Summer
Chmiel o bogatych właściwościach aromatycznych. Nadaje aromaty słodkich owoców z nutami cytryny, melona, moreli. Świetnie sprawdza się w intensywnie chmielonych dla aromatu piwach typu American Pale Ale.
Chmiel o bogatych właściwościach aromatycznych. Nadaje aromaty słodkich owoców z nutami cytryny, melona, moreli. Świetnie sprawdza się w intensywnie chmielonych dla aromatu piwach typu American Pale Ale.
Chmiel o bogatych właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowymi, brzoskwini, moreli. Stosowany również dla uzyskania goryczki z racji wysokiej zawartości a-kwasów.
Niemiecka odmiana chmielu o właściwościach aromatycznych. Połączenie aromatów słodkich owoców jak morela, brzoskwinia, marakuja z owocami jagodowymi - jeżyna, malina, agrest.
Dzięki niskiej zawartości alfa kwasów pozwala uzyskać bardzo aromatyczne piwo bez silnego podnoszenia goryczki.
Wai-iti to chmiel o bardzo niskiej zawartości alfakwasów, ale za to z dużą zawartością olejków chmielowych o aromacie limonki, cytryny, moreli, brzoskwini, mandarynki.
Ma też podobnie jak chmiele szlachetne niską zawartość kohumulonu dzięki czemu nadaje piwu czystą, przyjemną goryczkę.
Polecamy jego użycie w delikatnych piwach pszenicznych jako Single Hop lub w mocno aromatycznych piwach w stylu APA, IPA, oraz w nowofalowych pilsach do chmielenia na aromat.
Wypróbujcie ten chmiel w New Englandach!
Chmiel o właściwościach aromatycznych wnosi nuty moreli i wyraźnej goryczy.
Do chmielenia piw górnej fermentacji w celu nadania niezwykłego aromatu lub delikatnej, wyraźnej goryczki.
El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.
El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.
Najstarsza odmiana chmielu uprawiana w USA.
Doskonały chmiel uniwersalnego stosowania.
Nadaje piwu przyjemną goryczkę i piękny aromat przypominający słodkie owoce takie jak melon, banan, morela.
Szeroko stosowany zarówno w piwach górnej fermentacji (na aromat) jak i w piwach dolnej fermentacji (na goryczkę).
Zula – stworzona jako odmiana wysokogoryczkowa, ale przez swoją aromatyczną krnąbrność została skazana na unicestwienie przez wielkie koncerny piwowarskie.
Po latach, Polish Hops wskrzesiło ten niepokorny chmiel, a tym co było powodem popadnięcia w niełaskę decydentów tamtych czasów, jak się dzisiaj okazuje, były aromaty cytrusów i owoców tropikalnych.
Browary rzemieślnicze wespół z piwowarami domowymi, z pewnością nie pozwolą na powtórkę z historii!