Belgijski słód pszeniczny czekoladowy. Pszenica słodowana jest prażona w temperaturze 230°C, a następnie szybko schładzana po osiągnięciu barwy.
Château Wheat Chocolat jest słodem mocno palonym, choć nie tak mocno jak słód czarny. Nadaje głęboko brązową barwę z nutami czarnej kawy i słodko-gorzkiej czekolady. Ma bardziej wyraźny charakter gorzkiej czekolady w porównaniu do jego odpowiednika z jęczmienia.
Stosowany do wzmocnienia koloru, smaku i gładkości szerokiej gamy ciemnych stylów piwa.
Często stosowany w ciemnych piwach angielskich, takich jak Stout, Porter lub Brown Ale
Château Wheat Chocolat nie zawiera łuski i został specjalnie opracowany przez Castle Malting, aby uniknąć cierpkości, goryczy i wytrawnego smaku w piwie.
Słód ten może zastąpić w proporcji 1: 1 łuskany słód czekoladowy, nada gładszego smaku.
Zastosowanie: ciemne piwa w stylu angielskim, Stout, Porter lub Brown Ale.
Udział w zasypie do 20%.
EBC 800.00 - 1100.00