The Yeast Bay

WLP4060 Forage

Trafnie nazwany w hołdzie dla pracowitych pszczół, które sprowadziły tego autostopowicza z powrotem do ula, Forager jest pojedynczym szczepem STA1 + Saccharomyces cerevisiae var. boulardii wyizolowanych z plastra miodu podczas wiosennych zbiorów. Nadaje profil smakowo-zapachowy moszczu winogronowego sauvignon blanc i skórki z suszonej limonki, daje piwo o wytrawnym, ziemistym finiszu.

 

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4626 Saison/Brettanomyces Blend

Ta mieszanka łączy jeden ze szczepów Saccharomyces cerevisiae i dwa unikalne izolaty Brettanomyces.

Odmiana Saccharomyces silnie odfermentowuje, wytwarza zachwycający profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy oraz nadaje piwu długie, wytrawne i ziemiste wykończenie.

Odmiany Brettanomyces wytwarzają owocowe estry i łagodny funk. Powstałe piwo jest wytrawne o zrównoważonym charakterze estrowym i fenolowym.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 16°C
Temp max: 32°C

WLP4641 Amalgamation II - Brett Super Blend

Niezwykła mieszanka pięciu szczepów dzikich drożdży Brettanomyces bruxellensis.

Każdy ze szczepów wnosi bardzo wyraźne aromaty owoców tropikalnych, bukiet cytryn, ananasa, guawy, mango i estrów papai.

Ich kombinacja powoduje intensywny i unikatowy efekt smakowy.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4637 Amalgamation - Brett Super Blend

Niezwykła mieszanka sześciu szczepów dzikich drożdży pozyskanych z belgijskich browarów.

Każdy ze szczepów wnosi bardzo wyraźne aromaty owoców typowe dla dzikich drożdży. Ich kombinacja powoduje intensywny i unikatowy efekt smakowy.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4623 Lochristi Brettanomyces Blend

Ta mieszanka łączy szczepy Brettanomyces bruxellensis izolowane z unikalnego piwa produkowanego w regionie Lochristi we Flandrii Wschodniej. Jedna odmiana zapewnia umiarkowaną "funk" i lekką owocowość, podczas gdy druga odmiana dodaje bardziej asertywnej owocowości zdominowanej przez nuty truskawkowe.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4021 Saison Blend II

Kombinacja dwóch szczepów STA1 + Saccharomyces cerevisiae, reprezentuje połączenie dwóch głównych cech smaku / aromatu, owocowości i ziemistości.

Podczas gdy jeden szczep stworzy profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy, drugi wytworzy łagodną ziemistość i pikantność. Ta mieszanka wykazuje wysoką aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 27°C

WLP4007 Saison Blend

Mieszanka dwóch unikalnych szczepów Saccharomyces cerevisiae (jedna z nich to STA1 +) izolowana z piw, które ucieleśniają styl Saison, ta mieszanka stanowi połączenie wielu klasycznych smaków i aromatów Saison.

Jedna odmiana drożdży wytwarza pikantne i lekko cierpkie i cierpkie piwo z pełnym odczuciem w ustach, druga wytwarza zachwycający profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy.

Ta mieszanka wykazuje bardzo niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 27°C

WLP4020 Wallonian Farmhouse

Szczep STA1 + Saccharomyces cerevisiae, wyizolowany z unikalnego piwa w stylu farmhouse, pochodzącego z regionu Walonii w Belgii, nadaje piwu lekki ziemisty charakter i funk. Produkuje łagodne lekko pikantne i lekko wędzone związki smakowe.

Głęboko odfermentowuje, dając piwa wytrawne i rześkie. Ten szczep wykazuje wysoką aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 22°C
Temp max: 27°C

WLP4638 Brettanomyces bruxellensis TYB184

Pojedynczy szczep Brettanomyces bruxellensis, wyizolowany z rustykalnego piwa w stylu farmhouse, produkowanego w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych.

Wytwarza umiarkowanie kwaśny charakter przypominający kwas cytrynowy oraz profil estrowy cytryny, ananasa, z umiarkowanym "funky".

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 22°C
Temp max: 28°C

WLP4639 Brettanomyces bruxellensis TYB207

Pojedynczy szczep Brettanomyces bruxellensis, pochodzący z amerykańskiego browaru specjalizującego się belgijskich piwach, wykazuje dobre odfermentowanie i wytwarza kwaśny charakter i profil estrowy owoców tropikalnych przypominający "końską derkę".

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 22°C
Temp max: 28°C

WLP4613 Brussels Brettanomyces Blend

Dwa szczepy Brettanomyces bruxellensis wyizolowane z unikalnego lambika wyprodukowanego w regionie Brukseli w Belgii, wytwarzają wyraźny "gumno funky" o łagodnej cierpkości i owocowości.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4000 Vermont Ale

Szczep drożdży, który w USA obrósł legendą, nazywany Conan Yeast. Nieoficjalnie wiadomo, że wyizolowano go z podwójnego IPA, pochodzacego z Vermont browaru Alchemist.

Bogaty profil estrowy, aromaty brzoskwini i cytrusów. Niesamowicie wzbogaca mocno chmielone piwa. Zachowuje przy tym wyraźne smaki pochodzące od słodu (ciasteczkowo zbożowe).

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP4022 Wallonian Farmhouse II

Szczep Saccharomyces cerevisiae wyizolowany z tego samego źródła, co szczep Wallonian Farmhouse.

Nieznacznie mniej odfermentowujący i wykazujący bardziej powściągliwy fenolowy i ekspresyjny estrowy profil.

Drożdże te wykazują doskonałą równowagę owocowości i rustykalnego charakteru farmhouse.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 27°C

WLP4603 Beersel Brettanomyces Blend

Ta mieszanka łączy szczepy Brettanomyces bruxellensis izolowane z lambików produkowanych w rejonie Beersel w belgijskiej prowincji. Zapewnia zrównoważony profil owocowości, "funky" i wyrazistej cierpkości.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP4640 Brettanomyces bruxellensis TYB261

Izolowany z unikalnego piwa produkowanego w środkowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych, ten szczep Brettanomyces bruxellensis wykazuje łagodną cierpkość i miękki "funk" z solidnym kręgosłupem estrów owoców tropikalnych (papaja, guawa, ananas, guinep).

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 22°C
Temp max: 28°C

WLP4675 Farmhouse Sour Ale

Ta mieszanka zawiera dwa izolaty STA1 + Saccharomyces cerevisiae, Lactobacillus brevis i Lactobacillus delbrueckii.

Dwa szczepy Saccharomyces łączą się, tworząc wspaniały profil estrowy grejpfruta i skórki pomarańczy, któremu towarzyszy łagodna ziemistość i pikantność, podczas gdy szczepy Lactobacillus wytwarzają zrównoważony profil kwasowy.

Ta mieszanka wykazuje wysoką aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 26°C

WLP4633 Mélange - Sour Blend

Niezwykła mieszanka do produkcji piw kwaśnych! Jedna z najbardziej złożonych mieszanek organizmów fermentacji do produkcji piw kwaśnych pozwalająca uzyskać balans między smakami kwaśnymi a bogatymi aromatami owoców pochodzących od dzikich drożdży.

Zawiera szczepy Saccharomyces, pięć szczepów Brettanomyces oraz kultury Lactobacillus brevis, Lactobacillus delbreuckii i pedicoccus damnosus.

Dla szybciej uzyskanego efektu kwasowości zaleca się utrzymanie goryczki na poziomie 0-5 IBU

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 26°C

WLP4001 Flanders Specialty Ale

Flanders Speciality Ale to pojedynczy szczep Saccharomyces cerevisiae wyizolowany od belgijskiego producenta szerokiej gamy tradycyjnych belgijskich piw.

To wszechstronne drożdże, które fermentują dość wytrawnie i wytwarzają zrównoważony profil smaku i aromatu połączony z niezliczoną ilością estrów i fenoli.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 27°C

WLP4627 Funktown Pale Ale

Funktown Pale Ale to mieszanka szczepu Vermont Ale i unikalnego szczepu STA1 + Saccharomyces cerevisiae.

Połączenie estrów cytrusowych, brzoskwiniowego, ananasowego i mango tworzy niepowtarzalny profil smakowo-zapachowy, który uzupełnia każde piwo chmielowe.

Ta mieszanka wykazuje niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 23°C

WLP4042 Hazy Daze

Hazy Daze zawiera zastrzeżoną mieszankę trzech szczepów Saccharomyces cerevisiae, z których wszystkie oferują wyjątkowy wkład w produkcję wyraźnych piw chmielowych.

Spodziewaj się, że ta mieszanka rzuci obfite ilości estrów brzoskwini, moreli, nektaryny i grejpfrutów i osiągnie dobre odfermentowanie.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C

WLP4052 Lida Kveik

Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae wyizolowanym z kultury domowej Samuela Liena, którą otrzymał od Hansa Oena około 1980 roku.

Charakteryzuje się profilem estrów o aromacie moreli, pestek i białych winogron i zrównoważonym słodowym charakterze.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 32°C

WLP4636 Saison/Brettanomyces Blend II

Ta mieszanka zawiera dwa szczepy Saccharomyces cerevisiae w stylu saison oraz dwie kultury Brettanomyces bruxellensis (TYB184, TYB207).

Ta wyjątkowa kombinacja pozwoli uzyskać piwo pełne klasycznych saisonowych estrów i ziemistości, z rustykalnym posmakiem Brettanomyces pełnym owocowości i funky.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 22°C
Temp max: 27°C

WLP4047 Pakruojis Lithuanian Farmhouse

Pakruojis Lithuanian Farmhouse to pojedynczy szczep STA1 + Saccharomyces cerevisiae, wyizolowany z litewskiego browaru. Te drożdże dają piwo o wytrawnym, rześkim i jedwabistym posmaku.

Estrowy profil złożonych owoców cytrusowych i zrównoważonej rustykalnej ziemistości z nutą białego pieprzu. Szczep ten wykazuje wysoką aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C

WLP4051 Framgarden Kveik

Pojedynczy szczep Saccharomyces cerevisiae, został wyizolowany z materiału zebranego od Pettera Ovrebust.

Wykazuje bukiet estrów melonowych i kantalupowych w szerokim zakresie temperatur.

Ta odmiana doskonale nadaje się do każdego piwa z chmielem lub piwa w stylu farmhouse.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C

WLP4044 Hazy Daze II

Hazy Daze II to zastrzeżona mieszanka czterech szczepów Saccharomyces cerevisiae, która wykazuje intensywny, ale zrównoważony profil estrowy owoców pestkowych (brzoskwini, moreli, nektaryny), owoców tropikalnych (mango, guawy) i estrów grejpfrutów.

Fermentuje również szybciej i odfermentowuje nieco bardziej w porównaniu do oryginalnego Hazy Daze. 

Ta mieszanka wykazuje niską aktywność diastatyczną.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP4050 Hornindal Kveik

Wyjątkowy szczep Saccharomyces cerevisiae wyizolowany z materiału źródłowego zebranego na terenie gospodarstwa Terje Raftevold. Wykazuje piękny bukiet owoców pestkowych i estrów tropikalnych w szerokim zakresie temperatur.

Może być stosowany do wielu stylów, dobrze pasuje do każdego piwa chmielowego.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 27°C
Temp max: 35°C

WLP4046 Simonaitis Lithuanian Farmhouse

Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae, wyizolowanym na litwie. W szerokim zakresie temperatur kultura produkuje silną mieszankę estrów pomarańczy, owoców tropikalnych i owoców pestkowych (marakuja, pomarańcza, guawa), któremu towarzyszą wyraźne korzenne, ziemiste i ziołowe akcenty.

Producent: The Yeast Bay
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 24°C
Temp max: 35°C