Producent:
Castle Malting
EBC min:
1000
EBC max:
1400
Zasyp:
5%
Ekstrakt:
65% dm
Siła diastatyczna:
0WK
Jęczmień prażony surowy. Toryfikowany w temperaturze do 230ºC. Długość czasu prażenia determinuje ciemność ziarna.
Château Roasted Barley to mocno palony jęczmień, który nadaje piwu przypalony, ziarnisty, kawowy smak. Ma wiele cech słodu Château Black, choć są znacznie bardziej złożone.
W rzeczywistości zawiera trochę skrobi która może być przekształcona podczas zacierania, podnosząc gęstość początkową.
W porównaniu do słodów Château Chocolat i Château Black, palony jęczmień daje najjaśniejszą pianę. Nadaje piwu ciemnoczerwony mahoniowy kolor i bardzo mocno palony smak.
Dodaje wytrawności Porterom i Stoutom.
Zastosowanie: Stout, Porter, Brown Ale i inne ciemne piwa.
EBC 1000.00 - 1400.00