Klasyczny i najpopularniejszy niemiecki szczep do piw pszenicznych używany na całym świecie. Drożdże zapewniają piękną i delikatną równowagę estrów bananowych i fenoli goździkowych.
Poziom estrów może podnieść zwiększając temperaturę fermentacji, gęstość brzeczki lub stosując underpitching.
Overpitching może spowodować prawie całkowitą utratę charakteru banana. Zmniejszenie poziomu estrów pozwoli podkreślić aromaty goździków.
Drożdże produkują duże ilości siarki, która jest redukowana z czasem.
Szczep ten jest bardzo pylisty i pozostanie w zawieszeniu przez dłuższy czas po fermentacji.
Drożdże produkują bardzo obfitą pianę i wymagają minimum 33% wolnej przestrzeni w fermentorze.
Producent:
Wyeast
Fermentacja:
górna
Temp min.:
18°C
Temp max:
24°C
Typ:
płynne
Flokulacja:
niska
Odfermentowanie:
średnie
Estry/Fenole:
wysokie