Herkules
Doskonały chmiel goryczkowy, nadaje zrównoważoną gorycz, używany głównie w piwach typu Lager, również w angielskich stylach Ale.
Doskonały chmiel goryczkowy, nadaje zrównoważoną gorycz, używany głównie w piwach typu Lager, również w angielskich stylach Ale.
Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.
Chmiel aromatyczny pochodzący z Niemiec. Sprawia delikatny owocowy smak. Polecany do piw typu Lager, Pilsner i Kölsch.
Chmiel aromatyczny pochodzący z Niemiec. Intensywny aromat kwiatowo owocowy, stosowany również do chmielenia na zimno. Polecany do piw typu IPA, Blond Ale, Saison jak i Kölsch, Alt.
Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, Pilsner, Kölsch, Belgian ales o delikatnym aromacie owocowym i wyraźnym kwiatowym.
Nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Posiada właściwości goryczkowe oraz bardzo ciekawy, niezwykłe połączenie aromatów - delikatnie owocowy, żywiczny, miętowy.
Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.
Chmiel o właściwościach aromatycznych stosowany również do pozyskania szlachetnej goryczki, pochodzący z Niemiec. Nadaje klasyczne ziołowe aromaty z delikatną nutą cytrusów . Polecany do piw typu Pilsner, Hefeweizen, Belgian Ales.
Niemiecki chmiel nadający łagodny aromat i doskonałą goryczkę. Zazwyczaj używany do piw górnej fermentacji typu Alt i Kölsch, Bitter, Porter.
Nowa aromatyczna odmiana o niskiej zawartości alfakwasów i bogatym aromacie. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców: truskawka, malina z odrobiną pomarańczy. Dzięki swojemu zapachowi nadaje smakowi odczucia delikatnej słodyczy przypominającej dojrzałe wiśnie. Goryczka łagodna i delikatna.
Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Bardzo intensywny aromat mandarynki, cytrusów.
Niemiecki chmiel goryczkowy uważany za supergoryczkowy. Nadaje piwu czysty smak i niepowtarzalny charakter. Polecany do piw typu Pilsner Lager, Stout.
Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.
Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, znajduje też zastosowanie w lżejszych piwach angielskich.
Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Wyraźny, bardzo przyjemny aromat melona miodowego.
Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.
Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.
Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.
Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Dominujące nuty mango, ananasa, grejpfruta i agrestu, o owocowo-kwiatowym bukiecie białego wina. Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin.
Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA. Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.
Niemiecka wersja sztandarowej amerykańskiej odmiany Cascade. Wyraźne owocowe aromaty, lekko różniące się od amerykańskiej wersji, bardziej słodkie z wyczuwalnymi nutami truskawki.
Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka
Niemiecka odmiana chmielu o właściwościach aromatycznych. Połączenie aromatów słodkich owoców jak morela, brzoskwinia, marakuja z owocami jagodowymi - jeżyna, malina, agrest.
Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów pozwala uzyskać bardzo aromatyczne piwo bez silnego podnoszenia goryczki.
Doskonały chmiel goryczkowy, nadaje zrównoważoną gorycz, używany głównie w piwach typu Lager, również w angielskich stylach Ale.
Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.
Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.
Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu.
Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.
Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.
Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.
TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Niezwykle aromatyczny chmiel o słodkim, owocowym zapachu moreli, pomarańczy i jeżyny.
Jest bardzo dobrą alternatywą dla odmiany Amarillo.
Może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.