FM31 Bawarska dolina
Szczep dolnej fermentacji z rejonu Monachium.
EBC 27.60 - 43.30
Szczep dolnej fermentacji z rejonu Monachium.
Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.
W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.
Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.
Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.
Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.
Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.
Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.
Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Odmiana wywodząca się z domu wielkich pilznerów w Czechach. Klasyczny szczep charakteryzujący się wytrawnym i słodowym finiszem.
Idealny wybór dla pilznerów/pilsów bochemskich.
Siarka wytwarzana podczas fermentacji może zostać zmniejszona poprzez podwyższenie temperatury fermentacji do 14°C) i zostanie zredukowana podczas lagerowania.
Jest to wyjątkowy szczep, zdolny do produkcji delikatnych lagerów. Piwa są bardzo gładkie, dobrze zaokrąglone.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Szczep pochodzący bezpośrednio z austriackich Alp pozwoli na produkcję bogatych, pełnych i słodowych piw o złożonym profilu smakowym i wspaniałym odczuciu w ustach.
Dobrze odfermentowuje, pozostawiając jednocześnie dużo słodowego charakteru i treściwości. Piwa fermentowane tym szczepem skorzystają na wzroście temperatury do przerwy dwuacetylowej pod koniec burzliwej fermentacji.
Te drożdże pomogą stworzyć lagery o średni do pełnego ciała z umiarkowanymi aromatami owoców i słodowości.
Fantastyczna odmiana do produkcji klasycznych czeskich lagerów.
Wysoce flokulująca odmiana do niemieckich piw pszenicznych. Idealny wybór do stosowania w Kristallweizen.
Ten szczep drożdży zapewnia piękną i delikatną równowagę estrów bananów i fenoli goździkowych, podobnie jak popularny Wyeast 3068. Jednak szczep ten szybko sedymentuje, dając klarowne piwo bez filtracji.
Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.
Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.
Ale:
Lagery:
Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.
Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.
Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.
Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.
Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.
Drożdże z Alp w południowej Bawarii. Ppodukują dobrze zbalansowane piwo. Doskonały profil słodowy sprawia, że nadają się do piw typu bock, doppelbocks i piwa w stylu Oktoberfest. Bardzo wszechstronne drożdże lagerowe. Bardzo często stosowane w klasycznych amerykańskich lagerach.
Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.
Północnoeuropejski szczep lagerowy o czystym i rześkim profilu. Smaki słodowe są zazwyczaj drugorzędne co gwarantuje wysoką pijalności. Idealne do lagerów wiedeńskich, schwarzbier lub w stylu amerykańskim.
Drożdże lagerowe typu szwajcarskiego, które mogą być użyte do produkcji lagerów o zawartości alkoholu powyżej 11%. Produkują minimalne ilości siarki i diacetylu .
Drożdże z południowych Niemiec. Lekki profil estrowy. Najlepsze do piw takich jak Oktoberfest, Bock i Dark Lager.
Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.
Drożdże dolnej fermentacji odpowiednie do większości piw typu lager. Produkują mniejszą ilość siarki niż inne szczepy lagerowe, a także pełniejszy, bardziej zaokrąglony charakter słodowy z dobrze podkreślonymi aromatami chmielu. Nadaje się do wielu piw w stylu europejskim, w tym Lager, Pilsners, Helles, Munich Dunkel, Rauchbier i innych.
Bohemian Lager jest klasycznym szczepem dolnej fermentacji kontynentalnego lagera, produkującym eleganckie, dobrze zbalansowane piwa. Bohemian Lager Yeast charakteryzuje się wytrawnością i czystością wyczuwalną na podniebieniu, co jest typowe dla tradycyjnego czeskiego browarnictwa. Szczep ten daje gładkie i subtelne piwa, ze stonowanymi nutami owocowymi, co daje w efekcie odświeżające i rześkie lagery o wyrazistym chmielowym charakterze. Piwa o wyższym ekstrakcie początkowym, nie będą słodkie mając jedynie przelotny posmak słodkiego aromatu słodu.
LalBrew® Abbaye is an ale yeast of Belgian origin. Selected for its ability to ferment Belgian style beers ranging from low to high alcohol, LalBrew® Abbaye produces the spiciness and fruitiness typical of Belgian and Trappist style ales. When fermented at higher temperatures, typical flavors and aromas include tropical, spicy and banana. At lower temperatures, LalBrew® Abbaye produces darker fruit aromas and flavors of raisin, date, and fig. Traditional styles brewed with this yeast include but are not limited to Belgian White, Belgian Blonde, Belgian Golden, Dubbel, Tripel, and Quad.
Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.
Aromatyczny chmiel Hallertauer Tradition pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Jest to chmiel o właściwościach dualnych, czyli może być stosowany zarówno jako chmiel goryczkowy jak i aromatyczny.
Cechuje się szlachetną goryczką i przyjemnym aromatem. Zastosowanie głównie do piw z gatunku Pilsner, Bock, Kolsch, Alt.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
Niemiecki chmiel aromatyczny, stosowany głównie w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.
Pochodzi bezpośrednio z odmiany Gold.
Często stosowany jako zamiennik Hallertauer Mittelfrüh.
Najpopularniejszy niemiecki chmiel aromatyczny, pochodzący z upraw okolic Norymbergi.
Dawniej wykorzystywany tyko w pilsach, teraz z powodzeniem stosowany w lekkich piwach brytyjskich. Kwiatowy, lekko owocowy smak.
Stosowany w piwach typu lager również bock, pilsner, pszeniczne.
Chmiel o właściwościach aromatycznych, podobny do Hallertauer Mittelfruh.
Cechuje go większe niż przeciętne stężenie humuliny czego efektem jest wyraźny aromat ziołowy. Goryczka gładka i delikatna.
Znakomicie sprawdza się w klasycznych niemieckich stylach piw. Stosowany do chmielenia piw w stylu lager, pilsner, bock, Kölsch, wheat, belgian beers, stout
Chmiel aromatyczny o różnorodnej kombinacji aromatu, wykazuje wyraźne podobieństwa do niemieckiego Hallertauer, zazwyczaj stosowany do piw jasnych w stylu Lager, Pils, Bock, Alt, Wheat beer.
Wyróżnia się przyjemnym, czystym aromatem.
Chmiel nadający czysty i łagodny aromat w swoich właściwościach podobny do niemieckiego Hallertauer Mittelfruh.
Stosowany min. do chmielenia piw w stylu Lager, Pilsner, Bock, Pszeniczne.
Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau.
Posiada dość wysoką zawartość alfakwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat.
Niemiecka odmiana Hallertau Taurus ma ziemisty aromat z nutami czekolady, banana i przypraw. Została wypuszczona na rynek w 1995 roku.