niska

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

BE-134

Szczep drożdży polecany do piw głęboko odfermentowanych.

Wytwarza nuty owocowe, kwiatowe i fenolowe oraz wytrawny charakter.

Produkuje mocno orzeźwiające piwa, jest idealne do belgijskiego Saison.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

T-58

Specjalne drożdże piwne wyselekcjonowane ze względu na silny charakter fermentacji, intensywne aromaty owocowe i fenolowe - zwłaszcza bananowe, goździkowe i pieprzowe.

Szczep odpowiedni do szerokiej gamy piw na bazie pszenicy i owocowo-korzennych.

Drożdże o średniej sedymentacji. Po ponownym wzburzeniu w piwie tworzą mętną mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

1007 German Ale

Najlepsze drożdże z niską produkcją estrów i szerokim zakresem temperatur. Fermentacja w wyższych temperaturach może dać łagodną owocowość. Nisko flokulują. Piwa dojrzewają szybko, nawet przy zastosowaniu zimnej fermentacji. Niski lub brak wykrywalnego diacetylu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 20°C

1010 American Wheat

Drożdże silnie odfermentujące, dają wytrawne, lekko cierpkie piwo.

Szczep idealny do piw, w których pożądany jest niski profil estrowy.

Drożdże idealnie nadają się do zbierania gęstwy z piany.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 23°C

1214 Belgian Abbey Style Ale

Szczep o szerokim zastosowaniu i wysokiej tolerancji alkoholu.

Abbey są odpowiednie do różnych belgijskich piw typu Ale. Odmiana ta wytwarza przyjemny profil estrowy, jak również lekko pikantne nuty alkoholowe.

Fermentacja może startować powoli; jednak drożdże dobrze odfermentowują.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

1275 Thames Valley Ale

Odmiana wytwarzając klasyczne brytyjskie Bitter'y o bogatym, złożonym profilu smakowym.

Drożdże produkują zbalansowany lekki słodowy charakter, niską owocowość i niskie estry.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 16°C
Temp max: 22°C

1388 Belgian Strong Ale

Klasyczny wybór do warzenia Golden Strong Ale.

Ten odporny na alkohol szczep tworzy złożony profil estrów, ładnie zrównoważony subtelnymi fenolami.

Smaki i aromaty słodowe pozostają nawet przy dobrze odfermentowanym wytrawnym, cierpkim finiszu.

Szczep ten jest podatny na zwalnianie pracy przy około 8.78°BLG. Potrząsanie fermentorem lub lekkie napowietrzenie zachęci go do zakończenia fermentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

1450 Denny's Favorite 50 Ale

Wspaniałe, wszechstronne drożdże mogą być używane do prawie każdego stylu piwa. Są ostoją jednego z naszych lokalnych piwowarów domowych, pana Denny'ego Conna.

Jest to wyjątkowy szczep dający złożony smak, słodowość, karmel lub lekki owocowy charakter piwa bez podbijania słodyczy lub płytkiego odfermentowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 21°C

2565 Kölsch

Odmiana klasyczna z tradycyjnego browaru w Kolonii w Niemczech. Idealna do zbierania gęstwy z piany.

Piwa wykazują lekki owocowy charakter Ale, z czystym profilem przypominającym lager. Szczep wytwarza niski lub prawie niewykrywalny poziom diacetylu.

Drożdże mogą być również używane do produkcji piw pseudo-lagerowych o fermentowanych szybko w temperaturze 13-16°C.

Szczep słabo flokuluje, żeby uzyskać klarowne piwa, wymagana jest filtracja lub dodatkowy czas sedymentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 13°C
Temp max: 21°C

3031-PC Saison-Brett Blend

Mieszanka dwóch szczepów Saison i Brettanomyces. Tworzy wytrawne i złożone Ale.

Klasyczny ziemisty i pikantny charakter farmy spotyka się z estrami owoców tropikalnych i pestkowych.

Długie leżakowanie wzmacnia aromaty Brettów. Spodziewaj się wysokiego odfermentowania.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 26°C

3068 Weihenstephan Weizen

Klasyczny i najpopularniejszy niemiecki szczep do piw pszenicznych używany na całym świecie. Drożdże zapewniają piękną i delikatną równowagę estrów bananowych i fenoli goździkowych.

Poziom estrów może podnieść zwiększając temperaturę fermentacji, gęstość brzeczki lub stosując underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli podkreślić aromaty goździków.

Drożdże produkują duże ilości siarki, która jest redukowana z czasem.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3191-PC Berliner Weisse Blend

Ta mieszanka zawiera niemiecki szczep Ale z niską produkcją estrów i wytrawnym, rześkim finiszem.

Zawarty w nim Lactobacillus wytwarza umiarkowany poziom kwasowości, a wyjątkowy szczep Brettanomyces nadaje cechy ziemiste.

Idealne do Berliner Weisse.

Używając tej mieszanki, spodziewaj się powolnego startu fermentacji. Równowaga drożdży i bakterii umożliwia odpowiednią produkcję kwasu.

Piwo na ogół wymaga 3-6 miesięcy dojrzewania, aby w pełni rozwinąć cechy smakowe.

Mieszanka idealna do piw o wyjątkowo niskim współczynniku chmielenia.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

3463-PC Forbidden Fruit

Odmiana szeroko stosowana w produkcji Witbier i Grand Cru. Wytwarzają pikantne fenole, które są ładnie zrównoważone przez złożony profil estrowy. Subtelny owocowy charakter i wytrawny cierpki finisz pasują do słodów pszenicznych, skórki pomarańczy i przypraw typowych dla Witsa .

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3638 Bavarian Wheat

Złożona alternatywa dla standardowych szczepów do niemieckich piw pszenicznych: Weizen, Hefeweizen, Weisse, Weissbier.

Ten szczep oprócz dominującego charakteru bananowego wytwarza estry jabłek, gruszek i śliwek. Estry ładnie uzupełniają goździki i subtelne fenole waniliowe.

Zwiększeni produkcji estrów można osiągnąć poprzez zwiększanie temperatury fermentacji, zwiększanie gęstości brzeczki i underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli uwydatnić goździki.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3711 French Saison

Bardzo wszechstronny szczep, który produkuje piwa w stylu Saison lub farmhouse, a także inne piwa w stylu belgijskim. Są bardzo aromatyczne (estrowe), pieprzowe, pikantne i cytrusowe. Odmiana ta wzmacnia aromaty przypraw i chmielowe.

Pozostawia nieoczekiwanie jedwabisty i bogaty posmak w ustach. Szczep ten może być również użyty do wznowienia niedokończonej fermentacji lub w piwach o wysokiej gęstości początkowej.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

3724 Belgian Saison

Ta odmiana to klasyczne drożdże Farmhouse. Tradycyjne, pikantne drożdże ze złożonymi aromatami, w tym gumą balonową. Bardzo cierpkie i wytrawne na podniebieniu z lekką owocowością. Spodziewaj się rześkiego, lekko kwaśnego finiszu, który wzrasta wraz z podwyższaniem temperatury fermentacji.

Odmiana znana z szybkiego i energicznego startu fermentacji aż do 1,035 S.G (8.78°BLG). Później fermentacja zwalnia. Dokończenie fermentacji można przyspieszyć za pomocą temperatury co najmniej 32°C lub użycia drugiego szczepu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 35°C

3725-PC Bière de Garde

 

Niska do umiarkowanej produkcja estrów z subtelną ostrością. W ustach słodowe i pełne z początkową słodyczą. Finisz wytrawny i lekko cierpki. Dobrze fermentują, bez zwalniania pod koniec procesu.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP008 East Coast Ale Yeast

Szczep ten może być używany do reprodukcji wielu amerykańskich wersji klasycznych stylów piwa, ale zyskuje popularność dzięki zastosowaniu w West Coast IPA.

Dają piwo czystsze i bardziej wyraziste niż inne odmiany "hazy". Mają  podobny neutralny charakter jak WLP001 California Ale Yeast® z nieco wyższą produkcją estrów.

Odfermentowanie tego szczepu pozostawia w ustach nieco resztkowej słodyczy, co równoważy chmielową goryczkę. To świetna, wszechstronna odmiana dla zrównoważonych, przystępnych stylów piwa, takich jak Blond, Ale i Amber.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP066 London Fog Ale Yeast

Szczep dedykowany do New England IPA. Daje średni profil estrowy podobny do WLP008 East Coast Ale Yeast. Pozostawia resztkową słodycz, pomagając zaakcentować smaki i aromaty zarówno słodowe, jak i chmielowe, jednocześnie zachowując aksamitny posmak w ustach..

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend

Ta mieszanka naszych ulubionych szczepów New England IPA. Doskonale nadaje się do produkcji piw hazy i tropikalnych, z owocowymi estrami. Produkuje wytrawne, wysoce pijalne i soczyste piwa z nutami mango i ananasa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C

WLP300 Hefeweizen Ale Yeast

Ten popularny niemiecki szczep jest używany do produkcji tradycyjnych hefeweizen. Wytwarza wysoki poziom octanu izoamylu, nadając piwnym nutę bananową oraz nuty goździków. Niska flokulacja pozostawia pożądany mętny wygląd, odpowiedni dla stylu niemieckiego piwa pszenicznego.

Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpłyną na smak i aromat piwa.

Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 20°C

WLP320 American Hefeweizen Ale Yeast

Ten szczep daje znacznie czystszy profil niż jego odpowiedniki ze szczepów hefeweizen. Daje bardzo delikatne nuty bananowe i goździkowe i ma niską flokulację, pozostawiając powstałe piwa z charakterystycznym zmętnieniem.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP380 Hefeweizen IV Ale Yeast

Ten szczep zapewnia balans fenoli i estrów. Gałka muszkatołowa, goździki i przyprawy są bardziej dominujące niż aromat banana i gumy balonowej. Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpływa na smak i aromat piwa.

Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu. Ten szczep ma niską flokulację i niewielką produkcję siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP410 Belgian Wit II Ale Yeast

Szczep dający dość czysty profil z przyprawowymi fenolami. Przy odfermentowaniu sięgającym 75%, pozostawia średnie ciało. Pomaga zbalansować wszelkie dodatki zwiększając pijalność. Osiąga nieco niższe końcowe pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy do Ale. Tworzy lekko cierpkie, orzeźwiające piwo. Szczep ten jest idealny do piwa Witbier lub belgijskich piw stołowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP564 Leeuwenhoek Saison Yeast Blend

Mieszanka dwóch odmian Aaison i belgijskiej odmiany o niskiej zawartości fenolu, opracowana dla własnych Saison White Labs. Około 85% odfermentowania zapewnia wytrawne piwa. Szczep okazał się bardzo wszechstronny, tworząc piwa ostre, wytrawne i czyste.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 24°C

WLP570 Belgian Golden Ale Yeast

Wszechstronne drożdże pochodzące z Flandrii Wschodniej. Mogą wytwarzać belgijskie piwa o niskiej do wysokiej gęstości, nawet do 12% alkoholu. W profilu smakowym dominuje połączenie cech owocowych i fenolowych. Podczas fermentacji wytwarzana jest spora ilość siarki, która ulega redukcji po zakończeniu fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois

Belgijski szczep, tradycyjnie używany do fermentacji dzikich. Wytwarza lekko cierpkie piwo o delikatnych nutach mango i ananasa. Te dzikie drożdże zyskały popularność w stylach takich jak American IPA, American Pale i Blond Ale ze względu na ich smaki i aromaty owoców tropikalnych i pestkowych. Mogą być używane jak inne szczepy w piwowarstwie domowym.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP645 Brettanomyces claussenii

 

Szczep pierwotnie izolowany z mocnego angielskiego Bocka na początku XX wieku. Drożdże te mają charakter Brettanomyces o niskiej intensywności i są blisko spokrewnione z Brettanomyces anomalus. Odmiana ta wytwarza owocowy, podobny do ananasa aromat z ziemistym, przypominającym siano aromatem w tle.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP648 Brettanomyces bruxellensis Trois Vrai

The vrai (fr. „prawda”) Brettanomyces bruxellensis Trois. Ten niesławny szczep powinien być używany do fermentacji burzliwej ze względu na jego zdolność do wysokiego odfermentowania. Ma mocny, złożony kwaskowaty charakter z aromatami gruszki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP650 Brettanomyces bruxellensis

 

Klasyczny szczep używany do cichej fermentacji w piwach belgijskich, takich jak lambic. Tworzy w piwie średnio intensywny, ziemisty charakter. Historyczny browar w Belgii wykorzystuje te drożdże do cichej fermentacji i butelkowania, aby uzyskać charakterystyczny smak swojego piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP653 Brettanomyces lambicus

 

Drożdże wytwarzające w piwie wysoką intensywność tradycyjnych cech Brettanomyces - smaków końskiej derki, dymnych i pikantnych. Jak sama nazwa wskazuje, szczep ten najczęściej występuje w piwach typu lambic, ale jest również powszechnie spotykany we Flandrii i kwaśnych piwach typu ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

M20 Bavarian Wheat

Drożdże produkujące piwo pełne,  cudownie gładkie, jasnozłote, z aromatami wanilii i banana. Te drożdże zapewniają jedwabiste uczucie w ustach i bogate ciało. Nadaje się do warzenia Hefeweizen, Kristal Weizen, Dunkel Weizen i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 30°C

M21 Belgian Wit

Tradycyjne drożdże górnej fermentacji, które mają dobrą równowagę między owocowymi estrami i rozgrzewającymi fenolami przyprawowymi. Drożdże pozostawią trochę słodyczy i dobrze flokulują, jeśli pozostawisz je wystarczająco długo. Odpowiednie do piwa Witbier, Grand Cru, Spiced Ale i innych piw specjalnych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

Belle Saison Belgian Style Ale

LalBrew® Belle Saison to belgijskie drożdże ale wybrane specjalnie ze względu na ich zdolność do tworzenia piw w stylu Saison. Belle Saison to odmiana diastaticus, która pozwala piwowarom osiągnąć wysokie odfermentowanie charakterystyczne dla tego klasycznego stylu. Zaprojektowane do fermentacji w wysokich temperaturach, zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji „Farmhouse”. Piwa warzone z wykorzystaniem LalBrew® Belle Saison są owocowe, pikantne i orzeźwiające.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 35°C

Munich Classic Wheat Beer

LalBrew® Munich Classic to bawarski szczep piwa pszenicznego, który z łatwością może wyrazić pikantny i estrowy profil aromatu typowy dla niemieckich piw pszenicznych. Szczep ten nada się do wielu receptur i warunków fermentacji. Doskonały wybór do wielu tradycyjnych stylów piwa pszenicznego. LalBrew® Munich Classic, można zbierać z wierzchu klasycznych otwartych naczyń fermentacyjnych w tradycyjny sposób. Style warzone z LalBrew® Munich Classic obejmują między innymi Weizen / Weissbier, Dunkelweizen i Weizenbock.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 22°C

London ESB - Classic English

LalBrew® London is a true English ale strain selected for reliable fermentation performance and moderate ester production that lets the flavors and aromas of malt and hops shine through. LalBrew® London was selected from the Lallemand yeast culture library, and is an excellent choice not only for brewing Extra Special Bitter but for other authentic heritage UK styles like Pale Ale, Bitter and Mild. LalBrew® London may also be used in the production of Ciders.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

Danstar Windsor Ale

Drożdże ale LalBrew® Windsor to prawdziwa angielska odmiana, która wytwarza zbalansowany owocowy aromat i nadaje lekko świeży, drożdżowy posmak. Piwa fermentowane Windsorem są zwykle opisywane jako pełne, owocowe angielskie ale. Browary wybierają LalBrew® Windsor do produkcji piw od Pale Ale po Porter z umiarkowaną zawartością alkoholu oraz smakiem i aromatem najlepszych tradycyjnych ale. Tradycyjne style warzone z tymi drożdżami obejmują między innymi Milds, Bitter, Irish Reds, English Brown ale, Porters i Sweet Stouts.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

WLP4060 Forage

Trafnie nazwany w hołdzie dla pracowitych pszczół, które sprowadziły tego autostopowicza z powrotem do ula, Forager jest pojedynczym szczepem STA1 + Saccharomyces cerevisiae var. boulardii wyizolowanych z plastra miodu podczas wiosennych zbiorów. Nadaje profil smakowo-zapachowy moszczu winogronowego sauvignon blanc i skórki z suszonej limonki, daje piwo o wytrawnym, ziemistym finiszu.

 

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4641 Amalgamation II - Brett Super Blend

Niezwykła mieszanka pięciu szczepów dzikich drożdży Brettanomyces bruxellensis.

Każdy ze szczepów wnosi bardzo wyraźne aromaty owoców tropikalnych, bukiet cytryn, ananasa, guawy, mango i estrów papai.

Ich kombinacja powoduje intensywny i unikatowy efekt smakowy.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4637 Amalgamation - Brett Super Blend

Niezwykła mieszanka sześciu szczepów dzikich drożdży pozyskanych z belgijskich browarów.

Każdy ze szczepów wnosi bardzo wyraźne aromaty owoców typowe dla dzikich drożdży. Ich kombinacja powoduje intensywny i unikatowy efekt smakowy.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4603 Beersel Brettanomyces Blend

Ta mieszanka łączy szczepy Brettanomyces bruxellensis izolowane z lambików produkowanych w rejonie Beersel w belgijskiej prowincji. Zapewnia zrównoważony profil owocowości, "funky" i wyrazistej cierpkości.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4042 Hazy Daze

Hazy Daze zawiera zastrzeżoną mieszankę trzech szczepów Saccharomyces cerevisiae, z których wszystkie oferują wyjątkowy wkład w produkcję wyraźnych piw chmielowych.

Spodziewaj się, że ta mieszanka rzuci obfite ilości estrów brzoskwini, moreli, nektaryny i grejpfrutów i osiągnie dobre odfermentowanie.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP4052 Lida Kveik

Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae wyizolowanym z kultury domowej Samuela Liena, którą otrzymał od Hansa Oena około 1980 roku.

Charakteryzuje się profilem estrów o aromacie moreli, pestek i białych winogron i zrównoważonym słodowym charakterze.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 32°C

WLP4047 Pakruojis Lithuanian Farmhouse

Pakruojis Lithuanian Farmhouse to pojedynczy szczep STA1 + Saccharomyces cerevisiae, wyizolowany z litewskiego browaru. Te drożdże dają piwo o wytrawnym, rześkim i jedwabistym posmaku.

Estrowy profil złożonych owoców cytrusowych i zrównoważonej rustykalnej ziemistości z nutą białego pieprzu. Szczep ten wykazuje wysoką aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C

WLP4044 Hazy Daze II

Hazy Daze II to zastrzeżona mieszanka czterech szczepów Saccharomyces cerevisiae, która wykazuje intensywny, ale zrównoważony profil estrowy owoców pestkowych (brzoskwini, moreli, nektaryny), owoców tropikalnych (mango, guawy) i estrów grejpfrutów.

Fermentuje również szybciej i odfermentowuje nieco bardziej w porównaniu do oryginalnego Hazy Daze. 

Ta mieszanka wykazuje niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C