FM30 Bohemska rapsodia
Szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim.
EBC 6.90 - 11.80
Szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim.
Drożdże silnie odfermentujące, dają wytrawne, lekko cierpkie piwo.
Szczep idealny do piw, w których pożądany jest niski profil estrowy.
Drożdże idealnie nadają się do zbierania gęstwy z piany.
Odmiana w stylu Budvar. Tworzy przyjemny słodowy aromat z subtelnymi owocowymi tonami i bogatym profilem słodowym.
Tworzy piwa słodowe, ale wytrawnie, dobrze wyważone i rześkie. Na finiszu pojawia się chmielowy charakter.
Szczep produkuje łagodny owocowo-kwiatowy aromat. Wytwarza bardzo wytrawny, czysty i neutralny profil z przyjemnym, subtelnym słodowym charakterem.
Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.
W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.
Wyeast 2007 to szczep do klasycznych amerykańskich lagerów.
Drożdże produkują łagodne, neutralne piwa o przyjemnym słodowym charakterze.
Fermentuje na wytrwanie i szorstko z minimalną zawartością siarki lub diacetylu.
Piwa fermentowane tym szczepem wykazują przypominają najpopularniejszego lagera w Ameryce.
Złożony i aromatyczny szczep, który może być stosowany do różnych piw typu lager.
Odmiana doskonała do Lagerów w stylu "sprzed prohibicji", wcześniej znanych jako Classic American Pilsners.
Te drożdże są dobrym wyborem do lagerów w stylu Dortmund.
Tworzą szorstkie, wytrawne piwo z miękkim, zaokrąglonym profilem, jednocześnie podkreślają cechy chmielu.
Drożdże lagerowe, o których mówi się, że powstał wysoko w Colorado Rockies.
Szczep dobrze fermentuje w niższych temperaturach i jest idealny do wszystkich północnoamerykańskich jasnych piw typu Lager, jasnych pilznerów i innych piw.
2105-PC tworzy dobrze zbalansowane piwa o łagodnym profilu słodowym, średnich estrach z naciskiem na słodowe wykończenie.
Szczep szczególnie dobrze nadaje się do produkcji piw typu California Common. Zachowuje właściwości lagerowe w temperaturze około 18°C i produkuje słodowe, doskonale klarowne piwa.
Ten szczep nie jest zalecany do fermentacji w niskich temperaturach.
Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.
Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.
Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.
Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.
Odmiana wykazująca bardzo czysty i wytrawny profil smakowy, często spotykany w agresywnie chmielonych lagerach.
Wytwarza łagodne aromaty i lekkie nuty siarki typowe dla klasycznych pilznerów. Dobrze odfermentowują, dzięki czemu piwa mają wyrazisty finisz.
Tradycyjna kultura północnoamerykańskich i kanadyjskich lagerów, lekkich pilsnerów i piw "adjunct" (z dodatkami niesłodowanymi, jak kukurydza czy ryż).
Profil łagodnie słodowy, średnio estrowy, dobrze zbalansowany. Słodowe zakończenie.
Odmiana wywodząca się z domu wielkich pilznerów w Czechach. Klasyczny szczep charakteryzujący się wytrawnym i słodowym finiszem.
Idealny wybór dla pilznerów/pilsów bochemskich.
Siarka wytwarzana podczas fermentacji może zostać zmniejszona poprzez podwyższenie temperatury fermentacji do 14°C) i zostanie zredukowana podczas lagerowania.
Jest to wyjątkowy szczep, zdolny do produkcji delikatnych lagerów. Piwa są bardzo gładkie, dobrze zaokrąglone.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Te drożdże pomogą stworzyć lagery o średni do pełnego ciała z umiarkowanymi aromatami owoców i słodowości.
Fantastyczna odmiana do produkcji klasycznych czeskich lagerów.
Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.
Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.
Ale:
Lagery:
Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.
Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.
Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.
Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.
Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.
Drożdże z Alp w południowej Bawarii. Ppodukują dobrze zbalansowane piwo. Doskonały profil słodowy sprawia, że nadają się do piw typu bock, doppelbocks i piwa w stylu Oktoberfest. Bardzo wszechstronne drożdże lagerowe. Bardzo często stosowane w klasycznych amerykańskich lagerach.
Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.
Odmiana ta daje wytrawne i lagery z czystym profilem oraz lekką nutą jabłka. Produkcja siarki i diacetylu jest minimalna, dzięki czemu ta odmiana jest łatwa w użyciu i pasuje do lagerów w stylu amerykańskim.
Północnoeuropejski szczep lagerowy o czystym i rześkim profilu. Smaki słodowe są zazwyczaj drugorzędne co gwarantuje wysoką pijalności. Idealne do lagerów wiedeńskich, schwarzbier lub w stylu amerykańskim.
Drożdże lagerowe typu szwajcarskiego, które mogą być użyte do produkcji lagerów o zawartości alkoholu powyżej 11%. Produkują minimalne ilości siarki i diacetylu .
Drożdże z południowych Niemiec. Lekki profil estrowy. Najlepsze do piw takich jak Oktoberfest, Bock i Dark Lager.
Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.
Unikalny szczep lagerowy, który ma zdolność fermentacji w temperaturach ale bez związanych z tym nieprzyjemnych zapachów. Piwo nie wymagane również dłuższego lagerowania. Nadaje się do California Common i każdego piwa górnej fermentacji (ale).
Drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do większości piw typu lager. Produkują mniejszą ilość siarki niż inne szczepy lagerowe, a także pełniejszy, bardziej zaokrąglony charakter słodowy z dobrze podkreślonymi aromatami chmielu. Nadaje się do wielu piw w stylu europejskim, w tym Lager, Pilsners, Helles, Munich Dunkel, Rauchbier i innych.
Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu.
Drożdże dolnej fermentacji pochodzące z Berlina polecane do produkcji piw dolnej fermentacji z estrami owocowymi. Niższe odfermentowanie daje ciekawy profil końcowy.
Saaz pochodzi z czeskiego regionu o tej samej nazwie. Sukces tej starej, tradycyjnej odmiany regionalnej leży w szczególnie łagodnej, chmielowej nucie. Chmiel aromatyczny używany przede wszystkim do chmielenia piw typu Pilsner.
Najpopularniejszy chmiel czeski o właściwościach uniwersalnych. Czysta goryczka w połączeniu z przyjemnym aromatem, chmiel stosowany do piw jasnych dolnej fermentacji. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian aromatycznych i goryczkowych.
Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce. Odmiana zarejestrowana jako nowa na rynku w 1996 roku i od tego czasu bardzo chętnie, oraz z doskonałymi rezultatami, używany do chmielenia jasnych piw
Niemiecki chmiel postrzegany jako doskonały chmiel aromatyczny, z właściwościami tak dobrymi jak Hallertau Mittlefruh lecz z wyższą zawartością alfa-kwasów i większą wydajnością. Używany min. przy chmieleniu pale ale, porter, lager.
Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.
Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager, znajduje też zastosowanie w lżejszych piwach angielskich.
Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.
Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.
Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.
Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA. Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.
Doskonały chmiel goryczkowy, nadaje zrównoważoną gorycz, używany głównie w piwach typu Lager, również w angielskich stylach Ale.
Sybilla powstała poprzez krzyżowanie odmiany Lubelski z dzikim, męskim osobnikiem z terenu byłej Jugosławii. Ma szlachetny kwiatowy, lekko korzenny aromat przypominający szlachetne chmiele brytyjskie.
W aromacie znajdziemy lilie, goździki, owoce.
Sybilla doskonale sprawdzi się nie tylko w lagerach, ale również w piwach belgijskich i brytyjskich.
Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.
Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.
Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout
Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.
Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.
Chmiel nadający czysty i łagodny aromat w swoich właściwościach podobny do niemieckiego Hallertauer Mittelfruh.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Lager, Pilsner, Bock, Pszeniczne.
Chmiel o właściwościach aromatycznych. Wyhodowany z chmielu Hallertau.
Wnosi aromaty kwiatowe i delikatnie ziołowe.
Często stosowany do piw górnej fermentacji Light Ales, Pale Ales, jako aromatyczny w stylu India Pale Ale.
Stosowany równieź do lagerów, zwłaszcza w niemieckim stylu.
Młodszy brat odmiany Saaz, mający swoja premierę w 2010 roku.
Młoda odmiana dualnego chmielu, powstała z połączenia odmiany Sladek i Saaz w 2010 roku.
Wykorzystując Bohemie otrzymujemy piwa dobrze zbalansowane pod względem aromatu i goryczy.
Polecany również do chmielenia "na zimno".
Comet to chmiel o intrygującym aromacie cytrusowym uzupełnionym nutami ziołowymi. Często wykorzystywany w amerykańskich lagerach, ale także w całej gamie piw z rodziny APA i IPA.
Nadaje się zarówno do chmielenia na goryczkę jak i chmielenia na aromat. Podawany jest często jako dobry zamiennik Citry.
Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.
Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.
Aurora ma intensywny przyjemny chmielowy aromat. Nadaje piwu świeży aromat owocowy oraz nuty ziołowe/korzenne.
W zależności od roku zbiorów zawiera 7 - 13% kwasów alfa. Aurora może być przechowywana przez długi okres czasu bez wyraźnej utraty jakości.
Aurora komponuje się wyjątkowo dobrze w połączeniu z innymi odmianami aromatycznymi w procesie warzenia.
Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.
W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.
Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.
W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%.
Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.
Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%.
Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.
Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Savinjski Golding jest odmianą o bardzo łagodnym, szlachetnym chmielowym zapachu. Savinjski golding ma bardzo dobrą stabilność podczas przechowywania.
Piwo przygotowane z tej odmiany ma czysty, lekko pikantny, profil smakowy.
Świetnie łącz się z słoweńskimi odmianami goryczkowymi np. Aurora.
Niemiecki intensywnie aromatyczny chmiel z "wybuchową" kompozycją smaku i aromatów czerwonych jagód, marakuii i cytrusów.
TnT może być stosowany do chmielenia piwa domowego zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno" podczas cichej fermentacji.
Powstał w eksperymentalnym programie Charles Faram. Wydany komercyjnie w 2012 roku.
Chmiel ten należy wykorzystywać zarówno dla uzyskania smaku, jak i aromatu.
Charakterystyczne nuty: ziołowa, pomarańczowa, pikantna, owocowa.
Trident to wyspecjalizowana mieszanka o znacznie szerszym zakresie aromatów i właściwości smakowych, niż jakakolwiek pojedyncza odmiana chmielu mogłaby wytworzyć samodzielnie.
Nuty przewodnie: owocowa, cytrusowa, tropikalna, marakuja.
Świetnie sprawdzi się w: Hazy IPA, American Pale Ale, IPA, Lager