FM10 O czym szumią wierzby
Klasyczny angielski szczep do Bitterów.
Produkuje bogaty profil smakowo-zapachowy.
Produkcja estrów na wysokim poziomie
Klasyczny angielski szczep do Bitterów.
Produkuje bogaty profil smakowo-zapachowy.
Produkcja estrów na wysokim poziomie
Szczep pochodzący z północnej Anglii.
Daje przyjemny bukiet smakowo-zapachowy.
Produkcja estrów i fenoli na średnim poziomie
Klasyczny szkocki szczep, neutralny profil, niska produkcja estrów.
Uniwersalny irlandzki szczep polecany do mocnych i/lub ciemnych piw górnej fermentacji.
W przypadku fermentacji w niskim zakresie temperatur szczep ten daje delikatny owocowy profil.
Dla wyższych temperatur produkcja estrów i owocowy charakter wydatnie wzrastają.
Szczep z południowej Belgii przeznaczony do piw w stylu Bière Blanche (Witbier).
Klasyczny, wyśmienity szczep do belgijskiego witbiera i white IPY.
Produkuje owocowy, estrowy charakter zbalansowany przyjemnymi przyprawowymi fenolami.
Najlepsze drożdże do Wita wg browaru Brasserie en Spirale.
Belgijski szczep o bardzo silnym charakterze przyprawowo-owocowym.
Klasyczny belgijski szczep dający typowe posmaki piw klasztornych.
Bardzo ładny balans miedzy owocowymi estrami i przyprawowymi fenolami.
Ciekawy belgijski szczep produkujący relatywnie mało owocowych estrów.
Najbardziej „powściągliwy” szczep belgijski w ofercie FM.
Polecany do ciemnych belgów.
Wysoka tolerancja na alkohol.
Szczep typowy dla piw dolnej fermentacji w stylu Czeskim.
Szczep dolnej fermentacji z rejonu Monachium.
Szczep do piw pszenicznych o wybitnie owocowym charakterze.
Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji.
Zapewnia neutralny profil smakowy, niską produkcję estrów.
Dobrze fermentuje w szerokim zakresie temperatur.
Uniwersalny szczep górnej fermentacji o niskiej produkcji estrów oraz szerokim zakresie temperatur.
Czysty i świeży w smaku szczep uwydatniający w gotowym piwie chmielowość i słodowość.
Polecany do wszystkich amerykańskich piw typu Ale.
Tradycyjny norweski szczep pochodzący z miejscowości Voss. Pozyskany dzięki uprzejmości Sigmunda Gjernesa.
Daje piwa bogate w aromaty owocowe.
Szczep dedykowany do wytrawnych piw górnej fermentacji w stylu West Coast.
Neutralny profil smakowy współgrający z amerykańskimi chmielami, szybka praca i wysokie odfermentowanie, dobra flokulacja.
Bardzo pylisty szczep do piw w stylu New England IPA, daje przyjemny, zbalansowany profil owocowych estrów, podkreślając jednocześnie mocne chmielenie aromatycznymi odmianami chmielu. W niższych temperaturach fermentacji może dać silny profil fenolowy
szczep dedykowany do piw o niskiej zawartości alkoholu; profil lekko estrowy owocowy, może pojawić się aromat fenolowy i alkoholi wyższych.
UWAGA!! Ze względu na zwiększoną możliwość zakażenia piwa o niskiej zawartości alkoholu, zaleca się szczególne środki higieny podczas całego procesu produkcji.