Schwarzbier

Typ fermentacji
Ekstrakt początkowy min
11.44°BLG
Ekstrakt początkowy max
12.86°BLG
Ekstrakt końcowy min
2.56°BLG
Ekstrakt końcowy max
4.10°BLG
Nagazowanie min
2.50
Nagazowanie max
3.00
IBU min
20
IBU max
30
ABV min
4.40%
ABV max
5.40%

EBC 33.50 - 59.10

2002 PC Gambrinus Style Lager

 

Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.

W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 7°C
Temp max: 13°C

2007 Pilsen Lager

Wyeast 2007 to szczep do klasycznych amerykańskich lagerów.

Drożdże produkują łagodne, neutralne piwa o przyjemnym słodowym charakterze.

Fermentuje na wytrwanie i szorstko z minimalną zawartością siarki lub diacetylu.

Piwa fermentowane tym szczepem wykazują przypominają najpopularniejszego lagera w Ameryce.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

2124 Bohemian Lager

Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.

Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.

Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.

Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.

Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 22°C

2206 Bavarian Lager

Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.

Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 8°C
Temp max: 14°C

2278 Czech Pils

Odmiana wywodząca się z domu wielkich pilznerów w Czechach. Klasyczny szczep charakteryzujący się wytrawnym i słodowym finiszem.

Idealny wybór dla pilznerów/pilsów bochemskich.

Siarka wytwarzana podczas fermentacji może zostać zmniejszona poprzez podwyższenie temperatury fermentacji do 14°C) i zostanie zredukowana podczas lagerowania.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 14°C

2487-PC Hella Bock Lager

Szczep pochodzący bezpośrednio z austriackich Alp pozwoli na produkcję bogatych, pełnych i słodowych piw o złożonym profilu smakowym i wspaniałym odczuciu w ustach.

Dobrze odfermentowuje, pozostawiając jednocześnie dużo słodowego charakteru i treściwości. Piwa fermentowane tym szczepem skorzystają na wzroście temperatury do przerwy dwuacetylowej pod koniec burzliwej fermentacji.

Producent: Wyeast
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C

WLP800 Pilsner Lager Yeast

Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP802 Czech Budejovice Lager Yeast

Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP810 San Francisco Lager Yeast

Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna / górna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 18°C

WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager Yeast

Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do ​​lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 11°C
Temp max: 14°C

WLP830 German Lager Yeast

Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP833 German Bock Lager Yeast

Drożdże z Alp w południowej Bawarii. Ppodukują dobrze zbalansowane piwo. Doskonały profil słodowy sprawia, że ​​nadają się do piw typu bock, doppelbocks i piwa w stylu Oktoberfest. Bardzo wszechstronne drożdże lagerowe. Bardzo często stosowane w klasycznych amerykańskich lagerach.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 9°C
Temp max: 13°C

WLP838 Southern German Lager Yeast

Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

WLP940 Mexican Lager Yeast

Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.

Producent: White Labs
Typ: płynne
Fermentacja: dolna
Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: średnie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 13°C

Diamond Lager

Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.

Producent: Lallemand
Typ: suche
Fermentacja: dolna
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: niskie
Temp min.: 10°C
Temp max: 15°C

Hallertauer Taurus

Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau.

Posiada dość wysoką zawartość alfakwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat.

Niemiecka odmiana Hallertau Taurus ma ziemisty aromat z nutami czekolady, banana i przypraw. Została wypuszczona na rynek w 1995 roku.
 

Kraj: Polska
Typ: goryczkowy
AA min: 10.00%
AA max: 15.00%
BA min: 4.00%
BA max: 6.00%
Kohumulon: 24
Olejki: 1.20
Aromat: przyprawowy
Zamienniki: Magnum Herkules