APA

American Pale Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
11.20°BLG
Ekstrakt początkowy max
14.70°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.50°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.80°BLG
Nagazowanie min
2.30
Nagazowanie max
3.00
IBU min
30
IBU max
50
ABV min
4.50%
ABV max
6.20%

EBC 10.00 - 20.00

US-05

Amerykańskie drożdże produkujące neutralne i dobrze zbalansowane piwa górnej fermentacji o czystym profilu.

Szczep tworzy mocną czapę piany i wykazuje bardzo dobrą zdolność pozostawania w zawiesinie podczas fermentacji.

Idealny do piw amerykańskich i mocno chmielonych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

1056 American Ale

Drożdże dają bardzo czysty, rześki smak o niskiej owocowości i łagodnej produkcji estrów.

Bardzo wszechstronny szczep do stylów, w których dominuje słodowy i chmielowy charakter.

Ta odmiana jest idealna jako szczep podstawowy.

Łagodne nuty cytrusowe rozwijają się podczas fermentacji w temperaturach 15-19°C.

Zwykle wymaga filtracji dla klarownych piw.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

1087-PC Wyeast Bohemian Ale Blend

 

Szczep wcześniej znany jako Wyeast Ale Blend 1540-PC.

Jest to mieszanka najlepszych szczepów Ale zapewniająca szybki start, dobry smak i dobrą flokulację.

Profil tych szczepów zapewnia zrównoważone wykończenie brytyjskich i amerykańskich Ale'i .

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

1217-PC West Coast IPA

 

Szczep ten idealnie nadaje się do produkcji piw rzemieślniczych w stylu West Coast, zwłaszcza Pale Ale, IPA, czerwonych i specjalnych.

Dobre odfermentowanie, szeroki zakres temperatur i dobra flokulacja sprawiają, że praca z tym szczepem jest łatwa.

Dają zrównoważony, neutralny profil z łagodnymi estrami. Fermentacja w wyższych temperaturach pozwala podkreślić chmielowość oraz charakterystyczne aromaty słodów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 23°C

1272 American Ale II

Dzięki wielu najlepszym cechom, których browarnicy szukają podczas warzenia piwa w amerykańskich stylach, wydajność tego szczepu jest spójna i daje doskonałe piwo.

Ta wszechstronna odmiana jest bardzo dobrym wyborem dla piwowarów.

Spodziewaj się delikatnego, czystego profilu z nutami orzecha i lekko cierpkiego wykończenia.

Fermentachja w wyższych temperaturach podkreśli charakter chmielowy i zwiększy poziom estrów owocowych.

Fermentacja w niższych temperaturach da czysty, lekki charakter cytrusów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

1450 Denny's Favorite 50 Ale

Wspaniałe, wszechstronne drożdże mogą być używane do prawie każdego stylu piwa. Są ostoją jednego z naszych lokalnych piwowarów domowych, pana Denny'ego Conna.

Jest to wyjątkowy szczep dający złożony smak, słodowość, karmel lub lekki owocowy charakter piwa bez podbijania słodyczy lub płytkiego odfermentowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 21°C

1768-PC English Special Bitter

Świetne drożdże do piwa Ale z profilem o przeważającej słodowości. Szczep produkuje lekkie aromaty owocowe i alkoholowe oraz delikatne, orzechowe posmaki. Wykazuje łagodny profil słodowy z neutralnym wykończeniem.

Drożdże pozwalają na uzyskanie klarownego piwa bez dodatkowej filtracji.

Szczep podobny do London ESB Ale z 1968 roku, ale z nieco niższą flokulacją.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP001 California Ale Yeast

Pierwszy szczep drożdży wyprodukowanym przez White Labs w 1995 roku. To nasze najlepiej sprzedające się drożdże, znane z czystego smaku i dobrej fermentacji. Drożdże idealne do piw chmielowych. Uwydatniają smaki i aromaty chmielu oraz dobrze odfermentowują, nawet w przypadku piw o wysokiej gęstości początkowej. Odmiana może być stosowana w prawie każdym stylu Ale, od IPA po Porter, a nawet Kölsch, co czyni ją doskonałym szczepem dla piwowarów domowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP002 English Ale Yeast

To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP004 Irish Ale Yeast

Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP005 British Ale Yeast

Znane ze swojego zastosowania w słodowych angielskich piwach są doskonałym wyborem dla każdego piwa wykorzystującego tradycyjne angielskie słody, takie jak Marris Otter, Golden Promise. Odmiana ta nadaje chlebowy, ziarnisty smak słodowy i produkuje łagodne estry.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP007 Dry English Ale Yeast

Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.

Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP008 East Coast Ale Yeast

Szczep ten może być używany do reprodukcji wielu amerykańskich wersji klasycznych stylów piwa, ale zyskuje popularność dzięki zastosowaniu w West Coast IPA.

Dają piwo czystsze i bardziej wyraziste niż inne odmiany "hazy". Mają  podobny neutralny charakter jak WLP001 California Ale Yeast® z nieco wyższą produkcją estrów.

Odfermentowanie tego szczepu pozostawia w ustach nieco resztkowej słodyczy, co równoważy chmielową goryczkę. To świetna, wszechstronna odmiana dla zrównoważonych, przystępnych stylów piwa, takich jak Blond, Ale i Amber.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP011 European Ale Yeast

Słodowe drożdże Ale pochodzenia północnoeuropejskiego. Niska produkcja estrów zapewnia czysty profil, z niewielką lub zerową produkcją siarki. Niskie ofermentowanie pomaga nadać słodowy charakter. Dobry do Altbierów, piwa typu Kölsch, Angielskich piw typu Ale i piw owocowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP013 London Ale Yeast

Charakterystyka estru dębowego sprawia, że ​​te drożdże doskonale nadają się do klasycznych brytyjskich stylów piwa, takich jak Pale Ale, Bitter, lub ciemnych piw słodowych, takich jak Brown Ale i Porter. Średnia flokulacji pozwala na odfermentowanie do 75%, pozostawiając piwo wytrawne, jednocześnie dodając złożoności słodowej i zwiększając gorycz chmielową. Jeśli kochasz WLP001 California Ale Yeast®, wypróbuj tę odmianę, ponieważ ma więcej charakteru.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP023 Burton Ale Yeast

Odmiana ta pochodzi z Burton upon Trent w Anglii, która jest znana z umieszczania IPA w centrum uwagi. Daje subtelny owocowy profil estrowy, który można opisać jako nuty jabłka, miodu, koniczyny i gruszki. W tym szczepie powszechna jest nuta siarki w tle. Świetnie nadaje się do chmielowych stylów amerykańskich i angielskich, takich jak Pale Ale, Bitter i Amber. Może być również alternatywą dla WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast

Odmiana ta wytwarza podstawowe estry o aromatach gruszki i melona, ​​które dobrze współgrają z nutami chmielowymi i słodowymi. Jej średnia do wysokiej tolerancja na alkohol jest dobrze dopasowana do mocnych piw typu Ale lub Barleywine. Jest to wszechstronny szczep, który może być neutralny w dolnej części zalecanego zakresu temperatur fermentacji lub dawać więcej estrów w górnej.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

Szczep pochodzący z małego browaru w Kolonii w Niemczech. Pasuje do niemieckich piw typu Ale, takich jak Kölsch i Altbier. Znany z akcentowania chmielowego smaku i goryczki podczas tworzenia wyraźnych, czystych lagerów. Działa wyjątkowo dobrze w temperaturach 18-20 ° C. Nie fermentuje poniżej 17 ° C po burzliwej fermentacji. Zwykle ma niską flokulację po pierwszym pokoleniu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast

Tradycyjne drożdże w stylu Altbier z Düsseldorfu w Niemczech. Produkują czyste, słodowe niemieckie piwa Brown i Amber. Odmiana ta zachowuje w tle chmielową goryczkę, jednocześnie podkreślając słodkie nuty słodowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP041 Pacific Ale Yeast

Pochodzący z północno-zachodniego Pacyfiku szczep produkuje łagodne estry, jednocześnie podkreślając słodowy charakter. Może być stosowany do różnych stylów, od angielskiego Mild'a do amerykańskiego IPA lub irlandzkiego Stouta. Świetny flokulator, pozostawia klarowne piwo i skraca czas leżakowania.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP051 California V Ale Yeast

Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP060 American Ale Yeast Blend

Mieszanka trzech szczepów utrzymująca czysty i neutralny charakter fermentacji, dzięki czemu jest idealna do stosowania w wielu różnych amerykańskich stylach piwa. Mieszanka nadaje gotowemu piwu złożoność, wykazując rześki, czysty charakter lagerowy z zaakcentowanymi aromatami chmielu i goryczki. Podczas burzliwej fermentacji może powstać niewielka ilość siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP066 London Fog Ale Yeast

Szczep dedykowany do New England IPA. Daje średni profil estrowy podobny do WLP008 East Coast Ale Yeast. Pozostawia resztkową słodycz, pomagając zaakcentować smaki i aromaty zarówno słodowe, jak i chmielowe, jednocześnie zachowując aksamitny posmak w ustach..

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend

Ta mieszanka naszych ulubionych szczepów New England IPA. Doskonale nadaje się do produkcji piw hazy i tropikalnych, z owocowymi estrami. Produkuje wytrawne, wysoce pijalne i soczyste piwa z nutami mango i ananasa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP090 San Diego Super Yeast

Szczep o niskiej produkcji estrów, znany z szybkiej fermentacji i zapewniający neutralny smak i profil aromatyczny podobny do WLP001 California Ale Yeast®. Ze względu na wysokie odfermentowanie, szczep ten wytwarza bardzo wytrawne piwa ze zwiększoną odczuwaną goryczką. Ma również wysoką tolerancję na alkohol, co jest odpowiednie dla różnych stylów, od podwójnych IPA po wina jęczmienne, cydr i miód pitny. Jest to świetna odmiana do użytku domowego i idealna dla browarów, które produkują piwa chmielowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP095 Burlington Ale Yeast

Charakterystyczna odmiana drożdży dla browaru w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Idealnie nadają się do NEIPA. Wzbogacają piwo, dodając estry i zachowując ciało. Ten szczep łączy się ze smakami i aromatami chmielu, jednocześnie równoważąc gorycz. Estry są wyższe niż WLP001 California Ale Yeast®. Podobno, ten szczep powoduje więcej diacetylu, więc zwiększ temperaturę pod koniec fermentacji (przerwa diacetylowa).

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP518 Opshaug Kveik Ale Yeast

Drożdże pochodzące od naszego przyjaciela Larsa Marius Garshola, ten szczep kveik został wyizolowany z mieszanej kultury należącej do Haralda Opshauga, wiejskiego piwowara w Stranda w Norwegii.

Szczep ten był pierwotnie używany w latach 90-tych do produkcji kilku piw w stylu kornøl. Są to czyste drożdże i tolerują temperatury do 35°C, a fermentacja kończy się w ciągu trzech do czterech dni.

Czysty profil uwydatniający chmiel sprawia, że szczep jestn idealny do IPA i jasnych piw.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 25°C
Temp max: 35°C

WLP519 Stranda Kveik Ale Yeast

Stranda to szczep kveik należący do Steina Langlo ze Strandy w Norwegii. Uważany za „czystszy” szczep kveik, Stranda może również produkować szeroką gamę stylów piwa przy szerokim zakresie temperatur. Idealny gdy nie możesz kontrolować temperatury podczas fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 22°C
Temp max: 37°C

M12 Kveik

Voss Kveik, drożdże górnej fermentacji, zapewniające szybką fermentację w bardzo wysokich temperaturach. Zachowują dość neutralny profil z subtelnymi nutami cytrusów. Drożdże M12 Kveik nadają się do wielu stylów, od norweskich piw farmerskich po ale i IPA.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 40°C

M36 Liberty Bell Ale

Drożdże górnej fermentacji ale odpowiednie do szerokiej gamy piw chmielowych. Odmiana ta wytwarza lekkie, delikatne owocowe estry i pomaga uwypuklić charakter słodowy. Odpowiednie zarówno do angielskich i amerykańskich piw Pale, Extra Special Bitters, Golden Ale i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M44 US West Coast

Odmiana piwa górnej fermentacji odpowiednia do produkcji ale w stylu amerykańskim. Te drożdże dają wyjątkowo czysty profil, idealny, aby wyeksponować chmielowy charakter. Odpowiednie do pale ale w stylu amerykańskim, podwójnego IPA, imperial stout w stylu amerykańskim i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

Verdant IPA

LalBrew® Verdant IPA został specjalnie wybrany we współpracy z Verdant Brewing Co. (Wielka Brytania) ze względu na jego zdolność do produkcji różnorodnych chmielowych i słodowych piw. Wyraźne nuty moreli, owoców tropikalnych i cytrusów płynnie łączą się z aromatami chmielu. Dzięki średnio-wysokiemu odfermentowaniu, LalBrew® Verdant IPA pozostawia miękki i zrównoważony profil słodowy z nieco większą treściwością niż typowy amerykański szczep drożdży do IPA.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

Voss Kveik

Kveik to norweskie słowo oznaczające drożdże. W norweskiej tradycji wiejskiej kveik był konserwowany przez suszenie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kveik to oryginalne, tradycyjne suszone drożdże. Szczep LalBrew® Voss został uzyskany od Sigmunda Gjernesa (Voss, Norwegia), który od lat 80. XX wieku utrzymuje tę kulturę tradycyjnymi metodami i hojnie dzieli się nią z szerszą społecznością piwowarską. LalBrew® Voss obsługuje szeroki zakres temperatur fermentacji między 25-40°C z bardzo wysokim optymalnym zakresem 35-40°C.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 25°C
Temp max: 40°C

Galaxy

Galaxy, jedna z najbardziej ekscytujących nowych odmian chmielu - prosto z Australii! Bogate nuty owocowe, marakuja, dla aromatu cytrusów dodawany na koniec gotowania. Znakomite efekty daje również podczas chmielenia na zimno. Zastosowanie m.in. Amerykańskie Ale, piwa górnej fermentacji.

Kraj: Australia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 37
Olejki: 4.00

Hallertau Blanc

Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Dominujące nuty mango, ananasa, grejpfruta i agrestu, o owocowo-kwiatowym bukiecie białego wina. Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Style: Pale Ale APA IPA AIPA
Zamienniki: Nelson Sauvin

Comet

Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA. Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.

Kraj: Niemcy
Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 52
Olejki: 2.40
Style: Lager APA AIPA IPA
Zamienniki: Summit Cascade

Callista

Niemiecka odmiana chmielu o właściwościach aromatycznych. Połączenie aromatów słodkich owoców jak morela, brzoskwinia, marakuja z owocami jagodowymi - jeżyna, malina, agrest.

Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów pozwala uzyskać bardzo aromatyczne piwo bez silnego podnoszenia goryczki.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 10.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 1.00
Style: APA IPA AIPA Pale Ale
Zamienniki: Cascade Huell Melon

Waimea

Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.

Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 2.10
Style: Pale Ale APA IPA AIPA

Wai-Iti

Wai-iti to chmiel o bardzo niskiej zawartości alfakwasów, ale za to z dużą zawartością olejków chmielowych o aromacie limonki, cytryny, moreli, brzoskwini, mandarynki.

Ma też podobnie jak chmiele szlachetne niską zawartość kohumulonu dzięki czemu nadaje piwu czystą, przyjemną goryczkę.

Polecamy jego użycie w delikatnych piwach pszenicznych jako Single Hop lub w mocno aromatycznych piwach w stylu APA, IPA, oraz w nowofalowych pilsach do chmielenia na aromat.

Wypróbujcie ten chmiel w New Englandach!

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 22
Olejki: 1.60
Zamienniki: Pacifica Kohatu

Pacifica

Odmiana ta nazywana jest też Pacific Hallertau, wywodzi się bezpośrednio z  niemieckiej odmiany chmielu szlachetnego Hallertau Mittelfruh. Podobnie jak niemiecki kuzyn wykorzystywana jest głównie do chmielenia na aromat nadaje piwu cudowny pomarańczowy aromat z lekko pikantną, kwiatową nutą.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 6.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.00

Nelson Sauvin

Chmiel o właściwościach uniwersalnych.

Opisywany przez piwowarów jako " Zapierający dech w piersiach " ze względu na złożoność olejków i wytwarzanego owocowego aromatu. Nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych.

Stosowany do piw specjalnych, piw górnej fermentacji.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.10
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Motueka

Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.

Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.

Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.

Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 29
Olejki: 0.80

Kohatu

Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.

Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.

Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 1.00
Zamienniki: Motueka Wai-Iti Simcoe

Green Bullet

Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat. 

Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy. 

Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 39
Olejki: 1.10

Dr Rudi

Dr Rudi - wszechstronny nowozelandzki chmiel wykorzystywany do chmielenia na goryczkę (czysta, krótka goryczka), ale także chmielenia na aromat - na koniec gotowania, do chmielenia whirpoolowego i na zimno. Nadaje piwu przyjemny aromat świeżej cytryny, trawy cytrynowej i sosnowych igieł.

Charakteryzuje się czystą goryczką w gotowym piwie i jak większość chmieli nowozelandzkich - bardzo ciekawym aromatem.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.30
Zamienniki: Green Bullet Loral

Chinook

Wyhodowana w Polsce amerykańska odmiana ceniona za swoje właściwości aromatyczne i goryczkowe. Wyraźne nuty żywiczne i lekko cytrusowe (grejpfrut).

Chętnie używany do chmielenia dla goryczki i aromatu piw w stylu AIPA. 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.30%
BA max: 2.70%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.20
Style: APA AIPA IPA

Warrior

Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.70
Aromat: żywiczny
Zamienniki: Nugget Columbus Magnum

Summit

Chmiel o właściwościach uniwersalnych wyhodowany przez członków stowarzyszenia American Dwarf Hop.

Jest pierwszym wysokogoryczkowym chmielem amerykańskim, stosowanym także do chmielenia na zimno.

Niezwykły aromat określany jako cytrusy, mandarynka, grejpfrut.

Kraj: USA
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.60%
Kohumulon: 30
Olejki: 2.20
Style: AIPA IPA Pale Ale APA
Zamienniki: Apollo Simcoe Zeus

Strata

Strata™, jedna z najnowszych odmian amerykańskiego chmielu. Wcześniej znana jako X-331, oficjalnie zarejestrowana w 2018r.

Pochodzi z eksperymentalnej uprawy Indie Hops w Corvallis w stanie Oregon.

Od samego początku ten chmiel był imponujący, zarówno pod względem wigoru rośliny, jak i właściwości aromatycznych.

Dominujące aromaty to marakuja, grejpfrut, truskawka oraz aromat świeżej Cannabis.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 2.90
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Ekuanot Mosaic Sabro

Lemon Drop

Nowa odmiana chmielu aromatycznego o intensywnym i złożonym aromacie, opisywany jako "supercascade".

Cytrusowy wręcz cytrynowy charakter chmielu przełamany delikatną ziołowością w stylu angielskich chmieli.

Wyczuwalne nuty pomarańczy, grejpfruta, lukrecji.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.70
Style: Pale Ale AIPA IPA APA

Horizon

Amerykańska odmiana chmielu, dająca bardzo dobre efekty przy chmieleniu na goryczkę.

Dzięki wysokiej zawartości alfa kwasów i niskiemu stężeniu kohumulonu pozwala intensywnie chmielić na goryczkę, zachowując miękki charakter piwa.

Aromaty kwiatowe delikatnie przyprawowe.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.50%
BA max: 7.30%
Kohumulon: 18
Olejki: 1.10
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Nugget Magnum

Eureka!

Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.

Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).

Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.

Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!

Kraj: USA
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 4.60%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Apollo Columbus Simcoe

Ekuanot

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu.

Amerykański chmiel stosowany z uwagi na swoje właściwości aromatyczne.

Z racji wysokiej zawartości alfakwasów można go oczywiście zastosować na goryczkę.

Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu

Equanot znany był wcześniej pod nazwą Equinox.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 33
Olejki: 3.00
Style: APA Pale Ale IPA AIPA
Zamienniki: El Dorado Huell Melon

El Dorado

El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.

El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 2.90
Zamienniki: Cascade Citra

Denali / Sultana

Wprowadzona na rynek w 2016 roku, nowa odmiana amerykańskiego chmielu. Stworzona z myślą o piwach, w których ważne jest bogactwo aromatów typowych dla owoców tropikalnych.

Denali to połączenia ananasa, z wyraźnymi cytrusami i żywicznym tłem.

Posiada bardzo silne właściwości aromatyczne, dzięki dużej ilości olejków.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 3.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Apollo Nugget Zeus

Crystal

Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.

Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.

Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.

Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu. 

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Columbus

Amerykański chmiel supergoryczkowy.

Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu AIPA, APA, American Stout, American Barleywine.

Chmiel posiada również przyjemny aromat cytrusów, żywicy i wanilii.
 

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50

Chinook

Odmiana chmielu wysokogoryczkowego, mająca również właściwości aromatyczne.

Delikatnie ziołowa, z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem.

Idealnie sprawdza się w piwach typu India Pale Ale, American Pale Ale, Stout, Porter, Barley Wine.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 3.50

Centennial

Amerykański chmiel Centennial to mieszanka Brewers Gold, Fuggle oraz East kent Golding.

Ze względu na mocne aromaty cytrusowe, Centennial określany jest jako "Super Cascade".

Może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 2.00
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Cascade Chinook

Azacca

Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku.

Posiada silne właściwości aromatyczne. Nadaje wyraźne odczucie owoców tropikalnych, zwłaszcza dojrzałego mango. W tle pojawiają się nuty gruszki, jabłka i moreli, papaji, pomarańczy, grapefruita, cytryny, ananasa.

Może być stosowany do chmielenia zarówno brzeczki jak i do chmielenia piwa na zimno.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Galaxy Citra

Zula

Zula – stworzona jako odmiana wysokogoryczkowa, ale przez swoją aromatyczną krnąbrność została skazana na unicestwienie przez wielkie koncerny piwowarskie.

Po latach, Polish Hops wskrzesiło ten niepokorny chmiel, a tym co było powodem popadnięcia w niełaskę decydentów tamtych czasów, jak się dzisiaj okazuje, były aromaty cytrusów i owoców tropikalnych.

Browary rzemieślnicze wespół z piwowarami domowymi, z pewnością nie pozwolą na powtórkę z historii!

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 1.30
Style: Pale Ale APA AIPA IPA

Cashmere

Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje  piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.

Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.

Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.30%
BA max: 7.10%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.30

Comet

Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA.

Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 40
Olejki: 1.90
Zamienniki: Summit Cascade Citra

CTZ

CTZ jest skrótem dla Columbus, Tomahawk i Zeus. Związek jaki łączy te chmiele można określić jako „to skomplikowane”.

Przez długi okres plantatorzy zastanawiali się jaką nazwę powinna nosić ta odmiana, na szczęście, w końcu doszli do kompromisu. Nazwa ta jest powszechnie znana, a odmiana rozpoznawalna.

Chmiel CTZ charakteryzuje się wysokim stężeniu alfa-kwasów, emanuje cytrusami, sosną oraz przyprawami. Sprawia, iż piwo będzie tak przepełnione goryczką, że będziesz błagać o litość.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 40
Olejki: 2.50
Zamienniki: Nugget Galena Chinook

Idaho 7 / 007 Golden Hop

Pierwszy chmiel wydany przez Idaho’s Jackson Farm, 007 Golden Hop, dawniej znany jako Idaho 7, wywołał spore zamieszanie wśród browarów, gdy trafił na scenę w 2015 roku.

Wzbudza zainteresowanie wielu piwowarów dzięki wysokiej zawartości olejków i alfa kwasów oraz szerokiej palecie aromatów takich jak pomarańcza, mandarynka, czarna herbata i sosna.

007 Golden Hop oferuje piwowarom wyjątkową mieszankę właściwości. Idaho 7 z względu na wysoką zawartość alfa kwasów, może być z powodzeniem wykorzystany na goryczkę.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 9.10%
Kohumulon: 35
Olejki: 2.00
Style: Pale Ale APA AIPA IPA

Idaho Gem

Idaho Gem nazwany na cześć stanu górskiego, w którym został po raz pierwszy uprawiany to najnowsza odmiana z Gooding Farms w Idaho.

Idaho Gem, to chmiel o wybitnie słodkim zapachu, często kojarzony z landrynkami, kandyzowanymi owocami, grapefruitem, ananasem, dojrzałymi, soczystymi wiśniami.

Stosowany zazwyczaj do chmielenia na aromat, chmielenia na whirpoolu lub na zimno.

Ze względu jednak na bardzo wysoką zawartość alfakwasów z powodzeniem może być wykorzystywany jako chmiel goryczkowy.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 42
Olejki: 1.70
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Azacca El Dorado Cashmere

Taiheke

Wyhodowany z angielskiego Fuggle z dodatkiem rosyjskiej odmiany Serebrianka.

Jego uniwersalny charakter sprawia, że z powodzeniem może być stosowany do kotła, jako single hop lub podczas chmielenia na zimno.

Doskonale uzupełnia się podczas chmielenia z Motueką i Riwaką.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.10
Style: APA Pale Ale AIPA IPA
Zamienniki: Motueka Goldings

HBC 472

Amerykański chmiel HBC 472 jest eksperymentalną odmianą chmielu spokrewnioną z chmielem Sabro, dzięki temu posiada wiele podobnych wyjątkowych cech.

Chmiel HBC 472 wywodzi się z gatunku Humulus lupulus var. neomexicanus, co sprawia że w tej odmianie wyczuwalne są aromaty dębu, kokosa, wanilii i owoców tropikalnych.

Dębowe aromaty zawarte w chmielu mogą z powodzeniem zastąpić płatki dębowe z beczek po whisky, itp. Idealnie pasuje do piw górnej fermentacji, Porterów, Stoutów a także piw eksperymentalnych.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 44
Olejki: 2.00
Zamienniki: Sabro

Amora Preta

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: Polska
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
Aromat: owocowy
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Vermelho

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie, w którym dominują nuty czerwonych owoców.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
Aromat: owocowy
Style: AIPA IPA Pale Ale APA

Ariana

Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.

Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.

Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu. 

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 41
Olejki: 0.50

Styrian Dragon

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.

W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%. 

Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 7.50%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.80

Styrian Eureka

Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.

Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 3.20
Aromat: kwiatowy owocowy
Zamienniki: Columbus Apollo Merkur

Styrian Fox

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%. 

Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.20

TnT

Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.

TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 10.00%
Olejki: 1.40

Yellow Sub

Niezwykle aromatyczny chmiel o słodkim, owocowym zapachu moreli, pomarańczy i jeżyny. 

Jest bardzo dobrą alternatywą dla odmiany Amarillo. 

Może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 6.00%
Olejki: 1.40

Trident

Trident to wyspecjalizowana mieszanka o znacznie szerszym zakresie aromatów i właściwości smakowych, niż jakakolwiek pojedyncza odmiana chmielu mogłaby wytworzyć samodzielnie.

Nuty przewodnie: owocowa, cytrusowa, tropikalna, marakuja.

Świetnie sprawdzi się w: Hazy IPA, American Pale Ale, IPA, Lager

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 2.30

Flyer

Uniwersalna odmiana chmielu.

Nadaje piwom aromatów pestkowców, lukrecji, melasy czy karmelu. Wyczuwa się również lekki aromat przypalony.

Dodany na goryczkę nadaje piwu charakter przyprawowy, melasy, żywiczny, ale również cytrusowy.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.10%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 0.60
Style: APA AIPA IPA EPA

WLP4060 Forage

Trafnie nazwany w hołdzie dla pracowitych pszczół, które sprowadziły tego autostopowicza z powrotem do ula, Forager jest pojedynczym szczepem STA1 + Saccharomyces cerevisiae var. boulardii wyizolowanych z plastra miodu podczas wiosennych zbiorów. Nadaje profil smakowo-zapachowy moszczu winogronowego sauvignon blanc i skórki z suszonej limonki, daje piwo o wytrawnym, ziemistym finiszu.

 

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4000 Vermont Ale

Szczep drożdży, który w USA obrósł legendą, nazywany Conan Yeast. Nieoficjalnie wiadomo, że wyizolowano go z podwójnego IPA, pochodzacego z Vermont browaru Alchemist.

Bogaty profil estrowy, aromaty brzoskwini i cytrusów. Niesamowicie wzbogaca mocno chmielone piwa. Zachowuje przy tym wyraźne smaki pochodzące od słodu (ciasteczkowo zbożowe).

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP4627 Funktown Pale Ale

Funktown Pale Ale to mieszanka szczepu Vermont Ale i unikalnego szczepu STA1 + Saccharomyces cerevisiae.

Połączenie estrów cytrusowych, brzoskwiniowego, ananasowego i mango tworzy niepowtarzalny profil smakowo-zapachowy, który uzupełnia każde piwo chmielowe.

Ta mieszanka wykazuje niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP4042 Hazy Daze

Hazy Daze zawiera zastrzeżoną mieszankę trzech szczepów Saccharomyces cerevisiae, z których wszystkie oferują wyjątkowy wkład w produkcję wyraźnych piw chmielowych.

Spodziewaj się, że ta mieszanka rzuci obfite ilości estrów brzoskwini, moreli, nektaryny i grejpfrutów i osiągnie dobre odfermentowanie.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP4052 Lida Kveik

Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae wyizolowanym z kultury domowej Samuela Liena, którą otrzymał od Hansa Oena około 1980 roku.

Charakteryzuje się profilem estrów o aromacie moreli, pestek i białych winogron i zrównoważonym słodowym charakterze.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 32°C

WLP4051 Framgarden Kveik

Pojedynczy szczep Saccharomyces cerevisiae, został wyizolowany z materiału zebranego od Pettera Ovrebust.

Wykazuje bukiet estrów melonowych i kantalupowych w szerokim zakresie temperatur.

Ta odmiana doskonale nadaje się do każdego piwa z chmielem lub piwa w stylu farmhouse.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C

WLP4050 Hornindal Kveik

Wyjątkowy szczep Saccharomyces cerevisiae wyizolowany z materiału źródłowego zebranego na terenie gospodarstwa Terje Raftevold. Wykazuje piękny bukiet owoców pestkowych i estrów tropikalnych w szerokim zakresie temperatur.

Może być stosowany do wielu stylów, dobrze pasuje do każdego piwa chmielowego.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C