owocowy

Challenger

Doskonały chmiel o właściwościach zarówno goryczkowych jak i aromatycznych. Nadaje orzeźwiającą, pełną i łagodną gorycz. Dodawany pod koniec gotowania nadaje czysty, delikatny owocowy aromat wykorzystywany w wielu gatunkach piw. Często stosowany do chmielenia piw typu English Ale, Porter, Stout.

Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.20
Zamienniki: Northern Brewer Perle

Topaz

Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki, liczi, jagody.

Kraj: Australia
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 6.40%
BA max: 7.60%
Kohumulon: 49
Olejki: 1.90
Zamienniki: Apollo Summit

Enigma

Nowa odmiana australijskiego chmielu o wybitnie aromatycznych właściwościach. Bardzo intensywny aromat słodkich owoców: maliny, truskawki - połączony z owocami tropikalnymi: mango, marakuja. Wyczuwalne również nuty białych winogron.

Kraj: Australia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.80%
BA max: 6.40%
Kohumulon: 39
Olejki: 2.70
Style: Pale Ale AIPA IPA
Zamienniki: Galaxy Ella Vic Secret

Cascade

Australijska odmiana chmielu Cascade. Wyraźnie kwiatowy aromat z nutami cytrusów, w odróżnieniu od odmian amerykańskich posiada więcej tonów grejpfrutowych. Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka. Doskonały do chmielenia na zimno.

Kraj: Australia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 36
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Kazbek

Nowa odmiana czeskiego chmielu zarejestrowana w 2008 roku. Powstała w wyniku krzyżówek z dziko rosnącymi rosyjskimi chmielami.

Posiada intensywny aromat określany jako korzenny z akcentami cytrusowymi.

Chmiel zyskuje popularność dzięki wykorzystaniu go w piwach czeskiego browaru kontraktowego Nomad: Karel - Česká IPA oraz Pelikan IPA, gdzie został zastosowany również do chmielenia na zimno.

Kraj: Czechy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.40
Style: Wszystkie

Saphir

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, Pilsner, Kölsch, Belgian ales o delikatnym aromacie owocowym i wyraźnym kwiatowym.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 14
Olejki: 1.00
Zamienniki: Hallertau Mittelfrüh

Perle

Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 32
Olejki: 0.90

Monroe

Nowa aromatyczna odmiana o niskiej zawartości alfakwasów i bogatym aromacie. Wyczuwalne nuty czerwonych owoców: truskawka, malina z odrobiną pomarańczy. Dzięki swojemu zapachowi nadaje smakowi odczucia delikatnej słodyczy przypominającej dojrzałe wiśnie. Goryczka łagodna i delikatna.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie
Zamienniki: Cascade

Hallertau Hersbrucker

Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.

Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.

Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

 

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.50%
BA max: 5.60%
Kohumulon: 21
Olejki: 0.70

Hallertau Blanc

Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Dominujące nuty mango, ananasa, grejpfruta i agrestu, o owocowo-kwiatowym bukiecie białego wina. Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Style: Pale Ale APA IPA AIPA
Zamienniki: Nelson Sauvin

Cascade

Niemiecka wersja sztandarowej amerykańskiej odmiany Cascade. Wyraźne owocowe aromaty, lekko różniące się od amerykańskiej wersji, bardziej słodkie z wyczuwalnymi nutami truskawki.

Krzyżówka angielskiego chmielu Fuggles z rosyjską odmianą Serebrianka

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.80%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 36
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Callista

Niemiecka odmiana chmielu o właściwościach aromatycznych. Połączenie aromatów słodkich owoców jak morela, brzoskwinia, marakuja z owocami jagodowymi - jeżyna, malina, agrest.

Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów pozwala uzyskać bardzo aromatyczne piwo bez silnego podnoszenia goryczki.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 10.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 1.00
Style: APA IPA AIPA Pale Ale
Zamienniki: Cascade Huell Melon

Pacific Gem

Nowozelandzka odmiana chmielu o właściwościach goryczkowych, o wspaniałym owocowym aromacie, główne nuty jagodowe. Zwykle dodawany jako pierwszy chmiel dla wniesienia wspaniałej, zrównoważonej goryczki.

Używany w pierwszej dawce daje dobrej jakości goryczkę, podczas gdy późniejsze dawki wnoszą nuty cytrusowe, sosnowe, dębowe.

Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.20
Zamienniki: Topaz Galena

Green Bullet

Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat. 

Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy. 

Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 39
Olejki: 1.10

Izabella

IZABELLA - niezwykły chmiel, który nazwę otrzymał na cześć księżnej Izabelli Czartoryskiej. Odmiana
powstała z krzyżowania chmielu Lubelskiego z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Została ona zarejestrowana już 1988 roku jednak początkowo nie została należycie doceniona, gdyż klasyfikowana była jako odmiana goryczkowa i z czasem była wypierana przez chmiele o wyższej zawartości alfa kwasów.

Jej areał zmniejszał się do tego stopnia że na Lubelszczyźnie zostało zaledwie kilka krzaków.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Olejki: 1.30
Style: Wszystkie

Chinook

Wyhodowana w Polsce amerykańska odmiana ceniona za swoje właściwości aromatyczne i goryczkowe. Wyraźne nuty żywiczne i lekko cytrusowe (grejpfrut).

Chętnie używany do chmielenia dla goryczki i aromatu piw w stylu AIPA. 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.30%
BA max: 2.70%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.20
Style: APA AIPA IPA

Strata

Strata™, jedna z najnowszych odmian amerykańskiego chmielu. Wcześniej znana jako X-331, oficjalnie zarejestrowana w 2018r.

Pochodzi z eksperymentalnej uprawy Indie Hops w Corvallis w stanie Oregon.

Od samego początku ten chmiel był imponujący, zarówno pod względem wigoru rośliny, jak i właściwości aromatycznych.

Dominujące aromaty to marakuja, grejpfrut, truskawka oraz aromat świeżej Cannabis.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 2.90
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Ekuanot Mosaic Sabro

Ekuanot

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu.

Amerykański chmiel stosowany z uwagi na swoje właściwości aromatyczne.

Z racji wysokiej zawartości alfakwasów można go oczywiście zastosować na goryczkę.

Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu

Equanot znany był wcześniej pod nazwą Equinox.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 33
Olejki: 3.00
Style: APA Pale Ale IPA AIPA
Zamienniki: El Dorado Huell Melon

Cluster

Najstarsza odmiana chmielu uprawiana w USA.

Doskonały chmiel uniwersalnego stosowania.

Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela.

Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 0.70
Style: Wszystkie
Zamienniki: Galena Nugget

Cascade

Chmiel aromatyczny o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. Jest pierwszą amerykańską odmianą chmielu dopuszczoną do komercyjnego użytku w 1972 roku.

Stosowany powszechnie przez browary w USA.

Idealny do piw górnej fermentacji, intensywny aromat, stosowany także do chmielenia na zimno.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 43
Olejki: 1.70
Style: Wszystkie

Amora Preta

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: Polska
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
Aromat: owocowy
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Vermelho

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie, w którym dominują nuty czerwonych owoców.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
Aromat: owocowy
Style: AIPA IPA Pale Ale APA

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Pilgrim

Chmiel Pielgrim - odmiana wychodowana w 2000 roku, sprawdza się idealnie przy chmieleniu zarówno na goryczkę jak i aromat.

Typowa angielska odmiana nadaje piwu głęboką gorycz, oraz uzupełnia jego pełny charakter.

Przy chmieleniu na aromat piwo nabiera nut zapachowych m.in. przypraw, owoców, cedru i miodu, dzięki czemu piwo otrzymuje bardzo chmielowy "orzeźwiający" zapach.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 37
Zamienniki: Target

Styrian Bobek

Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.

W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.

Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek  goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.60%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.40

Styrian Eureka

Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.

Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 3.20
Aromat: kwiatowy owocowy
Zamienniki: Columbus Apollo Merkur

Styrian Kolibri

Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%. 

Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.80%
BA max: 5.40%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.50
Style: Wszystkie

Flyer

Uniwersalna odmiana chmielu.

Nadaje piwom aromatów pestkowców, lukrecji, melasy czy karmelu. Wyczuwa się również lekki aromat przypalony.

Dodany na goryczkę nadaje piwu charakter przyprawowy, melasy, żywiczny, ale również cytrusowy.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.10%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 0.60
Style: APA AIPA IPA EPA