żywiczny

Premiant

Najpopularniejszy chmiel czeski o właściwościach uniwersalnych. Czysta goryczka w połączeniu z przyjemnym aromatem, chmiel stosowany do piw jasnych dolnej fermentacji. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian aromatycznych i goryczkowych.

Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce. Odmiana zarejestrowana jako nowa na rynku w 1996 roku i od tego czasu bardzo chętnie, oraz z doskonałymi rezultatami, używany do chmielenia jasnych piw

Kraj: Czechy
Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 1.50

Tettnanger

Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.70

Comet

Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA. Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.

Kraj: Niemcy
Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 52
Olejki: 2.40
Style: Lager APA AIPA IPA
Zamienniki: Summit Cascade

Waimea

Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.

Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 2.10
Style: Pale Ale APA IPA AIPA

Southern Cross

Southern Cross to nowozelandzka odmiana o wysokiej zawartości alfakwasów i niskiej zawartości kohumulonu dzięki czemu goryczka uzyskana z tego chmielu jest krótka i przyjemna.

To jednak nie jedyna zaleta  gdyż chmiel ten ma przyjemny zapach skórki cytrynowej i sosnowych igieł. Jest to więc chmiel uniwersalny i może być stosowany na każdym etapie przygotowania brzeczki i piwa. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.20
Zamienniki: Simcoe Sorachi Ace

Kohatu

Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.

Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.

Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 1.00
Zamienniki: Motueka Wai-Iti Simcoe

Green Bullet

Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat. 

Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy. 

Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 39
Olejki: 1.10

Dr Rudi

Dr Rudi - wszechstronny nowozelandzki chmiel wykorzystywany do chmielenia na goryczkę (czysta, krótka goryczka), ale także chmielenia na aromat - na koniec gotowania, do chmielenia whirpoolowego i na zimno. Nadaje piwu przyjemny aromat świeżej cytryny, trawy cytrynowej i sosnowych igieł.

Charakteryzuje się czystą goryczką w gotowym piwie i jak większość chmieli nowozelandzkich - bardzo ciekawym aromatem.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.30
Zamienniki: Green Bullet Loral

Oktawia

Nowa odmiana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwościach. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.

Polski chmiel uzyskany z krzyżowania chmieli Brewers Gold, Northern Brewer z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Ma przyjemny owocowo-kwiatowy profil, w którym wybijają się przede wszystkim nuty jabłka, winogron, malin i owoców tropikalnych.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 35
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Izabella

IZABELLA - niezwykły chmiel, który nazwę otrzymał na cześć księżnej Izabelli Czartoryskiej. Odmiana
powstała z krzyżowania chmielu Lubelskiego z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Została ona zarejestrowana już 1988 roku jednak początkowo nie została należycie doceniona, gdyż klasyfikowana była jako odmiana goryczkowa i z czasem była wypierana przez chmiele o wyższej zawartości alfa kwasów.

Jej areał zmniejszał się do tego stopnia że na Lubelszczyźnie zostało zaledwie kilka krzaków.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Olejki: 1.30
Style: Wszystkie

Chinook

Wyhodowana w Polsce amerykańska odmiana ceniona za swoje właściwości aromatyczne i goryczkowe. Wyraźne nuty żywiczne i lekko cytrusowe (grejpfrut).

Chętnie używany do chmielenia dla goryczki i aromatu piw w stylu AIPA. 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.30%
BA max: 2.70%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.20
Style: APA AIPA IPA

Warrior

Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.70
Aromat: żywiczny
Zamienniki: Nugget Columbus Magnum

Mosaic

Chmiel o kuszących właściwościach aromatycznych, nowa amerykańska odmiana opracowana w 2012 roku wywodząca się z chmielu Simcoe. Znany równieź jako HBC369.

Ze względu na aromatyczną intensywność bywa nazywany "Citrą na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych.

Mosaic dzięki wysokiemu stężeniu alfa kwasów świetnie nadaje się również do chmielenia dla goryczki wnosząc przy tym charakterystyczny profil smakowy.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.90
Style: Wszystkie
Zamienniki: Citra Simcoe

Eureka!

Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.

Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).

Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.

Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!

Kraj: USA
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 4.60%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Apollo Columbus Simcoe

Denali / Sultana

Wprowadzona na rynek w 2016 roku, nowa odmiana amerykańskiego chmielu. Stworzona z myślą o piwach, w których ważne jest bogactwo aromatów typowych dla owoców tropikalnych.

Denali to połączenia ananasa, z wyraźnymi cytrusami i żywicznym tłem.

Posiada bardzo silne właściwości aromatyczne, dzięki dużej ilości olejków.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 3.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Apollo Nugget Zeus

Columbus

Amerykański chmiel supergoryczkowy.

Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu AIPA, APA, American Stout, American Barleywine.

Chmiel posiada również przyjemny aromat cytrusów, żywicy i wanilii.
 

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50

Chinook

Odmiana chmielu wysokogoryczkowego, mająca również właściwości aromatyczne.

Delikatnie ziołowa, z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem.

Idealnie sprawdza się w piwach typu India Pale Ale, American Pale Ale, Stout, Porter, Barley Wine.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 3.50

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Merkur

Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.

Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 2.50

Flyer

Uniwersalna odmiana chmielu.

Nadaje piwom aromatów pestkowców, lukrecji, melasy czy karmelu. Wyczuwa się również lekki aromat przypalony.

Dodany na goryczkę nadaje piwu charakter przyprawowy, melasy, żywiczny, ale również cytrusowy.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.10%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 0.60
Style: APA AIPA IPA EPA