Kalkulator pozwala obliczyć skorygowane wskazanie refraktometru dla brzeczki lub piwa po fermentacji.
Kalkulator oparty jest na rozwiązaniu z arkusza PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - ver 3_5 z https://www.piwo.org/.
Uwaga: Współczynnik korekcji należy ustalić indywidualnie dla każdego refraktometru. Wynika to z dwóch faktów:
- Każdy refraktometr wyskalowany jest w skali Brix'a dla wodnych roztworów sacharozy. Brzeczka piwna ma inny skład.
- Tanie chińskie refraktometry, nie dają powtarzalnych wyników.
Panuje również błędny pogląd, aby wyniki z refraktometru obligatoryjnie dzielić przez współczynnik 1,04. BŁĄD - Ten wskaźnik NALEŻY określić samodzielnie. Więcej informacji na http://www.brewersfriend.com/
Dla pomiarów w sokach (cydry), moszczach winnych i innych roztworach cukrowych (z wyjątkiem brzeczki piwnej) Współczynnik korekcji brzeczki wynosi 1 zarówno przed, w trakcie jak i po fermentacji. (za PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - ver 3_5)