Waimea
Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.
Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat.
Nowozelandzka odmiana chmielu o bardzo wysokiej zawartości alfakwasów ale także pięknym, intensywnym zapachu owoców (kiwi, mango, limonka) i lasu sosnowego.
Sprawdzi się zarówno do chmielenia na goryczkę i smak jak i na aromat.
Nowozelandzka odmiana o intensywnym kwiatowym zapachu, z nutami wanilii i limonki.
Może być wykorzystywana zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i aromat
Wai-iti to chmiel o bardzo niskiej zawartości alfakwasów, ale za to z dużą zawartością olejków chmielowych o aromacie limonki, cytryny, moreli, brzoskwini, mandarynki.
Ma też podobnie jak chmiele szlachetne niską zawartość kohumulonu dzięki czemu nadaje piwu czystą, przyjemną goryczkę.
Polecamy jego użycie w delikatnych piwach pszenicznych jako Single Hop lub w mocno aromatycznych piwach w stylu APA, IPA, oraz w nowofalowych pilsach do chmielenia na aromat.
Wypróbujcie ten chmiel w New Englandach!
Southern Cross to nowozelandzka odmiana o wysokiej zawartości alfakwasów i niskiej zawartości kohumulonu dzięki czemu goryczka uzyskana z tego chmielu jest krótka i przyjemna.
To jednak nie jedyna zaleta gdyż chmiel ten ma przyjemny zapach skórki cytrynowej i sosnowych igieł. Jest to więc chmiel uniwersalny i może być stosowany na każdym etapie przygotowania brzeczki i piwa.
Nowozelandzka odmiana chmielu o wspaniałym aromacie owoców tropikalnych mango, marakuji, brzoskwini.
Może być wykorzystywana zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i aromat.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje wyraźną, ale nie agresywną goryczkę.
Szczególnie ceniony za swoje oryginalne właściwości aromatyczne. Intensywny aromat cytrusowy z lekko ziołowym tłem i nutą świeżo pokruszonego czarnego pieprzu.
Stosowany najczęściej do piw typu Pale Ale, India Pale Ale , ale jego aromat jest doceniany również w jasnych piwach belgijskich - Witbier, Blond Ale, Saison.
Nowozelandzka odmiana chmielu o właściwościach goryczkowych, o wspaniałym owocowym aromacie, główne nuty jagodowe. Zwykle dodawany jako pierwszy chmiel dla wniesienia wspaniałej, zrównoważonej goryczki.
Używany w pierwszej dawce daje dobrej jakości goryczkę, podczas gdy późniejsze dawki wnoszą nuty cytrusowe, sosnowe, dębowe.
Odmiana ta nazywana jest też Pacific Hallertau, wywodzi się bezpośrednio z niemieckiej odmiany chmielu szlachetnego Hallertau Mittelfruh. Podobnie jak niemiecki kuzyn wykorzystywana jest głównie do chmielenia na aromat nadaje piwu cudowny pomarańczowy aromat z lekko pikantną, kwiatową nutą.
Chmiel o właściwościach uniwersalnych.
Opisywany przez piwowarów jako " Zapierający dech w piersiach " ze względu na złożoność olejków i wytwarzanego owocowego aromatu. Nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych.
Stosowany do piw specjalnych, piw górnej fermentacji.
Motueka to odmiana która powstała ze skrzyżowania czeskiego chmielu Żateckiego z odmianami nowozelandzkimi, często nazywany jest Belgian Saaz lub B Saaz.
Początkowo wykorzystywany był głównie do chmielenia lagerów w tym pilsów, obecnie coraz częściej wykorzystywany jest do chmielenia piw górnej fermentacji.
Polecamy wypróbować go do Saisonów i innych piw belgijskich.
Oczywiście nadaje się też do wszelkiego typu ale i lagerów, zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i na aromat, może być używany do chmielenia na zimno.
Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.
Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.
Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".
Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat.
Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy.
Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout
Dr Rudi - wszechstronny nowozelandzki chmiel wykorzystywany do chmielenia na goryczkę (czysta, krótka goryczka), ale także chmielenia na aromat - na koniec gotowania, do chmielenia whirpoolowego i na zimno. Nadaje piwu przyjemny aromat świeżej cytryny, trawy cytrynowej i sosnowych igieł.
Charakteryzuje się czystą goryczką w gotowym piwie i jak większość chmieli nowozelandzkich - bardzo ciekawym aromatem.
Wyhodowany z angielskiego Fuggle z dodatkiem rosyjskiej odmiany Serebrianka.
Jego uniwersalny charakter sprawia, że z powodzeniem może być stosowany do kotła, jako single hop lub podczas chmielenia na zimno.
Doskonale uzupełnia się podczas chmielenia z Motueką i Riwaką.