Lallemand
Belle Saison Belgian Style Ale
LalBrew® Belle Saison to belgijskie drożdże ale wybrane specjalnie ze względu na ich zdolność do tworzenia piw w stylu Saison. Belle Saison to odmiana diastaticus, która pozwala piwowarom osiągnąć wysokie odfermentowanie charakterystyczne dla tego klasycznego stylu. Zaprojektowane do fermentacji w wysokich temperaturach, zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji „Farmhouse”. Piwa warzone z wykorzystaniem LalBrew® Belle Saison są owocowe, pikantne i orzeźwiające.
BRY-97 American West Coast
LalBrew® BRY-97 to amerykańskie drożdże ale w stylu west coast, które zostały wyselekcjonowane z Siebel Institute Culture Collection ze względu na ich zdolność do produkcji wysokiej jakości piwa ale. LalBrew® BRY-97 to neutralna odmiana o wysokiej flokulacji, którą można wykorzystać do produkcji szerokiej gamy piw w stylu amerykańskim. Dzięki ekspresji enzymu beta-glukozydazy, LalBrew® BRY-97 może poprawiać biotransformację chmielu i podkreślać jego smak i aromat. Tradycyjne piwa ale wykonane z LalBrew® BRY-97 to m.in.
New England Ale
LalBrew® New England to szczep ale wybrany specjalnie ze względu na jego zdolność do wytwarzania unikalnego owocowego profilu estrowego pożądanego w piwach typu west coast. Typowa fermentacja z LalBrew® New England daje tropikalne i owocowe estry, zwłaszcza owoce pestkowe, takie jak brzoskwinia. Dzięki ekspresji enzymu β-glukozydazy, LalBrew® New England może poprawiać biotransformację chmielu i podkreślać jego smak i aromat. LalBrew® New England odfermentowują średnio / wysoko i średnio osiadają, co czyni je idealnym wyborem do piwa ale typu west coast
Munich Classic Wheat Beer
LalBrew® Munich Classic to bawarski szczep piwa pszenicznego, który z łatwością może wyrazić pikantny i estrowy profil aromatu typowy dla niemieckich piw pszenicznych. Szczep ten nada się do wielu receptur i warunków fermentacji. Doskonały wybór do wielu tradycyjnych stylów piwa pszenicznego. LalBrew® Munich Classic, można zbierać z wierzchu klasycznych otwartych naczyń fermentacyjnych w tradycyjny sposób. Style warzone z LalBrew® Munich Classic obejmują między innymi Weizen / Weissbier, Dunkelweizen i Weizenbock.
Danstar Nottingham
LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.
Abbaye Belgian Style Ale
LalBrew® Abbaye is an ale yeast of Belgian origin. Selected for its ability to ferment Belgian style beers ranging from low to high alcohol, LalBrew® Abbaye produces the spiciness and fruitiness typical of Belgian and Trappist style ales. When fermented at higher temperatures, typical flavors and aromas include tropical, spicy and banana. At lower temperatures, LalBrew® Abbaye produces darker fruit aromas and flavors of raisin, date, and fig. Traditional styles brewed with this yeast include but are not limited to Belgian White, Belgian Blonde, Belgian Golden, Dubbel, Tripel, and Quad.
Verdant IPA
LalBrew® Verdant IPA został specjalnie wybrany we współpracy z Verdant Brewing Co. (Wielka Brytania) ze względu na jego zdolność do produkcji różnorodnych chmielowych i słodowych piw. Wyraźne nuty moreli, owoców tropikalnych i cytrusów płynnie łączą się z aromatami chmielu. Dzięki średnio-wysokiemu odfermentowaniu, LalBrew® Verdant IPA pozostawia miękki i zrównoważony profil słodowy z nieco większą treściwością niż typowy amerykański szczep drożdży do IPA.
Köln Koelsch Style
LalBrew Köln® jest idealny do warzenia tradycyjnych piw w stylu Kölsch i innych neutralnych piw. Neutralny charakter tej odmiany podkreśla delikatne aromaty chmielu, jednocześnie nadając subtelne owocowe estry. Poprzez ekspresję enzymu beta-glukozydazy LalBrew® Köln może poprawiać biotransformację chmielu oraz podkreślać jego smak i aromat. Fermentacja w dolnym zakresie da bardziej neutralny charakter. Fermentacja w górnych granicach da bardziej owocowy profil estrowy.
London ESB - Classic English
LalBrew® London is a true English ale strain selected for reliable fermentation performance and moderate ester production that lets the flavors and aromas of malt and hops shine through. LalBrew® London was selected from the Lallemand yeast culture library, and is an excellent choice not only for brewing Extra Special Bitter but for other authentic heritage UK styles like Pale Ale, Bitter and Mild. LalBrew® London may also be used in the production of Ciders.
Danstar Windsor Ale
Drożdże ale LalBrew® Windsor to prawdziwa angielska odmiana, która wytwarza zbalansowany owocowy aromat i nadaje lekko świeży, drożdżowy posmak. Piwa fermentowane Windsorem są zwykle opisywane jako pełne, owocowe angielskie ale. Browary wybierają LalBrew® Windsor do produkcji piw od Pale Ale po Porter z umiarkowaną zawartością alkoholu oraz smakiem i aromatem najlepszych tradycyjnych ale. Tradycyjne style warzone z tymi drożdżami obejmują między innymi Milds, Bitter, Irish Reds, English Brown ale, Porters i Sweet Stouts.
Voss Kveik
Kveik to norweskie słowo oznaczające drożdże. W norweskiej tradycji wiejskiej kveik był konserwowany przez suszenie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kveik to oryginalne, tradycyjne suszone drożdże. Szczep LalBrew® Voss został uzyskany od Sigmunda Gjernesa (Voss, Norwegia), który od lat 80. XX wieku utrzymuje tę kulturę tradycyjnymi metodami i hojnie dzieli się nią z szerszą społecznością piwowarską. LalBrew® Voss obsługuje szeroki zakres temperatur fermentacji między 25-40°C z bardzo wysokim optymalnym zakresem 35-40°C.
Diamond Lager
Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.
Wildbrew Philly Sour
WildBrew™ Philly Sour to unikalny szczep Lachancea wyselekcjonowany z natury przez University of the Sciences in Philadelphia, PA, USA. WildBrew™ Philly Sour produkują umiarkowane ilości kwasu mlekowego oraz etanolu podczas fermentacji.
Te pierwsze drożdże z serii WildBrew ™ to doskonały wybór do innowacyjnych, sesyjnych piw kwaśnych z orzeźwiającą kwaśnością i nutami owoców pestkowych.