BE-134
Szczep drożdży polecany do piw głęboko odfermentowanych.
Wytwarza nuty owocowe, kwiatowe i fenolowe oraz wytrawny charakter.
Produkuje mocno orzeźwiające piwa, jest idealne do belgijskiego Saison.
EBC 9.80 - 43.30
Szczep drożdży polecany do piw głęboko odfermentowanych.
Wytwarza nuty owocowe, kwiatowe i fenolowe oraz wytrawny charakter.
Produkuje mocno orzeźwiające piwa, jest idealne do belgijskiego Saison.
Specjalne drożdże piwne wyselekcjonowane ze względu na silny charakter fermentacji, intensywne aromaty owocowe i fenolowe - zwłaszcza bananowe, goździkowe i pieprzowe.
Szczep odpowiedni do szerokiej gamy piw na bazie pszenicy i owocowo-korzennych.
Drożdże o średniej sedymentacji. Po ponownym wzburzeniu w piwie tworzą mętną mgiełkę.
Bardzo wszechstronna odmiana Ale z Belgii. Doskonałe do belgijskich stoutów i belgijskich specjalnych Ale.
Fermentuje wytrawnie i wytwarza umiarkowane poziomy estrów bez znaczących cech fenolowych lub korzennych.
Mieszanka dwóch szczepów Saison i Brettanomyces. Tworzy wytrawne i złożone Ale.
Klasyczny ziemisty i pikantny charakter farmy spotyka się z estrami owoców tropikalnych i pestkowych.
Długie leżakowanie wzmacnia aromaty Brettów. Spodziewaj się wysokiego odfermentowania.
Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.
Ta ekskluzywna mieszanka została stworzona z myślą o ciemnych kwaśnych stylach z akcentami słodowymi. Podobnie jak 3763 Roeselare, stworzy ostrą kwasowość, ale w przeciwieństwie do 3763 pozostawi nienaruszony charakter słodowy, tworząc zrównoważony i złożony produkt końcowy.
Doskonała baza do dodawania owoców podczas cichej fermentacji (szczególnie wiśni lub malin).
Szczep tworzy ciekawe piwa w stylu Saison.
Bardzo wszechstronny szczep, który produkuje piwa w stylu Saison lub farmhouse, a także inne piwa w stylu belgijskim. Są bardzo aromatyczne (estrowe), pieprzowe, pikantne i cytrusowe. Odmiana ta wzmacnia aromaty przypraw i chmielowe.
Pozostawia nieoczekiwanie jedwabisty i bogaty posmak w ustach. Szczep ten może być również użyty do wznowienia niedokończonej fermentacji lub w piwach o wysokiej gęstości początkowej.
Ta odmiana to klasyczne drożdże Farmhouse. Tradycyjne, pikantne drożdże ze złożonymi aromatami, w tym gumą balonową. Bardzo cierpkie i wytrawne na podniebieniu z lekką owocowością. Spodziewaj się rześkiego, lekko kwaśnego finiszu, który wzrasta wraz z podwyższaniem temperatury fermentacji.
Odmiana znana z szybkiego i energicznego startu fermentacji aż do 1,035 S.G (8.78°BLG). Później fermentacja zwalnia. Dokończenie fermentacji można przyspieszyć za pomocą temperatury co najmniej 32°C lub użycia drugiego szczepu.
Niska do umiarkowanej produkcja estrów z subtelną ostrością. W ustach słodowe i pełne z początkową słodyczą. Finisz wytrawny i lekko cierpki. Dobrze fermentują, bez zwalniania pod koniec procesu.
Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.
Szczep wytwarzający złożone estry zrównoważone ziemistymi i pikantnymi nutami. Lekko cierpki i wytrawny z pieprznym finiszem. Idealna odmiana do domowych piw typu Ale i Saison.
Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.
Sczep jest szczytem drożdży belgijskich Witbierów i White Ale. Wysoka produkcja fenoli zapewnia ziołowy aromat i nuty, które dobrze komponują się z dodatkami ziołowymi i owocowymi. Spodziewaj się prawie 80% odfermentowania i nieco niższego pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy ale tworzące wytrawne piwo.
Szczep dający dość czysty profil z przyprawowymi fenolami. Przy odfermentowaniu sięgającym 75%, pozostawia średnie ciało. Pomaga zbalansować wszelkie dodatki zwiększając pijalność. Osiąga nieco niższe końcowe pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy do Ale. Tworzy lekko cierpkie, orzeźwiające piwo. Szczep ten jest idealny do piwa Witbier lub belgijskich piw stołowych.
Odmiana drożdży pochodząca z belgijskiego klasztoru. Jest idealna do belgijskich Quadów, Trippel'i i Dubbel'i ze względu na wysoką tolerancję na alkohol. Wytwarza charakterystyczne nuty śliwki i wiśni z nutą gumy balonowej. Niższe temperatury fermentacji (18-19°C) dają mniej owocowe i bardziej ziemiste piwa.
Drożdże pochodzące od naszego przyjaciela Larsa Marius Garshola, ten szczep kveik został wyizolowany z mieszanej kultury należącej do Haralda Opshauga, wiejskiego piwowara w Stranda w Norwegii.
Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90-tych do produkcji kilku piw w stylu kornøl. Są to czyste drożdże i tolerują temperatury do 35°C, a fermentacja kończy się w ciągu trzech do czterech dni.
Czysty profil uwydatniający chmiel sprawia, że szczep jestn idealny do IPA i jasnych piw.
Stranda to szczep kveik należący do Steina Langlo ze Strandy w Norwegii. Uważany za „czystszy” szczep kveik, Stranda może również produkować szeroką gamę stylów piwa przy szerokim zakresie temperatur. Idealny gdy nie możesz kontrolować temperatury podczas fermentacji.
Hornindal to odmiana Kveik, którą podzielił się ze światem Terje Raftevold z Hornindal w Norwegii. Daje intensywny tropikalny smak i aromat z nutami świeżej mandarynki, mango i ananasa, idealny do chmieli z owocowym profilem.
Jest to tradycyjny belgijski szczep Abbey, doskonały do stosowania w Dubbel'ach, Tripel'ach i belgijskich mocnych piwach ze względu na bardzo wysoką tolerancję na alkohol do 15% ABV. Produkuje estry wiśni, śliwki i gruszki. Średnia flokulacja daje w efekcie klarowne, pijalne piwo.
Odmiana drożdży zapewniająca zrównoważony owocowy aromat i smak. Jest idealna do piw w stylu Abbey, w tym Dubbel, Trippel i belgijskich mocnych Ale.
Drożdże z regionu Ardenów w Belgii. Klasyczny szczep drożdży wytwarzający umiarkowane poziomy estrów i fenoli, często określanych jako suszona szałwia i czarny mielony pieprz. Wysokie odfermentowanie tworzy wytrawne piwa. Idealne do piw o dużej gęstości początkowej. Odmiana ta jest zalecana do ciemnych, mocnych piw Ale i Abbey oraz piw sezonowych, takich jak Belgian Holiday Ale.
Ten bardzo wyrazisty szczep wytwarza wysokie fenole i aromaty przypominające goździki, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Ma średnią do wysokiej tolerancji na alkohol i jest idealny do wielu klasycznych belgijskich stylów, w tym Saison, Witbier, Blond i Brown.
Mieszanka dwóch odmian Aaison i belgijskiej odmiany o niskiej zawartości fenolu, opracowana dla własnych Saison White Labs. Około 85% odfermentowania zapewnia wytrawne piwa. Szczep okazał się bardzo wszechstronny, tworząc piwa ostre, wytrawne i czyste.
Klasyczna odmiana Saison pochodząca z regionu Walonii w Belgii. Odmiana ta tworzy klasyczny Saison, wytwarzając aromaty ziemiste, pieprzowe i pikantne. Przy średnim odfermentowaniu wynoszącym około 70 do 75%, pozostawia część ciała. Aby uzyskać najlepsze wyniki fermentacji, pozwól temperaturze swobodnie rosnąć, aby umożliwić całkowite odfermentowanie i wytworzenie subtelnych, tradycyjnych aromatów. W przypadku piw o wysokim ballingu zaleca się "dofermentowanie" za pomocą alternatywnych drożdży (takich jak WLP001 California Ale Yeast®) dodanych po 50-60% fermentacji.
Szczep ten produkuje umiarkowany poziom fenoli goździkowych w gotowym piwie. Estry owocowe zapewniają równowagę między aromatem i smakiem owoców i przypraw. Szczep ten dobrze fermentuje i flokuluje, co czyni go idealnym do Saison i farmhouse ale.
Mieszanka drożdży zawierąca wiele odmian belgijskich i Saison. Wytwarza gruszkowate estry wsparte pikantnymi, ziemistymi i goździkowymi smakami i aromatami. Przy odpowiedniej fermentacji tworzą złożoną harmonię estrów i fenoli.
Wszechstronne drożdże pochodzące z Flandrii Wschodniej. Mogą wytwarzać belgijskie piwa o niskiej do wysokiej gęstości, nawet do 12% alkoholu. W profilu smakowym dominuje połączenie cech owocowych i fenolowych. Podczas fermentacji wytwarzana jest spora ilość siarki, która ulega redukcji po zakończeniu fermentacji.
Mieszanka dwóch szczepów drożdży typu klasztornego i jednego belgijskiego drożdży typu ale. Ta mieszanka tworzy wszechstronną kulturę, którą można wykorzystać do piwa w stylu klasztornym lub niezliczonych piw w stylu amerykańsko-belgijskim.
Jeden z najpopularniejszych szczepów Saison od White Labs. Doskonale nadaje się do piw w stylu farmhouse, ponieważ wytwarza smaki i aromaty gruszki, jabłka i mielonej papryki. Szczep ten silnie odfermentowuje wytwarzając bardzo wytrawne i pijalne piwo.
Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).
Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.
Zainspirowana lokalnymi amerykańskimi piwowarami wytwarzającymi półtradycyjne piwa w stylu belgijskim, ta mieszanka tworzy złożony profil smakowy z umiarkowanym poziomem kwaskowatości. Składa się z tradycyjnego szczepu drożdży hodowlanych i Brettanomyces. Świetne drożdże do piw Farmhouse, saisons i innych piw inspirowanych Belgią.
Francuskie drożdże Saison to wyjątkowe, wysoce odfermentowujące drożdże górnej fermentacji (ale). Tworzą charakterystyczne piwa o pikantnych, owocowych i pieprzowych nutach. Idealne do fermentacji piwa farmhouse. Nadaja się do produkcji piwa typu Saison i farmhouse do 14% alkoholu.
LalBrew® Belle Saison to belgijskie drożdże ale wybrane specjalnie ze względu na ich zdolność do tworzenia piw w stylu Saison. Belle Saison to odmiana diastaticus, która pozwala piwowarom osiągnąć wysokie odfermentowanie charakterystyczne dla tego klasycznego stylu. Zaprojektowane do fermentacji w wysokich temperaturach, zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji „Farmhouse”. Piwa warzone z wykorzystaniem LalBrew® Belle Saison są owocowe, pikantne i orzeźwiające.
Sigmund to szczep Kveik udostępniony przez Sigmunda Gjernesa z Voss w Norwegii.
Znany również jako Voss Kveik.
Szczep wytwarza ziemisty smak z odrobiną aromatów skórki pomarańczy.
Chmiel o właściwościach zarówna goryczkowych jak i aromatycznych, zdominowanych przez nuty cytrusowe. Polecany do piw w stylu angielskim oraz Belgian Blond & Tripels, Saison, American Ales.
Chmiel aromatyczny pochodzący z Niemiec. Intensywny aromat kwiatowo owocowy, stosowany również do chmielenia na zimno. Polecany do piw typu IPA, Blond Ale, Saison jak i Kölsch, Alt.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje wyraźną, ale nie agresywną goryczkę.
Szczególnie ceniony za swoje oryginalne właściwości aromatyczne. Intensywny aromat cytrusowy z lekko ziołowym tłem i nutą świeżo pokruszonego czarnego pieprzu.
Stosowany najczęściej do piw typu Pale Ale, India Pale Ale , ale jego aromat jest doceniany również w jasnych piwach belgijskich - Witbier, Blond Ale, Saison.
Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.
Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.
Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.
Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.
Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.
Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.
Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
Trafnie nazwany w hołdzie dla pracowitych pszczół, które sprowadziły tego autostopowicza z powrotem do ula, Forager jest pojedynczym szczepem STA1 + Saccharomyces cerevisiae var. boulardii wyizolowanych z plastra miodu podczas wiosennych zbiorów. Nadaje profil smakowo-zapachowy moszczu winogronowego sauvignon blanc i skórki z suszonej limonki, daje piwo o wytrawnym, ziemistym finiszu.
Ta mieszanka łączy jeden ze szczepów Saccharomyces cerevisiae i dwa unikalne izolaty Brettanomyces.
Odmiana Saccharomyces silnie odfermentowuje, wytwarza zachwycający profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy oraz nadaje piwu długie, wytrawne i ziemiste wykończenie.
Odmiany Brettanomyces wytwarzają owocowe estry i łagodny funk. Powstałe piwo jest wytrawne o zrównoważonym charakterze estrowym i fenolowym.
Kombinacja dwóch szczepów STA1 + Saccharomyces cerevisiae, reprezentuje połączenie dwóch głównych cech smaku / aromatu, owocowości i ziemistości.
Podczas gdy jeden szczep stworzy profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy, drugi wytworzy łagodną ziemistość i pikantność. Ta mieszanka wykazuje wysoką aktywność diastatyczną.
Mieszanka dwóch unikalnych szczepów Saccharomyces cerevisiae (jedna z nich to STA1 +) izolowana z piw, które ucieleśniają styl Saison, ta mieszanka stanowi połączenie wielu klasycznych smaków i aromatów Saison.
Jedna odmiana drożdży wytwarza pikantne i lekko cierpkie i cierpkie piwo z pełnym odczuciem w ustach, druga wytwarza zachwycający profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy.
Ta mieszanka wykazuje bardzo niską aktywność diastatyczną.
Ta mieszanka zawiera dwa szczepy Saccharomyces cerevisiae w stylu saison oraz dwie kultury Brettanomyces bruxellensis (TYB184, TYB207).
Ta wyjątkowa kombinacja pozwoli uzyskać piwo pełne klasycznych saisonowych estrów i ziemistości, z rustykalnym posmakiem Brettanomyces pełnym owocowości i funky.