Ilość drożdży do fermentacji

Ustawienia


mld
mld
%/dziennie

Warka


L
°P
typ

Drożdże


szt.

Stosunek drożdży mld/L/°P

Fermentacja górna

Fermentacja dolna


Dostępne komórki

Potrzebne komórki

Różnica

Starter


mld
L
°P

Namnożone komórki

Potrzebne komórki

Różnica



Potrzebne komórki

Ilość gęstwy



    Współczynnik namnażania drożdży

    Objętość startera w litrach
    Opakowania drożdży 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
    1 2.0 2.6 3.0 3.4 Długi czas
    2 2.0 2.3 2.6 2.8 3.0 3.2 3.4
    3 2.0 2.2 2.4 2.6 2.7 2.7
    4 Niski wzrost 2.0 2.2 2.3 2.5 2.6 2.7 2.8
    5 2.0 2.1 2.3 2.4 2.5 2.6

    Źródło: "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego." John J. Palmer (wydanie polskie HB Tomasz Wójcik / Piwo.org).