Polska

Hallertauer Tradition

Aromatyczny chmiel Hallertauer Tradition pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Jest to chmiel o właściwościach dualnych, czyli może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.
Cechuje się szlachetną goryczką i przyjemnym aromatem. Zastosowanie głównie do piw z gatunku Pilsner, Bock, Kolsch, Alt.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 27
Olejki: 0.50

Tomyski

Legendarny aromatyczny chmiel Tomyski, przez lata nieobecny na rynku. Dzięki firmie PolishHops odmiana została przywrócona "do życia". 
Chmiel Tomyski był wykorzystywany do chmielenia piwa grodziskiego. 

Niezwykle aromatyczny chmiel, w którym przodują głównie nuty zapachów ziemistych, kwiatowych, ziołowych oraz trawiastych. Stosowany do szerokiej gamy piw.

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 26
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Sybilla

Sybilla powstała poprzez krzyżowanie odmiany Lubelski z dzikim, męskim osobnikiem z terenu byłej Jugosławii. Ma szlachetny kwiatowy, lekko korzenny aromat przypominający szlachetne chmiele brytyjskie.

W aromacie znajdziemy lilie, goździki, owoce.

Sybilla doskonale sprawdzi się nie tylko w lagerach, ale również w piwach belgijskich i brytyjskich.
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 4.00%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 28
Olejki: 1.90

Oktawia

Nowa odmiana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwościach. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.

Polski chmiel uzyskany z krzyżowania chmieli Brewers Gold, Northern Brewer z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Ma przyjemny owocowo-kwiatowy profil, w którym wybijają się przede wszystkim nuty jabłka, winogron, malin i owoców tropikalnych.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.50%
Kohumulon: 35
Olejki: 1.00
Style: Wszystkie

Marynka

Najpopularniejszy chmiel w Polsce. Nadaje czystej goryczy. Wyhodowany przez skrzyżowanie odmiany Brewers Gold z dzikim chmielem męskim pochodzącym z terenu byłej Jugosławii.

Chmiel tak zwany dualny, co oznacza że może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.

Daje czystą, niezalegającą goryczkę oraz aromat kojarzący się z ziołami, anyżem, lukrecją, a także z nutami grapefruita oraz świeżego, przyjemnego siana.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 10.20%
BA max: 13.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 2.00
Aromat: kwiatowy ziołowy
Style: Wszystkie

Lubelski

Słynny polski chmiel Lubelski ceniony za szlachetny aromat w którym pierwsze skrzypce grają aromaty ziołowe uzupełnione nutami cynamonu, bergamotki i cytryny.

Nadaje się do szerokiej gamy piw zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, również do chmielenia na zimno.

Lubelski jest bliskim kuzynem czeskiego chmielu Żateckiego (Saaz).
 

Kraj: Polska
AA min: 1.00%
AA max: 5.00%
BA min: 3.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 25
Olejki: 0.90
Style: Wszystkie

Izabella

IZABELLA - niezwykły chmiel, który nazwę otrzymał na cześć księżnej Izabelli Czartoryskiej. Odmiana
powstała z krzyżowania chmielu Lubelskiego z dzikim chmielem z terenów byłej Jugosławii.

Została ona zarejestrowana już 1988 roku jednak początkowo nie została należycie doceniona, gdyż klasyfikowana była jako odmiana goryczkowa i z czasem była wypierana przez chmiele o wyższej zawartości alfa kwasów.

Jej areał zmniejszał się do tego stopnia że na Lubelszczyźnie zostało zaledwie kilka krzaków.

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.00%
BA max: 3.00%
Olejki: 1.30
Style: Wszystkie

Chinook

Wyhodowana w Polsce amerykańska odmiana ceniona za swoje właściwości aromatyczne i goryczkowe. Wyraźne nuty żywiczne i lekko cytrusowe (grejpfrut).

Chętnie używany do chmielenia dla goryczki i aromatu piw w stylu AIPA. 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.30%
BA max: 2.70%
Kohumulon: 31
Olejki: 1.20
Style: APA AIPA IPA

Zula

Zula – stworzona jako odmiana wysokogoryczkowa, ale przez swoją aromatyczną krnąbrność została skazana na unicestwienie przez wielkie koncerny piwowarskie.

Po latach, Polish Hops wskrzesiło ten niepokorny chmiel, a tym co było powodem popadnięcia w niełaskę decydentów tamtych czasów, jak się dzisiaj okazuje, były aromaty cytrusów i owoców tropikalnych.

Browary rzemieślnicze wespół z piwowarami domowymi, z pewnością nie pozwolą na powtórkę z historii!

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 3.00%
BA max: 4.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 1.30
Style: Pale Ale APA AIPA IPA

Hallertauer Taurus

Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau.

Posiada dość wysoką zawartość alfakwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat.

Niemiecka odmiana Hallertau Taurus ma ziemisty aromat z nutami czekolady, banana i przypraw. Została wypuszczona na rynek w 1995 roku.
 

Kraj: Polska
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.20
Aromat: przyprawowy
Zamienniki: Magnum Herkules

Amora Preta

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).

Kraj: Polska
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
Aromat: owocowy
Style: APA AIPA IPA Pale Ale

Vermelho

Polski chmiel nowofalowy, co ciekawe do tej pory dostępny tylko w Brazylii. Od teraz dostępny w Polsce tylko w sklepie homebrewing.pl!

Chmiel o wysokiej zawartości alfakwasów i intensywnym owocowym aromacie, w którym dominują nuty czerwonych owoców.

Może być wykorzystywany do różnych metod chmielenia, idealnie sprawdzi się w piwach typu Single Hop (chmielonych jedną odmianą chmielu).
 

Kraj: Polska
AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
Aromat: owocowy
Style: AIPA IPA Pale Ale APA