White Labs

2633 Octoberfest Lager Blend

Ta mieszanka do lagerów została stworzona do produkcji bogatego, słodowego, złożonego i pełnego piwa w stylu Octoberfest.

Dobrze odfermentowuje, pozostawiając dużo słodowego charakteru i posmaku w ustach. Ta mieszanka produkuje małe ilości siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 14°C

WLP001 California Ale Yeast

Pierwszy szczep drożdży wyprodukowanym przez White Labs w 1995 roku. To nasze najlepiej sprzedające się drożdże, znane z czystego smaku i dobrej fermentacji. Drożdże idealne do piw chmielowych. Uwydatniają smaki i aromaty chmielu oraz dobrze odfermentowują, nawet w przypadku piw o wysokiej gęstości początkowej. Odmiana może być stosowana w prawie każdym stylu Ale, od IPA po Porter, a nawet Kölsch, co czyni ją doskonałym szczepem dla piwowarów domowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP002 English Ale Yeast

To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP003 German Ale II Yeast

Świetna odmiana do czystych piw typu Ale, takich jak Kölsch, Altbier i Pale Ale w stylu niemieckim. Mogą produkować duże ilości siarki, która zostanie zredukowana podczas leżakowania. Produkują aromaty lagerowe, dają czysty profil i stonowane estry owocowe, które są wyraźniejsze niż przy WLP029 German / Kölsch Ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 2565 Kölsch K-97

WLP004 Irish Ale Yeast

Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP005 British Ale Yeast

Znane ze swojego zastosowania w słodowych angielskich piwach są doskonałym wyborem dla każdego piwa wykorzystującego tradycyjne angielskie słody, takie jak Marris Otter, Golden Promise. Odmiana ta nadaje chlebowy, ziarnisty smak słodowy i produkuje łagodne estry.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP007 Dry English Ale Yeast

Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.

Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP008 East Coast Ale Yeast

Szczep ten może być używany do reprodukcji wielu amerykańskich wersji klasycznych stylów piwa, ale zyskuje popularność dzięki zastosowaniu w West Coast IPA.

Dają piwo czystsze i bardziej wyraziste niż inne odmiany "hazy". Mają  podobny neutralny charakter jak WLP001 California Ale Yeast® z nieco wyższą produkcją estrów.

Odfermentowanie tego szczepu pozostawia w ustach nieco resztkowej słodyczy, co równoważy chmielową goryczkę. To świetna, wszechstronna odmiana dla zrównoważonych, przystępnych stylów piwa, takich jak Blond, Ale i Amber.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP011 European Ale Yeast

Słodowe drożdże Ale pochodzenia północnoeuropejskiego. Niska produkcja estrów zapewnia czysty profil, z niewielką lub zerową produkcją siarki. Niskie ofermentowanie pomaga nadać słodowy charakter. Dobry do Altbierów, piwa typu Kölsch, Angielskich piw typu Ale i piw owocowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP013 London Ale Yeast

Charakterystyka estru dębowego sprawia, że ​​te drożdże doskonale nadają się do klasycznych brytyjskich stylów piwa, takich jak Pale Ale, Bitter, lub ciemnych piw słodowych, takich jak Brown Ale i Porter. Średnia flokulacji pozwala na odfermentowanie do 75%, pozostawiając piwo wytrawne, jednocześnie dodając złożoności słodowej i zwiększając gorycz chmielową. Jeśli kochasz WLP001 California Ale Yeast®, wypróbuj tę odmianę, ponieważ ma więcej charakteru.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP017 Whitbread II Ale Yeast

Tradycyjna mieszana kultura drożdży o brytyjskim charakterze. Estry lekko owocowe z domieszką siarki. Te drożdże mogą być używane do wielu różnych stylów piwa. Najbardziej tradycyjnymi wyborami byłyby piwa typu Ale, w tym Mild, Bitter, porterowe i angielskie stouty. Nadają się również do piw w stylu północnoamerykańskim.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 1099 Whitbread Ale

WLP022 Essex Ale Yeast

Aromatyczne drożdże w stylu brytyjskim, które dają lekko owocowe i chlebowe nuty. Dobra odmiana drożdży górnej fermentacji, dobrze nadająca się do zbierania gęstwy z góry. Jest idealny do klasycznych Pale Ale, Mildów w stylu brytyjskim, Bitterów i Stoutów. Nie flokuluje tak bardzo, jak inne odmiany angielskie.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP023 Burton Ale Yeast

Odmiana ta pochodzi z Burton upon Trent w Anglii, która jest znana z umieszczania IPA w centrum uwagi. Daje subtelny owocowy profil estrowy, który można opisać jako nuty jabłka, miodu, koniczyny i gruszki. W tym szczepie powszechna jest nuta siarki w tle. Świetnie nadaje się do chmielowych stylów amerykańskich i angielskich, takich jak Pale Ale, Bitter i Amber. Może być również alternatywą dla WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast

Odmiana ta wytwarza podstawowe estry o aromatach gruszki i melona, ​​które dobrze współgrają z nutami chmielowymi i słodowymi. Jej średnia do wysokiej tolerancja na alkohol jest dobrze dopasowana do mocnych piw typu Ale lub Barleywine. Jest to wszechstronny szczep, który może być neutralny w dolnej części zalecanego zakresu temperatur fermentacji lub dawać więcej estrów w górnej.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

Szczep pochodzący z małego browaru w Kolonii w Niemczech. Pasuje do niemieckich piw typu Ale, takich jak Kölsch i Altbier. Znany z akcentowania chmielowego smaku i goryczki podczas tworzenia wyraźnych, czystych lagerów. Działa wyjątkowo dobrze w temperaturach 18-20 ° C. Nie fermentuje poniżej 17 ° C po burzliwej fermentacji. Zwykle ma niską flokulację po pierwszym pokoleniu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast

Tradycyjne drożdże w stylu Altbier z Düsseldorfu w Niemczech. Produkują czyste, słodowe niemieckie piwa Brown i Amber. Odmiana ta zachowuje w tle chmielową goryczkę, jednocześnie podkreślając słodkie nuty słodowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP041 Pacific Ale Yeast

Pochodzący z północno-zachodniego Pacyfiku szczep produkuje łagodne estry, jednocześnie podkreślając słodowy charakter. Może być stosowany do różnych stylów, od angielskiego Mild'a do amerykańskiego IPA lub irlandzkiego Stouta. Świetny flokulator, pozostawia klarowne piwo i skraca czas leżakowania.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP051 California V Ale Yeast

Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP060 American Ale Yeast Blend

Mieszanka trzech szczepów utrzymująca czysty i neutralny charakter fermentacji, dzięki czemu jest idealna do stosowania w wielu różnych amerykańskich stylach piwa. Mieszanka nadaje gotowemu piwu złożoność, wykazując rześki, czysty charakter lagerowy z zaakcentowanymi aromatami chmielu i goryczki. Podczas burzliwej fermentacji może powstać niewielka ilość siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP066 London Fog Ale Yeast

Szczep dedykowany do New England IPA. Daje średni profil estrowy podobny do WLP008 East Coast Ale Yeast. Pozostawia resztkową słodycz, pomagając zaakcentować smaki i aromaty zarówno słodowe, jak i chmielowe, jednocześnie zachowując aksamitny posmak w ustach..

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend

Ta mieszanka naszych ulubionych szczepów New England IPA. Doskonale nadaje się do produkcji piw hazy i tropikalnych, z owocowymi estrami. Produkuje wytrawne, wysoce pijalne i soczyste piwa z nutami mango i ananasa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP072 French Ale Yeast

Drożdże o czystym profilu, który uzupełnia słodowość.

Estry

  • niskie do umiarkowanych - temperatura fermentacji poniżej 21°C.
  • Estry umiarkowane do wysokich - temperatura fermentacji powyżej 21°C.

Niska produkcja dwuacetylu.

Dobra odmiana drożdżowa na Bière de Garde, Blonde, Amber, Browa Ale i piwa specjalne.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 17°C
Temp max: 23°C

WLP080 Cream Ale Yeast Blend

Mieszanka drożdży Ale i lagerowych. Ta odmiana daje klasyczne kremowe Ale. Mieszanka daje przyjemną lekką nutę owocową z drożdży ale, podczas gdy szczep lager daje czysty, podobny do pilznera smak i lekko stonowaną goryczkę chmielową. Ta mieszanka jest znana z wytwarzania subtelnej siarki podczas fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP090 San Diego Super Yeast

Szczep o niskiej produkcji estrów, znany z szybkiej fermentacji i zapewniający neutralny smak i profil aromatyczny podobny do WLP001 California Ale Yeast®. Ze względu na wysokie odfermentowanie, szczep ten wytwarza bardzo wytrawne piwa ze zwiększoną odczuwaną goryczką. Ma również wysoką tolerancję na alkohol, co jest odpowiednie dla różnych stylów, od podwójnych IPA po wina jęczmienne, cydr i miód pitny. Jest to świetna odmiana do użytku domowego i idealna dla browarów, które produkują piwa chmielowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP095 Burlington Ale Yeast

Charakterystyczna odmiana drożdży dla browaru w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Idealnie nadają się do NEIPA. Wzbogacają piwo, dodając estry i zachowując ciało. Ten szczep łączy się ze smakami i aromatami chmielu, jednocześnie równoważąc gorycz. Estry są wyższe niż WLP001 California Ale Yeast®. Podobno, ten szczep powoduje więcej diacetylu, więc zwiększ temperaturę pod koniec fermentacji (przerwa diacetylowa).

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP099 Super High Gravity Ale Yeast

Drożdże z Anglii. Zniosą nawet do 25% alkoholu, jeśli są prawidłowo używane. Dają estry, które rosną wraz ze wzrostem ballingu. Charakter słodowy dominuje przy niższej gęstości. Aby osiągnąć > 25% ABV, w trakcie fermentacji musi być dodawany cukier.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C

WLP300 Hefeweizen Ale Yeast

Ten popularny niemiecki szczep jest używany do produkcji tradycyjnych hefeweizen. Wytwarza wysoki poziom octanu izoamylu, nadając piwnym nutę bananową oraz nuty goździków. Niska flokulacja pozostawia pożądany mętny wygląd, odpowiedni dla stylu niemieckiego piwa pszenicznego.

Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpłyną na smak i aromat piwa.

Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 20°C

WLP320 American Hefeweizen Ale Yeast

Ten szczep daje znacznie czystszy profil niż jego odpowiedniki ze szczepów hefeweizen. Daje bardzo delikatne nuty bananowe i goździkowe i ma niską flokulację, pozostawiając powstałe piwa z charakterystycznym zmętnieniem.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP351 Bavarian Weizen Yeast

To dawne Yeast Lab W51, opis pierwotnie użyty przez Yeast Lab nadal pasuje: „Ta odmiana produkuje klasyczne piwo pszeniczne w stylu niemieckim, ze średnio/silnie pikantnymi fenolowymi akcentami przypominającymi goździki”. Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpłyną na smak i aromat piwa. Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP380 Hefeweizen IV Ale Yeast

Ten szczep zapewnia balans fenoli i estrów. Gałka muszkatołowa, goździki i przyprawy są bardziej dominujące niż aromat banana i gumy balonowej. Zadana ilość drożdży i temperatura fermentacji drastycznie wpływa na smak i aromat piwa.

Tradycyjne techniki warzenia sugerują underpitching w celu uzyskania czystszego profilu. Ten szczep ma niską flokulację i niewielką produkcję siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP400 Belgian Wit Ale Yeast

Sczep jest szczytem drożdży belgijskich Witbierów i White Ale. Wysoka produkcja fenoli zapewnia ziołowy aromat i nuty, które dobrze komponują się z dodatkami ziołowymi i owocowymi. Spodziewaj się prawie 80% odfermentowania i nieco niższego pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy ale tworzące wytrawne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP410 Belgian Wit II Ale Yeast

Szczep dający dość czysty profil z przyprawowymi fenolami. Przy odfermentowaniu sięgającym 75%, pozostawia średnie ciało. Pomaga zbalansować wszelkie dodatki zwiększając pijalność. Osiąga nieco niższe końcowe pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy do Ale. Tworzy lekko cierpkie, orzeźwiające piwo. Szczep ten jest idealny do piwa Witbier lub belgijskich piw stołowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP500 Monastery Ale Yeast

Odmiana drożdży pochodząca z belgijskiego klasztoru. Jest idealna do belgijskich Quadów, Trippel'i i Dubbel'i ze względu na wysoką tolerancję na alkohol. Wytwarza charakterystyczne nuty śliwki i wiśni z nutą gumy balonowej. Niższe temperatury fermentacji (18-19°C) dają mniej owocowe i bardziej ziemiste piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP510 Bastogne Belgian Ale Yeast

Drożdże Ale wysoko odfermentowujące, dające wytrawne piwo z lekko kwaśnym finiszem. Przeważa aromat owocowy, równoważony przyprawowymi fenolami.

Dzięki wysokiej tolerancji na alkohol, przekraczającej 15% ABV, szczep ten doskonale nadaje się do każdego stylu belgijskiego, od piwa stołowego po Dark Strong Ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 24°C
Zamienniki: 3522 Belgian Ardennes

WLP515 Antwerp Ale Yeast

Drożdże dające czysty, prawie lagerowy profil typu belgijskiego ale. Dobre do belgijskich pale i amber ale lub do mieszanek do łączenia z innymi belgijskimi odmianami drożdży. Tworzą chlebowe/ciasteczkowe aromaty. Podkreślone są smaki chmielowe i goryczka. Podczas fermentacji powstanie niewielka ilość siarki, która może nadać lekki lagerowy profil smakowy.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP518 Opshaug Kveik Ale Yeast

Drożdże pochodzące od naszego przyjaciela Larsa Marius Garshola, ten szczep kveik został wyizolowany z mieszanej kultury należącej do Haralda Opshauga, wiejskiego piwowara w Stranda w Norwegii.

Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90-tych do produkcji kilku piw w stylu kornøl. Są to czyste drożdże i tolerują temperatury do 35°C, a fermentacja kończy się w ciągu trzech do czterech dni.

Czysty profil uwydatniający chmiel sprawia, że szczep jestn idealny do IPA i jasnych piw.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 25°C
Temp max: 35°C

WLP519 Stranda Kveik Ale Yeast

Stranda to szczep kveik należący do Steina Langlo ze Strandy w Norwegii. Uważany za „czystszy” szczep kveik, Stranda może również produkować szeroką gamę stylów piwa przy szerokim zakresie temperatur. Idealny gdy nie możesz kontrolować temperatury podczas fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 22°C
Temp max: 37°C

WLP530 Abbey Ale Yeast

Jest to tradycyjny belgijski szczep Abbey, doskonały do ​​stosowania w Dubbel'ach, Tripel'ach i belgijskich mocnych piwach ze względu na bardzo wysoką tolerancję na alkohol do 15% ABV. Produkuje estry wiśni, śliwki i gruszki. Średnia flokulacja daje w efekcie klarowne, pijalne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP550 Belgian Ale Yeast

Ten bardzo wyrazisty szczep wytwarza wysokie fenole i aromaty przypominające goździki, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Ma średnią do wysokiej tolerancji na alkohol i jest idealny do wielu klasycznych belgijskich stylów, w tym Saison, Witbier, Blond i Brown.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 26°C

WLP564 Leeuwenhoek Saison Yeast Blend

Mieszanka dwóch odmian Aaison i belgijskiej odmiany o niskiej zawartości fenolu, opracowana dla własnych Saison White Labs. Około 85% odfermentowania zapewnia wytrawne piwa. Szczep okazał się bardzo wszechstronny, tworząc piwa ostre, wytrawne i czyste.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 24°C

WLP565 Belgian Saison I Ale Yeast

Klasyczna odmiana Saison pochodząca z regionu Walonii w Belgii. Odmiana ta tworzy klasyczny Saison, wytwarzając aromaty ziemiste, pieprzowe i pikantne. Przy średnim odfermentowaniu wynoszącym około 70 do 75%, pozostawia część ciała. Aby uzyskać najlepsze wyniki fermentacji, pozwól temperaturze swobodnie rosnąć, aby umożliwić całkowite odfermentowanie i wytworzenie subtelnych, tradycyjnych aromatów. W przypadku piw o wysokim ballingu zaleca się "dofermentowanie" za pomocą alternatywnych drożdży (takich jak WLP001 California Ale Yeast®) dodanych po 50-60% fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP566 Belgian Saison II Ale Yeast

Szczep ten produkuje umiarkowany poziom fenoli goździkowych w gotowym piwie. Estry owocowe zapewniają równowagę między aromatem i smakiem owoców i przypraw. Szczep ten dobrze fermentuje i flokuluje, co czyni go idealnym do Saison i farmhouse ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 26°C

WLP568 Belgian Style Saison Ale Yeast Blend

Mieszanka drożdży zawierąca wiele odmian belgijskich i Saison. Wytwarza gruszkowate estry wsparte pikantnymi, ziemistymi i goździkowymi smakami i aromatami. Przy odpowiedniej fermentacji tworzą złożoną harmonię estrów i fenoli.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP570 Belgian Golden Ale Yeast

Wszechstronne drożdże pochodzące z Flandrii Wschodniej. Mogą wytwarzać belgijskie piwa o niskiej do wysokiej gęstości, nawet do 12% alkoholu. W profilu smakowym dominuje połączenie cech owocowych i fenolowych. Podczas fermentacji wytwarzana jest spora ilość siarki, która ulega redukcji po zakończeniu fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP575 Belgian Style Ale Yeast Blend

Mieszanka dwóch szczepów drożdży typu klasztornego i jednego belgijskiego drożdży typu ale. Ta mieszanka tworzy wszechstronną kulturę, którą można wykorzystać do piwa w stylu klasztornym lub niezliczonych piw w stylu amerykańsko-belgijskim.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP590 French Saison Ale Yeast

Jeden z najpopularniejszych szczepów Saison od White Labs. Doskonale nadaje się do piw w stylu farmhouse, ponieważ wytwarza smaki i aromaty gruszki, jabłka i mielonej papryki. Szczep ten silnie odfermentowuje wytwarzając bardzo wytrawne i pijalne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 24°C

WLP611 New Nordic Ale Yeast

Szczep wyizolowano jesienią 2009 r. ze spontanicznie sfermentowanych jabłek na odległej wyspie u wybrzeży Danii. Kultura ta jest unikalną mieszanką trzech szczepów drożdży (dwóch należących do Saccharomyces cerevisiae i jednego Torulaspora delbrueckii).

Chociaż pierwotnie kwitła w prostych fermentacjach cukrowych, takich jak wino i cydr, ta mieszanka fermentuje również maltozę i została wykorzystana do stworzenia serii prawdziwych New Nordic Beers, z których wiele było prezentowanych na Copenhagen Beer Festival 2015.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 10°C
Temp max: 30°C

WLP618 Saccharomycodes ludwigii

Stwierdzono, że ten szczep niekonwencjonalnych drożdży piwowarskich jest przydatny podczas warzenia piwa o niskiej zawartości alkoholu. Ten konkretny szczep został wybrany ze względu na niższą produkcję octanu etylu w porównaniu z podobnymi szczepami.

Gatunek ten nie fermentuje maltozy, a jedynie glukozę, sacharozę i fruktozę.

Ten szczep jest odpowiedni do wszystkich stylów piwa niskoalkoholowego. Chociaż należałoby to sklasyfikować jako dzikie drożdże, szczep ten zwykle nie byłby uważany za "zakażanie piwa", ponieważ nie ma zdolności do fermentacji cukrów złożonych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C
Zamienniki: FM56 Wozem jestem

WLP630 Berliner Weisse Blend

Mieszanka niemieckich drożdży weizen i bakterii Lactobacillus tworząca subtelnie cierpkie, pijalne piwo. Ten szczep może potrzebować kilku miesięcy, zanim wytworzy cierpki charakter. Idealne do warzenia tradycyjnej berlińskiej odmiany Weisse.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois

Belgijski szczep, tradycyjnie używany do fermentacji dzikich. Wytwarza lekko cierpkie piwo o delikatnych nutach mango i ananasa. Te dzikie drożdże zyskały popularność w stylach takich jak American IPA, American Pale i Blond Ale ze względu na ich smaki i aromaty owoców tropikalnych i pestkowych. Mogą być używane jak inne szczepy w piwowarstwie domowym.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP645 Brettanomyces claussenii

 

Szczep pierwotnie izolowany z mocnego angielskiego Bocka na początku XX wieku. Drożdże te mają charakter Brettanomyces o niskiej intensywności i są blisko spokrewnione z Brettanomyces anomalus. Odmiana ta wytwarza owocowy, podobny do ananasa aromat z ziemistym, przypominającym siano aromatem w tle.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP648 Brettanomyces bruxellensis Trois Vrai

The vrai (fr. „prawda”) Brettanomyces bruxellensis Trois. Ten niesławny szczep powinien być używany do fermentacji burzliwej ze względu na jego zdolność do wysokiego odfermentowania. Ma mocny, złożony kwaskowaty charakter z aromatami gruszki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

WLP650 Brettanomyces bruxellensis

 

Klasyczny szczep używany do cichej fermentacji w piwach belgijskich, takich jak lambic. Tworzy w piwie średnio intensywny, ziemisty charakter. Historyczny browar w Belgii wykorzystuje te drożdże do cichej fermentacji i butelkowania, aby uzyskać charakterystyczny smak swojego piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP653 Brettanomyces lambicus

 

Drożdże wytwarzające w piwie wysoką intensywność tradycyjnych cech Brettanomyces - smaków końskiej derki, dymnych i pikantnych. Jak sama nazwa wskazuje, szczep ten najczęściej występuje w piwach typu lambic, ale jest również powszechnie spotykany we Flandrii i kwaśnych piwach typu ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 29°C
Temp max: 29°C

WLP665 Flemish Ale Blend

Kultura mieszana używana do produkcji klasycznych stylów piwa z regionu Flandrii Zachodniej w Belgii. Zastrzeżona mieszanka drożdży Saccharomyces i Brettanomyces z bakteriami Lactobacillus i Pediococcus, tworzy złożony profil z estrami ciemnych owoców pestkowych.

 

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 27°C

WLP670 American Farmhouse Blend

Zainspirowana lokalnymi amerykańskimi piwowarami wytwarzającymi półtradycyjne piwa w stylu belgijskim, ta mieszanka tworzy złożony profil smakowy z umiarkowanym poziomem kwaskowatości. Składa się z tradycyjnego szczepu drożdży hodowlanych i Brettanomyces. Świetne drożdże do piw Farmhouse, saisons i innych piw inspirowanych Belgią.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C
Zamienniki: 3726 Farmhouse Ale

WLP800 Pilsner Lager Yeast

Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP802 Czech Budejovice Lager Yeast

Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP810 San Francisco Lager Yeast

Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 18°C

WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager Yeast

Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do ​​lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 11°C
Temp max: 14°C

WLP830 German Lager Yeast

Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP833 German Bock Lager Yeast

Drożdże z Alp w południowej Bawarii. Ppodukują dobrze zbalansowane piwo. Doskonały profil słodowy sprawia, że ​​nadają się do piw typu bock, doppelbocks i piwa w stylu Oktoberfest. Bardzo wszechstronne drożdże lagerowe. Bardzo często stosowane w klasycznych amerykańskich lagerach.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

WLP838 Southern German Lager Yeast

Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP940 Mexican Lager Yeast

Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP025 Southwold Ale Yeast

Szczep z hrabstwa Suffolk w Anglii. Drożdże wytwarzające złożone smaki owocowe, cytrusowe i przyprawowe. Świetne do bitterów i jasnych piw w stylu brytyjskim. Podczas fermentacji powstaje lekka nuta siarki, która znika podczas leżakowania.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 1335 British Ale II