British Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
9.50°BLG
Ekstrakt początkowy max
13.00°BLG
Ekstrakt końcowy min
1.50°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.00°BLG
Nagazowanie min
2.00
Nagazowanie max
2.80
IBU min
20
IBU max
45
ABV min
3.80%
ABV max
5.00%

EBC 3.90 - 11.80

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

1272 American Ale II

Dzięki wielu najlepszym cechom, których browarnicy szukają podczas warzenia piwa w amerykańskich stylach, wydajność tego szczepu jest spójna i daje doskonałe piwo.

Ta wszechstronna odmiana jest bardzo dobrym wyborem dla piwowarów.

Spodziewaj się delikatnego, czystego profilu z nutami orzecha i lekko cierpkiego wykończenia.

Fermentachja w wyższych temperaturach podkreśli charakter chmielowy i zwiększy poziom estrów owocowych.

Fermentacja w niższych temperaturach da czysty, lekki charakter cytrusów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

9097-PC Old Ale Blend

 

Aby przybliżyć nieco angielskie dziedzictwo piwowarskie, stworzyliśmy mieszankę „Old Ale”. Zawiera szczep Ale wraz z niewielkim dodatkiem Brettanomyces. Mieszanka dobrze fermentuje w ciemnych brzeczkach, dając piwa owocowe o przyjemnej złożoności. Brettanomyces produkują posmaki ciasta wiśniowego i kwaskowatości podczas dłuższego leżakowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP025 Southwold Ale Yeast

Szczep z hrabstwa Suffolk w Anglii. Drożdże wytwarzające złożone smaki owocowe, cytrusowe i przyprawowe. Świetne do bitterów i jasnych piw w stylu brytyjskim. Podczas fermentacji powstaje lekka nuta siarki, która znika podczas leżakowania.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 1335 British Ale II

Northdown

Chmiel o właściwościach uniwersalnych poza dobrze zbalansowaną goryczką nadaje przyjemny łagodny aromat. Stosowany do chmielenia piw w stylu Ale; Mild, Old Ale, Belgian Dubbel, Porter, Stout.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.70
Zamienniki: Target Northern Brewer

First Gold

Chmiel o właściwościach zarówna goryczkowych jak i aromatycznych, zdominowanych przez nuty cytrusowe. Polecany do piw w stylu angielskim oraz Belgian Blond & Tripels, Saison, American Ales.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.30%
BA max: 3.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.00

East Kent Goldings

Polecany do oryginalnego IPA oraz angielskiego piwa typu Bitter. Chmiel jest uniwersalny, może być stosowany do późnego chmielenia, a ze względu na zawartość alfa kwasów stosować go można również jako chmiel goryczkowy.

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.80
Zamienniki: Goldings

Challenger

Doskonały chmiel o właściwościach zarówno goryczkowych jak i aromatycznych. Nadaje orzeźwiającą, pełną i łagodną gorycz. Dodawany pod koniec gotowania nadaje czysty, delikatny owocowy aromat wykorzystywany w wielu gatunkach piw. Często stosowany do chmielenia piw typu English Ale, Porter, Stout.

Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.20
Zamienniki: Northern Brewer Perle

Tettnanger

Niemiecki, tradycyjny chmiel aromatyczny. Stosowany głównie w europejskich piwach typu Lager jak i również w angielskich piwach typu Ale.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.70

Sybilla

Sybilla powstała poprzez krzyżowanie odmiany Lubelski z dzikim, męskim osobnikiem z terenu byłej Jugosławii. Ma szlachetny kwiatowy, lekko korzenny aromat przypominający szlachetne chmiele brytyjskie.

W aromacie znajdziemy lilie, goździki, owoce.

Sybilla doskonale sprawdzi się nie tylko w lagerach, ale również w piwach belgijskich i brytyjskich.
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.90

Willamette

Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.

Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.

Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 30
Olejki: 1.10

Fuggle

Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.

Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 1.50%
BA max: 2.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.90