American Stout (US Stout)

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
12.40°BLG
Ekstrakt początkowy max
18.20°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.50°BLG
Ekstrakt końcowy max
5.60°BLG
Nagazowanie min
2.40
Nagazowanie max
3.00
IBU min
35
IBU max
75
ABV min
5.00%
ABV max
7.00%

EBC 59.00 - 79.00

1087-PC Wyeast Bohemian Ale Blend

 

Szczep wcześniej znany jako Wyeast Ale Blend 1540-PC.

Jest to mieszanka najlepszych szczepów Ale zapewniająca szybki start, dobry smak i dobrą flokulację.

Profil tych szczepów zapewnia zrównoważone wykończenie brytyjskich i amerykańskich Ale'i .

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 18°C
Temp max: 22°C

El Dorado

El Dorado - nowa, opracowana w 2008 roku odmiana chmielu o zastosowaniu uniwersalnym - w celu otrzymania goryczki oraz wspaniale instensywnego aromatu arbuza, gruszki, owoców pestkowych.

El Dorado - nazwa tego chmielu nieodparcie kojarzy się z legendarną krainą pełną złota... i słusznie, bo jest to "złoty" chmiel - pełen aromatów owoców tropikalnych (mango, ananas), owoców pestkowych (morela, brzoskwinia, czereśnia), gruszek, arbuza, cukierków.

Kraj: USA
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 7.00%
BA max: 8.00%
Kohumulon: 30
Olejki: 2.90
Zamienniki: Cascade Citra

Columbus

Amerykański chmiel supergoryczkowy.

Polecany przede wszystkim do chmielenia na goryczkę piw w stylu AIPA, APA, American Stout, American Barleywine.

Chmiel posiada również przyjemny aromat cytrusów, żywicy i wanilii.
 

Kraj: USA
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.50%
BA max: 5.80%
Kohumulon: 28
Olejki: 3.50