T90 blend
Mieszanka najbardziej aromatycznych afrykańskich chmieli. Kompozycja aromatów owoców tropikalnych, ciemnych owoców jagodowych i nut kwiatowych.
Mieszanka najbardziej aromatycznych afrykańskich chmieli. Kompozycja aromatów owoców tropikalnych, ciemnych owoców jagodowych i nut kwiatowych.
Miesznka afrykańskich chmieli. Właściwości uniwersalne. Czysta, krótka goryczka aromaty owoców tropikalnych i trawy cytrynowej.
Vic Secret® to nowa australijka odmiana chmielu nazywana również Victoria's Secret. Dotychczas jako eksperymentalna odmiana, od roku 2013 ogólnie dostępna. Blisko spokrewniona z odmianą Topaz i Galaxy. Szczególnie polecana dla późnego chmielenia oraz chmielenie na zimno. Nadaje aromaty owoców tropikalnych z wyraźną dominantą pomarańczy. Zdobyła już duże uznanie wsród browarów stosujących ją do piw typu single hop.
Chmiel o bogatych właściwościach aromatycznych. Nadaje aromaty słodkich owoców z nutami cytryny, melona, moreli. Świetnie sprawdza się w intensywnie chmielonych dla aromatu piwach typu American Pale Ale.
Galaxy, jedna z najbardziej ekscytujących nowych odmian chmielu - prosto z Australii! Bogate nuty owocowe, marakuja, dla aromatu cytrusów dodawany na koniec gotowania. Znakomite efekty daje również podczas chmielenia na zimno. Zastosowanie m.in. Amerykańskie Ale, piwa górnej fermentacji.
Nowa odmiana australijskiego chmielu o wybitnie aromatycznych właściwościach. Bardzo intensywny aromat słodkich owoców: maliny, truskawki - połączony z owocami tropikalnymi: mango, marakuja. Wyczuwalne również nuty białych winogron.
Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.
Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat.
Wai-iti to chmiel o bardzo niskiej zawartości alfakwasów, ale za to z dużą zawartością olejków chmielowych o aromacie limonki, cytryny, moreli, brzoskwini, mandarynki.
Ma też podobnie jak chmiele szlachetne niską zawartość kohumulonu dzięki czemu nadaje piwu czystą, przyjemną goryczkę.
Polecamy jego użycie w delikatnych piwach pszenicznych jako Single Hop lub w mocno aromatycznych piwach w stylu APA, IPA, oraz w nowofalowych pilsach do chmielenia na aromat.
Wypróbujcie ten chmiel w New Englandach!
Nowozelandzka odmiana chmielu o wspaniałym aromacie owoców tropikalnych mango, marakuji, brzoskwini.
Może być wykorzystywana zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i aromat.
Odmiana ta nazywana jest też Pacific Hallertau, wywodzi się bezpośrednio z niemieckiej odmiany chmielu szlachetnego Hallertau Mittelfruh. Podobnie jak niemiecki kuzyn wykorzystywana jest głównie do chmielenia na aromat nadaje piwu cudowny pomarańczowy aromat z lekko pikantną, kwiatową nutą.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych.
Opisywany przez piwowarów jako " Zapierający dech w piersiach " ze względu na złożoność olejków i wytwarzanego owocowego aromatu. Nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych.
Stosowany do piw specjalnych, piw górnej fermentacji.
Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.
Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.
Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.
Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.
Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.
Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.
Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".
Nowa odmiana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwościach. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.
Polski chmiel uzyskany z krzyżowania chmieli Brewers Gold, Northern Brewer z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.
Ma przyjemny owocowo-kwiatowy profil, w którym wybijają się przede wszystkim nuty jabłka, winogron, malin i owoców tropikalnych.
Nowa odmiana polskiego chmielu. Polska wersja znanej amerykańskiej odmiany o intensywnych właściwościach aromatycznych. Nuty kwiatowe i owocowe.
Najnowsza odmiana amerykańskiego chmielu znana dotąd jako HBC438.
Bardzo intensywny aromat w gotowym piwie.
Polecany zarówno do gotowania jak i chmielenia na zimno.
Nadaje wyraźny aromat mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych, owoców pestkowych i mięty.
Chmiel o kuszących właściwościach aromatycznych, nowa amerykańska odmiana opracowana w 2012 roku wywodząca się z chmielu Simcoe. Znany równieź jako HBC369.
Ze względu na aromatyczną intensywność bywa nazywany "Citrą na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych.
Mosaic dzięki wysokiemu stężeniu alfa kwasów świetnie nadaje się również do chmielenia dla goryczki wnosząc przy tym charakterystyczny profil smakowy.
Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.
Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).
Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.
Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!
El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.
El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.
Wprowadzona na rynek w 2016 roku, nowa odmiana amerykańskiego chmielu. Stworzona z myślą o piwach, w których ważne jest bogactwo aromatów typowych dla owoców tropikalnych.
Denali to połączenia ananasa, z wyraźnymi cytrusami i żywicznym tłem.
Posiada bardzo silne właściwości aromatyczne, dzięki dużej ilości olejków.
Amerykański chmiel o niewiarygodnym aromacie cytrusowym.
Citra może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".
Calypso - chmiel o właściwościach goryczkowych, wnoszący niepowtarzalny aromat gruszki, jabłka, limonki.
Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku.
Posiada silne właściwości aromatyczne. Nadaje wyraźne odczucie owoców tropikalnych, zwłaszcza dojrzałego mango. W tle pojawiają się nuty gruszki, jabłka i moreli, papaji, pomarańczy, grapefruita, cytryny, ananasa.
Może być stosowany do chmielenia zarówno brzeczki jak i do chmielenia piwa na zimno.
Zula – stworzona jako odmiana wysokogoryczkowa, ale przez swoją aromatyczną krnąbrność została skazana na unicestwienie przez wielkie koncerny piwowarskie.
Po latach, Polish Hops wskrzesiło ten niepokorny chmiel, a tym co było powodem popadnięcia w niełaskę decydentów tamtych czasów, jak się dzisiaj okazuje, były aromaty cytrusów i owoców tropikalnych.
Browary rzemieślnicze wespół z piwowarami domowymi, z pewnością nie pozwolą na powtórkę z historii!
Pierwszy chmiel wydany przez Idaho’s Jackson Farm, 007 Golden Hop, dawniej znany jako Idaho 7, wywołał spore zamieszanie wśród browarów, gdy trafił na scenę w 2015 roku.
Wzbudza zainteresowanie wielu piwowarów dzięki wysokiej zawartości olejków i alfa kwasów oraz szerokiej palecie aromatów takich jak pomarańcza, mandarynka, czarna herbata i sosna.
007 Golden Hop oferuje piwowarom wyjątkową mieszankę właściwości. Idaho 7 z względu na wysoką zawartość alfa kwasów, może być z powodzeniem wykorzystany na goryczkę.
Idaho Gem nazwany na cześć stanu górskiego, w którym został po raz pierwszy uprawiany to najnowsza odmiana z Gooding Farms w Idaho.
Idaho Gem, to chmiel o wybitnie słodkim zapachu, często kojarzony z landrynkami, kandyzowanymi owocami, grapefruitem, ananasem, dojrzałymi, soczystymi wiśniami.
Stosowany zazwyczaj do chmielenia na aromat, chmielenia na whirpoolu lub na zimno.
Ze względu jednak na bardzo wysoką zawartość alfakwasów z powodzeniem może być wykorzystywany jako chmiel goryczkowy.
Amerykański chmiel HBC 472 jest eksperymentalną odmianą chmielu spokrewnioną z chmielem Sabro, dzięki temu posiada wiele podobnych wyjątkowych cech.
Chmiel HBC 472 wywodzi się z gatunku Humulus lupulus var. neomexicanus, co sprawia że w tej odmianie wyczuwalne są aromaty dębu, kokosa, wanilii i owoców tropikalnych.
Dębowe aromaty zawarte w chmielu mogą z powodzeniem zastąpić płatki dębowe z beczek po whisky, itp. Idealnie pasuje do piw górnej fermentacji, Porterów, Stoutów a także piw eksperymentalnych.
Wyhodowany z myślą o uzupełnieniu istniejących już odmian chmielu idealnych dla stylów pale ale oraz india pale ale. Stanowi unikalną mieszankę wszystkich sztampowych odmian cytrusowych.
Stosunkowo nowa, słoweńska odmiana o wysokiej zawartości alfa kwasów.
Dzięki połączeniu amerykańskich i europejskich odmian chmielu cechuje się niezwykle intensywnym, harmonijnym i przyjemnym aromatem.
Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.
Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.
Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu.
Falconer’s Flight® to amerykański chmiel dualnego zastosowania.
Jest to zastrzeżona mieszanka siedmiu odmian chmielu wyprodukowana przez Pacific Northwest. W jej skład wchodzi siedem odmian chmielu t.j. Cascade, Centennial, Chinook, Citra®, Cluster, Columbus i Crystal oraz eksperymentalne odmiany opracowane przez Hopunion LLC.
Wprowadzony na rynek w 2010 roku, jest uważany za mieszankę o podwójnym zastosowaniu, szczególnie odpowiednią dla IPA, ale także Pale Ales i Lagers.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.
W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%.
Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%.
Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.
Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.
TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Niezwykle aromatyczny chmiel o słodkim, owocowym zapachu moreli, pomarańczy i jeżyny.
Jest bardzo dobrą alternatywą dla odmiany Amarillo.
Może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Odmiana pochodząca z programu hodowlanego firmy Charles Faram
Charakterystyczne nuty: kwiatowa z delikatną limonką i brzoskwinią.
We wczesnym chmieleniu daje tradycyjną, stanowczą brytyjską goryczkę.
Pochodzi od chmielu Jester.
Świetnie nadaje się do późnego chmielenia.
Dodany na początku gotowania daje delikatną i słodką goryczkę.
Nuty przewodnie: agrest, mandarynka, przyprawowa.
Brytyjska kompozycja chmieli do chmielenia na aromat stworzona z odmian eksperymentalnych.
Wnosi połączenie nut cytrusowo-kwiatowych i korzennych.
Może być stosowany do chmielenia na zimno w piwach w stylu: Pale Ale, India Pale Ale, Golden Ale.
Powstał w eksperymentalnym programie Charles Faram. Wydany komercyjnie w 2012 roku.
Chmiel ten należy wykorzystywać zarówno dla uzyskania smaku, jak i aromatu.
Charakterystyczne nuty: ziołowa, pomarańczowa, pikantna, owocowa.
Trident to wyspecjalizowana mieszanka o znacznie szerszym zakresie aromatów i właściwości smakowych, niż jakakolwiek pojedyncza odmiana chmielu mogłaby wytworzyć samodzielnie.
Nuty przewodnie: owocowa, cytrusowa, tropikalna, marakuja.
Świetnie sprawdzi się w: Hazy IPA, American Pale Ale, IPA, Lager
Intensywny aromat i smak. Nuty: owoców tropikalnych (ananasa, mango), cytrusowych (mandarynki, cytryny, pomarańczy, limonki, minimalnie grejpfruta), gruszki i nektarynki.
Niesamowicie owocowy i soczysty blend olejków pochodzących z chmieli: Azacca, Jaryllo, Cascade, Chinook, Cashmere i El Dorado.
Polecany w szczególności do New England Hazy IPA.
Nadaje piwu wyraźne nuty popularnego drinka Pina Colada (biały rum, sok z ananasa oraz śmietanka kokosowa).
Nuty: cytrusowa, owoców tropikalnych.
W profilu aromatycznym odnaleźć możemy mango, papaję, pomarańczę, grejpfruta, cytrynę, sosnę, nutę przyprawową, trawiastą, owoców cytrusowych i tropikalnych oraz silne mandarynkowe nuty na zakończenie.
Niesamowicie owocowy i soczysty ukierunkowany bardziej w stronę cytrusów i pomarańczy niż Juicy Fruitbomb.
Kompozycja powstała przy użyciu chmieli: Azacca, Ambrosia, Jaryllo, Cascade, Chinook i El Dorado.
Istna eksplozja cytrusów, która powstała dzięki zmieszaniu olejków pochodzących z chmieli: Azacca, El Dorado, Cascade i Chinook.
Aromaty owoców tropikalnych (ananas), mango oraz nuty gruszki, arbuza i owoców pestkowych.
Mocne nuty owocowe: banan, gruszka, melon, pomarańcza, z nutami korzennymi i trawiastymi.