FM54 Gorączka kalifornijska
Szczep dedykowany do wytrawnych piw górnej fermentacji w stylu West Coast.
Neutralny profil smakowy współgrający z amerykańskimi chmielami, szybka praca i wysokie odfermentowanie, dobra flokulacja.
EBC 9.80 - 19.70
Szczep dedykowany do wytrawnych piw górnej fermentacji w stylu West Coast.
Neutralny profil smakowy współgrający z amerykańskimi chmielami, szybka praca i wysokie odfermentowanie, dobra flokulacja.
Szczep wcześniej znany jako Wyeast Ale Blend 1540-PC.
Jest to mieszanka najlepszych szczepów Ale zapewniająca szybki start, dobry smak i dobrą flokulację.
Profil tych szczepów zapewnia zrównoważone wykończenie brytyjskich i amerykańskich Ale'i .
Szczep ten idealnie nadaje się do produkcji piw rzemieślniczych w stylu West Coast, zwłaszcza Pale Ale, IPA, czerwonych i specjalnych.
Dobre odfermentowanie, szeroki zakres temperatur i dobra flokulacja sprawiają, że praca z tym szczepem jest łatwa.
Dają zrównoważony, neutralny profil z łagodnymi estrami. Fermentacja w wyższych temperaturach pozwala podkreślić chmielowość oraz charakterystyczne aromaty słodów.
Dzięki wielu najlepszym cechom, których browarnicy szukają podczas warzenia piwa w amerykańskich stylach, wydajność tego szczepu jest spójna i daje doskonałe piwo.
Ta wszechstronna odmiana jest bardzo dobrym wyborem dla piwowarów.
Spodziewaj się delikatnego, czystego profilu z nutami orzecha i lekko cierpkiego wykończenia.
Fermentachja w wyższych temperaturach podkreśli charakter chmielowy i zwiększy poziom estrów owocowych.
Fermentacja w niższych temperaturach da czysty, lekki charakter cytrusów.
Chmiel o właściwościach zarówna goryczkowych jak i aromatycznych, zdominowanych przez nuty cytrusowe. Polecany do piw w stylu angielskim oraz Belgian Blond & Tripels, Saison, American Ales.
Vic Secret® to nowa australijka odmiana chmielu nazywana również Victoria's Secret. Dotychczas jako eksperymentalna odmiana, od roku 2013 ogólnie dostępna. Blisko spokrewniona z odmianą Topaz i Galaxy. Szczególnie polecana dla późnego chmielenia oraz chmielenie na zimno. Nadaje aromaty owoców tropikalnych z wyraźną dominantą pomarańczy. Zdobyła już duże uznanie wsród browarów stosujących ją do piw typu single hop.
Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki, liczi, jagody.
Chmiel o bogatych właściwościach aromatycznych. Nadaje aromaty słodkich owoców z nutami cytryny, melona, moreli. Świetnie sprawdza się w intensywnie chmielonych dla aromatu piwach typu American Pale Ale.
Galaxy, jedna z najbardziej ekscytujących nowych odmian chmielu - prosto z Australii! Bogate nuty owocowe, marakuja, dla aromatu cytrusów dodawany na koniec gotowania. Znakomite efekty daje również podczas chmielenia na zimno. Zastosowanie m.in. Amerykańskie Ale, piwa górnej fermentacji.
Chmiel o bogatych właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowymi, brzoskwini, moreli. Stosowany również dla uzyskania goryczki z racji wysokiej zawartości a-kwasów.
Nowozelandzka odmiana o intensywnym kwiatowym zapachu, z nutami wanilii i limonki.
Może być wykorzystywana zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i aromat
Southern Cross to nowozelandzka odmiana o wysokiej zawartości alfakwasów i niskiej zawartości kohumulonu dzięki czemu goryczka uzyskana z tego chmielu jest krótka i przyjemna.
To jednak nie jedyna zaleta gdyż chmiel ten ma przyjemny zapach skórki cytrynowej i sosnowych igieł. Jest to więc chmiel uniwersalny i może być stosowany na każdym etapie przygotowania brzeczki i piwa.
Nowozelandzka odmiana chmielu o wspaniałym aromacie owoców tropikalnych mango, marakuji, brzoskwini.
Może być wykorzystywana zarówno do chmielenia na goryczkę, smak jak i aromat.
Nowozelandzka odmiana chmielu o właściwościach goryczkowych, o wspaniałym owocowym aromacie, główne nuty jagodowe. Zwykle dodawany jako pierwszy chmiel dla wniesienia wspaniałej, zrównoważonej goryczki.
Używany w pierwszej dawce daje dobrej jakości goryczkę, podczas gdy późniejsze dawki wnoszą nuty cytrusowe, sosnowe, dębowe.
Odmiana ta nazywana jest też Pacific Hallertau, wywodzi się bezpośrednio z niemieckiej odmiany chmielu szlachetnego Hallertau Mittelfruh. Podobnie jak niemiecki kuzyn wykorzystywana jest głównie do chmielenia na aromat nadaje piwu cudowny pomarańczowy aromat z lekko pikantną, kwiatową nutą.
Chmiel o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowo-żywicznymi i bogatym tłem owoców tropikalnych.
Kohatu, to odmiana chmielu, która swą premierę miała w 2011r, nazwa pochodzi od nazwy małego miasteczka znad rzeki Motueka w Nowej Zelandii.
Odmiana ta urzeka cudownym zapachem owoców tropikalnych z nutą świeżych sosnowych igieł. Odmiana ta idealnie nadaje się do chmielenia "Single Hopów".
Green Bullet, to chmiel uniwersalny, wysoka zawartość alfakwasów sprawia, że nadaje się do chmielenia na zimno, a intensywny, przyjemny aromat zachęca do wykorzystywania go do chmielenia na aromat.
Aromat tego chmielu zdominowany jest przez pikantne korzenne aromaty czarnego pieprzu, rodzynek, ciemnych owoców i żywicy.
Często stosowany do piw typu IPA, Pale ale, Stout
Dr Rudi - wszechstronny nowozelandzki chmiel wykorzystywany do chmielenia na goryczkę (czysta, krótka goryczka), ale także chmielenia na aromat - na koniec gotowania, do chmielenia whirpoolowego i na zimno. Nadaje piwu przyjemny aromat świeżej cytryny, trawy cytrynowej i sosnowych igieł.
Charakteryzuje się czystą goryczką w gotowym piwie i jak większość chmieli nowozelandzkich - bardzo ciekawym aromatem.
El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.
El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.
Amerykański chmiel supergoryczkowy.
Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu AIPA, APA, American Stout, American Barleywine.
Chmiel posiada również przyjemny aromat cytrusów, żywicy i wanilii.
Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.
Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.
Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu.
Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.
Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).
Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.
Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.
Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.
Szczep drożdży, który w USA obrósł legendą, nazywany Conan Yeast. Nieoficjalnie wiadomo, że wyizolowano go z podwójnego IPA, pochodzacego z Vermont browaru Alchemist.
Bogaty profil estrowy, aromaty brzoskwini i cytrusów. Niesamowicie wzbogaca mocno chmielone piwa. Zachowuje przy tym wyraźne smaki pochodzące od słodu (ciasteczkowo zbożowe).