Kveik to norweskie słowo oznaczające drożdże. W norweskiej tradycji wiejskiej kveik był konserwowany przez suszenie i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kveik to oryginalne, tradycyjne suszone drożdże. Szczep LalBrew® Voss został uzyskany od Sigmunda Gjernesa (Voss, Norwegia), który od lat 80. XX wieku utrzymuje tę kulturę tradycyjnymi metodami i hojnie dzieli się nią z szerszą społecznością piwowarską. LalBrew® Voss obsługuje szeroki zakres temperatur fermentacji między 25-40°C z bardzo wysokim optymalnym zakresem 35-40°C. Optymalny zakres temperatur pozwala osiągnąć bardzo szybką fermentację. Pełne przefermentowanie osiągane jest w ciągu 2-3 dni. Profil smakowy jest spójny w całym zakresie temperatur: neutralny z subtelnymi owocowymi nutami pomarańczy i cytrusów. Wysoka flokulacja gwarantuje klarowne piwa bez filtracji lub użycia środków klarujących.
Producent:
Lallemand
Fermentacja:
górna
Temp min.:
25°C
Temp max:
40°C
Typ:
suche
Flokulacja:
wysoka
Odfermentowanie:
wysokie
Estry/Fenole:
średnie