kwiatowy

Hallertauer Tradition

Aromatyczny chmiel Hallertauer Tradition pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Jest to chmiel o właściwościach dualnych, czyli może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.
Cechuje się szlachetną goryczką i przyjemnym aromatem. Zastosowanie głównie do piw z gatunku Pilsner, Bock, Kolsch, Alt.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 27
Olejki: 0.50

Northdown

Chmiel o właściwościach uniwersalnych poza dobrze zbalansowaną goryczką nadaje przyjemny łagodny aromat. Stosowany do chmielenia piw w stylu Ale; Mild, Old Ale, Belgian Dubbel, Porter, Stout.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.70
Zamienniki: Target Northern Brewer

East Kent Goldings

Polecany do oryginalnego IPA oraz angielskiego piwa typu Bitter. Chmiel jest uniwersalny, może być stosowany do późnego chmielenia, a ze względu na zawartość alfa kwasów stosować go można również jako chmiel goryczkowy.

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.80
Zamienniki: Goldings

Tettnanger

Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.70

Saphir

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, Pilsner, Kölsch, Belgian ales o delikatnym aromacie owocowym i wyraźnym kwiatowym.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 14
Olejki: 1.00
Zamienniki: Hallertau Mittelfrüh

Perle

Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 32
Olejki: 0.90

Opal

Chmiel o właściwościach aromatycznych stosowany również do pozyskania szlachetnej goryczki, pochodzący z Niemiec. Nadaje klasyczne ziołowe aromaty z delikatną nutą cytrusów . Polecany do piw typu Pilsner, Hefeweizen, Belgian Ales.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.90%
Kohumulon: 16
Olejki: 1.00

Monroe

Nowa aromatyczna odmiana o niskiej zawartości alfakwasów i bogatym aromacie. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców: truskawka, malina z odrobiną pomarańczy. Dzięki swojemu zapachowi nadaje smakowi odczucia delikatnej słodyczy przypominającej dojrzałe wiśnie. Goryczka łagodna i delikatna.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie
Zamienniki: Cascade

Hallertau Hersbrucker

Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.

Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.

Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

 

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.50%
BA max: 5.60%
Kohumulon: 21
Olejki: 0.70

Hallertau Blanc

Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Dominujące nuty mango, ananasa, grejpfruta i agrestu, o owocowo-kwiatowym bukiecie białego wina. Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Style: Pale Ale APA IPA AIPA
Zamienniki: Nelson Sauvin

Cascade

Niemiecka wersja sztandarowej amerykańskiej odmiany Cascade. Wyraźne owocowe aromaty, lekko różniące się od amerykańskiej wersji, bardziej słodkie z wyczuwalnymi nutami truskawki.

Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.80%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 36
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Kohatu

Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.

Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.

Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 1.00
Zamienniki: Motueka Wai-Iti Simcoe

Green Bullet

Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat. 

Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy. 

Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 39
Olejki: 1.10

Tomyski

Legendarny aromatyczny chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana została przywrócona "do życia". 
Chmiel Tomyski był wykorzystywany do chmielenia piwa grodziskiego. 

Niezwykle aromatyczny chmiel, w którym przodują głównie nuty zapachów ziemistych, kwiatowych, ziołowych oraz trawiastych. Stosowany do szerokiej gamy piw.

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Sybilla

Sybilla powstała poprzez krzyżowanie odmiany Lubelski z dzikim, męskim osobnikiem z terenu byłej Jugosławii. Ma szlachetny kwiatowy, lekko korzenny aromat przypominający szlachetne chmiele brytyjskie.

W aromacie znajdziemy lilie, goździki, owoce.

Sybilla doskonale sprawdzi się nie tylko w lagerach, ale również w piwach belgijskich i brytyjskich.
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.90

Oktawia

Nowa odmiana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwościach. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.

Polski chmiel uzyskany z krzyżowania chmieli Brewers Gold, Northern Brewer z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Ma przyjemny owocowo-kwiatowy profil, w którym wybijają się przede wszystkim nuty jabłka, winogron, malin i owoców tropikalnych.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 35
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Marynka

Najpopularniejszy chmiel w Polsce. Nadaje czystej goryczy. Wyhodowany przez skrzyżowanie odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem męskim pochodzącym z terenu byłej Jugosławii.

Chmiel tak zwany dualny, co oznacza że może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.

Daje czystą, niezalegającą goryczkę oraz aromat kojarzący się z ziołami, anyżem, lukrecją, a także z nutami grapefruita oraz świeżego, przyjemnego siana.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 10.20%
BA max: 13.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.00
Aromat: kwiatowy ziołowy
Style: Wszystkie

Lubelski

Słynny polski chmiel Lubelski ceniony za szlachetny aromat w którym pierwsze skrzypce grają aromaty ziołowe uzupełnione nutami cynamonu, bergamotki i cytryny.

Nadaje się do szerokiej gamy piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, również do chmielenia na zimno.

Lubelski jest bliskim kuzynem czeskiego chmielu Żateckiego (Saaz).
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.90
Style: Wszystkie

Willamette

Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.

Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.

Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 30
Olejki: 1.10

Sabro

Najnowsza odmiana amerykańskiego chmielu znana dotąd jako HBC438.

Bardzo intensywny aromat w gotowym piwie.

Polecany zarówno do gotowania jak i chmielenia na zimno.

Nadaje wyraźny aromat mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych, owoców pestkowych i mięty.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.50%
Kohumulon: 22
Olejki: 2.60
Style: Wszystkie
Zamienniki: Sorachi Ace

Mount Hood

Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.

Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Loral

Wyhodowana po raz pierwszy w 2016 roku odmiana amerykańskiego chmielu. Łączy w sobie cechy klasycznych, szlachetnych odmian stosowanych do piw górnej fermentacji z nowofalowymi chmielami używanymi we współczesnym piwowarstwie.

Nadaje aromaty kwiatowe, cytrusowe z nutą ciemnych owoców i ziaren pieprzu.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.50%
Kohumulon: 21
Olejki: 2.60
Style: Wszystkie

Horizon

Amerykańska odmiana chmielu, dająca bardzo dobre efekty przy chmieleniu na goryczkę.

Dzięki wysokiej zawartości alfa kwasów i niskiemu stężeniu kohumulonu pozwala intensywnie chmielić na goryczkę, zachowując miękki charakter piwa.

Aromaty kwiatowe delikatnie przyprawowe.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.50%
BA max: 7.30%
Kohumulon: 18
Olejki: 1.10
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Nugget Magnum

Crystal

Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.

Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.

Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.

Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu. 

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Cluster

Najstarsza odmiana chmielu uprawiana w USA.

Doskonały chmiel uniwersalnego stosowania.

Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela.

Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 0.70
Style: Wszystkie
Zamienniki: Galena Nugget

Centennial

Amerykański chmiel Centennial to mieszanka Brewers Gold, Fuggle oraz East kent Golding.

Ze względu na mocne aromaty cytrusowe, Centennial określany jest jako "Super Cascade".

Może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 2.00
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Cascade Chinook

Cascade

Chmiel aromatyczny o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. Jest pierwszą amerykańską odmianą chmielu dopuszczoną do komercyjnego użytku w 1972 roku.

Stosowany powszechnie przez browary w USA.

Idealny do piw górnej fermentacji, intensywny aromat, stosowany także do chmielenia na zimno.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 43
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie

Idaho 7 / 007 Golden Hop

Pierwszy chmiel wydany przez Idaho’s Jackson Farm, 007 Golden Hop, dawniej znany jako Idaho 7, wywołał spore zamieszanie wśród browarów, gdy trafił na scenę w 2015 roku.

Wzbudza zainteresowanie wielu piwowarów dzięki wysokiej zawartości olejków i alfa kwasów oraz szerokiej palecie aromatów takich jak pomarańcza, mandarynka, czarna herbata i sosna.

007 Golden Hop oferuje piwowarom wyjątkową mieszankę właściwości. Idaho 7 z względu na wysoką zawartość alfa kwasów, może być z powodzeniem wykorzystany na goryczkę.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 9.10%
Kohumulon: 35
Olejki: 2.00
Style: Pale Ale APA AIPA IPA

Fuggle

Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.

Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 1.50%
BA max: 2.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.90

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Merkur

Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.

Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 2.50

Styrian Aurora

Aurora ma intensywny przyjemny chmielowy aromat.  Nadaje piwu świeży aromat owocowy oraz nuty ziołowe/korzenne. 

W zależności od roku zbiorów zawiera 7 - 13% kwasów alfa. Aurora może być przechowywana przez długi okres czasu bez wyraźnej utraty jakości.

Aurora komponuje się wyjątkowo dobrze w połączeniu z innymi odmianami aromatycznymi w procesie warzenia.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.10

Styrian Bobek

Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.

W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.

Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek  goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.60%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.40

Styrian Eureka

Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.

Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 3.20
Aromat: kwiatowy owocowy
Zamienniki: Columbus Apollo Merkur

Styrian Kolibri

Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%. 

Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.80%
BA max: 5.40%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.50
Style: Wszystkie

Fusion

Brytyjska kompozycja chmieli do chmielenia na aromat stworzona z odmian eksperymentalnych.

Wnosi połączenie nut cytrusowo-kwiatowych i korzennych.

Może być stosowany do chmielenia na zimno w piwach w stylu: Pale Ale, India Pale Ale, Golden Ale.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.90

Phoenix

W próbach warzelniczych Phoenix wypadł doskonale jako chmiel goryczkowy i podwójnego zastosowania.

Dodawany na aromat wytwarza nuty delikatnie pikantne, melasy czy czekolady, jak również odrobinę sosny czy kwiatów.

Polecany do: India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter (ESB), Stout, Porter.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.30%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.80