African Queen
Afrykańska odmiana chmielu o bogatym profilu aromatycznym. Złożony bukiet ciemnych owoców i przypraw. Nuty jeżyn, agrestu, trawy cytrynowej, herbaty i odrobiny goździków.
Afrykańska odmiana chmielu o bogatym profilu aromatycznym. Złożony bukiet ciemnych owoców i przypraw. Nuty jeżyn, agrestu, trawy cytrynowej, herbaty i odrobiny goździków.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych poza dobrze zbalansowaną goryczką nadaje przyjemny łagodny aromat. Stosowany do chmielenia piw w stylu Ale; Mild, Old Ale, Belgian Dubbel, Porter, Stout.
Chmiel uniwersalny o charakterystycznych nutach czarnej porzeczki. Używany do chmielenia piw górnej fermentacji (angielskie Ale) w celu nadania charakterystycznego aromatu i goryczki.
Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki, liczi, jagody.
Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.
Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.
Wysokogoryczkowy granulat chmielowy, używany min. do chmielenia Stout'ów.
Delikatny aromat czarnej porzeczki.
Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.
Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).
Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.
Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!
Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.
Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.
Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%.
Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.
Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%.
Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.
Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.
TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Nuty: konopna, leśno-ziołowa, świeżo krojonego jabłka / gruszki, cynamonowa, ziemista. delikatnie cytrusowa i kwiatowa, minimalnie porzeczkowa.