Pale Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
11.20°BLG
Ekstrakt początkowy max
14.74°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.56°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.82°BLG
Nagazowanie min
2.30
Nagazowanie max
3.00
IBU min
30
IBU max
50
ABV min
4.50%
ABV max
6.20%

EBC 9.80 - 19.70

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

Danstar Nottingham

LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 22°C

London ESB - Classic English

LalBrew® London is a true English ale strain selected for reliable fermentation performance and moderate ester production that lets the flavors and aromas of malt and hops shine through. LalBrew® London was selected from the Lallemand yeast culture library, and is an excellent choice not only for brewing Extra Special Bitter but for other authentic heritage UK styles like Pale Ale, Bitter and Mild. LalBrew® London may also be used in the production of Ciders.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

East Kent Goldings

Polecany do oryginalnego IPA oraz angielskiego piwa typu Bitter. Chmiel jest uniwersalny, może być stosowany do późnego chmielenia, a ze względu na zawartość alfa kwasów stosować go można również jako chmiel goryczkowy.

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.80
Zamienniki: Goldings

Challenger

Doskonały chmiel o właściwościach zarówno goryczkowych jak i aromatycznych. Nadaje orzeźwiającą, pełną i łagodną gorycz. Dodawany pod koniec gotowania nadaje czysty, delikatny owocowy aromat wykorzystywany w wielu gatunkach piw. Często stosowany do chmielenia piw typu English Ale, Porter, Stout.

Typ: goryczkowy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.20
Zamienniki: Northern Brewer Perle

Vic Secret

Vic Secret® to nowa australijka odmiana chmielu nazywana również Victoria's Secret. Dotychczas jako eksperymentalna odmiana, od roku 2013 ogólnie dostępna. Blisko spokrewniona z odmianą Topaz i Galaxy. Szczególnie polecana dla późnego chmielenia oraz chmielenie na zimno. Nadaje aromaty owoców tropikalnych z wyraźną dominantą pomarańczy. Zdobyła już duże uznanie wsród browarów stosujących ją do piw typu single hop.

Kraj: Australia
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 6.10%
BA max: 7.80%
Kohumulon: 53
Olejki: 2.50
Zamienniki: Galaxy Citra

Topaz

Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki, liczi, jagody.

Kraj: Australia
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 6.40%
BA max: 7.60%
Kohumulon: 49
Olejki: 1.90
Zamienniki: Apollo Summit

Galaxy

Galaxy, jedna z najbardziej ekscytujących nowych odmian chmielu - prosto z Australii! Bogate nuty owocowe, marakuja, dla aromatu cytrusów dodawany na koniec gotowania. Znakomite efekty daje również podczas chmielenia na zimno. Zastosowanie m.in. Amerykańskie Ale, piwa górnej fermentacji.

Kraj: Australia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 37
Olejki: 4.00

Enigma

Nowa odmiana australijskiego chmielu o wybitnie aromatycznych właściwościach. Bardzo intensywny aromat słodkich owoców: maliny, truskawki - połączony z owocami tropikalnymi: mango, marakuja. Wyczuwalne również nuty białych winogron.

Kraj: Australia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.80%
BA max: 6.40%
Kohumulon: 39
Olejki: 2.70
Style: Pale Ale AIPA IPA
Zamienniki: Galaxy Ella Vic Secret

Perle

Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 32
Olejki: 0.90

Hallertau Blanc

Niesamowicie aromatyczna, nowa odmiana chmielu prosto z Niemiec. Dominujące nuty mango, ananasa, grejpfruta i agrestu, o owocowo-kwiatowym bukiecie białego wina. Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Style: Pale Ale APA IPA AIPA
Zamienniki: Nelson Sauvin

Callista

Niemiecka odmiana chmielu o właściwościach aromatycznych. Połączenie aromatów słodkich owoców jak morela, brzoskwinia, marakuja z owocami jagodowymi - jeżyna, malina, agrest.

Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów pozwala uzyskać bardzo aromatyczne piwo bez silnego podnoszenia goryczki.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 10.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 1.00
Style: APA IPA AIPA Pale Ale
Zamienniki: Cascade Huell Melon

Waimea

Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.

Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 2.10
Style: Pale Ale APA IPA AIPA

Southern Cross

Southern Cross to nowozelandzka odmiana o wysokiej zawartości alfakwasów i niskiej zawartości kohumulonu dzięki czemu goryczka uzyskana z tego chmielu jest krótka i przyjemna.

To jednak nie jedyna zaleta  gdyż chmiel ten ma przyjemny zapach skórki cytrynowej i sosnowych igieł. Jest to więc chmiel uniwersalny i może być stosowany na każdym etapie przygotowania brzeczki i piwa. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.20
Zamienniki: Simcoe Sorachi Ace

Pacific Jade

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje wyraźną, ale nie agresywną goryczkę.

Szczególnie ceniony za swoje oryginalne właściwości aromatyczne. Intensywny aromat cytrusowy z lekko ziołowym tłem i nutą świeżo pokruszonego czarnego pieprzu.

Stosowany najczęściej do piw typu Pale Ale, India Pale Ale , ale jego aromat jest doceniany również w jasnych piwach belgijskich - Witbier, Blond Ale, Saison.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Zamienniki: Kohatu Lemon Drop

Pacific Gem

Nowozelandzka odmiana chmielu o właściwościach goryczkowych, o wspaniałym owocowym aromacie, główne nuty jagodowe. Zwykle dodawany jako pierwszy chmiel dla wniesienia wspaniałej, zrównoważonej goryczki.

Używany w pierwszej dawce daje dobrej jakości goryczkę, podczas gdy późniejsze dawki wnoszą nuty cytrusowe, sosnowe, dębowe.

Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.20
Zamienniki: Topaz Galena

Pacifica

Odmiana ta nazywana jest też Pacific Hallertau, wywodzi się bezpośrednio z  niemieckiej odmiany chmielu szlachetnego Hallertau Mittelfruh. Podobnie jak niemiecki kuzyn wykorzystywana jest głównie do chmielenia na aromat nadaje piwu cudowny pomarańczowy aromat z lekko pikantną, kwiatową nutą.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 6.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.00

Nelson Sauvin

Chmiel o właściwościach uniwersalnych.

Opisywany przez piwowarów jako " Zapierający dech w piersiach " ze względu na złożoność olejków i wytwarzanego owocowego aromatu. Nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych.

Stosowany do piw specjalnych, piw górnej fermentacji.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.10
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Motueka

Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.

Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.

Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.

Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 29
Olejki: 0.80

Kohatu

Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.

Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.

Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 1.00
Zamienniki: Motueka Wai-Iti Simcoe

Green Bullet

Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat. 

Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy. 

Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 39
Olejki: 1.10

Dr Rudi

Dr Rudi - wszechstronny nowozelandzki chmiel wykorzystywany do chmielenia na goryczkę (czysta, krótka goryczka), ale także chmielenia na aromat - na koniec gotowania, do chmielenia whirpoolowego i na zimno. Nadaje piwu przyjemny aromat świeżej cytryny, trawy cytrynowej i sosnowych igieł.

Charakteryzuje się czystą goryczką w gotowym piwie i jak większość chmieli nowozelandzkich - bardzo ciekawym aromatem.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.30
Zamienniki: Green Bullet Loral

Warrior

Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.70
Aromat: żywiczny
Zamienniki: Nugget Columbus Magnum

Summit

Chmiel o właściwościach uniwersalnych wyhodowany przez członków stowarzyszenia American Dwarf Hop.

Jest pierwszym wysokogoryczkowym chmielem amerykańskim, stosowanym także do chmielenia na zimno.

Niezwykły aromat określany jako cytrusy, mandarynka, grejpfrut.

Kraj: USA
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.60%
Kohumulon: 30
Olejki: 2.20
Style: AIPA IPA Pale Ale APA
Zamienniki: Apollo Simcoe Zeus

Strata

Strata™, jedna z najnowszych odmian amerykańskiego chmielu. Wcześniej znana jako X-331, oficjalnie zarejestrowana w 2018r.

Pochodzi z eksperymentalnej uprawy Indie Hops w Corvallis w stanie Oregon.

Od samego początku ten chmiel był imponujący, zarówno pod względem wigoru rośliny, jak i właściwości aromatycznych.

Dominujące aromaty to marakuja, grejpfrut, truskawka oraz aromat świeżej Cannabis.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 2.90
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Ekuanot Mosaic Sabro

Lemon Drop

Nowa odmiana chmielu aromatycznego o intensywnym i złożonym aromacie, opisywany jako "supercascade".

Cytrusowy wręcz cytrynowy charakter chmielu przełamany delikatną ziołowością w stylu angielskich chmieli.

Wyczuwalne nuty pomarańczy, grejpfruta, lukrecji.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.70
Style: Pale Ale AIPA IPA APA

Horizon

Amerykańska odmiana chmielu, dająca bardzo dobre efekty przy chmieleniu na goryczkę.

Dzięki wysokiej zawartości alfa kwasów i niskiemu stężeniu kohumulonu pozwala intensywnie chmielić na goryczkę, zachowując miękki charakter piwa.

Aromaty kwiatowe delikatnie przyprawowe.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.50%
BA max: 7.30%
Kohumulon: 18
Olejki: 1.10
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Nugget Magnum

Eureka!

Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.

Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).

Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.

Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!

Kraj: USA
AA min: 15.00%
AA max: 20.00%
BA min: 4.60%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Apollo Columbus Simcoe

Ekuanot

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu.

Amerykański chmiel stosowany z uwagi na swoje właściwości aromatyczne.

Z racji wysokiej zawartości alfakwasów można go oczywiście zastosować na goryczkę.

Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu

Equanot znany był wcześniej pod nazwą Equinox.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 33
Olejki: 3.00
Style: APA Pale Ale IPA AIPA
Zamienniki: El Dorado Huell Melon

El Dorado

El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.

El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 2.90
Zamienniki: Cascade Citra

Denali / Sultana

Wprowadzona na rynek w 2016 roku, nowa odmiana amerykańskiego chmielu. Stworzona z myślą o piwach, w których ważne jest bogactwo aromatów typowych dla owoców tropikalnych.

Denali to połączenia ananasa, z wyraźnymi cytrusami i żywicznym tłem.

Posiada bardzo silne właściwości aromatyczne, dzięki dużej ilości olejków.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 3.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Apollo Nugget Zeus

Crystal

Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.

Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.

Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.

Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu. 

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 5.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.70
Aromat: kwiatowy ziołowy

Centennial

Amerykański chmiel Centennial to mieszanka Brewers Gold, Fuggle oraz East kent Golding.

Ze względu na mocne aromaty cytrusowe, Centennial określany jest jako "Super Cascade".

Może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 2.00
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Cascade Chinook

Azacca

Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku.

Posiada silne właściwości aromatyczne. Nadaje wyraźne odczucie owoców tropikalnych, zwłaszcza dojrzałego mango. W tle pojawiają się nuty gruszki, jabłka i moreli, papaji, pomarańczy, grapefruita, cytryny, ananasa.

Może być stosowany do chmielenia zarówno brzeczki jak i do chmielenia piwa na zimno.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.50
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Galaxy Citra

Zula

Zula – stworzona jako odmiana wysokogoryczkowa, ale przez swoją aromatyczną krnąbrność została skazana na unicestwienie przez wielkie koncerny piwowarskie.

Po latach, Polish Hops wskrzesiło ten niepokorny chmiel, a tym co było powodem popadnięcia w niełaskę decydentów tamtych czasów, jak się dzisiaj okazuje, były aromaty cytrusów i owoców tropikalnych.

Browary rzemieślnicze wespół z piwowarami domowymi, z pewnością nie pozwolą na powtórkę z historii!

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 1.30
Style: Pale Ale APA AIPA IPA

Comet

Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA.

Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 40
Olejki: 1.90
Zamienniki: Summit Cascade Citra

CTZ

CTZ jest skrótem dla Columbus, Tomahawk i Zeus. Związek jaki łączy te chmiele można określić jako „to skomplikowane”.

Przez długi okres plantatorzy zastanawiali się jaką nazwę powinna nosić ta odmiana, na szczęście, w końcu doszli do kompromisu. Nazwa ta jest powszechnie znana, a odmiana rozpoznawalna.

Chmiel CTZ charakteryzuje się wysokim stężeniu alfa-kwasów, emanuje cytrusami, sosną oraz przyprawami. Sprawia, iż piwo będzie tak przepełnione goryczką, że będziesz błagać o litość.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 40
Olejki: 2.50
Zamienniki: Nugget Galena Chinook

Idaho 7 / 007 Golden Hop

Pierwszy chmiel wydany przez Idaho’s Jackson Farm, 007 Golden Hop, dawniej znany jako Idaho 7, wywołał spore zamieszanie wśród browarów, gdy trafił na scenę w 2015 roku.

Wzbudza zainteresowanie wielu piwowarów dzięki wysokiej zawartości olejków i alfa kwasów oraz szerokiej palecie aromatów takich jak pomarańcza, mandarynka, czarna herbata i sosna.

007 Golden Hop oferuje piwowarom wyjątkową mieszankę właściwości. Idaho 7 z względu na wysoką zawartość alfa kwasów, może być z powodzeniem wykorzystany na goryczkę.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 9.10%
Kohumulon: 35
Olejki: 2.00
Style: Pale Ale APA AIPA IPA

Idaho Gem

Idaho Gem nazwany na cześć stanu górskiego, w którym został po raz pierwszy uprawiany to najnowsza odmiana z Gooding Farms w Idaho.

Idaho Gem, to chmiel o wybitnie słodkim zapachu, często kojarzony z landrynkami, kandyzowanymi owocami, grapefruitem, ananasem, dojrzałymi, soczystymi wiśniami.

Stosowany zazwyczaj do chmielenia na aromat, chmielenia na whirpoolu lub na zimno.

Ze względu jednak na bardzo wysoką zawartość alfakwasów z powodzeniem może być wykorzystywany jako chmiel goryczkowy.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 42
Olejki: 1.70
Style: Pale Ale APA AIPA IPA
Zamienniki: Azacca El Dorado Cashmere

Fuggle

Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.

Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.

Kraj: USA
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 1.50%
BA max: 2.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 0.90

Taiheke

Wyhodowany z angielskiego Fuggle z dodatkiem rosyjskiej odmiany Serebrianka.

Jego uniwersalny charakter sprawia, że z powodzeniem może być stosowany do kotła, jako single hop lub podczas chmielenia na zimno.

Doskonale uzupełnia się podczas chmielenia z Motueką i Riwaką.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.10
Style: APA Pale Ale AIPA IPA
Zamienniki: Motueka Goldings

HBC 472

Amerykański chmiel HBC 472 jest eksperymentalną odmianą chmielu spokrewnioną z chmielem Sabro, dzięki temu posiada wiele podobnych wyjątkowych cech.

Chmiel HBC 472 wywodzi się z gatunku Humulus lupulus var. neomexicanus, co sprawia że w tej odmianie wyczuwalne są aromaty dębu, kokosa, wanilii i owoców tropikalnych.

Dębowe aromaty zawarte w chmielu mogą z powodzeniem zastąpić płatki dębowe z beczek po whisky, itp. Idealnie pasuje do piw górnej fermentacji, Porterów, Stoutów a także piw eksperymentalnych.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 44
Olejki: 2.00
Zamienniki: Sabro

Amora Preta

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: Polska
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
Aromat: owocowy
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Vermelho

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie, w którym dominują nuty czerwonych owoców.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
Aromat: owocowy
Style: AIPA IPA Pale Ale APA

Ariana

Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.

Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.

Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu. 

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 41
Olejki: 0.50

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Falconers Flight

Falconer’s Flight® to amerykański chmiel dualnego zastosowania.

Jest to zastrzeżona mieszanka siedmiu odmian chmielu wyprodukowana przez Pacific Northwest. W jej skład wchodzi siedem odmian chmielu t.j. Cascade, Centennial, Chinook, Citra®, Cluster, Columbus i Crystal oraz eksperymentalne odmiany opracowane przez Hopunion LLC. 

Wprowadzony na rynek w 2010 roku, jest uważany za mieszankę o podwójnym zastosowaniu, szczególnie odpowiednią dla IPA, ale także Pale Ales i Lagers.

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 3.00

Merkur

Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.

Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 2.50

Pilgrim

Chmiel Pielgrim - odmiana wychodowana w 2000 roku, sprawdza się idealnie przy chmieleniu zarówno na goryczkę jak i aromat.

Typowa angielska odmiana nadaje piwu głęboką gorycz, oraz uzupełnia jego pełny charakter.

Przy chmieleniu na aromat piwo nabiera nut zapachowych m.in. przypraw, owoców, cedru i miodu, dzięki czemu piwo otrzymuje bardzo chmielowy "orzeźwiający" zapach.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 37
Zamienniki: Target

Styrian Dragon

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.

W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%. 

Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 7.50%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 23
Olejki: 1.80

Styrian Eureka

Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.

Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.

Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.

Kraj: Słowenia
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 23
Olejki: 3.20
Aromat: kwiatowy owocowy
Zamienniki: Columbus Apollo Merkur

Styrian Fox

Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.

Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%. 

Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.

Kraj: Słowenia
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.50%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.20

TnT

Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.

TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 10.00%
Olejki: 1.40

Yellow Sub

Niezwykle aromatyczny chmiel o słodkim, owocowym zapachu moreli, pomarańczy i jeżyny. 

Jest bardzo dobrą alternatywą dla odmiany Amarillo. 

Może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 6.00%
Olejki: 1.40

Fusion

Brytyjska kompozycja chmieli do chmielenia na aromat stworzona z odmian eksperymentalnych.

Wnosi połączenie nut cytrusowo-kwiatowych i korzennych.

Może być stosowany do chmielenia na zimno w piwach w stylu: Pale Ale, India Pale Ale, Golden Ale.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.90

Phoenix

W próbach warzelniczych Phoenix wypadł doskonale jako chmiel goryczkowy i podwójnego zastosowania.

Dodawany na aromat wytwarza nuty delikatnie pikantne, melasy czy czekolady, jak również odrobinę sosny czy kwiatów.

Polecany do: India Pale Ale, Bitter, Golden Ale, Triple India Pale Ale, English Ale, Extra Special Bitter (ESB), Stout, Porter.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.30%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.80

Trident

Trident to wyspecjalizowana mieszanka o znacznie szerszym zakresie aromatów i właściwości smakowych, niż jakakolwiek pojedyncza odmiana chmielu mogłaby wytworzyć samodzielnie.

Nuty przewodnie: owocowa, cytrusowa, tropikalna, marakuja.

Świetnie sprawdzi się w: Hazy IPA, American Pale Ale, IPA, Lager

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 5.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 2.30

WLP4060 Forage

Trafnie nazwany w hołdzie dla pracowitych pszczół, które sprowadziły tego autostopowicza z powrotem do ula, Forager jest pojedynczym szczepem STA1 + Saccharomyces cerevisiae var. boulardii wyizolowanych z plastra miodu podczas wiosennych zbiorów. Nadaje profil smakowo-zapachowy moszczu winogronowego sauvignon blanc i skórki z suszonej limonki, daje piwo o wytrawnym, ziemistym finiszu.

 

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4000 Vermont Ale

Szczep drożdży, który w USA obrósł legendą, nazywany Conan Yeast. Nieoficjalnie wiadomo, że wyizolowano go z podwójnego IPA, pochodzacego z Vermont browaru Alchemist.

Bogaty profil estrowy, aromaty brzoskwini i cytrusów. Niesamowicie wzbogaca mocno chmielone piwa. Zachowuje przy tym wyraźne smaki pochodzące od słodu (ciasteczkowo zbożowe).

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP4627 Funktown Pale Ale

Funktown Pale Ale to mieszanka szczepu Vermont Ale i unikalnego szczepu STA1 + Saccharomyces cerevisiae.

Połączenie estrów cytrusowych, brzoskwiniowego, ananasowego i mango tworzy niepowtarzalny profil smakowo-zapachowy, który uzupełnia każde piwo chmielowe.

Ta mieszanka wykazuje niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP4042 Hazy Daze

Hazy Daze zawiera zastrzeżoną mieszankę trzech szczepów Saccharomyces cerevisiae, z których wszystkie oferują wyjątkowy wkład w produkcję wyraźnych piw chmielowych.

Spodziewaj się, że ta mieszanka rzuci obfite ilości estrów brzoskwini, moreli, nektaryny i grejpfrutów i osiągnie dobre odfermentowanie.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP4052 Lida Kveik

Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae wyizolowanym z kultury domowej Samuela Liena, którą otrzymał od Hansa Oena około 1980 roku.

Charakteryzuje się profilem estrów o aromacie moreli, pestek i białych winogron i zrównoważonym słodowym charakterze.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 32°C

WLP4051 Framgarden Kveik

Pojedynczy szczep Saccharomyces cerevisiae, został wyizolowany z materiału zebranego od Pettera Ovrebust.

Wykazuje bukiet estrów melonowych i kantalupowych w szerokim zakresie temperatur.

Ta odmiana doskonale nadaje się do każdego piwa z chmielem lub piwa w stylu farmhouse.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C

WLP4044 Hazy Daze II

Hazy Daze II to zastrzeżona mieszanka czterech szczepów Saccharomyces cerevisiae, która wykazuje intensywny, ale zrównoważony profil estrowy owoców pestkowych (brzoskwini, moreli, nektaryny), owoców tropikalnych (mango, guawy) i estrów grejpfrutów.

Fermentuje również szybciej i odfermentowuje nieco bardziej w porównaniu do oryginalnego Hazy Daze. 

Ta mieszanka wykazuje niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP4050 Hornindal Kveik

Wyjątkowy szczep Saccharomyces cerevisiae wyizolowany z materiału źródłowego zebranego na terenie gospodarstwa Terje Raftevold. Wykazuje piękny bukiet owoców pestkowych i estrów tropikalnych w szerokim zakresie temperatur.

Może być stosowany do wielu stylów, dobrze pasuje do każdego piwa chmielowego.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C