wysoka

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

W-34/70

Słynny szczep drożdży z Weihenstephan w Niemczech. Jest używany na całym świecie w przemyśle piwowarskim.

SafLager ™ W-34/70 umożliwia warzenie piwa o dobrej równowadze aromatów kwiatowych i owocowych oraz daje czysty profil i wysoką pijalność.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 12°C
Temp max: 15°C

K-97

Niemieckie drożdże Ale nadające subtelny charakter podczas fermentacji.

W zależności od warunków mają tendencję do nadawania kwiatowo-zbalansowanego owocowego charakteru.

Szczep idealny do delikatnych piw, takich jak niemieckie piwa Kolsch, Belgian Wits i niektóre wersje piw sesyjnych.

Nadaje się do piw mocno chmielonych i ma zdolność formowania wysokiej, twardej piany podczas fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

BE-256

Drożdże zalecane do fermentacji różnorodnych piw typu belgijskiego, np. Abbey, znanego z owocowości i wysokiej zawartości alkoholu.

Fermentuje bardzo szybko i wydziela silne aromaty fermentacyjne.

Aby zachować aromatyczny profil drożdży, zalecamy jak najszybsze zebranie gęstwy z piany pod koniec fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

WB-06

Drożdże o owocowym i fenolowym charakterze, zmieniającym się w zależności od warunków fermentacji.

Szczep produkuje dobrze odfermentowane piwa.

Jest idealny do piw pszenicznych, takich jak belgijskie i niemieckie (np. Wit Beers i Weizen Beers).

Wytwarza typowe fenolowe nuty piw pszenicznych.

Umożliwia warzenie piwa o wysokiej pijalności i wykazuje bardzo dobrą zdolność do utrzymywania zawieszenia w brzeczce.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

FM13 Irlandzkie ciemności

Uniwersalny irlandzki szczep polecany do mocnych i/lub ciemnych piw górnej fermentacji.

W przypadku fermentacji w niskim zakresie temperatur szczep ten daje delikatny owocowy profil.

Dla wyższych temperatur produkcja estrów i owocowy charakter wydatnie wzrastają.

Producent: Fermentum Mobile
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 16°C
Temp max: 22°C

FM56 Wozem jestem

szczep dedykowany do piw o niskiej zawartości alkoholu; profil lekko estrowy owocowy, może pojawić się aromat fenolowy i alkoholi wyższych.

UWAGA!! Ze względu na zwiększoną możliwość zakażenia piwa o niskiej zawartości alkoholu, zaleca się szczególne środki higieny podczas całego procesu produkcji.

Producent: Fermentum Mobile
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

1026-PC British Cask Ale

Świetny wybór drożdży do każdego kondycjonowanego w beczce piwa British Ale.

Szczególnie dobrze nadają się do chmielowych Bitterów, IPA i australijskich Ale.

Dają przyjemny słodowy profil, a finisz jest ostry i lekko cierpki.

Estry owocowe niskie do umiarkowanych.

Dobrze flokulują, nie wymagają filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 22°C

1087-PC Wyeast Bohemian Ale Blend

 

Szczep wcześniej znany jako Wyeast Ale Blend 1540-PC.

Jest to mieszanka najlepszych szczepów Ale zapewniająca szybki start, dobry smak i dobrą flokulację.

Profil tych szczepów zapewnia zrównoważone wykończenie brytyjskich i amerykańskich Ale'i .

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1099 Whitbread Ale

Szczep tworzy lekko słodowy i lekko owocowy profil fermentacji.

Jest mniej cierpki i wytrawny niż Wyeast 1098 British Ale.

Dzięki dobrej flokulacji drożdże te łatwo opadają i nie wymagają bez filtracji.

Niskie temperatury fermentacji zapewnią czysty profil z bardzo niskimi estrami.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

1187 Ringwood Ale

Szczep drożdży idealny do zbierania gęstwy z piany.

Ma wyjątkowe właściwości fermentacyjne i smakowe. Spodziewaj się wyrazistych estrów owocowych ze słodowym, złożonym profilem.

Flokulacja jest wysoka, piwo  będzie klarowne bez filtracji.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Ten szczep może być powoli startować i długo fermentować.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1203-PC Burton IPA Blend

Odrodzenie zainteresowania historycznymi i klasycznymi angielskimi stylami IPA wymaga wyspecjalizowanych drożdży. Ta mieszanka podkreśla goryczkę i aromat chmielu, jednocześnie pozwalając na pełną ekspresję autentycznych profili wody i jasnych słodów.

Niski do umiarkowanego poziom estrów można regulować poprzez temperaturę fermentacji i ilość zadawanych drożdży.

Finisz na podniebieniu jest typowo neutralny do lekko owocowego z pewną słodowością.

Dobre właściwości flokulacji sprawiają, że jest to doskonały kandydat do kondycjonowania w beczkach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1217-PC West Coast IPA

 

Szczep ten idealnie nadaje się do produkcji piw rzemieślniczych w stylu West Coast, zwłaszcza Pale Ale, IPA, czerwonych i specjalnych.

Dobre odfermentowanie, szeroki zakres temperatur i dobra flokulacja sprawiają, że praca z tym szczepem jest łatwa.

Dają zrównoważony, neutralny profil z łagodnymi estrami. Fermentacja w wyższych temperaturach pozwala podkreślić chmielowość oraz charakterystyczne aromaty słodów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 23°C

1318 London Ale III

Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.

Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.

Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.

London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.

Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

1469 West Yorkshire Ale

Drożdże produkujące piwa typu Ale o pełnym smaku i charakterze słodowym z wytrawnych finiszem.

Spodziewaj się umiarkowanych estrów orzechowych i owoców pestkowych.

Najlepiej stosować do produkcji Bitterów kondycjonowanych w beczce, ESB i łagodnych Ale.

Niezawodna flokulacja, daje klarowne piwo bez filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1728 Scottish Ale

Szkocki szczep Ale idealny do mocnych, słodowych Ale.

Odmiana ta jest bardzo wszechstronna i często używana przez piwowarów domowych, ponieważ fermentuje neutralnie i czysto. Wyższe temperatury fermentacji spowodują zwiększenie ilości estrów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 24°C

1768-PC English Special Bitter

Świetne drożdże do piwa Ale z profilem o przeważającej słodowości. Szczep produkuje lekkie aromaty owocowe i alkoholowe oraz delikatne, orzechowe posmaki. Wykazuje łagodny profil słodowy z neutralnym wykończeniem.

Drożdże pozwalają na uzyskanie klarownego piwa bez dodatkowej filtracji.

Szczep podobny do London ESB Ale z 1968 roku, ale z nieco niższą flokulacją.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1882-PC Thames Valley Ale II

Odmiana ta pochodzi z nieistniejącego już browaru nad brzegiem Tamizy, niedaleko Oxfordu w Anglii. Thames Valley II.

Produkuje rześkie, wytrawne piwa o bogatym profilu słodowym i umiarkowanych estrach owoców pestkowych.

Wysokie odfermentowanie i wysoka flokulacja dają klarowne piwa niewymagające filtracji.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 21°C

1968 London ESB Ale

Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.

Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.

Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.

Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

2002 PC Gambrinus Style Lager

 

Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.

W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 7°C
Temp max: 13°C

2105-PC Rocky Mountain Lager

Drożdże lagerowe, o których mówi się, że powstał wysoko w Colorado Rockies.

Szczep dobrze fermentuje w niższych temperaturach i jest idealny do wszystkich północnoamerykańskich jasnych piw typu Lager, jasnych pilznerów i innych piw.

2105-PC tworzy dobrze zbalansowane piwa o łagodnym profilu słodowym, średnich estrach z naciskiem na słodowe wykończenie.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2112 California Lager

Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.

Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 20°C

2206 Bavarian Lager

Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.

Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

2278 Czech Pils

Odmiana wywodząca się z domu wielkich pilznerów w Czechach. Klasyczny szczep charakteryzujący się wytrawnym i słodowym finiszem.

Idealny wybór dla pilznerów/pilsów bochemskich.

Siarka wytwarzana podczas fermentacji może zostać zmniejszona poprzez podwyższenie temperatury fermentacji do 14°C) i zostanie zredukowana podczas lagerowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 14°C

3333-PC German Wheat

Wysoce flokulująca odmiana do niemieckich piw pszenicznych. Idealny wybór do stosowania w Kristallweizen.

Ten szczep drożdży zapewnia piękną i delikatną równowagę estrów bananów i fenoli goździkowych, podobnie jak popularny Wyeast 3068. Jednak szczep ten szybko sedymentuje, dając klarowne piwo bez filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 17°C
Temp max: 24°C

3522 Belgian Ardennes

Jedna z najlepszych i wszechstronnych odmian do produkcji klasycznych belgijskich Ale. Ta odmiana produkuje doskonałą równowagę delikatnych estrów owocowych i subtelnych pikantnych nut, bez dominacji żadnej z nich. W przeciwieństwie do wielu innych odmian belgijskich, wysoko flokulują dając klarowne piwa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

WLP002 English Ale Yeast

To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP004 Irish Ale Yeast

Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP005 British Ale Yeast

Znane ze swojego zastosowania w słodowych angielskich piwach są doskonałym wyborem dla każdego piwa wykorzystującego tradycyjne angielskie słody, takie jak Marris Otter, Golden Promise. Odmiana ta nadaje chlebowy, ziarnisty smak słodowy i produkuje łagodne estry.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP007 Dry English Ale Yeast

Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.

Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP017 Whitbread II Ale Yeast

Tradycyjna mieszana kultura drożdży o brytyjskim charakterze. Estry lekko owocowe z domieszką siarki. Te drożdże mogą być używane do wielu różnych stylów piwa. Najbardziej tradycyjnymi wyborami byłyby piwa typu Ale, w tym Mild, Bitter, porterowe i angielskie stouty. Nadają się również do piw w stylu północnoamerykańskim.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 1099 Whitbread Ale

WLP022 Essex Ale Yeast

Aromatyczne drożdże w stylu brytyjskim, które dają lekko owocowe i chlebowe nuty. Dobra odmiana drożdży górnej fermentacji, dobrze nadająca się do zbierania gęstwy z góry. Jest idealny do klasycznych Pale Ale, Mildów w stylu brytyjskim, Bitterów i Stoutów. Nie flokuluje tak bardzo, jak inne odmiany angielskie.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP041 Pacific Ale Yeast

Pochodzący z północno-zachodniego Pacyfiku szczep produkuje łagodne estry, jednocześnie podkreślając słodowy charakter. Może być stosowany do różnych stylów, od angielskiego Mild'a do amerykańskiego IPA lub irlandzkiego Stouta. Świetny flokulator, pozostawia klarowne piwo i skraca czas leżakowania.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP051 California V Ale Yeast

Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP090 San Diego Super Yeast

Szczep o niskiej produkcji estrów, znany z szybkiej fermentacji i zapewniający neutralny smak i profil aromatyczny podobny do WLP001 California Ale Yeast®. Ze względu na wysokie odfermentowanie, szczep ten wytwarza bardzo wytrawne piwa ze zwiększoną odczuwaną goryczką. Ma również wysoką tolerancję na alkohol, co jest odpowiednie dla różnych stylów, od podwójnych IPA po wina jęczmienne, cydr i miód pitny. Jest to świetna odmiana do użytku domowego i idealna dla browarów, które produkują piwa chmielowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP518 Opshaug Kveik Ale Yeast

Drożdże pochodzące od naszego przyjaciela Larsa Marius Garshola, ten szczep kveik został wyizolowany z mieszanej kultury należącej do Haralda Opshauga, wiejskiego piwowara w Stranda w Norwegii.

Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90-tych do produkcji kilku piw w stylu kornøl. Są to czyste drożdże i tolerują temperatury do 35°C, a fermentacja kończy się w ciągu trzech do czterech dni.

Czysty profil uwydatniający chmiel sprawia, że szczep jestn idealny do IPA i jasnych piw.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 25°C
Temp max: 35°C

WLP519 Stranda Kveik Ale Yeast

Stranda to szczep kveik należący do Steina Langlo ze Strandy w Norwegii. Uważany za „czystszy” szczep kveik, Stranda może również produkować szeroką gamę stylów piwa przy szerokim zakresie temperatur. Idealny gdy nie możesz kontrolować temperatury podczas fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 22°C
Temp max: 37°C

WLP530 Abbey Ale Yeast

Jest to tradycyjny belgijski szczep Abbey, doskonały do ​​stosowania w Dubbel'ach, Tripel'ach i belgijskich mocnych piwach ze względu na bardzo wysoką tolerancję na alkohol do 15% ABV. Produkuje estry wiśni, śliwki i gruszki. Średnia flokulacja daje w efekcie klarowne, pijalne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP800 Pilsner Lager Yeast

Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP810 San Francisco Lager Yeast

Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 18°C

WLP838 Southern German Lager Yeast

Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

M12 Kveik

Voss Kveik, drożdże górnej fermentacji, zapewniające szybką fermentację w bardzo wysokich temperaturach. Zachowują dość neutralny profil z subtelnymi nutami cytrusów. Drożdże M12 Kveik nadają się do wielu stylów, od norweskich piw farmerskich po ale i IPA.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 40°C

M36 Liberty Bell Ale

Drożdże górnej fermentacji ale odpowiednie do szerokiej gamy piw chmielowych. Odmiana ta wytwarza lekkie, delikatne owocowe estry i pomaga uwypuklić charakter słodowy. Odpowiednie zarówno do angielskich i amerykańskich piw Pale, Extra Special Bitters, Golden Ale i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M44 US West Coast

Odmiana piwa górnej fermentacji odpowiednia do produkcji ale w stylu amerykańskim. Te drożdże dają wyjątkowo czysty profil, idealny, aby wyeksponować chmielowy charakter. Odpowiednie do pale ale w stylu amerykańskim, podwójnego IPA, imperial stout w stylu amerykańskim i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M47 Belgian Abbey

Drożdże umiarkowanie tolerujące alkohol z mniejszą ilością fenoli niż Belgian Ale. Produkują wyjątkowo owocowe złożone estry. Wysoko flokulują. Odpowiednie dla Belgian Pale Ale i Abbey Ales

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

M54 Californian Lager

Unikalny szczep lagerowy, który ma zdolność fermentacji w temperaturach ale bez związanych z tym nieprzyjemnych zapachów. Piwo nie wymagane również dłuższego lagerowania. Nadaje się do California Common i każdego piwa górnej fermentacji (ale).

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

M84 Bohemian Lager

Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

BRY-97 American West Coast

LalBrew® BRY-97 to amerykańskie drożdże ale w stylu west coast, które zostały wyselekcjonowane z Siebel Institute Culture Collection ze względu na ich zdolność do produkcji wysokiej jakości piwa ale. LalBrew® BRY-97 to neutralna odmiana o wysokiej flokulacji, którą można wykorzystać do produkcji szerokiej gamy piw w stylu amerykańskim. Dzięki ekspresji enzymu beta-glukozydazy, LalBrew® BRY-97 może poprawiać biotransformację chmielu i podkreślać jego smak i aromat. Tradycyjne piwa ale wykonane z LalBrew® BRY-97 to m.in.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

Danstar Nottingham

LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 22°C

Voss Kveik

Kveik to norweskie słowo oznaczające drożdże. W norweskiej tradycji wiejskiej kveik był konserwowany przez suszenie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kveik to oryginalne, tradycyjne suszone drożdże. Szczep LalBrew® Voss został uzyskany od Sigmunda Gjernesa (Voss, Norwegia), który od lat 80. XX wieku utrzymuje tę kulturę tradycyjnymi metodami i hojnie dzieli się nią z szerszą społecznością piwowarską. LalBrew® Voss obsługuje szeroki zakres temperatur fermentacji między 25-40°C z bardzo wysokim optymalnym zakresem 35-40°C.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 25°C
Temp max: 40°C

Diamond Lager

Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

Wildbrew Philly Sour

WildBrew™ Philly Sour to unikalny szczep Lachancea wyselekcjonowany z natury przez University of the Sciences in Philadelphia, PA, USA. WildBrew™ Philly Sour produkują umiarkowane ilości kwasu mlekowego oraz etanolu podczas fermentacji.

Te pierwsze drożdże z serii WildBrew ™ to doskonały wybór do innowacyjnych, sesyjnych piw kwaśnych z orzeźwiającą kwaśnością i nutami owoców pestkowych.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 25°C

S-23

Drożdże dolnej fermentacji pochodzące z Berlina polecane do produkcji piw dolnej fermentacji z estrami owocowymi. Niższe odfermentowanie daje ciekawy profil końcowy.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 15°C

WLP4046 Simonaitis Lithuanian Farmhouse

Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae, wyizolowanym na litwie. W szerokim zakresie temperatur kultura produkuje silną mieszankę estrów pomarańczy, owoców tropikalnych i owoców pestkowych (marakuja, pomarańcza, guawa), któremu towarzyszą wyraźne korzenne, ziemiste i ziołowe akcenty.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 24°C
Temp max: 35°C