WLP1983 Charlie's Fist Bump Yeast (WLP862 Cry Havoc Lager)

Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.

Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.

Ale:

  • Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C

Lagery:

  • Optymalna temperatura pierwotnej fermentacji typu lager: 10-13 ° C
  • Optymalna temperatura leżakowania: 0-3 ° C
Producent: White Labs
Fermentacja: dolna / górna
Temp min.: 10°C
Temp max: 23°C
Typ: płynne
Flokulacja: niska
Odfermentowanie: wysokie
Estry/Fenole: średnie