Mangrove Jack's

M12 Kveik

Voss Kveik, drożdże górnej fermentacji, zapewniające szybką fermentację w bardzo wysokich temperaturach. Zachowują dość neutralny profil z subtelnymi nutami cytrusów. Drożdże M12 Kveik nadają się do wielu stylów, od norweskich piw farmerskich po ale i IPA.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 40°C

M20 Bavarian Wheat

Drożdże produkujące piwo pełne,  cudownie gładkie, jasnozłote, z aromatami wanilii i banana. Te drożdże zapewniają jedwabiste uczucie w ustach i bogate ciało. Nadaje się do warzenia Hefeweizen, Kristal Weizen, Dunkel Weizen i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 30°C

M21 Belgian Wit

Tradycyjne drożdże górnej fermentacji, które mają dobrą równowagę między owocowymi estrami i rozgrzewającymi fenolami przyprawowymi. Drożdże pozostawią trochę słodyczy i dobrze flokulują, jeśli pozostawisz je wystarczająco długo. Odpowiednie do piwa Witbier, Grand Cru, Spiced Ale i innych piw specjalnych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

M29 French Saison

Francuskie drożdże Saison to wyjątkowe, wysoce odfermentowujące drożdże górnej fermentacji (ale). Tworzą charakterystyczne piwa o pikantnych, owocowych i pieprzowych nutach. Idealne do fermentacji piwa farmhouse. Nadaja się do produkcji piwa typu Saison i farmhouse do 14% alkoholu.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 26°C
Temp max: 32°C

M31 Belgian Triple

Drożdże zapewniające fantastyczne, złożone połączenie przypraw, estrów owocowych, fenoli i alkoholu. Są również bardzo łagodne i dobrze tolerują alkohol, dzięki czemu idealnie pasują do wielu belgijskich stylów, np.: Tripel i Trappist.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

M36 Liberty Bell Ale

Drożdże górnej fermentacji ale odpowiednie do szerokiej gamy piw chmielowych. Odmiana ta wytwarza lekkie, delikatne owocowe estry i pomaga uwypuklić charakter słodowy. Odpowiednie zarówno do angielskich i amerykańskich piw Pale, Extra Special Bitters, Golden Ale i nie tylko.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M41 Belgian Ale

Profil pikantny i fenolowy. Drożdże naśladujące intensywne i złożone klasztornych piwa z Belgii. Wysokie odfermentowanie i tolerancja na alkohol pozwalają na warzenie szerokiej gamy belgijskich piw. Odpowiednie do Belgian Strong Golden i Belgian Strong Dark Ale.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

M44 US West Coast

Odmiana piwa górnej fermentacji odpowiednia do produkcji ale w stylu amerykańskim. Te drożdże dają wyjątkowo czysty profil, idealny, aby wyeksponować chmielowy charakter. Odpowiednie do pale ale w stylu amerykańskim, podwójnego IPA, imperial stout w stylu amerykańskim i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 23°C

M47 Belgian Abbey

Drożdże umiarkowanie tolerujące alkohol z mniejszą ilością fenoli niż Belgian Ale. Produkują wyjątkowo owocowe złożone estry. Wysoko flokulują. Odpowiednie dla Belgian Pale Ale i Abbey Ales

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

M54 Californian Lager

Unikalny szczep lagerowy, który ma zdolność fermentacji w temperaturach ale bez związanych z tym nieprzyjemnych zapachów. Piwo nie wymagane również dłuższego lagerowania. Nadaje się do California Common i każdego piwa górnej fermentacji (ale).

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

M76 Bavarian Lager

Drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do większości piw typu lager. Produkują mniejszą ilość siarki niż inne szczepy lagerowe, a także pełniejszy, bardziej zaokrąglony charakter słodowy z dobrze podkreślonymi aromatami chmielu. Nadaje się do wielu piw w stylu europejskim, w tym Lager, Pilsners, Helles, Munich Dunkel, Rauchbier i innych.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

M84 Bohemian Lager

Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu.

Producent: Mangrove Jack's
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C