dolna / górna

FM42 Stare nadreńskie

Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji.

Zapewnia neutralny profil smakowy, niską produkcję estrów.

Dobrze fermentuje w szerokim zakresie temperatur.

Producent: Fermentum Mobile
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 20°C

1007 German Ale

Najlepsze drożdże z niską produkcją estrów i szerokim zakresem temperatur. Fermentacja w wyższych temperaturach może dać łagodną owocowość. Nisko flokulują. Piwa dojrzewają szybko, nawet przy zastosowaniu zimnej fermentacji. Niski lub brak wykrywalnego diacetylu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 20°C

1010 American Wheat

Drożdże silnie odfermentujące, dają wytrawne, lekko cierpkie piwo.

Szczep idealny do piw, w których pożądany jest niski profil estrowy.

Drożdże idealnie nadają się do zbierania gęstwy z piany.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 23°C

2112 California Lager

Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.

Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 20°C

2124 Bohemian Lager

Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.

Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.

Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.

Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 22°C

2565 Kölsch

Odmiana klasyczna z tradycyjnego browaru w Kolonii w Niemczech. Idealna do zbierania gęstwy z piany.

Piwa wykazują lekki owocowy charakter Ale, z czystym profilem przypominającym lager. Szczep wytwarza niski lub prawie niewykrywalny poziom diacetylu.

Drożdże mogą być również używane do produkcji piw pseudo-lagerowych o fermentowanych szybko w temperaturze 13-16°C.

Szczep słabo flokuluje, żeby uzyskać klarowne piwa, wymagana jest filtracja lub dodatkowy czas sedymentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 13°C
Temp max: 21°C

WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C

WLP611 New Nordic Ale Yeast

Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).

Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 10°C
Temp max: 30°C

WLP810 San Francisco Lager Yeast

Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 18°C

Danstar Nottingham

LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 22°C