Mild

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
7.56°BLG
Ekstrakt początkowy max
9.51°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.00°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.30°BLG
Nagazowanie min
1.80
Nagazowanie max
2.60
IBU min
10
IBU max
25
ABV min
3.00%
ABV max
3.80%

EBC 23.60 - 49.30

1187 Ringwood Ale

Szczep drożdży idealny do zbierania gęstwy z piany.

Ma wyjątkowe właściwości fermentacyjne i smakowe. Spodziewaj się wyrazistych estrów owocowych ze słodowym, złożonym profilem.

Flokulacja jest wysoka, piwo  będzie klarowne bez filtracji.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Ten szczep może być powoli startować i długo fermentować.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1318 London Ale III

Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.

Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.

Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.

London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.

Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1968 London ESB Ale

Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.

Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.

Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.

Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

Northdown

Chmiel o właściwościach uniwersalnych poza dobrze zbalansowaną goryczką nadaje przyjemny łagodny aromat. Stosowany do chmielenia piw w stylu Ale; Mild, Old Ale, Belgian Dubbel, Porter, Stout.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.70
Zamienniki: Target Northern Brewer

Cashmere

Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje  piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.

Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.

Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.30%
BA max: 7.10%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.30

Epic

Chmiel Epic ma przyjemny owocowo-ziołowy aromat z nutą trawy cytrynowej.

Niezastąpiony do chmielenia tradycyjnych angielskich piw górnej fermentacji.

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 1.70%
BA max: 2.50%
Kohumulon: 31
Olejki: 0.60