Nowa Zelandia

Waimea

Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.

Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 22
Olejki: 2.10
Style: Pale Ale APA IPA AIPA

Wai-Iti

Wai-iti to chmiel o bardzo niskiej zawartości alfakwasów, ale za to z dużą zawartością olejków chmielowych o aromacie limonki, cytryny, moreli, brzoskwini, mandarynki.

Ma też podobnie jak chmiele szlachetne niską zawartość kohumulonu dzięki czemu nadaje piwu czystą, przyjemną goryczkę.

Polecamy jego użycie w delikatnych piwach pszenicznych jako Single Hop lub w mocno aromatycznych piwach w stylu APA, IPA, oraz w nowofalowych pilsach do chmielenia na aromat.

Wypróbujcie ten chmiel w New Englandach!

AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 22
Olejki: 1.60
Zamienniki: Pacifica Kohatu

Southern Cross

Southern Cross to nowozelandzka odmiana o wysokiej zawartości alfakwasów i niskiej zawartości kohumulonu dzięki czemu goryczka uzyskana z tego chmielu jest krótka i przyjemna.

To jednak nie jedyna zaleta  gdyż chmiel ten ma przyjemny zapach skórki cytrynowej i sosnowych igieł. Jest to więc chmiel uniwersalny i może być stosowany na każdym etapie przygotowania brzeczki i piwa. 

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 5.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.20
Zamienniki: Simcoe Sorachi Ace

Pacific Jade

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje wyraźną, ale nie agresywną goryczkę.

Szczególnie ceniony za swoje oryginalne właściwości aromatyczne. Intensywny aromat cytrusowy z lekko ziołowym tłem i nutą świeżo pokruszonego czarnego pieprzu.

Stosowany najczęściej do piw typu Pale Ale, India Pale Ale , ale jego aromat jest doceniany również w jasnych piwach belgijskich - Witbier, Blond Ale, Saison.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Zamienniki: Kohatu Lemon Drop

Pacific Gem

Nowozelandzka odmiana chmielu o właściwościach goryczkowych, o wspaniałym owocowym aromacie, główne nuty jagodowe. Zwykle dodawany jako pierwszy chmiel dla wniesienia wspaniałej, zrównoważonej goryczki.

Używany w pierwszej dawce daje dobrej jakości goryczkę, podczas gdy późniejsze dawki wnoszą nuty cytrusowe, sosnowe, dębowe.

Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 9.00%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.20
Zamienniki: Topaz Galena

Pacifica

Odmiana ta nazywana jest też Pacific Hallertau, wywodzi się bezpośrednio z  niemieckiej odmiany chmielu szlachetnego Hallertau Mittelfruh. Podobnie jak niemiecki kuzyn wykorzystywana jest głównie do chmielenia na aromat nadaje piwu cudowny pomarańczowy aromat z lekko pikantną, kwiatową nutą.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 6.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 1.00

Nelson Sauvin

Chmiel o właściwościach uniwersalnych.

Opisywany przez piwowarów jako " Zapierający dech w piersiach " ze względu na złożoność olejków i wytwarzanego owocowego aromatu. Nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych.

Stosowany do piw specjalnych, piw górnej fermentacji.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.10
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Motueka

Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.

Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.

Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.

Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 29
Olejki: 0.80

Kohatu

Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.

Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.

Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 21
Olejki: 1.00
Zamienniki: Motueka Wai-Iti Simcoe

Green Bullet

Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat. 

Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy. 

Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 6.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 39
Olejki: 1.10

Dr Rudi

Dr Rudi - wszechstronny nowozelandzki chmiel wykorzystywany do chmielenia na goryczkę (czysta, krótka goryczka), ale także chmielenia na aromat - na koniec gotowania, do chmielenia whirpoolowego i na zimno. Nadaje piwu przyjemny aromat świeżej cytryny, trawy cytrynowej i sosnowych igieł.

Charakteryzuje się czystą goryczką w gotowym piwie i jak większość chmieli nowozelandzkich - bardzo ciekawym aromatem.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.30
Zamienniki: Green Bullet Loral

Taiheke

Wyhodowany z angielskiego Fuggle z dodatkiem rosyjskiej odmiany Serebrianka.

Jego uniwersalny charakter sprawia, że z powodzeniem może być stosowany do kotła, jako single hop lub podczas chmielenia na zimno.

Doskonale uzupełnia się podczas chmielenia z Motueką i Riwaką.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 5.00%
BA max: 5.50%
Kohumulon: 37
Olejki: 1.10
Style: APA Pale Ale AIPA IPA
Zamienniki: Motueka Goldings