Strong Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
15.20°BLG
Ekstrakt początkowy max
21.57°BLG
Ekstrakt końcowy min
3.57°BLG
Ekstrakt końcowy max
6.10°BLG
Nagazowanie min
2.20
Nagazowanie max
2.70
IBU min
50
IBU max
100
ABV min
6.30%
ABV max
10.00%

EBC 13.80 - 37.40

1968 London ESB Ale

Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.

Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.

Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.

Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

3031-PC Saison-Brett Blend

Mieszanka dwóch szczepów Saison i Brettanomyces. Tworzy wytrawne i złożone Ale.

Klasyczny ziemisty i pikantny charakter farmy spotyka się z estrami owoców tropikalnych i pestkowych.

Długie leżakowanie wzmacnia aromaty Brettów. Spodziewaj się wysokiego odfermentowania.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 26°C

3522 Belgian Ardennes

Jedna z najlepszych i wszechstronnych odmian do produkcji klasycznych belgijskich Ale. Ta odmiana produkuje doskonałą równowagę delikatnych estrów owocowych i subtelnych pikantnych nut, bez dominacji żadnej z nich. W przeciwieństwie do wielu innych odmian belgijskich, wysoko flokulują dając klarowne piwa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3655-PC Belgian Schelde Ale

Drożdże z regionu Flandrii Wschodniej - Antwerpii w Belgii. Wyjątkowe drożdże górnej fermentacji wytwarzają złożone, klasyczne belgijskie aromaty i smaki, które dobrze łączą się ze słodami jasnymi i crystal.

Charakteryzują się pełnym, dobrze zaokrąglonym i gładkim profilem słodowym i odczuciem w ustach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

3711 French Saison

Bardzo wszechstronny szczep, który produkuje piwa w stylu Saison lub farmhouse, a także inne piwa w stylu belgijskim. Są bardzo aromatyczne (estrowe), pieprzowe, pikantne i cytrusowe. Odmiana ta wzmacnia aromaty przypraw i chmielowe.

Pozostawia nieoczekiwanie jedwabisty i bogaty posmak w ustach. Szczep ten może być również użyty do wznowienia niedokończonej fermentacji lub w piwach o wysokiej gęstości początkowej.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

M41 Belgian Ale

Profil pikantny i fenolowy. Drożdże naśladujące intensywne i złożone klasztornych piwa z Belgii. Wysokie odfermentowanie i tolerancja na alkohol pozwalają na warzenie szerokiej gamy belgijskich piw. Odpowiednie do Belgian Strong Golden i Belgian Strong Dark Ale.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

Warrior

Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.70
Aromat: żywiczny
Zamienniki: Nugget Columbus Magnum