Fermentis Safale

US-05

Amerykańskie drożdże produkujące neutralne i dobrze zbalansowane piwa górnej fermentacji o czystym profilu.

Szczep tworzy mocną czapę piany i wykazuje bardzo dobrą zdolność pozostawania w zawiesinie podczas fermentacji.

Idealny do piw amerykańskich i mocno chmielonych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

S-04

Angielskie drożdże Ale wyselekcjonowane ze względu na szybki przebieg fermentacji.

Wytwarzają zrównoważone nuty owocowe i kwiatowe.

Ze względu na swoją zdolność flokulacji mają tendencję do produkcji piwa o wyższej klarowności.

Szczep idealny do szerokiej gamy amerykańskich i angielskich Ale, w tym piw mocno chmielonych.

Drożdże specjalnie przystosowane do kondycjonowania piw w beczkach i fermentowanych w zbiornikach cylindryczno-stożkowych.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

W-34/70

Słynny szczep drożdży z Weihenstephan w Niemczech. Jest używany na całym świecie w przemyśle piwowarskim.

SafLager ™ W-34/70 umożliwia warzenie piwa o dobrej równowadze aromatów kwiatowych i owocowych oraz daje czysty profil i wysoką pijalność.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 12°C
Temp max: 15°C

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

K-97

Niemieckie drożdże Ale nadające subtelny charakter podczas fermentacji.

W zależności od warunków mają tendencję do nadawania kwiatowo-zbalansowanego owocowego charakteru.

Szczep idealny do delikatnych piw, takich jak niemieckie piwa Kolsch, Belgian Wits i niektóre wersje piw sesyjnych.

Nadaje się do piw mocno chmielonych i ma zdolność formowania wysokiej, twardej piany podczas fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

BE-134

Szczep drożdży polecany do piw głęboko odfermentowanych.

Wytwarza nuty owocowe, kwiatowe i fenolowe oraz wytrawny charakter.

Produkuje mocno orzeźwiające piwa, jest idealne do belgijskiego Saison.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 28°C

BE-256

Drożdże zalecane do fermentacji różnorodnych piw typu belgijskiego, np. Abbey, znanego z owocowości i wysokiej zawartości alkoholu.

Fermentuje bardzo szybko i wydziela silne aromaty fermentacyjne.

Aby zachować aromatyczny profil drożdży, zalecamy jak najszybsze zebranie gęstwy z piany pod koniec fermentacji.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

T-58

Specjalne drożdże piwne wyselekcjonowane ze względu na silny charakter fermentacji, intensywne aromaty owocowe i fenolowe - zwłaszcza bananowe, goździkowe i pieprzowe.

Szczep odpowiedni do szerokiej gamy piw na bazie pszenicy i owocowo-korzennych.

Drożdże o średniej sedymentacji. Po ponownym wzburzeniu w piwie tworzą mętną mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

WB-06

Drożdże o owocowym i fenolowym charakterze, zmieniającym się w zależności od warunków fermentacji.

Szczep produkuje dobrze odfermentowane piwa.

Jest idealny do piw pszenicznych, takich jak belgijskie i niemieckie (np. Wit Beers i Weizen Beers).

Wytwarza typowe fenolowe nuty piw pszenicznych.

Umożliwia warzenie piwa o wysokiej pijalności i wykazuje bardzo dobrą zdolność do utrzymywania zawieszenia w brzeczce.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

F-2

SafAle F-2 zostały wybrane specjalnie do wtórnej fermentacji w butelkach i beczkach.

Te drożdże przyswajają bardzo mało maltotriozy, ale asymilują podstawowe cukry (glukozę, fruktozę, sacharozę, maltozę).

Charakteryzuje je neutralnym profil zapachowy nie zakłócający profilu piwa bazowego.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 15°C
Temp max: 25°C

S-23

Drożdże dolnej fermentacji pochodzące z Berlina polecane do produkcji piw dolnej fermentacji z estrami owocowymi. Niższe odfermentowanie daje ciekawy profil końcowy.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 15°C