Styrian Goldings
Chmiel aromatyczny pochodzący ze Słowenii. Nadaje piwu delikatny kwiatowy aromat. Stosowany głównie w europejskich piwach jasnych jak i piwach typu Stout.
Chmiel aromatyczny pochodzący ze Słowenii. Nadaje piwu delikatny kwiatowy aromat. Stosowany głównie w europejskich piwach jasnych jak i piwach typu Stout.
Stosunkowo nowa, słoweńska odmiana o wysokiej zawartości alfa kwasów.
Dzięki połączeniu amerykańskich i europejskich odmian chmielu cechuje się niezwykle intensywnym, harmonijnym i przyjemnym aromatem.
Chmiel Wolf (SLO) - super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Styrian Wolf jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych.
Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa kwasów, odmiana znana jest również z bardzo intensywnego aromatu, który bardzo łatwo przechodzi do piwa np. podczas dry hopping.
Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.
Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).
Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.
Aurora ma intensywny przyjemny chmielowy aromat. Nadaje piwu świeży aromat owocowy oraz nuty ziołowe/korzenne.
W zależności od roku zbiorów zawiera 7 - 13% kwasów alfa. Aurora może być przechowywana przez długi okres czasu bez wyraźnej utraty jakości.
Aurora komponuje się wyjątkowo dobrze w połączeniu z innymi odmianami aromatycznymi w procesie warzenia.
Bobek ma przyjemny, intensywny chmielowy aromat. Wnosi do piwa nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe.
W zależności urodzaju w danym roku może zawierać 2,5 - 7%, alfa-kwasów. Ma dobrą stabilność podczas przechowywania.
Piwo przygotowane z tej odmiany ma bardzo dobry stosunek goryczy i aromatu. Warto wspomnieć, że spośród wszystkich odmian chmielu w Słowenii ten ma najwyższą zawartość beta-kwasów.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o cytrusowym aromacie.
W zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-8%.
Styrian Dragon jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu znany z odmian amerykańskich aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
Super-goryczkowa odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 11,0-17,0%.
Styrian Eureka jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne owocowe nuty smakowe.
Dualna odmiana pochodzenia słoweńskiego, o aromacie owocowo-herbacianym.
Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 6-12%.
Styrian Fox jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich.
Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego. Alfa-kwasy w zależności od zbiorów mieszczą się w granicach 4-6%.
Styrian Kolibri jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Odmiana znana jest z dobrych cech w agrotechnicznych w uprawie i przetwórstwie.
Nadaje piwu tradycyjny aromat chmielowy oraz przyjemne kwiatowo-owocowe nuty smakowe.
Aromatyczna odmiana pochodzenia słoweńskiego.
Savinjski Golding jest odmianą o bardzo łagodnym, szlachetnym chmielowym zapachu. Savinjski golding ma bardzo dobrą stabilność podczas przechowywania.
Piwo przygotowane z tej odmiany ma czysty, lekko pikantny, profil smakowy.
Świetnie łącz się z słoweńskimi odmianami goryczkowymi np. Aurora.