FM10 O czym szumią wierzby
Klasyczny angielski szczep do Bitterów.
Produkuje bogaty profil smakowo-zapachowy.
Produkcja estrów na wysokim poziomie
EBC 16.00 - 32.00
Klasyczny angielski szczep do Bitterów.
Produkuje bogaty profil smakowo-zapachowy.
Produkcja estrów na wysokim poziomie
Szczep pochodzący z północnej Anglii.
Daje przyjemny bukiet smakowo-zapachowy.
Produkcja estrów i fenoli na średnim poziomie
Świetny wybór drożdży do każdego kondycjonowanego w beczce piwa British Ale.
Szczególnie dobrze nadają się do chmielowych Bitterów, IPA i australijskich Ale.
Dają przyjemny słodowy profil, a finisz jest ostry i lekko cierpki.
Estry owocowe niskie do umiarkowanych.
Dobrze flokulują, nie wymagają filtracji.
Szczep tworzy lekko słodowy i lekko owocowy profil fermentacji.
Jest mniej cierpki i wytrawny niż Wyeast 1098 British Ale.
Dzięki dobrej flokulacji drożdże te łatwo opadają i nie wymagają bez filtracji.
Niskie temperatury fermentacji zapewnią czysty profil z bardzo niskimi estrami.
Odrodzenie zainteresowania historycznymi i klasycznymi angielskimi stylami IPA wymaga wyspecjalizowanych drożdży. Ta mieszanka podkreśla goryczkę i aromat chmielu, jednocześnie pozwalając na pełną ekspresję autentycznych profili wody i jasnych słodów.
Niski do umiarkowanego poziom estrów można regulować poprzez temperaturę fermentacji i ilość zadawanych drożdży.
Finisz na podniebieniu jest typowo neutralny do lekko owocowego z pewną słodowością.
Dobre właściwości flokulacji sprawiają, że jest to doskonały kandydat do kondycjonowania w beczkach.
Odmiana wytwarzając klasyczne brytyjskie Bitter'y o bogatym, złożonym profilu smakowym.
Drożdże produkują zbalansowany lekki słodowy charakter, niską owocowość i niskie estry.
Pochodzące z tradycyjnego londyńskiego browaru drożdże dają wspaniały profil słodowo-chmielowy.
Jest to odmiana idealna do zbierania gęstwy z piany.
Produkuje owocowe, bardzo lekkie i zrównoważone odczucia w ustach.
London Ale III stało się synonimem produkcji New England IPA, zwanych również juicy lub hazy IPA.
Szczep doskonale równoważy aromaty owoców tropikalnych z chmielenia na koniec gotowania oraz na zimno.
Drożdże produkujące piwa typu Ale o pełnym smaku i charakterze słodowym z wytrawnych finiszem.
Spodziewaj się umiarkowanych estrów orzechowych i owoców pestkowych.
Najlepiej stosować do produkcji Bitterów kondycjonowanych w beczce, ESB i łagodnych Ale.
Niezawodna flokulacja, daje klarowne piwo bez filtracji.
Świetne drożdże do piwa Ale z profilem o przeważającej słodowości. Szczep produkuje lekkie aromaty owocowe i alkoholowe oraz delikatne, orzechowe posmaki. Wykazuje łagodny profil słodowy z neutralnym wykończeniem.
Drożdże pozwalają na uzyskanie klarownego piwa bez dodatkowej filtracji.
Szczep podobny do London ESB Ale z 1968 roku, ale z nieco niższą flokulacją.
Odmiana ta pochodzi z nieistniejącego już browaru nad brzegiem Tamizy, niedaleko Oxfordu w Anglii. Thames Valley II.
Produkuje rześkie, wytrawne piwa o bogatym profilu słodowym i umiarkowanych estrach owoców pestkowych.
Wysokie odfermentowanie i wysoka flokulacja dają klarowne piwa niewymagające filtracji.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Bardzo dobry szczep do kondycjonowana w beczkach. Wyjątkowo wysoko flokulujące drożdże. Produkujją wyraźnie słodowe piwa.
Poziom odfermentowania jest zazwyczaj niższy niż w przypadku większości innych szczepów, co daje nieco słodszy finisz.
Ale fermentowane tym szczepem mają tendencję do wyższego poziomu estrów owocowych. Produkcja estrów wzrasta przy wyższych temperaturach fermentacji (21-23°C).
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowowa.
Wysoka flokulacja daje klarowne piwa w ciągu kilku dni bez dodatkowej filtracji.
Pierwszy szczep drożdży wyprodukowanym przez White Labs w 1995 roku. To nasze najlepiej sprzedające się drożdże, znane z czystego smaku i dobrej fermentacji. Drożdże idealne do piw chmielowych. Uwydatniają smaki i aromaty chmielu oraz dobrze odfermentowują, nawet w przypadku piw o wysokiej gęstości początkowej. Odmiana może być stosowana w prawie każdym stylu Ale, od IPA po Porter, a nawet Kölsch, co czyni ją doskonałym szczepem dla piwowarów domowych.
To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.
Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.
Znane ze swojego zastosowania w słodowych angielskich piwach są doskonałym wyborem dla każdego piwa wykorzystującego tradycyjne angielskie słody, takie jak Marris Otter, Golden Promise. Odmiana ta nadaje chlebowy, ziarnisty smak słodowy i produkuje łagodne estry.
Tworzę wytrawne piwa i bardzo dobrze flokulują. Wytwarzają wyraźny profil estrowy. Dają pełne odczucie w ustach, idealne do tworzenia piwa typu English Ale , w tym Bitter, Pale Ale, Porters, Stout i Brown.
Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.
Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.
Szczep ten może być używany do reprodukcji wielu amerykańskich wersji klasycznych stylów piwa, ale zyskuje popularność dzięki zastosowaniu w West Coast IPA.
Dają piwo czystsze i bardziej wyraziste niż inne odmiany "hazy". Mają podobny neutralny charakter jak WLP001 California Ale Yeast® z nieco wyższą produkcją estrów.
Odfermentowanie tego szczepu pozostawia w ustach nieco resztkowej słodyczy, co równoważy chmielową goryczkę. To świetna, wszechstronna odmiana dla zrównoważonych, przystępnych stylów piwa, takich jak Blond, Ale i Amber.
Te drożdże dają czyste, słodowe piwo z przyjemnymi estrami, które można określić jako „chlebowe”. Fermentują skutecznie i czysto w wyższych temperaturach, w połączeniu z dobrą flokulacją i dobrym odfermentowaniem.
Słodowe drożdże Ale pochodzenia północnoeuropejskiego. Niska produkcja estrów zapewnia czysty profil, z niewielką lub zerową produkcją siarki. Niskie ofermentowanie pomaga nadać słodowy charakter. Dobry do Altbierów, piwa typu Kölsch, Angielskich piw typu Ale i piw owocowych.
Charakterystyka estru dębowego sprawia, że te drożdże doskonale nadają się do klasycznych brytyjskich stylów piwa, takich jak Pale Ale, Bitter, lub ciemnych piw słodowych, takich jak Brown Ale i Porter. Średnia flokulacji pozwala na odfermentowanie do 75%, pozostawiając piwo wytrawne, jednocześnie dodając złożoności słodowej i zwiększając gorycz chmielową. Jeśli kochasz WLP001 California Ale Yeast®, wypróbuj tę odmianę, ponieważ ma więcej charakteru.
Aromatyczne drożdże w stylu brytyjskim, które dają lekko owocowe i chlebowe nuty. Dobra odmiana drożdży górnej fermentacji, dobrze nadająca się do zbierania gęstwy z góry. Jest idealny do klasycznych Pale Ale, Mildów w stylu brytyjskim, Bitterów i Stoutów. Nie flokuluje tak bardzo, jak inne odmiany angielskie.
Odmiana ta pochodzi z Burton upon Trent w Anglii, która jest znana z umieszczania IPA w centrum uwagi. Daje subtelny owocowy profil estrowy, który można opisać jako nuty jabłka, miodu, koniczyny i gruszki. W tym szczepie powszechna jest nuta siarki w tle. Świetnie nadaje się do chmielowych stylów amerykańskich i angielskich, takich jak Pale Ale, Bitter i Amber. Może być również alternatywą dla WLP001 California Ale Yeast®.
Odmiana ta wytwarza podstawowe estry o aromatach gruszki i melona, które dobrze współgrają z nutami chmielowymi i słodowymi. Jej średnia do wysokiej tolerancja na alkohol jest dobrze dopasowana do mocnych piw typu Ale lub Barleywine. Jest to wszechstronny szczep, który może być neutralny w dolnej części zalecanego zakresu temperatur fermentacji lub dawać więcej estrów w górnej.
Szczep pochodzący z małego browaru w Kolonii w Niemczech. Pasuje do niemieckich piw typu Ale, takich jak Kölsch i Altbier. Znany z akcentowania chmielowego smaku i goryczki podczas tworzenia wyraźnych, czystych lagerów. Działa wyjątkowo dobrze w temperaturach 18-20 ° C. Nie fermentuje poniżej 17 ° C po burzliwej fermentacji. Zwykle ma niską flokulację po pierwszym pokoleniu.
Tradycyjne drożdże w stylu Altbier z Düsseldorfu w Niemczech. Produkują czyste, słodowe niemieckie piwa Brown i Amber. Odmiana ta zachowuje w tle chmielową goryczkę, jednocześnie podkreślając słodkie nuty słodowe.
Pochodzący z północno-zachodniego Pacyfiku szczep produkuje łagodne estry, jednocześnie podkreślając słodowy charakter. Może być stosowany do różnych stylów, od angielskiego Mild'a do amerykańskiego IPA lub irlandzkiego Stouta. Świetny flokulator, pozostawia klarowne piwo i skraca czas leżakowania.
Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.
Mieszanka trzech szczepów utrzymująca czysty i neutralny charakter fermentacji, dzięki czemu jest idealna do stosowania w wielu różnych amerykańskich stylach piwa. Mieszanka nadaje gotowemu piwu złożoność, wykazując rześki, czysty charakter lagerowy z zaakcentowanymi aromatami chmielu i goryczki. Podczas burzliwej fermentacji może powstać niewielka ilość siarki.
Szczep dedykowany do New England IPA. Daje średni profil estrowy podobny do WLP008 East Coast Ale Yeast. Pozostawia resztkową słodycz, pomagając zaakcentować smaki i aromaty zarówno słodowe, jak i chmielowe, jednocześnie zachowując aksamitny posmak w ustach..
Mieszanka drożdży Ale i lagerowych. Ta odmiana daje klasyczne kremowe Ale. Mieszanka daje przyjemną lekką nutę owocową z drożdży ale, podczas gdy szczep lager daje czysty, podobny do pilznera smak i lekko stonowaną goryczkę chmielową. Ta mieszanka jest znana z wytwarzania subtelnej siarki podczas fermentacji.
Drożdże górnej fermentacji ale odpowiednie do szerokiej gamy piw chmielowych. Odmiana ta wytwarza lekkie, delikatne owocowe estry i pomaga uwypuklić charakter słodowy. Odpowiednie zarówno do angielskich i amerykańskich piw Pale, Extra Special Bitters, Golden Ale i nie tylko.
LalBrew® Verdant IPA został specjalnie wybrany we współpracy z Verdant Brewing Co. (Wielka Brytania) ze względu na jego zdolność do produkcji różnorodnych chmielowych i słodowych piw. Wyraźne nuty moreli, owoców tropikalnych i cytrusów płynnie łączą się z aromatami chmielu. Dzięki średnio-wysokiemu odfermentowaniu, LalBrew® Verdant IPA pozostawia miękki i zrównoważony profil słodowy z nieco większą treściwością niż typowy amerykański szczep drożdży do IPA.
LalBrew® London is a true English ale strain selected for reliable fermentation performance and moderate ester production that lets the flavors and aromas of malt and hops shine through. LalBrew® London was selected from the Lallemand yeast culture library, and is an excellent choice not only for brewing Extra Special Bitter but for other authentic heritage UK styles like Pale Ale, Bitter and Mild. LalBrew® London may also be used in the production of Ciders.
Drożdże ale LalBrew® Windsor to prawdziwa angielska odmiana, która wytwarza zbalansowany owocowy aromat i nadaje lekko świeży, drożdżowy posmak. Piwa fermentowane Windsorem są zwykle opisywane jako pełne, owocowe angielskie ale. Browary wybierają LalBrew® Windsor do produkcji piw od Pale Ale po Porter z umiarkowaną zawartością alkoholu oraz smakiem i aromatem najlepszych tradycyjnych ale. Tradycyjne style warzone z tymi drożdżami obejmują między innymi Milds, Bitter, Irish Reds, English Brown ale, Porters i Sweet Stouts.
Szczep z hrabstwa Suffolk w Anglii. Drożdże wytwarzające złożone smaki owocowe, cytrusowe i przyprawowe. Świetne do bitterów i jasnych piw w stylu brytyjskim. Podczas fermentacji powstaje lekka nuta siarki, która znika podczas leżakowania.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych z przyjemnym łagodnym aromatem. Właściwości chmielu podobne do angielskiego Fuggles. Stosowany do chmielenia piw górnej fermentacji; Pale Ale, Bitter, Stout, Porter
Tradycyjny chmiel angielski o właściwościach aromatycznych. Często stosowany do chmielenia znanych piw w Anglii; Pale ale, Mild, Brown Ale.
Angielski chmiel Fuggles. Delikatnie kwiatowy i miętowy charakter chmielu tworzy czysty i orzeźwiający smak piw typu ale. Stosowany do warzenia piw typu English Ale, American Ale, Stout, Porter.
Polecany do oryginalnego IPA oraz angielskiego piwa typu Bitter. Chmiel jest uniwersalny, może być stosowany do późnego chmielenia, a ze względu na zawartość alfa kwasów stosować go można również jako chmiel goryczkowy.
Chmiel uniwersalny o charakterystycznych nutach czarnej porzeczki. Używany do chmielenia piw górnej fermentacji (angielskie Ale) w celu nadania charakterystycznego aromatu i goryczki.
Chmiel o właściwościach goryczkowych. Stosowany w połączeniu z innymi odmianami chmielu, głównie dla nadania dobrze zbalansowanej goryczki. Do chmielenia piw górnej fermentacji - Pale Ale, IPA, Bitter.
Niemiecki chmiel nadający łagodny aromat i doskonałą goryczkę. Zazwyczaj używany do piw górnej fermentacji typu Alt i Kölsch, Bitter, Porter.
Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.
Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.
Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.
Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.
Amerykański chmiel HBC 472 jest eksperymentalną odmianą chmielu spokrewnioną z chmielem Sabro, dzięki temu posiada wiele podobnych wyjątkowych cech.
Chmiel HBC 472 wywodzi się z gatunku Humulus lupulus var. neomexicanus, co sprawia że w tej odmianie wyczuwalne są aromaty dębu, kokosa, wanilii i owoców tropikalnych.
Dębowe aromaty zawarte w chmielu mogą z powodzeniem zastąpić płatki dębowe z beczek po whisky, itp. Idealnie pasuje do piw górnej fermentacji, Porterów, Stoutów a także piw eksperymentalnych.
Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.
Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.
Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu.
Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.
Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).
Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.
Falconer’s Flight® to amerykański chmiel dualnego zastosowania.
Jest to zastrzeżona mieszanka siedmiu odmian chmielu wyprodukowana przez Pacific Northwest. W jej skład wchodzi siedem odmian chmielu t.j. Cascade, Centennial, Chinook, Citra®, Cluster, Columbus i Crystal oraz eksperymentalne odmiany opracowane przez Hopunion LLC.
Wprowadzony na rynek w 2010 roku, jest uważany za mieszankę o podwójnym zastosowaniu, szczególnie odpowiednią dla IPA, ale także Pale Ales i Lagers.
Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.
Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.
Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.
W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.
Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.
W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%.
Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.
Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%.
Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.
Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.
TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Niezwykle aromatyczny chmiel o słodkim, owocowym zapachu moreli, pomarańczy i jeżyny.
Jest bardzo dobrą alternatywą dla odmiany Amarillo.
Może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Brytyjska kompozycja chmieli do chmielenia na aromat stworzona z odmian eksperymentalnych.
Wnosi połączenie nut cytrusowo-kwiatowych i korzennych.
Może być stosowany do chmielenia na zimno w piwach w stylu: Pale Ale, India Pale Ale, Golden Ale.
W próbach warzelniczych Phoenix wypadł doskonale jako chmiel goryczkowy i podwójnego zastosowania.
Dodawany na aromat wytwarza nuty delikatnie pikantne, melasy czy czekolady, jak również odrobinę sosny czy kwiatów.
Polecany do: India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter (ESB), Stout, Porter.