FM30 Bohemska rapsodia
Szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim.
EBC 33.50 - 59.10
Szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim.
Szczep do lagerów w stylu czeskim o bardzo łagodnym kwiatowym aromacie i przyjemnym charakterze.
W profilu dominuje słód z subtelnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Pełny, złożony profil smakowy i odczucie w ustach. Finisz jest miękki i gładki z przyjemną długotrwałą słodowością.
Wyeast 2007 to szczep do klasycznych amerykańskich lagerów.
Drożdże produkują łagodne, neutralne piwa o przyjemnym słodowym charakterze.
Fermentuje na wytrwanie i szorstko z minimalną zawartością siarki lub diacetylu.
Piwa fermentowane tym szczepem wykazują przypominają najpopularniejszego lagera w Ameryce.
Drożdże typu Carlsberg są najpowszechniej stosowanym szczepem lagerowym na świecie.
Odmiana ta produkuje wyraźny profil słodowy z pewnymi estrami i rześkim finiszem.
Wszechstronny szczep, który świetnie nadaje się do lagerów lub pilznerów do fermentacji w zakresie 8-12°C.
Mogą być również stosowane do produkcji zwykłego piwa z fermentacją w temperaturze 18-20°C.
Pod koniec fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowy.
Szczep używany przez wiele niemieckich browarów do produkcji bogatych, pełnych, słodowych piw.
Jest dobrym wyborem do koźlaków i doppelbocków. Po zakończeniu fermentacji zalecana jest przerwa diacetylowa.
Odmiana wywodząca się z domu wielkich pilznerów w Czechach. Klasyczny szczep charakteryzujący się wytrawnym i słodowym finiszem.
Idealny wybór dla pilznerów/pilsów bochemskich.
Siarka wytwarzana podczas fermentacji może zostać zmniejszona poprzez podwyższenie temperatury fermentacji do 14°C) i zostanie zredukowana podczas lagerowania.
Szczep pochodzący bezpośrednio z austriackich Alp pozwoli na produkcję bogatych, pełnych i słodowych piw o złożonym profilu smakowym i wspaniałym odczuciu w ustach.
Dobrze odfermentowuje, pozostawiając jednocześnie dużo słodowego charakteru i treściwości. Piwa fermentowane tym szczepem skorzystają na wzroście temperatury do przerwy dwuacetylowej pod koniec burzliwej fermentacji.
Te drożdże pomogą stworzyć lagery o średni do pełnego ciała z umiarkowanymi aromatami owoców i słodowości.
Fantastyczna odmiana do produkcji klasycznych czeskich lagerów.
Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.
Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.
Ale:
Lagery:
Klasyczny szczep pilzneński z Czech, ten szczep daje czyste, rześkie piwo, które jest nieco wytrawne ze słodowym finiszem. Szczep pilzneński idealny do lagerów, takich jak monachijski helles, dunkel i amerykańskie lager.
Drożdże do piwa pilzneńskiego z południowych Czech, szczep ten produkuje wytrawne i cierpkie lagery z niskim poziomem diacetylu. Dzięki poziomowi odfermentowania sięgającemu 80%, szczep ten daje wytrawne piwo i prezentuje zaokrągloną chmielową goryczkę. Niska produkcja diacetylu ułatwia lagerowanie.
Wyjątkowy szczep lagerowy, fermentujący w szerokim zakresie temperatur - od 10°C do 18°C - zachowując jednocześnie cechy lagerowe. Ta odmiana jest tradycyjnie używana do warzenia piw California common. W niższych temperaturach można również wytwarzać lagery typu marcowe, pilsner i helles.
Odmiana drożdży idealna do produkcji słodowych lagerów. Resztkowa słodycz dodatkowo pomaga podbijać niuanse słodowe, jednocześnie przyczyniając się do zrównoważonego finiszu. Pierwsza generacja tego szczepu może być powolna, dlatego zaleca się zwiększenie ilości drożdży lub dłuższego czasu fermentacji i kondycjonowania. Doskonałe do lagerów o szerokim zakresie plato, w tym bocków, doppelbocków, märzens, Oktoberfestów i amerykańskich bursztynowych lagerów.
Najpopularniejsze drożdże lagerowe White Labs. Szczep jest jednym z najczęściej używanych szczepów lagerowych na świecie. Może być stosowany w prawie każdym stylu lagera i ma tendencję do wytwarzania czystych i rześkich piw z pewnym akcentem cech chmielowych.
Drożdże z Alp w południowej Bawarii. Ppodukują dobrze zbalansowane piwo. Doskonały profil słodowy sprawia, że nadają się do piw typu bock, doppelbocks i piwa w stylu Oktoberfest. Bardzo wszechstronne drożdże lagerowe. Bardzo często stosowane w klasycznych amerykańskich lagerach.
Drożdże charakteryzują się słodowym finiszem, zrównoważonym aromatem i świetną flokulacją. Wysokie odfermentowanie z niską produkcją siarki i diacetylu. Warto zastosować przerwę diacetylową.
Odmiana ta daje wytrawne i lagery z czystym profilem oraz lekką nutą jabłka. Produkcja siarki i diacetylu jest minimalna, dzięki czemu ta odmiana jest łatwa w użyciu i pasuje do lagerów w stylu amerykańskim.
Północnoeuropejski szczep lagerowy o czystym i rześkim profilu. Smaki słodowe są zazwyczaj drugorzędne co gwarantuje wysoką pijalności. Idealne do lagerów wiedeńskich, schwarzbier lub w stylu amerykańskim.
Drożdże lagerowe typu szwajcarskiego, które mogą być użyte do produkcji lagerów o zawartości alkoholu powyżej 11%. Produkują minimalne ilości siarki i diacetylu .
Drożdże z południowych Niemiec. Lekki profil estrowy. Najlepsze do piw takich jak Oktoberfest, Bock i Dark Lager.
Drożdże produkujące czyste piwa jasne dolnej fermentacji z rześkim finiszem. Gwarantują wysoką pijalność, aromaty słodowe i chmielowe są nutami w tle. Świetny wybór dla jasnych lagerów, takich jak wiedeński.
Drożdże LalBrew® Diamond Lager to prawdziwy szczep lagerowy pochodzący z Niemiec. Wybrane ze względu na swój mocny charakter, drożdże LalBrew® Diamond Lager zapewniają doskonałą wydajność fermentacji i mają zdolność do produkcji czystych, autentycznych lagerów. Tradycyjne style warzone z Diamond to m.in. Munich Helles, Dortmunder Export, German Pilsner, Bohemian Pilsner, American Pilsner, Vienna Lager, Oktoberfest / Märzen, Dark American Lager, Munich Dunkel, Schwarzbier, Traditional Bock, Doppelbock, Eisbock i California Common.
Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau.
Posiada dość wysoką zawartość alfakwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat.
Niemiecka odmiana Hallertau Taurus ma ziemisty aromat z nutami czekolady, banana i przypraw. Została wypuszczona na rynek w 1995 roku.