Zeus
Wysokogoryczkowa odmiana amerykańskiego chmielu.
Stosowana z powodzeniem do piw typu AIPA,APA, Stout.
Szlachetna, niezalegająca goryczka, bardzo dobra wydajność.
Wysokogoryczkowa odmiana amerykańskiego chmielu.
Stosowana z powodzeniem do piw typu AIPA,APA, Stout.
Szlachetna, niezalegająca goryczka, bardzo dobra wydajność.
Pochodząca z Japonii, obecnie hodowana również w USA, odmiana chmielu słynąca ze swojego wyraźnego cytrynowego aromatu.
Ceniony również za intensywną a przy tym delikatną i szlachetną goryczkę.
Ten aromatyczny chmiel nadaje wspaniałe, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki, które mogą być intensywne.
Bardzo podobny w swoich właściwościach do angielskiego Fuggles, stanowi jedną z najczęściej stosowanych odmian chmielu w USA.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Bitter, Porter, Stout, angielskie ale.
Amerykański chmiel goryczkowy. Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu American Pale Ale, Pale Ale, Porter, Strong Ale, Imperial India Pale Ale, Barley Wine, Ale, Żytnie, Imperial Porter.
Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.
Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.
Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout
Chmiel o właściwościach uniwersalnych wyhodowany przez członków stowarzyszenia American Dwarf Hop.
Jest pierwszym wysokogoryczkowym chmielem amerykańskim, stosowanym także do chmielenia na zimno.
Niezwykły aromat określany jako cytrusy, mandarynka, grejpfrut.
Chmiel o właściwościach aromatycznych ziołowy, delikatnie cytrusowy.
Polecany do piw górnej fermentacji w amerykańskich stylach.
Strata™, jedna z najnowszych odmian amerykańskiego chmielu. Wcześniej znana jako X-331, oficjalnie zarejestrowana w 2018r.
Pochodzi z eksperymentalnej uprawy Indie Hops w Corvallis w stanie Oregon.
Od samego początku ten chmiel był imponujący, zarówno pod względem wigoru rośliny, jak i właściwości aromatycznych.
Dominujące aromaty to marakuja, grejpfrut, truskawka oraz aromat świeżej Cannabis.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje charakterystyczny żywiczny aromat i cytrusowe nuty.
Goryczka zdecydowana z lekko żywicznym odcieniem.
Polecany do piw górnej fermentacji, Pale Ale, AIPA.
Stosowany również do chmielenia na zimno.
Najnowsza odmiana amerykańskiego chmielu znana dotąd jako HBC438.
Bardzo intensywny aromat w gotowym piwie.
Polecany zarówno do gotowania jak i chmielenia na zimno.
Nadaje wyraźny aromat mandarynki, kokosa, owoców tropikalnych, owoców pestkowych i mięty.
Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku. Nadaje bogaty aromat, w którym można wyczuć nuty ananasa, cytryny, łagodnej szałwii, mięty oraz kwiatowe.
Chmiel o właściwościach aromatycznych wnosi nuty moreli i wyraźnej goryczy.
Do chmielenia piw górnej fermentacji w celu nadania niezwykłego aromatu lub delikatnej, wyraźnej goryczki.
Amerykański chmiel stosowany do chmielenia piw typu ale i stout.
Chmiel wysokogoryczkowy z delikatnym aromatem ziołowym.
Chmiel o kuszących właściwościach aromatycznych, nowa amerykańska odmiana opracowana w 2012 roku wywodząca się z chmielu Simcoe. Znany równieź jako HBC369.
Ze względu na aromatyczną intensywność bywa nazywany "Citrą na sterydach", wnosi mieszankę aromatów mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz ziemisto - żywicznych.
Mosaic dzięki wysokiemu stężeniu alfa kwasów świetnie nadaje się również do chmielenia dla goryczki wnosząc przy tym charakterystyczny profil smakowy.
Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.
Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.
Wyhodowana po raz pierwszy w 2016 roku odmiana amerykańskiego chmielu. Łączy w sobie cechy klasycznych, szlachetnych odmian stosowanych do piw górnej fermentacji z nowofalowymi chmielami używanymi we współczesnym piwowarstwie.
Nadaje aromaty kwiatowe, cytrusowe z nutą ciemnych owoców i ziaren pieprzu.
Chmiel nadający czysty i łagodny aromat w swoich właściwościach podobny do niemieckiego Hallertauer Mittelfruh.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Lager, Pilsner, Bock, Pszeniczne.
Nowa odmiana chmielu aromatycznego o intensywnym i złożonym aromacie, opisywany jako "supercascade".
Cytrusowy wręcz cytrynowy charakter chmielu przełamany delikatną ziołowością w stylu angielskich chmieli.
Wyczuwalne nuty pomarańczy, grejpfruta, lukrecji.
Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014 roku o właściwościach goryczkowych jak i aromatycznych.
Wnosi intensywne aromaty słodkich owoców, jak banan, gruszka, pomarańcze z lekko przyprawową nutą.
Amerykańska odmiana chmielu, dająca bardzo dobre efekty przy chmieleniu na goryczkę.
Dzięki wysokiej zawartości alfa kwasów i niskiemu stężeniu kohumulonu pozwala intensywnie chmielić na goryczkę, zachowując miękki charakter piwa.
Aromaty kwiatowe delikatnie przyprawowe.
Wyhodowany w stanie Washington i wprowadzony w 2000 roku. Wyselekcjonowany ze względu na dobre plonowanie i niską zawartość kohumulonu, co zapewnia dobrą jakość goryczki.
Wysokogoryczkowy granulat chmielowy, używany min. do chmielenia Stout'ów.
Delikatny aromat czarnej porzeczki.
Super goryczkowa, ale także super aromatyczna odmiana amerykańskiego chmielu.
Może być stosowana do chmielenia zarówno na goryczkę jak i na aromat, idealnie nadaje się na piwa Single Hop (chmielone jedną odmianą chmielu).
Wnosi aromaty czarnej porzeczki, jeżyn, jagód, ciemnych owoców pestkowych, mandarynki, grapefruity, nieco nut żywicznych i sosnowych.
Odmiana ta nazywana jest też Super Simcoe!
Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu.
Amerykański chmiel stosowany z uwagi na swoje właściwości aromatyczne.
Z racji wysokiej zawartości alfakwasów można go oczywiście zastosować na goryczkę.
Intensywny aromat owoców cytrusowych, jagód, jabłka, papaya, zielonego pieprzu
Equanot znany był wcześniej pod nazwą Equinox.
El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.
El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.
Wprowadzona na rynek w 2016 roku, nowa odmiana amerykańskiego chmielu. Stworzona z myślą o piwach, w których ważne jest bogactwo aromatów typowych dla owoców tropikalnych.
Denali to połączenia ananasa, z wyraźnymi cytrusami i żywicznym tłem.
Posiada bardzo silne właściwości aromatyczne, dzięki dużej ilości olejków.
Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.
Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.
Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.
Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu.
Amerykański chmiel supergoryczkowy.
Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu AIPA, APA, American Stout, American Barleywine.
Chmiel posiada również przyjemny aromat cytrusów, żywicy i wanilii.
Najstarsza odmiana chmielu uprawiana w USA.
Doskonały chmiel uniwersalnego stosowania.
Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela.
Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).
Amerykański chmiel o niewiarygodnym aromacie cytrusowym.
Citra może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".
Odmiana chmielu wysokogoryczkowego, mająca również właściwości aromatyczne.
Delikatnie ziołowa, z wyraźną żywiczną nutą i grejpfrutowym posmakiem.
Idealnie sprawdza się w piwach typu India Pale Ale, American Pale Ale, Stout, Porter, Barley Wine.
Amerykański chmiel Centennial to mieszanka Brewers Gold, Fuggle oraz East kent Golding.
Ze względu na mocne aromaty cytrusowe, Centennial określany jest jako "Super Cascade".
Może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".
Chmiel aromatyczny o nutach cytrusowych i grejpfrutowych. Jest pierwszą amerykańską odmianą chmielu dopuszczoną do komercyjnego użytku w 1972 roku.
Stosowany powszechnie przez browary w USA.
Idealny do piw górnej fermentacji, intensywny aromat, stosowany także do chmielenia na zimno.
Calypso - chmiel o właściwościach goryczkowych, wnoszący niepowtarzalny aromat gruszki, jabłka, limonki.
Chmiel o właściwościach goryczkowych stosowany do piw górnej fermentacji.
Nadaje lekko owocowe i kwiatowe nuty.
Nowa, eksperymentalna odmiana chmielu prosto z Ameryki! Chmiel o właściwościach uniwersalnych o intensywnym aromacie truskawki, melona, grejpfruta - stosowany także do chmielenia na zimno.
Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku.
Posiada silne właściwości aromatyczne. Nadaje wyraźne odczucie owoców tropikalnych, zwłaszcza dojrzałego mango. W tle pojawiają się nuty gruszki, jabłka i moreli, papaji, pomarańczy, grapefruita, cytryny, ananasa.
Może być stosowany do chmielenia zarówno brzeczki jak i do chmielenia piwa na zimno.
Chmiel o właściwościach goryczkowych stosowany do piw górnej fermentacji, dodany pod koniec gotowania brzeczki wprowadza silne nuty grejpfrutowe.
Jedna z najbardziej cenionych amerykańskich odmian chmielu o bardzo intensywnym cytrusowym aromacie.
Polecana zarówno do chmielenia dla aromatu jak i goryczki.
Często używana do chmielenia na zimno.
Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowymi i intensywnie cytrusowymi (grejpfrut).
Porównywany do odmiany Cascade i Amarillo.
Cashmere, to amerykańska odmiana pochodząca ze skrzyżowania chmielu Cascade i Northern Brewer. Cechuje go większa zawartość alfakwasów w porównaniu z chmielem Cascade, może więc być stosowany jako chmiel goryczkowy, nadaje piwom czystą, przyjemną, krótką goryczkę.
Zazwyczaj jednak wykorzystywany jest jako chmiel aromatyczny. Wnosi wówczas do piwa aromaty cytryny, limonki, melona, brzoskwini, trawy cytrynowej, kokosa, z lekką nutą ziołową w tle.
Z powodzeniem może być stosowany w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA.
Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.
CTZ jest skrótem dla Columbus, Tomahawk i Zeus. Związek jaki łączy te chmiele można określić jako „to skomplikowane”.
Przez długi okres plantatorzy zastanawiali się jaką nazwę powinna nosić ta odmiana, na szczęście, w końcu doszli do kompromisu. Nazwa ta jest powszechnie znana, a odmiana rozpoznawalna.
Chmiel CTZ charakteryzuje się wysokim stężeniu alfa-kwasów, emanuje cytrusami, sosną oraz przyprawami. Sprawia, iż piwo będzie tak przepełnione goryczką, że będziesz błagać o litość.
Pierwszy chmiel wydany przez Idaho’s Jackson Farm, 007 Golden Hop, dawniej znany jako Idaho 7, wywołał spore zamieszanie wśród browarów, gdy trafił na scenę w 2015 roku.
Wzbudza zainteresowanie wielu piwowarów dzięki wysokiej zawartości olejków i alfa kwasów oraz szerokiej palecie aromatów takich jak pomarańcza, mandarynka, czarna herbata i sosna.
007 Golden Hop oferuje piwowarom wyjątkową mieszankę właściwości. Idaho 7 z względu na wysoką zawartość alfa kwasów, może być z powodzeniem wykorzystany na goryczkę.
Idaho Gem nazwany na cześć stanu górskiego, w którym został po raz pierwszy uprawiany to najnowsza odmiana z Gooding Farms w Idaho.
Idaho Gem, to chmiel o wybitnie słodkim zapachu, często kojarzony z landrynkami, kandyzowanymi owocami, grapefruitem, ananasem, dojrzałymi, soczystymi wiśniami.
Stosowany zazwyczaj do chmielenia na aromat, chmielenia na whirpoolu lub na zimno.
Ze względu jednak na bardzo wysoką zawartość alfakwasów z powodzeniem może być wykorzystywany jako chmiel goryczkowy.
Chmiel Fuggle (US) nadaje piwu łagodny piżmowy smak sprawiając, że jest ono niesamowite w swej prostocie. Nie znajdziesz w niej intensywnych owocowych czy tropikalnych smaków, jednak jeśli szukasz odmiany chmielu , która podkreśli charakter twojego piwa, Fuggle US jest tym czego szukasz.
Pojawił się w 1875 gdy premierem UK był Benjamin Disraeli, który stwierdził , że Fuggle nigdy nie zostanie zapomniany, gdyż zawsze warto mieć go w zanadrzu . Miał rację, gdyż już od ponad 100 lat, chmiel ten, nieustanie pomaga piwowarom tworzyć wyjątkowe piwa.
Amerykański chmiel HBC 472 jest eksperymentalną odmianą chmielu spokrewnioną z chmielem Sabro, dzięki temu posiada wiele podobnych wyjątkowych cech.
Chmiel HBC 472 wywodzi się z gatunku Humulus lupulus var. neomexicanus, co sprawia że w tej odmianie wyczuwalne są aromaty dębu, kokosa, wanilii i owoców tropikalnych.
Dębowe aromaty zawarte w chmielu mogą z powodzeniem zastąpić płatki dębowe z beczek po whisky, itp. Idealnie pasuje do piw górnej fermentacji, Porterów, Stoutów a także piw eksperymentalnych.
Wyhodowany z myślą o uzupełnieniu istniejących już odmian chmielu idealnych dla stylów pale ale oraz india pale ale. Stanowi unikalną mieszankę wszystkich sztampowych odmian cytrusowych.
Falconer’s Flight® to amerykański chmiel dualnego zastosowania.
Jest to zastrzeżona mieszanka siedmiu odmian chmielu wyprodukowana przez Pacific Northwest. W jej skład wchodzi siedem odmian chmielu t.j. Cascade, Centennial, Chinook, Citra®, Cluster, Columbus i Crystal oraz eksperymentalne odmiany opracowane przez Hopunion LLC.
Wprowadzony na rynek w 2010 roku, jest uważany za mieszankę o podwójnym zastosowaniu, szczególnie odpowiednią dla IPA, ale także Pale Ales i Lagers.
Trident to wyspecjalizowana mieszanka o znacznie szerszym zakresie aromatów i właściwości smakowych, niż jakakolwiek pojedyncza odmiana chmielu mogłaby wytworzyć samodzielnie.
Nuty przewodnie: owocowa, cytrusowa, tropikalna, marakuja.
Świetnie sprawdzi się w: Hazy IPA, American Pale Ale, IPA, Lager