T90 blend
Mieszanka najbardziej aromatycznych afrykańskich chmieli. Kompozycja aromatów owoców tropikalnych, ciemnych owoców jagodowych i nut kwiatowych.
Mieszanka najbardziej aromatycznych afrykańskich chmieli. Kompozycja aromatów owoców tropikalnych, ciemnych owoców jagodowych i nut kwiatowych.
Jedna z najbardziej aromatycznych afrykańskich odmian chmielu. Na pierwszym planie aromaty marakui i owoców jagodowych połączone z delikatnymi tonami ziemistymi i korzennymi.
Afrykańska odmiana chmielu o bogatym profilu aromatycznym. Złożony bukiet ciemnych owoców i przypraw. Nuty jeżyn, agrestu, trawy cytrynowej, herbaty i odrobiny goździków.
Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki, liczi, jagody.
Niemiecka odmiana chmielu o właściwościach aromatycznych. Połączenie aromatów słodkich owoców jak morela, brzoskwinia, marakuja z owocami jagodowymi - jeżyna, malina, agrest.
Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów pozwala uzyskać bardzo aromatyczne piwo bez silnego podnoszenia goryczki.
Nowozelandzka odmiana chmielu o właściwościach goryczkowych, o wspaniałym owocowym aromacie, główne nuty jagodowe. Zwykle dodawany jako pierwszy chmiel dla wniesienia wspaniałej, zrównoważonej goryczki.
Używany w pierwszej dawce daje dobrej jakości goryczkę, podczas gdy późniejsze dawki wnoszą nuty cytrusowe, sosnowe, dębowe.
Wyhodowany w stanie Washington i wprowadzony w 2000 roku. Wyselekcjonowany ze względu na dobre plonowanie i niską zawartość kohumulonu, co zapewnia dobrą jakość goryczki.
Wysokogoryczkowy granulat chmielowy, używany min. do chmielenia Stout'ów.
Delikatny aromat czarnej porzeczki.
Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.
Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).
Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.
Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!
Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu.
Amerykański chmiel stosowany z uwagi na swoje właściwości aromatyczne.
Z racji wysokiej zawartości alfakwasów można go oczywiście zastosować na goryczkę.
Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu
Equanot znany był wcześniej pod nazwą Equinox.
Chmiel Epic ma przyjemny owocowo-ziołowy aromat z nutą trawy cytrynowej.
Niezastąpiony do chmielenia tradycyjnych angielskich piw górnej fermentacji.
Chmiel Pielgrim - odmiana wychodowana w 2000 roku, sprawdza się idealnie przy chmieleniu zarówno na goryczkę jak i aromat.
Typowa angielska odmiana nadaje piwu głęboką gorycz, oraz uzupełnia jego pełny charakter.
Przy chmieleniu na aromat piwo nabiera nut zapachowych m.in. przypraw, owoców, cedru i miodu, dzięki czemu piwo otrzymuje bardzo chmielowy "orzeźwiający" zapach.
Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%.
Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.