EPA

English Pale Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
9.99°BLG
Ekstrakt początkowy max
13.57°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.00°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.30°BLG
Nagazowanie min
0.75
Nagazowanie max
1.30
IBU min
30
IBU max
45
ABV min
4.00%
ABV max
5.50%

EBC 19.70 - 29.60

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

1318 London Ale III

Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.

Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.

Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.

London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.

Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1469 West Yorkshire Ale

Drożdże produkujące piwa typu Ale o pełnym smaku i charakterze słodowym z wytrawnych finiszem.

Spodziewaj się umiarkowanych estrów orzechowych i owoców pestkowych.

Najlepiej stosować do produkcji Bitterów kondycjonowanych w beczce, ESB i łagodnych Ale.

Niezawodna flokulacja, daje klarowne piwo bez filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1768-PC English Special Bitter

Świetne drożdże do piwa Ale z profilem o przeważającej słodowości. Szczep produkuje lekkie aromaty owocowe i alkoholowe oraz delikatne, orzechowe posmaki. Wykazuje łagodny profil słodowy z neutralnym wykończeniem.

Drożdże pozwalają na uzyskanie klarownego piwa bez dodatkowej filtracji.

Szczep podobny do London ESB Ale z 1968 roku, ale z nieco niższą flokulacją.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1968 London ESB Ale

Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.

Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.

Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.

Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP002 English Ale Yeast

To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP004 Irish Ale Yeast

Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP005 British Ale Yeast

Znane ze swojego zastosowania w słodowych angielskich piwach są doskonałym wyborem dla każdego piwa wykorzystującego tradycyjne angielskie słody, takie jak Marris Otter, Golden Promise. Odmiana ta nadaje chlebowy, ziarnisty smak słodowy i produkuje łagodne estry.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP007 Dry English Ale Yeast

Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.

Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP008 East Coast Ale Yeast

Szczep ten może być używany do reprodukcji wielu amerykańskich wersji klasycznych stylów piwa, ale zyskuje popularność dzięki zastosowaniu w West Coast IPA.

Dają piwo czystsze i bardziej wyraziste niż inne odmiany "hazy". Mają  podobny neutralny charakter jak WLP001 California Ale Yeast® z nieco wyższą produkcją estrów.

Odfermentowanie tego szczepu pozostawia w ustach nieco resztkowej słodyczy, co równoważy chmielową goryczkę. To świetna, wszechstronna odmiana dla zrównoważonych, przystępnych stylów piwa, takich jak Blond, Ale i Amber.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP011 European Ale Yeast

Słodowe drożdże Ale pochodzenia północnoeuropejskiego. Niska produkcja estrów zapewnia czysty profil, z niewielką lub zerową produkcją siarki. Niskie ofermentowanie pomaga nadać słodowy charakter. Dobry do Altbierów, piwa typu Kölsch, Angielskich piw typu Ale i piw owocowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP013 London Ale Yeast

Charakterystyka estru dębowego sprawia, że ​​te drożdże doskonale nadają się do klasycznych brytyjskich stylów piwa, takich jak Pale Ale, Bitter, lub ciemnych piw słodowych, takich jak Brown Ale i Porter. Średnia flokulacji pozwala na odfermentowanie do 75%, pozostawiając piwo wytrawne, jednocześnie dodając złożoności słodowej i zwiększając gorycz chmielową. Jeśli kochasz WLP001 California Ale Yeast®, wypróbuj tę odmianę, ponieważ ma więcej charakteru.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP017 Whitbread II Ale Yeast

Tradycyjna mieszana kultura drożdży o brytyjskim charakterze. Estry lekko owocowe z domieszką siarki. Te drożdże mogą być używane do wielu różnych stylów piwa. Najbardziej tradycyjnymi wyborami byłyby piwa typu Ale, w tym Mild, Bitter, porterowe i angielskie stouty. Nadają się również do piw w stylu północnoamerykańskim.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 1099 Whitbread Ale

WLP022 Essex Ale Yeast

Aromatyczne drożdże w stylu brytyjskim, które dają lekko owocowe i chlebowe nuty. Dobra odmiana drożdży górnej fermentacji, dobrze nadająca się do zbierania gęstwy z góry. Jest idealny do klasycznych Pale Ale, Mildów w stylu brytyjskim, Bitterów i Stoutów. Nie flokuluje tak bardzo, jak inne odmiany angielskie.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP023 Burton Ale Yeast

Odmiana ta pochodzi z Burton upon Trent w Anglii, która jest znana z umieszczania IPA w centrum uwagi. Daje subtelny owocowy profil estrowy, który można opisać jako nuty jabłka, miodu, koniczyny i gruszki. W tym szczepie powszechna jest nuta siarki w tle. Świetnie nadaje się do chmielowych stylów amerykańskich i angielskich, takich jak Pale Ale, Bitter i Amber. Może być również alternatywą dla WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast

Odmiana ta wytwarza podstawowe estry o aromatach gruszki i melona, ​​które dobrze współgrają z nutami chmielowymi i słodowymi. Jej średnia do wysokiej tolerancja na alkohol jest dobrze dopasowana do mocnych piw typu Ale lub Barleywine. Jest to wszechstronny szczep, który może być neutralny w dolnej części zalecanego zakresu temperatur fermentacji lub dawać więcej estrów w górnej.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

Szczep pochodzący z małego browaru w Kolonii w Niemczech. Pasuje do niemieckich piw typu Ale, takich jak Kölsch i Altbier. Znany z akcentowania chmielowego smaku i goryczki podczas tworzenia wyraźnych, czystych lagerów. Działa wyjątkowo dobrze w temperaturach 18-20 ° C. Nie fermentuje poniżej 17 ° C po burzliwej fermentacji. Zwykle ma niską flokulację po pierwszym pokoleniu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast

Tradycyjne drożdże w stylu Altbier z Düsseldorfu w Niemczech. Produkują czyste, słodowe niemieckie piwa Brown i Amber. Odmiana ta zachowuje w tle chmielową goryczkę, jednocześnie podkreślając słodkie nuty słodowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP041 Pacific Ale Yeast

Pochodzący z północno-zachodniego Pacyfiku szczep produkuje łagodne estry, jednocześnie podkreślając słodowy charakter. Może być stosowany do różnych stylów, od angielskiego Mild'a do amerykańskiego IPA lub irlandzkiego Stouta. Świetny flokulator, pozostawia klarowne piwo i skraca czas leżakowania.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP051 California V Ale Yeast

Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP060 American Ale Yeast Blend

Mieszanka trzech szczepów utrzymująca czysty i neutralny charakter fermentacji, dzięki czemu jest idealna do stosowania w wielu różnych amerykańskich stylach piwa. Mieszanka nadaje gotowemu piwu złożoność, wykazując rześki, czysty charakter lagerowy z zaakcentowanymi aromatami chmielu i goryczki. Podczas burzliwej fermentacji może powstać niewielka ilość siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP066 London Fog Ale Yeast

Szczep dedykowany do New England IPA. Daje średni profil estrowy podobny do WLP008 East Coast Ale Yeast. Pozostawia resztkową słodycz, pomagając zaakcentować smaki i aromaty zarówno słodowe, jak i chmielowe, jednocześnie zachowując aksamitny posmak w ustach..

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP090 San Diego Super Yeast

Szczep o niskiej produkcji estrów, znany z szybkiej fermentacji i zapewniający neutralny smak i profil aromatyczny podobny do WLP001 California Ale Yeast®. Ze względu na wysokie odfermentowanie, szczep ten wytwarza bardzo wytrawne piwa ze zwiększoną odczuwaną goryczką. Ma również wysoką tolerancję na alkohol, co jest odpowiednie dla różnych stylów, od podwójnych IPA po wina jęczmienne, cydr i miód pitny. Jest to świetna odmiana do użytku domowego i idealna dla browarów, które produkują piwa chmielowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP095 Burlington Ale Yeast

Charakterystyczna odmiana drożdży dla browaru w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Idealnie nadają się do NEIPA. Wzbogacają piwo, dodając estry i zachowując ciało. Ten szczep łączy się ze smakami i aromatami chmielu, jednocześnie równoważąc gorycz. Estry są wyższe niż WLP001 California Ale Yeast®. Podobno, ten szczep powoduje więcej diacetylu, więc zwiększ temperaturę pod koniec fermentacji (przerwa diacetylowa).

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C

Verdant IPA

LalBrew® Verdant IPA został specjalnie wybrany we współpracy z Verdant Brewing Co. (Wielka Brytania) ze względu na jego zdolność do produkcji różnorodnych chmielowych i słodowych piw. Wyraźne nuty moreli, owoców tropikalnych i cytrusów płynnie łączą się z aromatami chmielu. Dzięki średnio-wysokiemu odfermentowaniu, LalBrew® Verdant IPA pozostawia miękki i zrównoważony profil słodowy z nieco większą treściwością niż typowy amerykański szczep drożdży do IPA.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

Epic

Chmiel Epic ma przyjemny owocowo-ziołowy aromat z nutą trawy cytrynowej.

Niezastąpiony do chmielenia tradycyjnych angielskich piw górnej fermentacji.

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 1.70%
BA max: 2.50%
Kohumulon: 31
Olejki: 0.60

Pilgrim

Chmiel Pielgrim - odmiana wychodowana w 2000 roku, sprawdza się idealnie przy chmieleniu zarówno na goryczkę jak i aromat.

Typowa angielska odmiana nadaje piwu głęboką gorycz, oraz uzupełnia jego pełny charakter.

Przy chmieleniu na aromat piwo nabiera nut zapachowych m.in. przypraw, owoców, cedru i miodu, dzięki czemu piwo otrzymuje bardzo chmielowy "orzeźwiający" zapach.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 37
Zamienniki: Target

Styrian Aurora

Aurora ma intensywny przyjemny chmielowy aromat.  Nadaje piwu świeży aromat owocowy oraz nuty ziołowe/korzenne. 

W zależności od roku zbiorów zawiera 7 - 13% kwasów alfa. Aurora może być przechowywana przez długi okres czasu bez wyraźnej utraty jakości.

Aurora komponuje się wyjątkowo dobrze w połączeniu z innymi odmianami aromatycznymi w procesie warzenia.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.10

Styrian Bobek

Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.

W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.

Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek  goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.60%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.40

Styrian Savinjski Golding

Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Savinjski Golding jest odmianą o bardzo łagodnym, szlachetnym chmielowym zapachu. Savinjski golding ma bardzo dobrą stabilność podczas przechowywania.

Piwo przygotowane z tej odmiany ma czysty, lekko pikantny, profil smakowy.

Świetnie łącz się z słoweńskimi odmianami goryczkowymi np. Aurora.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Kohumulon: 27
Olejki: 0.70

Phoenix

W próbach warzelniczych Phoenix wypadł doskonale jako chmiel goryczkowy i podwójnego zastosowania.

Dodawany na aromat wytwarza nuty delikatnie pikantne, melasy czy czekolady, jak również odrobinę sosny czy kwiatów.

Polecany do: India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter (ESB), Stout, Porter.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.30%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.80

Flyer

Uniwersalna odmiana chmielu.

Nadaje piwom aromatów pestkowców, lukrecji, melasy czy karmelu. Wyczuwa się również lekki aromat przypalony.

Dodany na goryczkę nadaje piwu charakter przyprawowy, melasy, żywiczny, ale również cytrusowy.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.10%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 0.60
Style: APA AIPA IPA EPA