Kolsch (Kölsch, Koelsch)

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
10.95°BLG
Ekstrakt początkowy max
12.38°BLG
Ekstrakt końcowy min
1.80°BLG
Ekstrakt końcowy max
2.80°BLG
Nagazowanie min
2.40
Nagazowanie max
3.10
IBU min
18
IBU max
30
ABV min
4.40%
ABV max
5.20%

EBC 6.90 - 9.80

K-97

Niemieckie drożdże Ale nadające subtelny charakter podczas fermentacji.

W zależności od warunków mają tendencję do nadawania kwiatowo-zbalansowanego owocowego charakteru.

Szczep idealny do delikatnych piw, takich jak niemieckie piwa Kolsch, Belgian Wits i niektóre wersje piw sesyjnych.

Nadaje się do piw mocno chmielonych i ma zdolność formowania wysokiej, twardej piany podczas fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

FM42 Stare nadreńskie

Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji.

Zapewnia neutralny profil smakowy, niską produkcję estrów.

Dobrze fermentuje w szerokim zakresie temperatur.

Producent: Fermentum Mobile
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 20°C

1007 German Ale

Najlepsze drożdże z niską produkcją estrów i szerokim zakresem temperatur. Fermentacja w wyższych temperaturach może dać łagodną owocowość. Nisko flokulują. Piwa dojrzewają szybko, nawet przy zastosowaniu zimnej fermentacji. Niski lub brak wykrywalnego diacetylu.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 13°C
Temp max: 20°C

1010 American Wheat

Drożdże silnie odfermentujące, dają wytrawne, lekko cierpkie piwo.

Szczep idealny do piw, w których pożądany jest niski profil estrowy.

Drożdże idealnie nadają się do zbierania gęstwy z piany.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 14°C
Temp max: 23°C

2565 Kölsch

Odmiana klasyczna z tradycyjnego browaru w Kolonii w Niemczech. Idealna do zbierania gęstwy z piany.

Piwa wykazują lekki owocowy charakter Ale, z czystym profilem przypominającym lager. Szczep wytwarza niski lub prawie niewykrywalny poziom diacetylu.

Drożdże mogą być również używane do produkcji piw pseudo-lagerowych o fermentowanych szybko w temperaturze 13-16°C.

Szczep słabo flokuluje, żeby uzyskać klarowne piwa, wymagana jest filtracja lub dodatkowy czas sedymentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 13°C
Temp max: 21°C

WLP001 California Ale Yeast

Pierwszy szczep drożdży wyprodukowanym przez White Labs w 1995 roku. To nasze najlepiej sprzedające się drożdże, znane z czystego smaku i dobrej fermentacji. Drożdże idealne do piw chmielowych. Uwydatniają smaki i aromaty chmielu oraz dobrze odfermentowują, nawet w przypadku piw o wysokiej gęstości początkowej. Odmiana może być stosowana w prawie każdym stylu Ale, od IPA po Porter, a nawet Kölsch, co czyni ją doskonałym szczepem dla piwowarów domowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP002 English Ale Yeast

To klasyczny szczep ESB z jednego z największych niezależnych browarów w Anglii. Chociaż jest tradycyjnie używany do piwa typu English Ale, w tym Mild, Bitter, Porter i Stout, jest również idealny do Pale Ale w stylu amerykańskim i IPA. Resztkowa słodycz podkreśla słodowy charakter wraz z łagodnymi owocowymi estrami, dodając złożoności smakowi i aromatowi gotowych piw. Szczep znany z niewielka produkcji dwuacetylu. Ze względu na wysoką flokulację tego szczepu piwo będzie klarowne, a gęstwę można łatwo zebrać z fermentora do przyszłego użytku.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP003 German Ale II Yeast

Świetna odmiana do czystych piw typu Ale, takich jak Kölsch, Altbier i Pale Ale w stylu niemieckim. Mogą produkować duże ilości siarki, która zostanie zredukowana podczas leżakowania. Produkują aromaty lagerowe, dają czysty profil i stonowane estry owocowe, które są wyraźniejsze niż przy WLP029 German / Kölsch Ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 2565 Kölsch K-97

WLP004 Irish Ale Yeast

Drożdże pochodzące z jednego z najstarszych browarów na świecie. Świetnie nadają się do wielu stylów piwa, szczególnie do słodowych brytyjskich styli, takich jak Stout, Porter i Brown Ale. Średnie odfermentowanie pomaga uzyskać wytrawny finisz, który promuje palone nuty. Estry dopełniają ogólny smak, tworząc miękkie, pijalne piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

WLP005 British Ale Yeast

Znane ze swojego zastosowania w słodowych angielskich piwach są doskonałym wyborem dla każdego piwa wykorzystującego tradycyjne angielskie słody, takie jak Marris Otter, Golden Promise. Odmiana ta nadaje chlebowy, ziarnisty smak słodowy i produkuje łagodne estry.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP007 Dry English Ale Yeast

Drożdże znane z wysokiego odfermentowania, osiągają 80% nawet przy piwach 10% ABV. Wysokie odfermentowanie eliminuje resztkową słodycz, dzięki czemu drożdże dobrze nadają się do piwa typu Ale o wysokich ekstraktach i czystych, dobrze odfermentowanych piw.

Odmiana ta stała się popularną odmianą dla amerykańskich browarów ze względu na czysty profil i wysokie odfermentowanie. To idealna odmiana do amerykańskich i angielskich piw chmielowych, a także słodowych Amber, tragarzy i Brown Ale. Ten szczep może być substytutem WLP001 California Ale Yeast®.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP008 East Coast Ale Yeast

Szczep ten może być używany do reprodukcji wielu amerykańskich wersji klasycznych stylów piwa, ale zyskuje popularność dzięki zastosowaniu w West Coast IPA.

Dają piwo czystsze i bardziej wyraziste niż inne odmiany "hazy". Mają  podobny neutralny charakter jak WLP001 California Ale Yeast® z nieco wyższą produkcją estrów.

Odfermentowanie tego szczepu pozostawia w ustach nieco resztkowej słodyczy, co równoważy chmielową goryczkę. To świetna, wszechstronna odmiana dla zrównoważonych, przystępnych stylów piwa, takich jak Blond, Ale i Amber.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP011 European Ale Yeast

Słodowe drożdże Ale pochodzenia północnoeuropejskiego. Niska produkcja estrów zapewnia czysty profil, z niewielką lub zerową produkcją siarki. Niskie ofermentowanie pomaga nadać słodowy charakter. Dobry do Altbierów, piwa typu Kölsch, Angielskich piw typu Ale i piw owocowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast

Odmiana ta wytwarza podstawowe estry o aromatach gruszki i melona, ​​które dobrze współgrają z nutami chmielowymi i słodowymi. Jej średnia do wysokiej tolerancja na alkohol jest dobrze dopasowana do mocnych piw typu Ale lub Barleywine. Jest to wszechstronny szczep, który może być neutralny w dolnej części zalecanego zakresu temperatur fermentacji lub dawać więcej estrów w górnej.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

Szczep pochodzący z małego browaru w Kolonii w Niemczech. Pasuje do niemieckich piw typu Ale, takich jak Kölsch i Altbier. Znany z akcentowania chmielowego smaku i goryczki podczas tworzenia wyraźnych, czystych lagerów. Działa wyjątkowo dobrze w temperaturach 18-20 ° C. Nie fermentuje poniżej 17 ° C po burzliwej fermentacji. Zwykle ma niską flokulację po pierwszym pokoleniu.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast

Tradycyjne drożdże w stylu Altbier z Düsseldorfu w Niemczech. Produkują czyste, słodowe niemieckie piwa Brown i Amber. Odmiana ta zachowuje w tle chmielową goryczkę, jednocześnie podkreślając słodkie nuty słodowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: niskie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP051 California V Ale Yeast

Szczep mający więcej podobieństw do angielskiego szczepu niż WLP001 California Ale Yeast®. Produkuje dużo estrów z nutami wiśni i jabłka, które doskonale komponują się z jasnymi piwami, blond i brown. Zazwyczaj w gotowym piwie pozostawia resztkowe, podobne do lagerów związki siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 21°C

WLP060 American Ale Yeast Blend

Mieszanka trzech szczepów utrzymująca czysty i neutralny charakter fermentacji, dzięki czemu jest idealna do stosowania w wielu różnych amerykańskich stylach piwa. Mieszanka nadaje gotowemu piwu złożoność, wykazując rześki, czysty charakter lagerowy z zaakcentowanymi aromatami chmielu i goryczki. Podczas burzliwej fermentacji może powstać niewielka ilość siarki.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP080 Cream Ale Yeast Blend

Mieszanka drożdży Ale i lagerowych. Ta odmiana daje klasyczne kremowe Ale. Mieszanka daje przyjemną lekką nutę owocową z drożdży ale, podczas gdy szczep lager daje czysty, podobny do pilznera smak i lekko stonowaną goryczkę chmielową. Ta mieszanka jest znana z wytwarzania subtelnej siarki podczas fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP090 San Diego Super Yeast

Szczep o niskiej produkcji estrów, znany z szybkiej fermentacji i zapewniający neutralny smak i profil aromatyczny podobny do WLP001 California Ale Yeast®. Ze względu na wysokie odfermentowanie, szczep ten wytwarza bardzo wytrawne piwa ze zwiększoną odczuwaną goryczką. Ma również wysoką tolerancję na alkohol, co jest odpowiednie dla różnych stylów, od podwójnych IPA po wina jęczmienne, cydr i miód pitny. Jest to świetna odmiana do użytku domowego i idealna dla browarów, które produkują piwa chmielowe.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 20°C

Danstar Nottingham

LalBrew® Nottingham to drożdże typu ale w stylu angielskim, wybrane ze względu na wysoką wydajność i wszechstronność dla szerokiej gamy stylów i warunków fermentacji. Tradycyjne style warzone z tych drożdży obejmują między innymi Pale Ale, Ambers, Porters, Stout i Barleywines. Oprócz tych tradycyjnych stylów Nottingham może być używany do produkcji między innymi Golden Ale, Kölsch, piw w stylu Lager, IPA i Imperial Stout.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 22°C

Köln Koelsch Style

LalBrew Köln® jest idealny do warzenia tradycyjnych piw w stylu Kölsch i innych neutralnych piw. Neutralny charakter tej odmiany podkreśla delikatne aromaty chmielu, jednocześnie nadając subtelne owocowe estry. Poprzez ekspresję enzymu beta-glukozydazy LalBrew® Köln może poprawiać biotransformację chmielu oraz podkreślać jego smak i aromat. Fermentacja w dolnym zakresie da bardziej neutralny charakter. Fermentacja w górnych granicach da bardziej owocowy profil estrowy.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

Hallertauer Tradition

Aromatyczny chmiel Hallertauer Tradition pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Jest to chmiel o właściwościach dualnych, czyli może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.
Cechuje się szlachetną goryczką i przyjemnym aromatem. Zastosowanie głównie do piw z gatunku Pilsner, Bock, Kolsch, Alt.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 27
Olejki: 0.50

Saphir

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, Pilsner, Kölsch, Belgian ales o delikatnym aromacie owocowym i wyraźnym kwiatowym.

Kraj: Niemcy
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 14
Olejki: 1.00
Zamienniki: Hallertau Mittelfrüh

Hallertau Tradition

Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.

Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.

Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.

Kraj: Niemcy
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 0.50

Vanguard

Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.

Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.

Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout

Kraj: USA
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.90%
Kohumulon: 18
Olejki: 0.70
Aromat: ziołowy

Hallertauer Taurus

Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau.

Posiada dość wysoką zawartość alfakwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat.

Niemiecka odmiana Hallertau Taurus ma ziemisty aromat z nutami czekolady, banana i przypraw. Została wypuszczona na rynek w 1995 roku.
 

Kraj: Polska
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.20
Aromat: przyprawowy
Zamienniki: Magnum Herkules