1332 Northwest Ale
Jeden z klasycznych szczepów Ale z browaru Northwest U.S. Brewery. Daje słodowe i lekko owocowe Ale z dobrą głębią i złożonością.
EBC 13.80 - 37.40
Jeden z klasycznych szczepów Ale z browaru Northwest U.S. Brewery. Daje słodowe i lekko owocowe Ale z dobrą głębią i złożonością.
Bardzo wszechstronna odmiana Ale z Belgii. Doskonałe do belgijskich stoutów i belgijskich specjalnych Ale.
Fermentuje wytrawnie i wytwarza umiarkowane poziomy estrów bez znaczących cech fenolowych lub korzennych.
Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.
Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.
Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.
Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.
Mieszanka dwóch szczepów Saison i Brettanomyces. Tworzy wytrawne i złożone Ale.
Klasyczny ziemisty i pikantny charakter farmy spotyka się z estrami owoców tropikalnych i pestkowych.
Długie leżakowanie wzmacnia aromaty Brettów. Spodziewaj się wysokiego odfermentowania.
Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.
Jedna z najlepszych i wszechstronnych odmian do produkcji klasycznych belgijskich Ale. Ta odmiana produkuje doskonałą równowagę delikatnych estrów owocowych i subtelnych pikantnych nut, bez dominacji żadnej z nich. W przeciwieństwie do wielu innych odmian belgijskich, wysoko flokulują dając klarowne piwa.
Drożdże z regionu Flandrii Wschodniej - Antwerpii w Belgii. Wyjątkowe drożdże górnej fermentacji wytwarzają złożone, klasyczne belgijskie aromaty i smaki, które dobrze łączą się ze słodami jasnymi i crystal.
Charakteryzują się pełnym, dobrze zaokrąglonym i gładkim profilem słodowym i odczuciem w ustach.
Bardzo wszechstronny szczep, który produkuje piwa w stylu Saison lub farmhouse, a także inne piwa w stylu belgijskim. Są bardzo aromatyczne (estrowe), pieprzowe, pikantne i cytrusowe. Odmiana ta wzmacnia aromaty przypraw i chmielowe.
Pozostawia nieoczekiwanie jedwabisty i bogaty posmak w ustach. Szczep ten może być również użyty do wznowienia niedokończonej fermentacji lub w piwach o wysokiej gęstości początkowej.
Drożdże górnej fermentacji, odpowiednie do różnych pełnych ale o wyjątkowej głębi. Produkują bogate estry w klimacie ciemnych owoców. Odpowiednie do Scottish Heavy Ale, American Amber Ale, Sweet Stout i nie tylko.
Profil pikantny i fenolowy. Drożdże naśladujące intensywne i złożone klasztornych piwa z Belgii. Wysokie odfermentowanie i tolerancja na alkohol pozwalają na warzenie szerokiej gamy belgijskich piw. Odpowiednie do Belgian Strong Golden i Belgian Strong Dark Ale.
Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.