Blonde Ale

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
9.50°BLG
Ekstrakt początkowy max
13.30°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.00°BLG
Ekstrakt końcowy max
3.30°BLG
Nagazowanie min
2.40
Nagazowanie max
3.00
IBU min
15
IBU max
28
ABV min
3.80%
ABV max
5.50%

EBC 5.90 - 11.80

S-33

Odmiana drożdży nadająca piwu silny owocowy profil, mocne odczucie w ustach i treściwość.

Idealny do belgijskich Ale (Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel) i mocnych angielskich Ale (np. Imperial Stouts).

Jest również polecany do New England IPA.

Drożdże średnio flokulują. Po ponownym wstrząśnięciu tworzą w piwie mglistą mgiełkę.

Producent: Fermentis Safale
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 20°C

1026-PC British Cask Ale

Świetny wybór drożdży do każdego kondycjonowanego w beczce piwa British Ale.

Szczególnie dobrze nadają się do chmielowych Bitterów, IPA i australijskich Ale.

Dają przyjemny słodowy profil, a finisz jest ostry i lekko cierpki.

Estry owocowe niskie do umiarkowanych.

Dobrze flokulują, nie wymagają filtracji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 22°C

1099 Whitbread Ale

Szczep tworzy lekko słodowy i lekko owocowy profil fermentacji.

Jest mniej cierpki i wytrawny niż Wyeast 1098 British Ale.

Dzięki dobrej flokulacji drożdże te łatwo opadają i nie wymagają bez filtracji.

Niskie temperatury fermentacji zapewnią czysty profil z bardzo niskimi estrami.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

1272 American Ale II

Dzięki wielu najlepszym cechom, których browarnicy szukają podczas warzenia piwa w amerykańskich stylach, wydajność tego szczepu jest spójna i daje doskonałe piwo.

Ta wszechstronna odmiana jest bardzo dobrym wyborem dla piwowarów.

Spodziewaj się delikatnego, czystego profilu z nutami orzecha i lekko cierpkiego wykończenia.

Fermentachja w wyższych temperaturach podkreśli charakter chmielowy i zwiększy poziom estrów owocowych.

Fermentacja w niższych temperaturach da czysty, lekki charakter cytrusów.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 15°C
Temp max: 22°C

1388 Belgian Strong Ale

Klasyczny wybór do warzenia Golden Strong Ale.

Ten odporny na alkohol szczep tworzy złożony profil estrów, ładnie zrównoważony subtelnymi fenolami.

Smaki i aromaty słodowe pozostają nawet przy dobrze odfermentowanym wytrawnym, cierpkim finiszu.

Szczep ten jest podatny na zwalnianie pracy przy około 8.78°BLG. Potrząsanie fermentorem lub lekkie napowietrzenie zachęci go do zakończenia fermentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

1762 Belgian Abbey Style Ale II

Doskonały szczep drożdży do stosowania w belgijskich ciemnych mocnych Ale'ach.

Drożdże produkują stosunkowo „czysty profil”, który podkreśla bogaty profil słodowy i charakterystyczne nuty alkoholowe.

Delikatne estry suszonych owoców można uzyskać fermentując w wyższych temperaturach lub zwiększając gęstość początkową brzeczki.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 24°C

1768-PC English Special Bitter

Świetne drożdże do piwa Ale z profilem o przeważającej słodowości. Szczep produkuje lekkie aromaty owocowe i alkoholowe oraz delikatne, orzechowe posmaki. Wykazuje łagodny profil słodowy z neutralnym wykończeniem.

Drożdże pozwalają na uzyskanie klarownego piwa bez dodatkowej filtracji.

Szczep podobny do London ESB Ale z 1968 roku, ale z nieco niższą flokulacją.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

3655-PC Belgian Schelde Ale

Drożdże z regionu Flandrii Wschodniej - Antwerpii w Belgii. Wyjątkowe drożdże górnej fermentacji wytwarzają złożone, klasyczne belgijskie aromaty i smaki, które dobrze łączą się ze słodami jasnymi i crystal.

Charakteryzują się pełnym, dobrze zaokrąglonym i gładkim profilem słodowym i odczuciem w ustach.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

3711 French Saison

Bardzo wszechstronny szczep, który produkuje piwa w stylu Saison lub farmhouse, a także inne piwa w stylu belgijskim. Są bardzo aromatyczne (estrowe), pieprzowe, pikantne i cytrusowe. Odmiana ta wzmacnia aromaty przypraw i chmielowe.

Pozostawia nieoczekiwanie jedwabisty i bogaty posmak w ustach. Szczep ten może być również użyty do wznowienia niedokończonej fermentacji lub w piwach o wysokiej gęstości początkowej.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 25°C

3725-PC Bière de Garde

 

Niska do umiarkowanej produkcja estrów z subtelną ostrością. W ustach słodowe i pełne z początkową słodyczą. Finisz wytrawny i lekko cierpki. Dobrze fermentują, bez zwalniania pod koniec procesu.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

3726 Farmhouse Ale

Szczep wytwarzający złożone estry zrównoważone ziemistymi i pikantnymi nutami. Lekko cierpki i wytrawny z pieprznym finiszem. Idealna odmiana do domowych piw typu Ale i Saison.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 29°C

3739-PC Flanders Golden Ale

Dobrze zbilansowana odmiana z północnej Belgii produkuje umiarkowane poziomy estrów owocowych i pikantnych fenoli oraz wytrawne wykończenie z nutami słodowymi. 3739-PC wszechstronna odmiana, która dobrze radzi sobie w szerokiej gamie belgijskich stylów.

Ten szczep drożdży Wyeast został sklasyfikowany jako Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus przy użyciu szybkiej analizy PCR. Szczep ten zawiera gen STA1, który jest genem „sygnaturowym” Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus i występuje we wszystkich szczepach diastaticus.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 27°C

3789-PC Belgian Style Blend

 

Unikalna mieszanka belgijskich Saccharomyces i Brettanomyces do klonowania piw w stylu trapistów z regionu Florenville w Belgii. Fenole, łagodna owocowość i złożone korzenne nuty zwiększają się wraz ze wzrostem temperatury fermentacji. Stonowany, ale klasyczny charakter „Brettów”.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 30°C

WLP003 German Ale II Yeast

Świetna odmiana do czystych piw typu Ale, takich jak Kölsch, Altbier i Pale Ale w stylu niemieckim. Mogą produkować duże ilości siarki, która zostanie zredukowana podczas leżakowania. Produkują aromaty lagerowe, dają czysty profil i stonowane estry owocowe, które są wyraźniejsze niż przy WLP029 German / Kölsch Ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 18°C
Temp max: 21°C
Zamienniki: 2565 Kölsch K-97

WLP066 London Fog Ale Yeast

Szczep dedykowany do New England IPA. Daje średni profil estrowy podobny do WLP008 East Coast Ale Yeast. Pozostawia resztkową słodycz, pomagając zaakcentować smaki i aromaty zarówno słodowe, jak i chmielowe, jednocześnie zachowując aksamitny posmak w ustach..

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend

Ta mieszanka naszych ulubionych szczepów New England IPA. Doskonale nadaje się do produkcji piw hazy i tropikalnych, z owocowymi estrami. Produkuje wytrawne, wysoce pijalne i soczyste piwa z nutami mango i ananasa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 22°C

WLP072 French Ale Yeast

Drożdże o czystym profilu, który uzupełnia słodowość.

Estry

  • niskie do umiarkowanych - temperatura fermentacji poniżej 21°C.
  • Estry umiarkowane do wysokich - temperatura fermentacji powyżej 21°C.

Niska produkcja dwuacetylu.

Dobra odmiana drożdżowa na Bière de Garde, Blonde, Amber, Browa Ale i piwa specjalne.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 17°C
Temp max: 23°C

WLP400 Belgian Wit Ale Yeast

Sczep jest szczytem drożdży belgijskich Witbierów i White Ale. Wysoka produkcja fenoli zapewnia ziołowy aromat i nuty, które dobrze komponują się z dodatkami ziołowymi i owocowymi. Spodziewaj się prawie 80% odfermentowania i nieco niższego pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy ale tworzące wytrawne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP410 Belgian Wit II Ale Yeast

Szczep dający dość czysty profil z przyprawowymi fenolami. Przy odfermentowaniu sięgającym 75%, pozostawia średnie ciało. Pomaga zbalansować wszelkie dodatki zwiększając pijalność. Osiąga nieco niższe końcowe pH niż angielskie lub amerykańskie szczepy do Ale. Tworzy lekko cierpkie, orzeźwiające piwo. Szczep ten jest idealny do piwa Witbier lub belgijskich piw stołowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 23°C

WLP500 Monastery Ale Yeast

Odmiana drożdży pochodząca z belgijskiego klasztoru. Jest idealna do belgijskich Quadów, Trippel'i i Dubbel'i ze względu na wysoką tolerancję na alkohol. Wytwarza charakterystyczne nuty śliwki i wiśni z nutą gumy balonowej. Niższe temperatury fermentacji (18-19°C) dają mniej owocowe i bardziej ziemiste piwa.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

WLP530 Abbey Ale Yeast

Jest to tradycyjny belgijski szczep Abbey, doskonały do ​​stosowania w Dubbel'ach, Tripel'ach i belgijskich mocnych piwach ze względu na bardzo wysoką tolerancję na alkohol do 15% ABV. Produkuje estry wiśni, śliwki i gruszki. Średnia flokulacja daje w efekcie klarowne, pijalne piwo.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP545 Belgian Strong Ale Yeast

Drożdże z regionu Ardenów w Belgii. Klasyczny szczep drożdży wytwarzający umiarkowane poziomy estrów i fenoli, często określanych jako suszona szałwia i czarny mielony pieprz. Wysokie odfermentowanie tworzy wytrawne piwa. Idealne do piw o dużej gęstości początkowej. Odmiana ta jest zalecana do ciemnych, mocnych piw Ale i Abbey oraz piw sezonowych, takich jak Belgian Holiday Ale.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 19°C
Temp max: 22°C

WLP550 Belgian Ale Yeast

Ten bardzo wyrazisty szczep wytwarza wysokie fenole i aromaty przypominające goździki, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Ma średnią do wysokiej tolerancji na alkohol i jest idealny do wielu klasycznych belgijskich stylów, w tym Saison, Witbier, Blond i Brown.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 26°C

WLP565 Belgian Saison I Ale Yeast

Klasyczna odmiana Saison pochodząca z regionu Walonii w Belgii. Odmiana ta tworzy klasyczny Saison, wytwarzając aromaty ziemiste, pieprzowe i pikantne. Przy średnim odfermentowaniu wynoszącym około 70 do 75%, pozostawia część ciała. Aby uzyskać najlepsze wyniki fermentacji, pozwól temperaturze swobodnie rosnąć, aby umożliwić całkowite odfermentowanie i wytworzenie subtelnych, tradycyjnych aromatów. W przypadku piw o wysokim ballingu zaleca się "dofermentowanie" za pomocą alternatywnych drożdży (takich jak WLP001 California Ale Yeast®) dodanych po 50-60% fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP566 Belgian Saison II Ale Yeast

Szczep ten produkuje umiarkowany poziom fenoli goździkowych w gotowym piwie. Estry owocowe zapewniają równowagę między aromatem i smakiem owoców i przypraw. Szczep ten dobrze fermentuje i flokuluje, co czyni go idealnym do Saison i farmhouse ale.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 26°C

WLP568 Belgian Style Saison Ale Yeast Blend

Mieszanka drożdży zawierąca wiele odmian belgijskich i Saison. Wytwarza gruszkowate estry wsparte pikantnymi, ziemistymi i goździkowymi smakami i aromatami. Przy odpowiedniej fermentacji tworzą złożoną harmonię estrów i fenoli.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 21°C
Temp max: 27°C

WLP570 Belgian Golden Ale Yeast

Wszechstronne drożdże pochodzące z Flandrii Wschodniej. Mogą wytwarzać belgijskie piwa o niskiej do wysokiej gęstości, nawet do 12% alkoholu. W profilu smakowym dominuje połączenie cech owocowych i fenolowych. Podczas fermentacji wytwarzana jest spora ilość siarki, która ulega redukcji po zakończeniu fermentacji.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: wysokie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

WLP575 Belgian Style Ale Yeast Blend

Mieszanka dwóch szczepów drożdży typu klasztornego i jednego belgijskiego drożdży typu ale. Ta mieszanka tworzy wszechstronną kulturę, którą można wykorzystać do piwa w stylu klasztornym lub niezliczonych piw w stylu amerykańsko-belgijskim.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 20°C
Temp max: 24°C

Abbaye Belgian Style Ale

LalBrew® Abbaye is an ale yeast of Belgian origin. Selected for its ability to ferment Belgian style beers ranging from low to high alcohol, LalBrew® Abbaye produces the spiciness and fruitiness typical of Belgian and Trappist style ales. When fermented at higher temperatures, typical flavors and aromas include tropical, spicy and banana. At lower temperatures, LalBrew® Abbaye produces darker fruit aromas and flavors of raisin, date, and fig. Traditional styles brewed with this yeast include but are not limited to Belgian White, Belgian Blonde, Belgian Golden, Dubbel, Tripel, and Quad.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 17°C
Temp max: 25°C

First Gold

Chmiel o właściwościach zarówna goryczkowych jak i aromatycznych, zdominowanych przez nuty cytrusowe. Polecany do piw w stylu angielskim oraz Belgian Blond & Tripels, Saison, American Ales.

AA min: 5.00%
AA max: 10.00%
BA min: 2.30%
BA max: 3.50%
Kohumulon: 33
Olejki: 1.00

Pacific Jade

Chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje wyraźną, ale nie agresywną goryczkę.

Szczególnie ceniony za swoje oryginalne właściwości aromatyczne. Intensywny aromat cytrusowy z lekko ziołowym tłem i nutą świeżo pokruszonego czarnego pieprzu.

Stosowany najczęściej do piw typu Pale Ale, India Pale Ale , ale jego aromat jest doceniany również w jasnych piwach belgijskich - Witbier, Blond Ale, Saison.

AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.40
Zamienniki: Kohatu Lemon Drop

Ariana

Ariana to odmiana powstała w 2010 roku z krzyżowania odmiany Herkules i dzikich odmian męskich w Hop Research Center w Hüll.

Jako dualna odmiana może być wykorzystywana do chmielenia na goryczkę, jaki na aromat.

Charakteryzuje się intensywnymi aromatami słodkich owoców. Określana jako "prawdziwy owocowy koktajl". Aromat surowego chmielu jest wyraźnie zdominowany przez słodkie owoce i jagody. Zimny napar wydobywa dodatkowo nuty zapachowe kwitnącej jabłoni. Profil smakowy dopełniają nuty zielonego pieprzu. 

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 41
Olejki: 0.50

Extra Styrian Dana

Aromatyczno-goryczkowa odmiana chmielu uprawiana w Słowenii, powstała z połączenia odmiany niemieckiej odmiany Magnum i słoweńskiego materiału genetycznego.

Odmiana podwójnego zastosowania (gorycz i aromat).

Dana oferuje przyjemny aromat chmielowy oraz intensywną goryczkę. Świetnie łączy się z innymi odmianami aromatycznymi.

Kraj: Słowenia
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 29
Olejki: 3.00

Merkur

Dualna odmiana chmielu wywodząca się z Niemiec. Uprawiana od 2000 roku, zyskuje coraz szersze grono zwolenników.

Wykorzystywana w chmieleniu brzeczki w celu uzyskania piw o wyrazistej goryczce i specyficznym aromacie.

Kraj: Niemcy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 3.50%
BA max: 7.00%
Kohumulon: 18
Olejki: 2.50