Pils, Pilsner

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
10.95°BLG
Ekstrakt początkowy max
12.38°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.10°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.32°BLG
Nagazowanie min
2.40
Nagazowanie max
2.60
IBU min
25
IBU max
45
ABV min
4.40%
ABV max
5.20%

EBC 3.90 - 9.80

W-34/70

Słynny szczep drożdży z Weihenstephan w Niemczech. Jest używany na całym świecie w przemyśle piwowarskim.

SafLager ™ W-34/70 umożliwia warzenie piwa o dobrej równowadze aromatów kwiatowych i owocowych oraz daje czysty profil i wysoką pijalność.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 12°C
Temp max: 15°C

2007 Pilsen Lager

Wyeast 2007 to szczep do klasycznych amerykańskich lagerów.

Drożdże produkują łagodne, neutralne piwa o przyjemnym słodowym charakterze.

Fermentuje na wytrwanie i szorstko z minimalną zawartością siarki lub diacetylu.

Piwa fermentowane tym szczepem wykazują przypominają najpopularniejszego lagera w Ameryce.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2105-PC Rocky Mountain Lager

Drożdże lagerowe, o których mówi się, że powstał wysoko w Colorado Rockies.

Szczep dobrze fermentuje w niższych temperaturach i jest idealny do wszystkich północnoamerykańskich jasnych piw typu Lager, jasnych pilznerów i innych piw.

2105-PC tworzy dobrze zbalansowane piwa o łagodnym profilu słodowym, średnich estrach z naciskiem na słodowe wykończenie.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2124 Bohemian Lager

Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.

Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.

Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.

Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 22°C

2206 Bavarian Lager

Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.

Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C

WLP800 Pilsner Lager Yeast

Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP802 Czech Budejovice Lager Yeast

Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP810 San Francisco Lager Yeast

Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 18°C

WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager Yeast

Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do ​​lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 11°C
Temp max: 14°C

WLP830 German Lager Yeast

Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP838 Southern German Lager Yeast

Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP940 Mexican Lager Yeast

Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

M76 Bavarian Lager

Drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do większości piw typu lager. Produkują mniejszą ilość siarki niż inne szczepy lagerowe, a także pełniejszy, bardziej zaokrąglony charakter słodowy z dobrze podkreślonymi aromatami chmielu. Nadaje się do wielu piw w stylu europejskim, w tym Lager, Pilsners, Helles, Munich Dunkel, Rauchbier i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

M84 Bohemian Lager

Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

Diamond Lager

Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

Hallertauer Tradition

Aromatyczny chmiel Hallertauer Tradition pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Jest to chmiel o właściwościach dualnych, czyli może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.
Cechuje się szlachetną goryczką i przyjemnym aromatem. Zastosowanie głównie do piw z gatunku Pilsner, Bock, Kolsch, Alt.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 27
Olejki: 0.50

Premiant

Najpopularniejszy chmiel czeski o właściwościach uniwersalnych. Czysta goryczka w połączeniu z przyjemnym aromatem, chmiel stosowany do piw jasnych dolnej fermentacji. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian aromatycznych i goryczkowych.

Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce. Odmiana zarejestrowana jako nowa na rynku w 1996 roku i od tego czasu bardzo chętnie, oraz z doskonałymi rezultatami, używany do chmielenia jasnych piw

Kraj: Czechy
Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 1.50

Tettnanger

Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.70

Saphir

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, Pilsner, Kölsch, Belgian ales o delikatnym aromacie owocowym i wyraźnym kwiatowym.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 14
Olejki: 1.00
Zamienniki: Hallertau Mittelfrüh

Opal

Chmiel o właściwościach aromatycznych stosowany również do pozyskania szlachetnej goryczki, pochodzący z Niemiec. Nadaje klasyczne ziołowe aromaty z delikatną nutą cytrusów . Polecany do piw typu Pilsner, Hefeweizen, Belgian Ales.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.90%
Kohumulon: 16
Olejki: 1.00

Hallertau Tradition

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.

Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 0.50

Hallertau Hersbrucker

Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.

Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.

Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

 

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.50%
BA max: 5.60%
Kohumulon: 21
Olejki: 0.70

Wai-Iti

Wai-iti to chmiel o bardzo niskiej zawartości alfakwasów, ale za to z dużą zawartością olejków chmielowych o aromacie limonki, cytryny, moreli, brzoskwini, mandarynki.

Ma też podobnie jak chmiele szlachetne niską zawartość kohumulonu dzięki czemu nadaje piwu czystą, przyjemną goryczkę.

Polecamy jego użycie w delikatnych piwach pszenicznych jako Single Hop lub w mocno aromatycznych piwach w stylu APA, IPA, oraz w nowofalowych pilsach do chmielenia na aromat.

Wypróbujcie ten chmiel w New Englandach!

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 22
Olejki: 1.60
Zamienniki: Pacifica Kohatu

Motueka

Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.

Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.

Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.

Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 29
Olejki: 0.80

Sybilla

Sybilla powstała poprzez krzyżowanie odmiany Lubelski z dzikim, męskim osobnikiem z terenu byłej Jugosławii. Ma szlachetny kwiatowy, lekko korzenny aromat przypominający szlachetne chmiele brytyjskie.

W aromacie znajdziemy lilie, goździki, owoce.

Sybilla doskonale sprawdzi się nie tylko w lagerach, ale również w piwach belgijskich i brytyjskich.
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.90

Vanguard

Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.

Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.

Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 18
Olejki: 0.70
Aromat: ziołowy

Mount Hood

Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.

Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Liberty

Chmiel nadający czysty i łagodny aromat w swoich właściwościach podobny do niemieckiego Hallertauer Mittelfruh.

Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Lager, Pilsner, Bock, Pszeniczne.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.30

Crystal

Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.

Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.

Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.

Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu. 

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Cashmere

Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje  piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.

Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.

Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.30%
BA max: 7.10%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.30

Hallertauer Taurus

Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau.

Posiada dość wysoką zawartość alfakwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat.

Niemiecka odmiana Hallertau Taurus ma ziemisty aromat z nutami czekolady, banana i przypraw. Została wypuszczona na rynek w 1995 roku.
 

Kraj: Polska
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.20
Aromat: przyprawowy
Zamienniki: Magnum Herkules

Ariana

Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.

Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.

Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu. 

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 41
Olejki: 0.50

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Merkur

Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.

Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 2.50

Styrian Aurora

Aurora ma intensywny przyjemny chmielowy aromat.  Nadaje piwu świeży aromat owocowy oraz nuty ziołowe/korzenne. 

W zależności od roku zbiorów zawiera 7 - 13% kwasów alfa. Aurora może być przechowywana przez długi okres czasu bez wyraźnej utraty jakości.

Aurora komponuje się wyjątkowo dobrze w połączeniu z innymi odmianami aromatycznymi w procesie warzenia.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.10

Styrian Bobek

Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.

W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.

Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek  goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.60%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.40

Styrian Dragon

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.

W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%. 

Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 7.50%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.80

Styrian Eureka

Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.

Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 3.20
Aromat: kwiatowy owocowy
Zamienniki: Columbus Apollo Merkur

Styrian Fox

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%. 

Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.20

Styrian Savinjski Golding

Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Savinjski Golding jest odmianą o bardzo łagodnym, szlachetnym chmielowym zapachu. Savinjski golding ma bardzo dobrą stabilność podczas przechowywania.

Piwo przygotowane z tej odmiany ma czysty, lekko pikantny, profil smakowy.

Świetnie łącz się z słoweńskimi odmianami goryczkowymi np. Aurora.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Kohumulon: 27
Olejki: 0.70

TnT

Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.

TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 10.00%
Olejki: 1.40

Trident

Trident to wyspecjalizowana mieszanka o znacznie szerszym zakresie aromatów i właściwości smakowych, niż jakakolwiek pojedyncza odmiana chmielu mogłaby wytworzyć samodzielnie.

Nuty przewodnie: owocowa, cytrusowa, tropikalna, marakuja.

Świetnie sprawdzi się w: Hazy IPA, American Pale Ale, IPA, Lager

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 2.30