiększanie gęstości brzeczki i underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli uwydatnić goździki.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3655-PC Belgian Schelde Ale

Drożdże z regionu Flandrii Wschodniej - Antwerpii w Belgii. Wyjątkowe drożdże górnej fermentacji wytwarzają złożone, klasyczne belgijskie aromaty i smaki, które dobrze łączą się ze słodami jasnymi i crystal.

Charakteryzują się pełnym, dobrze zaokrąglonym i gładkim profilem słodowym i odczuciem w ustach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

3711 French Saison

Bardzo wszechstronny szczep, który produkuje piwa w stylu Saison lub farmhouse, a także inne piwa w stylu belgijskim. Są bardzo aromatyczne (estrowe), pieprzowe, pikantne i cytrusowe. Odmiana ta wzmacnia aromaty przypraw i chmielowe.

Pozostawia nieoczekiwanie jedwabisty i bogaty posmak w ustach. Szczep ten może być również użyty do wznowienia niedokończonej fermentacji lub w piwach o wysokiej gęstości początkowej.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

3724 Belgian Saison

Ta odmiana to klasyczne drożdże Farmhouse. Tradycyjne, pikantne drożdże ze złożonymi aromatami, w tym gumą balonową. Bardzo cierpkie i wytrawne na podniebieniu z lekką owocowością. Spodziewaj się rześkiego, lekko kwaśnego finiszu, który wzrasta wraz z podwyższaniem temperatury fermentacji.

Odmiana znana z szybkiego i energicznego startu fermentacji aż do 1,035 S.G (8.78°BLG). Później fermentacja zwalnia. Dokończenie fermentacji można przyspieszyć za pomocą temperatury co najmniej 32°C lub użycia drugiego szczepu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 35°C

3725-PC Bière de Garde

 

Niska do umiarkowanej produkcja estrów z subtelną ostrością. W ustach słodowe i pełne z początkową słodyczą. Finisz wytrawny i lekko cierpki. Dobrze fermentują, bez zwalniania pod koniec procesu.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

3726 Farmhouse Ale

Szczep wytwarzający złożone estry zrównoważone ziemistymi i pikantnymi nutami. Lekko cierpki i wytrawny z pieprznym finiszem. Idealna odmiana do domowych piw typu Ale i Saison.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

3739-PC Flanders Golden Ale

Dobrze zbilansowana odmiana z północnej Belgii produkuje umiarkowane poziomy estrów owocowych i pikantnych fenoli oraz wytrawne wykończenie z nutami słodowymi. 3739-PC wszechstronna odmiana, która dobrze radzi sobie w szerokiej gamie belgijskich stylów.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

3763 Roeselare Ale Blend

Nasza mieszanka kultur lambic daje piwo o złożonym, ziemistym profilu i charakterystycznej kwaskowatości ciasta wiśniowego. Aby uzyskać pełny profil smakowy i kwasowość, wymagane jest dojrzewanie do 18 miesięcy.

Specyficzne proporcje szczepu w stylu belgijskich Ale, szczepu sherry, dwóch szczepów Brettanomyces, kultury Lactobacillus i kultury Pediococcus dają aromaty pożądane w piwach warzonych we Flandrii Zachodniej.

Rozmnażanie tej kultury nie jest zalecane i spowoduje zmianę proporcji poszczególnych szczepów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 30°C

3787 Belgian High Gravity

Klasyczna odmiana do warzenia belgijskiego Dubbel'a lub Tripel'a. Szczep Abbey zapewnia przyjemną równowagę złożonych estrów owocowych i fenoli, co sprawia, że ​​jest idealny do stosowania również w innych belgijskich piwach typu Ale.

Drożdże tworzą wysoką pianę. Idealnie nadają się zbierania gęstwy z powierzchni. Zalecane jest pozostawienie dodatkowej wolnej przestrzeni w fermentorze. Pracują w szerokim zakresie temperatur. Odmiana ta jest wspaniałą odmianą „domową” do piw w stylu belgijskim.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

3789-PC Belgian Style Blend

 

Unikalna mieszanka belgijskich Saccharomyces i Brettanomyces do klonowania piw w stylu trapistów z regionu Florenville w Belgii. Fenole, łagodna owocowość i złożone korzenne nuty zwiększają się wraz ze wzrostem temperatury fermentacji. Stonowany, ale klasyczny charakter „Brettów”.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 30°C

3822-PC Belgian Dark Ale

Te wyjątkowe belgijskie drożdże Ale charakteryzujące się wysoką kwasowością ze zrównoważoną produkcją estrów i fenoli, co pozwala na dobrą ekspresję profilu słodowego, zwłaszcza mocnych smaków ciemniejszych słodów i cukrów. Wysoka tolerancja na alkohol. Na podniebieniu pikantne, cierpkie i wytrawne z bardzo złożonym finiszem. 

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

3864 PC Canadian/Belgian Ale

Ten odporny na alkohol szczep produkuje złożone i dobrze zbilansowane piwa Ale typu belgijskiego Abbey. Estry bananowe i owocowe są ładnie uzupełnione łagodnymi fenolami i nutą kwasowości. Poziomy estrów można podnieść poprzez zwiększenie gęstości początkowej i temperatury fermentacji.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten posiada gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

3942 PC Belgian Wheat

Wyizolowany z małego belgijskiego browaru, szczep ten produkuje piwa z umiarkowaną zawartością estrów i minimalną ilością fenoli. Aromaty jabłka, gumy do żucia i śliwki dobrze komponują się ze słodem i chmielem. Ta odmiana fermentuje wytrawnie pozostawiając lekką cierpkość.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

3944 Belgian Witbier

Ten wszechstronny szczep drożdży Witbier może być używany w różnych belgijskich piwach typu Ale. Odmiana ta wytwarza złożony profil smakowy zdominowany przez pikantne fenole z niską do umiarkowanej produkcją estrów. Jest to świetny wybór, gdy chcesz, aby estry nie przesłaniały delikatnego profilu goździków. Fermentuje dość wytrawnie z lekko cierpkim finiszem, który doskonale komponuje się z owsem oraz słodowaną i niesłodowaną pszenicą. Odmiana idealnie nadaje się do zbierania gęstwy z piany. Tworzy potężną czapę piany, dlatego wymaga przynajmniej 33% wolnej powierzchni w fermentorze.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 16°C
Temp max: 24°C

9097-PC Old Ale Blend

 

Aby przybliżyć nieco angielskie dziedzictwo piwowarskie, stworzyliśmy mieszankę „Old Ale”. Zawiera szczep Ale wraz z niewielkim dodatkiem Brettanomyces. Mieszanka dobrze fermentuje w ciemnych brzeczkach, dając piwa owocowe o przyjemnej złożoności. Brettanomyces produkują posmaki ciasta wiśniowego i kwaskowatości podczas dłuższego leżakowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP545 Belgian Strong Ale Yeast

Drożdże z regionu Ardenów w Belgii. Klasyczny szczep drożdży wytwarzający umiarkowane poziomy estrów i fenoli, często określanych jako suszona szałwia i czarny mielony pieprz. Wysokie odfermentowanie tworzy wytrawne piwa. Idealne do piw o dużej gęstości początkowej. Odmiana ta jest zalecana do ciemnych, mocnych piw Ale i Abbey oraz piw sezonowych, takich jak Belgian Holiday Ale.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C