ziołowy

Premiant

Najpopularniejszy chmiel czeski o właściwościach uniwersalnych. Czysta goryczka w połączeniu z przyjemnym aromatem, chmiel stosowany do piw jasnych dolnej fermentacji. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian aromatycznych i goryczkowych.

Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce. Odmiana zarejestrowana jako nowa na rynku w 1996 roku i od tego czasu bardzo chętnie, oraz z doskonałymi rezultatami, używany do chmielenia jasnych piw

Kraj: Czechy
Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 1.50

Tettnanger

Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.70

Perle

Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 32
Olejki: 0.90

Opal

Chmiel o właściwościach aromatycznych stosowany również do pozyskania szlachetnej goryczki, pochodzący z Niemiec. Nadaje klasyczne ziołowe aromaty z delikatną nutą cytrusów . Polecany do piw typu Pilsner, Hefeweizen, Belgian Ales.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.90%
Kohumulon: 16
Olejki: 1.00

Hallertau Tradition

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.

Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 0.50

Hallertau Hersbrucker

Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.

Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.

Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

 

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.50%
BA max: 5.60%
Kohumulon: 21
Olejki: 0.70

Hallertau Blanc

Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Dominujące nuty mango, ananasa, grejpfruta i agrestu, o owocowo-kwiatowym bukiecie białego wina. Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Style: Pale Ale APA IPA AIPA
Zamienniki: Nelson Sauvin

Comet

Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA. Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.

Kraj: Niemcy
Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 52
Olejki: 2.40
Style: Lager APA AIPA IPA
Zamienniki: Summit Cascade

Cascade

Niemiecka wersja sztandarowej amerykańskiej odmiany Cascade. Wyraźne owocowe aromaty, lekko różniące się od amerykańskiej wersji, bardziej słodkie z wyczuwalnymi nutami truskawki.

Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.80%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 36
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Pacific Jade

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje wyraźną, ale nie agresywną goryczkę.

Szczególnie ceniony za swoje oryginalne właściwości aromatyczne. Intensywny aromat cytrusowy z lekko ziołowym tłem i nutą świeżo pokruszonego czarnego pieprzu.

Stosowany najczęściej do piw typu Pale Ale, India Pale Ale , ale jego aromat jest doceniany również w jasnych piwach belgijskich - Witbier, Blond Ale, Saison.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Zamienniki: Kohatu Lemon Drop

Tomyski

Legendarny aromatyczny chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana została przywrócona "do życia". 
Chmiel Tomyski był wykorzystywany do chmielenia piwa grodziskiego. 

Niezwykle aromatyczny chmiel, w którym przodują głównie nuty zapachów ziemistych, kwiatowych, ziołowych oraz trawiastych. Stosowany do szerokiej gamy piw.

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Marynka

Najpopularniejszy chmiel w Polsce. Nadaje czystej goryczy. Wyhodowany przez skrzyżowanie odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem męskim pochodzącym z terenu byłej Jugosławii.

Chmiel tak zwany dualny, co oznacza że może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.

Daje czystą, niezalegającą goryczkę oraz aromat kojarzący się z ziołami, anyżem, lukrecją, a także z nutami grapefruita oraz świeżego, przyjemnego siana.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 10.20%
BA max: 13.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.00
Aromat: kwiatowy ziołowy
Style: Wszystkie

Lubelski

Słynny polski chmiel Lubelski ceniony za szlachetny aromat w którym pierwsze skrzypce grają aromaty ziołowe uzupełnione nutami cynamonu, bergamotki i cytryny.

Nadaje się do szerokiej gamy piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, również do chmielenia na zimno.

Lubelski jest bliskim kuzynem czeskiego chmielu Żateckiego (Saaz).
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.90
Style: Wszystkie

Willamette

Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.

Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.

Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 30
Olejki: 1.10

Vanguard

Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.

Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.

Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 18
Olejki: 0.70
Aromat: ziołowy

Mount Hood

Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.

Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Crystal

Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.

Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.

Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.

Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu. 

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Columbus

Amerykański chmiel supergoryczkowy.

Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu AIPA, APA, American Stout, American Barleywine.

Chmiel posiada również przyjemny aromat cytrusów, żywicy i wanilii.
 

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50

Chinook

Odmiana chmielu wysokogoryczkowego, mająca również właściwości aromatyczne.

Delikatnie ziołowa, z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem.

Idealnie sprawdza się w piwach typu India Pale Ale, American Pale Ale, Stout, Porter, Barley Wine.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 3.50

Cascade

Chmiel aromatyczny o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. Jest pierwszą amerykańską odmianą chmielu dopuszczoną do komercyjnego użytku w 1972 roku.

Stosowany powszechnie przez browary w USA.

Idealny do piw górnej fermentacji, intensywny aromat, stosowany także do chmielenia na zimno.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 43
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie

Cashmere

Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje  piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.

Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.

Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.30%
BA max: 7.10%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.30

Comet

Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA.

Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 40
Olejki: 1.90
Zamienniki: Summit Cascade Citra

Fuggle

Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.

Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 1.50%
BA max: 2.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.90

Styrian Wolf

Chmiel Wolf (SLO) - super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Styrian Wolf jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. 

Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa kwasów, odmiana znana jest również z bardzo intensywnego aromatu, który bardzo łatwo przechodzi do piwa np. podczas dry hopping.

Kraj: Słowenia
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.90%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.80
Aromat: ziołowy
Style: Wszystkie
Zamienniki: Styrian Cardinal

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Merkur

Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.

Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 2.50

Phoenix

W próbach warzelniczych Phoenix wypadł doskonale jako chmiel goryczkowy i podwójnego zastosowania.

Dodawany na aromat wytwarza nuty delikatnie pikantne, melasy czy czekolady, jak również odrobinę sosny czy kwiatów.

Polecany do: India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter (ESB), Stout, Porter.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.30%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.80