Szczep wcześniej zwany WLP862 Cry Havoc Lager Yeast jest licencjonowany przez Charlie Papazian i może fermentować zarówno w temperaturze ale, jak i lager, co pozwala piwowarom produkować różne style piwa.
Receptury z obu książek Papaziana „The Complete Joy of Homebrewing”, „The Homebrewer’s Companion” i „Microbrewed Adventures” zostały pierwotnie opracowane i warzone z użyciem tych drożdży.
Ale:
- Optymalna temperatura fermentacji typu ale: 20-23°C
- Optymalna temperatura leżakowania: 10-13°C
Lagery:
- Optymalna temperatura pierwotnej fermentacji typu lager: 10-13 ° C
- Optymalna temperatura leżakowania: 0-3 ° C
Producent:
White Labs
Fermentacja:
dolna / górna
Temp min.:
10°C
Temp max:
23°C
Typ:
płynne
Flokulacja:
niska
Odfermentowanie:
wysokie
Estry/Fenole:
średnie