suche

US-05

Amerykańskie drożdże produkujące neutralne i dobrze zbalansowane piwa górnej fermentacji o czystym profilu.

Szczep tworzy mocną czapę piany i wykazuje bardzo dobrą zdolność pozostawania w zawiesinie podczas fermentacji.

Idealny do piw amerykańskich i mocno chmielonych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

W-34/70

Słynny szczep drożdży z Weihenstephan w Niemczech. Jest używany na całym świecie w przemyśle piwowarskim.

SafLager ™ W-34/70 umożliwia warzenie piwa o dobrej równowadze aromatów kwiatowych i owocowych oraz daje czysty profil i wysoką pijalność.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 12°C
Temp max: 15°C

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

K-97

Niemieckie drożdże Ale nadające subtelny charakter podczas fermentacji.

W zależności od warunków mają tendencję do nadawania kwiatowo-zbalansowanego owocowego charakteru.

Szczep idealny do delikatnych piw, takich jak niemieckie piwa Kolsch, Belgian Wits i niektóre wersje piw sesyjnych.

Nadaje się do piw mocno chmielonych i ma zdolność formowania wysokiej, twardej piany podczas fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

BE-134

Szczep drożdży polecany do piw głęboko odfermentowanych.

Wytwarza nuty owocowe, kwiatowe i fenolowe oraz wytrawny charakter.

Produkuje mocno orzeźwiające piwa, jest idealne do belgijskiego Saison.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

BE-256

Drożdże zalecane do fermentacji różnorodnych piw typu belgijskiego, np. Abbey, znanego z owocowości i wysokiej zawartości alkoholu.

Fermentuje bardzo szybko i wydziela silne aromaty fermentacyjne.

Aby zachować aromatyczny profil drożdży, zalecamy jak najszybsze zebranie gęstwy z piany pod koniec fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

T-58

Specjalne drożdże piwne wyselekcjonowane ze względu na silny charakter fermentacji, intensywne aromaty owocowe i fenolowe - zwłaszcza bananowe, goździkowe i pieprzowe.

Szczep odpowiedni do szerokiej gamy piw na bazie pszenicy i owocowo-korzennych.

Drożdże o średniej sedymentacji. Po ponownym wzburzeniu w piwie tworzą mętną mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

WB-06

Drożdże o owocowym i fenolowym charakterze, zmieniającym się w zależności od warunków fermentacji.

Szczep produkuje dobrze odfermentowane piwa.

Jest idealny do piw pszenicznych, takich jak belgijskie i niemieckie (np. Wit Beers i Weizen Beers).

Wytwarza typowe fenolowe nuty piw pszenicznych.

Umożliwia warzenie piwa o wysokiej pijalności i wykazuje bardzo dobrą zdolność do utrzymywania zawieszenia w brzeczce.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

F-2

SafAle F-2 zostały wybrane specjalnie do wtórnej fermentacji w butelkach i beczkach.

Te drożdże przyswajają bardzo mało maltotriozy, ale asymilują podstawowe cukry (glukozę, fruktozę, sacharozę, maltozę).

Charakteryzuje je neutralnym profil zapachowy nie zakłócający profilu piwa bazowego.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 25°C

M12 Kveik

Voss Kveik, drożdże górnej fermentacji, zapewniające szybką fermentację w bardzo wysokich temperaturach. Zachowują dość neutralny profil z subtelnymi nutami cytrusów. Drożdże M12 Kveik nadają się do wielu stylów, od norweskich piw farmerskich po ale i IPA.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 40°C

M20 Bavarian Wheat

Drożdże produkujące piwo pełne,  cudownie gładkie, jasnozłote, z aromatami wanilii i banana. Te drożdże zapewniają jedwabiste uczucie w ustach i bogate ciało. Nadaje się do warzenia Hefeweizen, Kristal Weizen, Dunkel Weizen i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 30°C

M21 Belgian Wit

Tradycyjne drożdże górnej fermentacji, które mają dobrą równowagę między owocowymi estrami i rozgrzewającymi fenolami przyprawowymi. Drożdże pozostawią trochę słodyczy i dobrze flokulują, jeśli pozostawisz je wystarczająco długo. Odpowiednie do piwa Witbier, Grand Cru, Spiced Ale i innych piw specjalnych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

M29 French Saison

Francuskie drożdże Saison to wyjątkowe, wysoce odfermentowujące drożdże górnej fermentacji (ale). Tworzą charakterystyczne piwa o pikantnych, owocowych i pieprzowych nutach. Idealne do fermentacji piwa farmhouse. Nadaja się do produkcji piwa typu Saison i farmhouse do 14% alkoholu.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 26°C
Temp max: 32°C

M31 Belgian Triple

Drożdże zapewniające fantastyczne, złożone połączenie przypraw, estrów owocowych, fenoli i alkoholu. Są również bardzo łagodne i dobrze tolerują alkohol, dzięki czemu idealnie pasują do wielu belgijskich stylów, np.: Tripel i Trappist.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

M36 Liberty Bell Ale

Drożdże górnej fermentacji ale odpowiednie do szerokiej gamy piw chmielowych. Odmiana ta wytwarza lekkie, delikatne owocowe estry i pomaga uwypuklić charakter słodowy. Odpowiednie zarówno do angielskich i amerykańskich piw Pale, Extra Special Bitters, Golden Ale i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M41 Belgian Ale

Profil pikantny i fenolowy. Drożdże naśladujące intensywne i złożone klasztornych piwa z Belgii. Wysokie odfermentowanie i tolerancja na alkohol pozwalają na warzenie szerokiej gamy belgijskich piw. Odpowiednie do Belgian Strong Golden i Belgian Strong Dark Ale.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

M44 US West Coast

Odmiana piwa górnej fermentacji odpowiednia do produkcji ale w stylu amerykańskim. Te drożdże dają wyjątkowo czysty profil, idealny, aby wyeksponować chmielowy charakter. Odpowiednie do pale ale w stylu amerykańskim, podwójnego IPA, imperial stout w stylu amerykańskim i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M47 Belgian Abbey

Drożdże umiarkowanie tolerujące alkohol z mniejszą ilością fenoli niż Belgian Ale. Produkują wyjątkowo owocowe złożone estry. Wysoko flokulują. Odpowiednie dla Belgian Pale Ale i Abbey Ales

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

M54 Californian Lager

Unikalny szczep lagerowy, który ma zdolność fermentacji w temperaturach ale bez związanych z tym nieprzyjemnych zapachów. Piwo nie wymagane również dłuższego lagerowania. Nadaje się do California Common i każdego piwa górnej fermentacji (ale).

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

M76 Bavarian Lager

Drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do większości piw typu lager. Produkują mniejszą ilość siarki niż inne szczepy lagerowe, a także pełniejszy, bardziej zaokrąglony charakter słodowy z dobrze podkreślonymi aromatami chmielu. Nadaje się do wielu piw w stylu europejskim, w tym Lager, Pilsners, Helles, Munich Dunkel, Rauchbier i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

M84 Bohemian Lager

Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

Belle Saison Belgian Style Ale

LalBrew® Belle Saison to belgijskie drożdże ale wybrane specjalnie ze względu na ich zdolność do tworzenia piw w stylu Saison. Belle Saison to odmiana diastaticus, która pozwala piwowarom osiągnąć wysokie odfermentowanie charakterystyczne dla tego klasycznego stylu. Zaprojektowane do fermentacji w wysokich temperaturach, zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji „Farmhouse”. Piwa warzone z wykorzystaniem LalBrew® Belle Saison są owocowe, pikantne i orzeźwiające.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 35°C

BRY-97 American West Coast

LalBrew® BRY-97 to amerykańskie drożdże ale w stylu west coast, które zostały wyselekcjonowane z Siebel Institute Culture Collection ze względu na ich zdolność do produkcji wysokiej jakości piwa ale. LalBrew® BRY-97 to neutralna odmiana o wysokiej flokulacji, którą można wykorzystać do produkcji szerokiej gamy piw w stylu amerykańskim. Dzięki ekspresji enzymu beta-glukozydazy, LalBrew® BRY-97 może poprawiać biotransformację chmielu i podkreślać jego smak i aromat. Tradycyjne piwa ale wykonane z LalBrew® BRY-97 to m.in.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

New England Ale

LalBrew® New England to szczep ale wybrany specjalnie ze względu na jego zdolność do wytwarzania unikalnego owocowego profilu estrowego pożądanego w piwach typu west coast. Typowa fermentacja z LalBrew® New England daje tropikalne i owocowe estry, zwłaszcza owoce pestkowe, takie jak brzoskwinia. Dzięki ekspresji enzymu β-glukozydazy, LalBrew® New England może poprawiać biotransformację chmielu i podkreślać jego smak i aromat. LalBrew® New England odfermentowują średnio / wysoko i średnio osiadają, co czyni je idealnym wyborem do piwa ale typu west coast

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

Munich Classic Wheat Beer

LalBrew® Munich Classic to bawarski szczep piwa pszenicznego, który z łatwością może wyrazić pikantny i estrowy profil aromatu typowy dla niemieckich piw pszenicznych. Szczep ten nada się do wielu receptur i warunków fermentacji. Doskonały wybór do wielu tradycyjnych stylów piwa pszenicznego. LalBrew® Munich Classic, można zbierać z wierzchu klasycznych otwartych naczyń fermentacyjnych w tradycyjny sposób. Style warzone z LalBrew® Munich Classic obejmują między innymi Weizen / Weissbier, Dunkelweizen i Weizenbock.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 22°C

Danstar Nottingham

LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 22°C

Abbaye Belgian Style Ale

LalBrew® Abbaye is an ale yeast of Belgian origin. Selected for its ability to ferment Belgian style beers ranging from low to high alcohol, LalBrew® Abbaye produces the spiciness and fruitiness typical of Belgian and Trappist style ales. When fermented at higher temperatures, typical flavors and aromas include tropical, spicy and banana. At lower temperatures, LalBrew® Abbaye produces darker fruit aromas and flavors of raisin, date, and fig. Traditional styles brewed with this yeast include but are not limited to Belgian White, Belgian Blonde, Belgian Golden, Dubbel, Tripel, and Quad.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 25°C

Verdant IPA

LalBrew® Verdant IPA został specjalnie wybrany we współpracy z Verdant Brewing Co. (Wielka Brytania) ze względu na jego zdolność do produkcji różnorodnych chmielowych i słodowych piw. Wyraźne nuty moreli, owoców tropikalnych i cytrusów płynnie łączą się z aromatami chmielu. Dzięki średnio-wysokiemu odfermentowaniu, LalBrew® Verdant IPA pozostawia miękki i zrównoważony profil słodowy z nieco większą treściwością niż typowy amerykański szczep drożdży do IPA.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

Köln Koelsch Style

LalBrew Köln® jest idealny do warzenia tradycyjnych piw w stylu Kölsch i innych neutralnych piw. Neutralny charakter tej odmiany podkreśla delikatne aromaty chmielu, jednocześnie nadając subtelne owocowe estry. Poprzez ekspresję enzymu beta-glukozydazy LalBrew® Köln może poprawiać biotransformację chmielu oraz podkreślać jego smak i aromat. Fermentacja w dolnym zakresie da bardziej neutralny charakter. Fermentacja w górnych granicach da bardziej owocowy profil estrowy.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

London ESB - Classic English

LalBrew® London is a true English ale strain selected for reliable fermentation performance and moderate ester production that lets the flavors and aromas of malt and hops shine through. LalBrew® London was selected from the Lallemand yeast culture library, and is an excellent choice not only for brewing Extra Special Bitter but for other authentic heritage UK styles like Pale Ale, Bitter and Mild. LalBrew® London may also be used in the production of Ciders.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

Danstar Windsor Ale

Drożdże ale LalBrew® Windsor to prawdziwa angielska odmiana, która wytwarza zbalansowany owocowy aromat i nadaje lekko świeży, drożdżowy posmak. Piwa fermentowane Windsorem są zwykle opisywane jako pełne, owocowe angielskie ale. Browary wybierają LalBrew® Windsor do produkcji piw od Pale Ale po Porter z umiarkowaną zawartością alkoholu oraz smakiem i aromatem najlepszych tradycyjnych ale. Tradycyjne style warzone z tymi drożdżami obejmują między innymi Milds, Bitter, Irish Reds, English Brown ale, Porters i Sweet Stouts.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

Voss Kveik

Kveik to norweskie słowo oznaczające drożdże. W norweskiej tradycji wiejskiej kveik był konserwowany przez suszenie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kveik to oryginalne, tradycyjne suszone drożdże. Szczep LalBrew® Voss został uzyskany od Sigmunda Gjernesa (Voss, Norwegia), który od lat 80. XX wieku utrzymuje tę kulturę tradycyjnymi metodami i hojnie dzieli się nią z szerszą społecznością piwowarską. LalBrew® Voss obsługuje szeroki zakres temperatur fermentacji między 25-40°C z bardzo wysokim optymalnym zakresem 35-40°C.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 25°C
Temp max: 40°C

Diamond Lager

Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

Wildbrew Philly Sour

WildBrew™ Philly Sour to unikalny szczep Lachancea wyselekcjonowany z natury przez University of the Sciences in Philadelphia, PA, USA. WildBrew™ Philly Sour produkują umiarkowane ilości kwasu mlekowego oraz etanolu podczas fermentacji.

Te pierwsze drożdże z serii WildBrew ™ to doskonały wybór do innowacyjnych, sesyjnych piw kwaśnych z orzeźwiającą kwaśnością i nutami owoców pestkowych.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 25°C

S-23

Drożdże dolnej fermentacji pochodzące z Berlina polecane do produkcji piw dolnej fermentacji z estrami owocowymi. Niższe odfermentowanie daje ciekawy profil końcowy.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 15°C