Weizen (pszeniczne, hefeweizen, wheat, weissbier)

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
10.96°BLG
Ekstrakt początkowy max
12.86°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.56°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.57°BLG
Nagazowanie min
2.20
Nagazowanie max
2.80
IBU min
8
IBU max
15
ABV min
4.30%
ABV max
5.60%

EBC 3.90 - 15.80

T-58

Specjalne drożdże piwne wyselekcjonowane ze względu na silny charakter fermentacji, intensywne aromaty owocowe i fenolowe - zwłaszcza bananowe, goździkowe i pieprzowe.

Szczep odpowiedni do szerokiej gamy piw na bazie pszenicy i owocowo-korzennych.

Drożdże o średniej sedymentacji. Po ponownym wzburzeniu w piwie tworzą mętną mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

WB-06

Drożdże o owocowym i fenolowym charakterze, zmieniającym się w zależności od warunków fermentacji.

Szczep produkuje dobrze odfermentowane piwa.

Jest idealny do piw pszenicznych, takich jak belgijskie i niemieckie (np. Wit Beers i Weizen Beers).

Wytwarza typowe fenolowe nuty piw pszenicznych.

Umożliwia warzenie piwa o wysokiej pijalności i wykazuje bardzo dobrą zdolność do utrzymywania zawieszenia w brzeczce.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

1007 German Ale

Najlepsze drożdże z niską produkcją estrów i szerokim zakresem temperatur. Fermentacja w wyższych temperaturach może dać łagodną owocowość. Nisko flokulują. Piwa dojrzewają szybko, nawet przy zastosowaniu zimnej fermentacji. Niski lub brak wykrywalnego diacetylu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 20°C

2565 Kölsch

Odmiana klasyczna z tradycyjnego browaru w Kolonii w Niemczech. Idealna do zbierania gęstwy z piany.

Piwa wykazują lekki owocowy charakter Ale, z czystym profilem przypominającym lager. Szczep wytwarza niski lub prawie niewykrywalny poziom diacetylu.

Drożdże mogą być również używane do produkcji piw pseudo-lagerowych o fermentowanych szybko w temperaturze 13-16°C.

Szczep słabo flokuluje, żeby uzyskać klarowne piwa, wymagana jest filtracja lub dodatkowy czas sedymentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 13°C
Temp max: 21°C

3056 Bavarian Wheat Blend

Ta zastrzeżona mieszanka górnej fermentacji neutralnego szczepu Ale i bawarskiego szczepu do piw pszenicznych jest doskonałym wyborem, gdy pożądane jest subtelne piwo pszeniczne w stylu niemieckim. Złożone estry i fenole ze szczepu pszenicznego są ładnie złagodzone i zrównoważone przez neutralny szczep Ale.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

3068 Weihenstephan Weizen

Klasyczny i najpopularniejszy niemiecki szczep do piw pszenicznych używany na całym świecie. Drożdże zapewniają piękną i delikatną równowagę estrów bananowych i fenoli goździkowych.

Poziom estrów może podnieść zwiększając temperaturę fermentacji, gęstość brzeczki lub stosując underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli podkreślić aromaty goździków.

Drożdże produkują duże ilości siarki, która jest redukowana z czasem.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

3191-PC Berliner Weisse Blend

Ta mieszanka zawiera niemiecki szczep Ale z niską produkcją estrów i wytrawnym, rześkim finiszem.

Zawarty w nim Lactobacillus wytwarza umiarkowany poziom kwasowości, a wyjątkowy szczep Brettanomyces nadaje cechy ziemiste.

Idealne do Berliner Weisse.

Używając tej mieszanki, spodziewaj się powolnego startu fermentacji. Równowaga drożdży i bakterii umożliwia odpowiednią produkcję kwasu.

Piwo na ogół wymaga 3-6 miesięcy dojrzewania, aby w pełni rozwinąć cechy smakowe.

Mieszanka idealna do piw o wyjątkowo niskim współczynniku chmielenia.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

3333-PC German Wheat

Wysoce flokulująca odmiana do niemieckich piw pszenicznych. Idealny wybór do stosowania w Kristallweizen.

Ten szczep drożdży zapewnia piękną i delikatną równowagę estrów bananów i fenoli goździkowych, podobnie jak popularny Wyeast 3068. Jednak szczep ten szybko sedymentuje, dając klarowne piwo bez filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3638 Bavarian Wheat

Złożona alternatywa dla standardowych szczepów do niemieckich piw pszenicznych: Weizen, Hefeweizen, Weisse, Weissbier.

Ten szczep oprócz dominującego charakteru bananowego wytwarza estry jabłek, gruszek i śliwek. Estry ładnie uzupełniają goździki i subtelne fenole waniliowe.

Zwiększeni produkcji estrów można osiągnąć poprzez zwiększanie temperatury fermentacji, zwiększanie gęstości brzeczki i underpitching.

Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli uwydatnić goździki.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

WLP300 Hefeweizen Ale Yeast

Ten popularny niemiecki szczep jest używany do produkcji tradycyjnych hefeweizen. Wytwarza wysoki poziom octanu izoamylu, nadając piwnym nutę bananową oraz nuty goździków. Niska flokulacja pozostawia pożądany mętny wygląd, odpowiedni dla stylu niemieckiego piwa pszenicznego.

Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpłyną na smak i aromat piwa.

Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 20°C

WLP351 Bavarian Weizen Yeast

To dawne Yeast Lab W51, opis pierwotnie użyty przez Yeast Lab nadal pasuje: „Ta odmiana produkuje klasyczne piwo pszeniczne w stylu niemieckim, ze średnio/silnie pikantnymi fenolowymi akcentami przypominającymi goździki”. Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpłyną na smak i aromat piwa. Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP380 Hefeweizen IV Ale Yeast

Ten szczep zapewnia balans fenoli i estrów. Gałka muszkatołowa, goździki i przyprawy są bardziej dominujące niż aromat banana i gumy balonowej. Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpływa na smak i aromat piwa.

Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu. Ten szczep ma niską flokulację i niewielką produkcję siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP400 Belgian Wit Ale Yeast

Sczep jest szczytem drożdży belgijskich Witbierów i White Ale. Wysoka produkcja fenoli zapewnia ziołowy aromat i nuty, które dobrze komponują się z dodatkami ziołowymi i owocowymi. Spodziewaj się prawie 80% odfermentowania i nieco niższego pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy ale tworzące wytrawne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP410 Belgian Wit II Ale Yeast

Szczep dający dość czysty profil z przyprawowymi fenolami. Przy odfermentowaniu sięgającym 75%, pozostawia średnie ciało. Pomaga zbalansować wszelkie dodatki zwiększając pijalność. Osiąga nieco niższe końcowe pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy do Ale. Tworzy lekko cierpkie, orzeźwiające piwo. Szczep ten jest idealny do piwa Witbier lub belgijskich piw stołowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP611 New Nordic Ale Yeast

Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).

Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 10°C
Temp max: 30°C

WLP630 Berliner Weisse Blend

Mieszanka niemieckich drożdży weizen i bakterii Lactobacillus tworząca subtelnie cierpkie, pijalne piwo. Ten szczep może potrzebować kilku miesięcy, zanim wytworzy cierpki charakter. Idealne do warzenia tradycyjnej berlińskiej odmiany Weisse.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP645 Brettanomyces claussenii

 

Szczep pierwotnie izolowany z mocnego angielskiego Bocka na początku XX wieku. Drożdże te mają charakter Brettanomyces o niskiej intensywności i są blisko spokrewnione z Brettanomyces anomalus. Odmiana ta wytwarza owocowy, podobny do ananasa aromat z ziemistym, przypominającym siano aromatem w tle.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

M20 Bavarian Wheat

Drożdże produkujące piwo pełne,  cudownie gładkie, jasnozłote, z aromatami wanilii i banana. Te drożdże zapewniają jedwabiste uczucie w ustach i bogate ciało. Nadaje się do warzenia Hefeweizen, Kristal Weizen, Dunkel Weizen i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 30°C

Munich Classic Wheat Beer

LalBrew® Munich Classic to bawarski szczep piwa pszenicznego, który z łatwością może wyrazić pikantny i estrowy profil aromatu typowy dla niemieckich piw pszenicznych. Szczep ten nada się do wielu receptur i warunków fermentacji. Doskonały wybór do wielu tradycyjnych stylów piwa pszenicznego. LalBrew® Munich Classic, można zbierać z wierzchu klasycznych otwartych naczyń fermentacyjnych w tradycyjny sposób. Style warzone z LalBrew® Munich Classic obejmują między innymi Weizen / Weissbier, Dunkelweizen i Weizenbock.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 22°C

Tettnanger

Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.70

Opal

Chmiel o właściwościach aromatycznych stosowany również do pozyskania szlachetnej goryczki, pochodzący z Niemiec. Nadaje klasyczne ziołowe aromaty z delikatną nutą cytrusów . Polecany do piw typu Pilsner, Hefeweizen, Belgian Ales.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.90%
Kohumulon: 16
Olejki: 1.00

Hallertau Tradition

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.

Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 0.50

Hallertau Hersbrucker

Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.

Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.

Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

 

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 2.50%
BA max: 5.60%
Kohumulon: 21
Olejki: 0.70

Vanguard

Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.

Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.

Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 18
Olejki: 0.70
Aromat: ziołowy

Mount Hood

Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.

Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Liberty

Chmiel nadający czysty i łagodny aromat w swoich właściwościach podobny do niemieckiego Hallertauer Mittelfruh.

Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Lager, Pilsner, Bock, Pszeniczne.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.30

Cashmere

Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje  piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.

Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.

Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.30%
BA max: 7.10%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.30

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Pilgrim

Chmiel Pielgrim - odmiana wychodowana w 2000 roku, sprawdza się idealnie przy chmieleniu zarówno na goryczkę jak i aromat.

Typowa angielska odmiana nadaje piwu głęboką gorycz, oraz uzupełnia jego pełny charakter.

Przy chmieleniu na aromat piwo nabiera nut zapachowych m.in. przypraw, owoców, cedru i miodu, dzięki czemu piwo otrzymuje bardzo chmielowy "orzeźwiający" zapach.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 37
Zamienniki: Target

Styrian Dragon

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.

W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%. 

Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 7.50%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.80

Styrian Eureka

Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.

Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 3.20
Aromat: kwiatowy owocowy
Zamienniki: Columbus Apollo Merkur

Styrian Fox

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%. 

Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.20

TnT

Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.

TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 10.00%
Olejki: 1.40

Yellow Sub

Niezwykle aromatyczny chmiel o słodkim, owocowym zapachu moreli, pomarańczy i jeżyny. 

Jest bardzo dobrą alternatywą dla odmiany Amarillo. 

Może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 6.00%
Olejki: 1.40