FM42 Stare nadreńskie
Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji.
Zapewnia neutralny profil smakowy, niską produkcję estrów.
Dobrze fermentuje w szerokim zakresie temperatur.
Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji.
Zapewnia neutralny profil smakowy, niską produkcję estrów.
Dobrze fermentuje w szerokim zakresie temperatur.
Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów oraz szerokim zakresie temperatur.
Najlepsze drożdże z niską produkcją estrów i szerokim zakresem temperatur. Fermentacja w wyższych temperaturach może dać łagodną owocowość. Nisko flokulują. Piwa dojrzewają szybko, nawet przy zastosowaniu zimnej fermentacji. Niski lub brak wykrywalnego diacetylu.
Drożdże silnie odfermentujące, dają wytrawne, lekko cierpkie piwo.
Szczep idealny do piw, w których pożądany jest niski profil estrowy.
Drożdże idealnie nadają się do zbierania gęstwy z piany.
Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.
Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.
Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.
Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.
Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.
Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.
Odmiana klasyczna z tradycyjnego browaru w Kolonii w Niemczech. Idealna do zbierania gęstwy z piany.
Piwa wykazują lekki owocowy charakter Ale, z czystym profilem przypominającym lager. Szczep wytwarza niski lub prawie niewykrywalny poziom diacetylu.
Drożdże mogą być również używane do produkcji piw pseudo-lagerowych o fermentowanych szybko w temperaturze 13-16°C.
Szczep słabo flokuluje, żeby uzyskać klarowne piwa, wymagana jest filtracja lub dodatkowy czas sedymentacji.
Autentyczny szczep Kӧlsch z jednej z wiodących niemieckich szkół piwowarskich. Ma bogaty profil smakowy, który podkreśla lekkie słodowe wykończenie.
Produkcję bardzo małe ilości dwuacetylu. Dobrze fermentuje w niższych temperaturach.
Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.
Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.
Ale:
Lagery:
Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).
Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.
Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.
LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.